GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu... nu este vorba despre vreun spectacol de pe Broadway sau Theater District, nici macar un spectacol stradal, manifestatie, etc. Este pur si simplu titlul articolului meu preferat cu ocazia excursiei din NYC.
Cineva de acolo m-a intrebat la sfarsitul sejurului:ce mi-a placut cel mai mult in NYC? Raspunsul a fost:strada.
Intrebare acasa in Romania:ce mi-a placut cel mai mult in NYC? Acelasi raspuns din partea mea... strada
Si atunci mi-a venit ideea sa scriu un review altfel cu fotografii:altfel
Orasul istoric incepand cu anul descoperirii de catre un francez (1524) si cumparat de catre olandezi primind denumirea de Noul Amsterdam pana la urma a fost cucerit de englezi in 1664 si a primit denumirea actuala (New York) dupa numele ducelui englez York.
Astazi populatia metropolei alcatuit din 5 cartiere (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens si Staten Island) este la fel cu cea a Romaniei cca 19 mil. asta inseamna o densitate foarte mare in SUA.
Nu trebuie sa uitam nici faptul ca NYC este cel mai important centru financiar. Pe scurt:acolo se fac banii, dar tot de acolo a inceput si criza (Wallstreet). Ca si clima:de si se afla la acceasi latitudine cu Spania iarna este rece ca la noi, iar vara mori de cald. (eu zic ca mai rece ca la noi au fost -20gr cand ma plimbam pe strazi)
Din punct de vedere populatie NYC este extrem de interesanta:36% nascuti in strainatate. Dupa culoarea pielii procentul este cel mai mare aici:28%negri, restul albi, hispanici si asiatici. Acest lucru am observat si eu.
La capitolul transport orasul este foarte bine pus la punct am avut ocazia sa observ punctualitatea si frecventa mijloacelor de transport in comun (subway si bus) nici nu este de mirare 75 % din cei care locuiesc in NYC Manhattan nu au masina, una din motive lipsa locurilor de parcare (care orium sint superscumpe) celalalt motiv este ca la orele de varf ajungi oriunde mai repede pe jos (experienta personala) Ce am mai observat in trafic ca aproape toate strazile din Manhattan sint cu sens unic (One Way) si sensurile giratorii lipsesc cu desavarsire, am vazut doar Columbus Circle (la colt cu Central Parc) acesta este si obiectiv turistic. Semafoare sint la orice intersectie, pe cand la bulevardele mai intens circulate (de ex 5th Avenue) se respecta culoarea semaforului atat de catre pietoni cat si de automobilisti la strazile secundare nu mai este cazul (in viata mea nu am trecut atat de mult pe rosu chiar si in prezenta politistilor) Cat despre ritmul de mers pe jos al Newyorkezilor pot spune ca toti au viteza de 6km/h, nici mai mult nici mai putin. Cine are viteza mai mica este ori turist, ori... altceva dar nu newyorkez. Dimineata fiecare (sau aproape fiecare) are cate o cafea in mana (la fel am facut si eu). Orele de varf sint ca la noi dimineata de pe la 8.00 si spre seara 18.00. Este momentul cand ajungi oriunde mai repede pe jos. Dar am vazut diferite perioade ale zilei cand s-ar putea circula fara probleme cu masina (de ex weekend, alte ore decat orele de varf)
Orasul a devenit destul de sigur (cel putin in majoritatea zonelor din Manhattan) Acest lucru se datoreaza fostului primar Rudolf Giuliani care a curatat multe zone dar si evenimentelor din 11sept 2001. Camerele de supraveghere NYPD au acoperire foarte mare. Ca si paranteza:cred ca acum vreo 30 de ani nu imi permiteam sa umblu pe la 12 noaptea pe strazi asa cum am facut acum. Totusi am vazut si multe lucruri negative cum ar fi gunoaie chiar aproape de obiective turistice importante, multe gropi in carosabil, soferii circula ca in India putini respecta regulile (totusi nu am vazut nici un accident) pietonii de asemenea, destui vanzatori stradali dubiosi (intrari obiective turistice, spectacole, etc) care vor sa vanda la suprapret orice bilet, am vazut si persoane care incercau sa vanda obiecte (ca la noi in parcarile de la Hypermarket:ceasuri, telefoane, etc) Din pacate am vazut si drogati dar si mai grav persoane fara locuinta (homeless) cerseau in frigul de -20gr. O scena pe care n-o sa uit nici odata intr-o seara:o persoana fara locuinta pe strada 50 intre Madison si Parc Avenue se pregatea de culcare, si-a pus cartoane la o intrare (care nu era folosita in cursul noptii) si-a facut izolatie din plasele/putinele bagaje pe care le avea, s-a descaltat, s-a acoperit cu alte cartoane si s-a culcat acolo pe strada (erau 5 gr cu plus afara). In afara de Times Square (unde noaptea este ca ziua) in ciuda faptului ca exista iluminatia stradala am avut senzatia ca este mult mai intuneric seara in oras de cat in orasele din Romania sau Europa.
Pompierii faceau zilnic galagie, am vazut 4 interventii toate erau alarme false. De fiecare data se deplasau cu 4 sau 5 autospeciale, masini mici si ambulanta. Am vazut si un depot NYFD pe interior:echipamente si accesorii cum nu exista nicaieri in lume. (dar totusi foarte multe blocuri de locuinte din NYC care afara au fatada din caramida interiorul are foarte foarte mult lemn, am vazut si multe case de lemn in Queens) Sa nu uitam nici de inaltimea blocurilor (majorittea 50 etaje sau peste) Record mondial: cca 4500 zgarie nori in NYC!!!
Locuri de luat masa sint extrem de multe din toate bucatariile lumii (daca cautam bine gaseam si o ciorba de burta sau mamaliga) cel mai ieftin este Mac si Subway si pe urma preturile urca. Decent se poate manca in functie de locatie de la cca 15$/pers in sus. La Mac cca 1/2 din acest pret te saturi dar nu recomand. Alcoolul foarte scump, in magazine (de ex la Duane Red-lant de magazine ca Profi sau Kaufland) se gaseste doar bere (si berea locala este mai scumpa decat la noi), alcool se gaseste doar in magazine specializate si se cere ID-ul (buletinul) Manhattanul in general este mai scump decat celelalte cartiere la toate capitolele (cazare, masa, servicii, etc) Cazare daca ai gasit cu 100$ in centrul Manhattanului e ca si cum ai castigat la loto (in general e mult mai scump dar au zile si oferte)
Sezonul turistic incepe ca oriunde primavara si se termina dupa anul nou. Varful este vara in preajma zilei independentei (4 iulie sarbatoarea nationala-atuci explodeaza preturile) Totusi experienta personala imi da senzatia ca am fost in plin sezon (dupa numarul de turisti pe mp vazut in februarie si asta si la un frig de -20gr) Nu vreau sa ma gandesc ce o fi vara. (vara rezervarea biletelor la intrarile la obiectivele turistice trebuie facute din timp de acasa din fata calculatorului-altfel se risca nevizitarea obiectivului-si cam pacat dupa 7500 km parcursi)
Eu zic ca am povestit destul si in continuare va invit sa vizionati fotografiile facute pe strazile din New York Manhattan.(si daca webmaster ma ajuta as avea si ceva filmulete HD...)
Trimis de AZE in 19.03.16 00:28:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”si daca webmaster ma ajuta as avea si ceva filmulete HD
Se pot ataşa videoclipuri / filmări din sejur, în două variante:
Dacă alegi varianta 2, vei primi indicații prin PM.
(anunţă-ne că ai vrea să ataşezi un videoclip prin varianta 2: PM to web26)
@mishu - Multumesc pt vizita si aprecieri, povestind despre NYC inca ma simt acolo. Urmeaza inca un articol despre NYC pe urma revin la alte destinatii.
@AZE - Ieri a doua zi de pasti am mancat gogosi (alaturi de cozonaci de casa si alte bunatati care se mananca de paste). Mi-am adus aminte de gogosile mancate in New York. In foarte multe filme americane (vechi sau noi) cu politisti este prezenta gogoasa pe care o mananca oamenii legii impreuna cu o cafea cumparata pe strada. Cu ocazia excursiei din New York am incercat si eu gogosile de la vanzatori ambulanti de pe strada. Concluzia:au fost cele mai bune gogosi pe care le-am mancat in viata mea, atat de bune ca trebuie sa povestesc despre gogosi aici: pe AFA!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 New York - the City — scris în 06.06.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 New York City sau… the city that never sleeps — scris în 05.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 New York în Februarie — scris în 05.11.23 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Sfârșitul visului — scris în 13.06.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Spectacolul străzii — scris în 16.03.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 New York - O vacanta care merita facuta toamna! — scris în 30.12.22 de sempreturist din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanta in America — scris în 11.08.19 de Marius.Marda din DRăGăşANI [VL] - RECOMANDĂ