GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Primul contact cu Nepalul, plimbare prin Piata Thamel
Dupa imbarcarea in taxi cam inghesuit si cam ramolit, am pornit spre primul holtel pe care ni-l rezervase. Rami, ca orice nepalez care se respecta, si-a scos botnita din geanta si si-a pus-o la gura. Masca chirurgicala. Noua nu ne spusese si, cum era si firesc, nu aveam... Pe la aeroport nu parea sa fie nevoie de masca dar cum am iesit din zona... am intrat in lumea a treia. Nu stiu cum sa spun... a fost ca o palma peste fata!
Nu credeam ca in anii 2000 sa mai fie lume inapoiata in halul asta. Vindeau orice pe oriunde. Tarabe intinse pe marginea drumului, unde gaseai de la frunze, legume, fructe, pina la piepteni si ceasuri chinezesti... culori care mai de care mai aprinse...
Case din ce in ce mai darimate... si atunci, mintea mea a facut un click! Hei, aici a avut loc un cutremur devastator in urma cu 4 ani si de aceea case peste ruine, strazi peste ruine, mijloace de transport peste ruine si praaaaf, cit vezi cu ochii... daca mai poti vedea ceva... cind mai dadeam cu limba peste buze si peste dinti... mai faceam o caramida. Ca sa nu mai zic de praful din nari.
Drumul pina la hotel a durat vreo jumatate de ora. Nu stiu daca am vazut vreo 3-4 cladiri mai acatarii. Masinile circula pe dreapta si tot timpul aveam impresia ca din 2 in 3 metri o sa ne buseasca cineva. Aici nu se semnalizeaza depasirile prin luminile semnalizatoare ci prin claxon... si erau la claxoane... de te asurzeau.
Peste tot erau cabluri... zeci si sute de mii de cabluri... cred ca daca la aduni, incoljuri planeta cu ele. Nu stiu daca sint functionabile. Pe la intersectii, politistii sint foarte stricti si dirijeaza circulatia, care, la orele dupa amiezii devine insuportabila.
Desi citisem si stiam despre Vacile Sfinte, tot am ramas mirata cind am vazut un exemplar in mijlocul strazii si toate masinile ocoleau fara nici o urma de furie pe fata soferilor. Nimeni nu are voie sa deranjeze vacile. Ne-a zis ghidul ca daca omori un om sau o vaca e aceeasi pedeapsa de 20 de ani de puscarie. (Nu mi-as fi propus sa omor una dar cind am vrut sa fac o poza mingiind o vaca... era sa ma omoare nevasta ghidului cu privirea. A tipat la mine scurt ca sa nu cumva sa indraznesc sa o ating. Holly animal!!! zicea ea intr-una. Asta se intimpla prin oras... Sa nu rideti... dar am intrebat asa... retoric, daca la noi ciinii de pe strada se numesc vagabonzi, . si vacile de la ei sint Vaci Vagaboande? Sper sa nu se supere nepalezii ca am facut asemenea afirmatie.
Unii, care imi citit povestile, stiti ca am fost la Londra si nu am suportat traiul de acolo ca mi s-a parut a fi mizerie peste tot. Aici inmultiti cu mii, zeci de mii. Au restaurante cu tot felul de reclame pictate de mina sau scrise pe un carton. Poftiti de mincati ceva gustos inauntru... sau afara... dupa caz. Nimeni nu se fereste de nimic, totul e la vedere.
Ouale stau stivuite in cartoane, pe marginea drumului, la vitrina dughenelor dar niciodata la frigider. Carnea se vinde la strada... in bataia prafului si a mustelor. Dar clientii sint fericiti pentru ca marfa se vinde. Am vazut o capra legata de un tarus in fata unui magazin si cind am ridicat privirea, am vazut toate neamurile ei jupuite, pe tejghea. Brrr, toti ochii aia sticlosi parca ma urmareau cu privirea. Carne de capra se maninca mai mult si cea de pui. Pe locul 3 e si aia de porc. Daca as cere vita ce as primi? Vreun cutit in git sau vreun scuipat in ochi? Mi-am reprimat intrebarea asta.
In drumurile mele pe aceste meleaguri am vazut si salvari. Am zis drumurile??? Pe ruinele numite drumuri am vazut si salvari. Dar nu am vazut nicaieri vreun numar de urgenta. Nici nu am intrebat. Au autostrada pe care am calatorit de 3 ori. O data de la Kathmandu la Pokhara, a doua de la Pokhara la Chitwan si a treia de la Chitwan la Kathmandu. O sa va povestesc separat despre fiecare calatorie.
Dar m-am departat de la subiect. Dupa jumatate de ora ajungerm pe o straduta ingusta pe care are loc doar o masina si vreun pieton lipit de perete. Descarcam cele 6 valize si umplem strada cu ele. Nu avea rost sa le tiriim pe roti caci "strada" era pietruita si si-asa erau jerpelite de pe la aeroport in sensul ca una avea minerul rupt, alteia i se stricase dispozitivul de carat... asa ca le-am luat care cum am putut si ne-am tinut dupa ghid, care saltase si el doua valize.
Am mers vreo 25 de metri si am vazut o mica firma cu Hotel Gallery. Cind am intrat mi s-a luminat fata. Civilizatie, nene! Canapele rosii de piele, masute din lemn negru, bar, televizor... pfiuuu, nu m-am asteptat. Imediat ni s-au repartizat camerele.
Daca initial optasem pentru cazare la tripla, cind a vazut ghidul cu ce copil mare venisem dupa mine, a schimbat imediat rezervarea si a cerut 2 camere, cica pentru intimitate. Si-a cerut scuze ca nu si-a dat seama dinainte, a crezut ca venim cu baiatul cel mic. Desi i-am zis ca nu e nevoie sa plateasca doua camere, nu a fost chip sa ne intelegem cu el.
Am facut dusul de rigoare si am iesit la plimbare prin Piata Thamel.Prima oprire a fost la un restaurant unde Rami ne-a semnat contractul si unde ne-a luat 1200 dolari in loc de 1260. Apoi ne-a mai schimbat 200 dolari in rupii nepaleze. 100 rupii =1 dolar Desi pe mine nu ma prea prinde lumea cu suvenirurile, cum am facut primul pas afara din restaurant, cum am fost inconjurati de tot felul de vinzatori.
Cel mai tare m-au atras doi tipi care vindeau cite o "vioaro / mandolina". De ce m-au atras? Pai... cintau Resham Firiri!!! Am ramas pe loc, vrajita, sa ascult si nu m-am mai putut dezlipi de ei. Si nici ei de mine. Sotul, fiul, ghidul si o romanca pe care o intilnisem in hotel si cu care am iesit la plimbare, avansasera... eu le ziceam alora ca nu am bani, ca sint la sot... ei se tineu dupa mine. Am intrebat cit costa vioara mica si mi-a zis ca 40 dolari. Era frumoasa, sculptata in lemn si cita ca in visele mele!!! Si pretul nu era mare... dar cum eu sint o buna negociatoare... am zis ca dau 20. Ala ca 35... si tot asa pina am luat-o cu 15.
Dupa care a venit ridul sotului sa ia niste iatagane de cutite, am un lapsus acum, cu imensa suma de 50 dolari pe doua bucati. Maaa, asta cheltuie banii . Dupa ce ne-am vinzolit noi in toasta piata aia si am vazut minunatii cum nu m-am asteptat, de la pulovere de casmir, esarfe, genti, bijuterii, covoare, carti si cite si mai cite..., dupa ce am luat o sacosica de zdranganele si jucarelem (in Nepal nu se gasesc pungi de plastic. orice cumperi ti se impacheteaza in hirtie de ziar sau sacosa din tesatura.)... ne-am dus sa mincam. Despre cazari si restaurante o sa va scriu in alt articol. Daca ajungeti in Nepal, cele mai ieftine si bune suveniruri le puteti gasi in aceasta piata in care eu credeam ca ma ratacesc. RECOMAND!
Urma ca a doua zi la 6 dimineata sa plecam spre Pokhara, orasul in care locuia ghidul. El s-a intirs cu avionul, noi cu autobuzul turistic.
Despre asta in episodul urmator.
Trimis de adri-nico in 19.03.18 15:10:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster26: Multumesc!!!
@all- nu am apucat sa setez ora de pe camera de fotografiat. eram inca pe fusul nostru.
@adri-nico: sa-ti fac un brainstorming... apropos de vioara-zdraganeaua aia. Ei ti-au cerut 40$ si tu ai coborat pana la 20$. Dar cum ei erau insistenti, ai refuzat lupta si i-ai aruncat la mine, ca banii sunt la mine, ca eu platesc, etc. SI atunci i-am preluat eu si i-am "dus" la 15$. Iti amintesti ca stacheta o coborasem pana la 10$ dar ei se cam dezumflase iar cum tu aveai o privire care spunea totul in sensul ca doreai zdranganeaua aia mai mult ca orice, am renuntat si am ramas la 15. Astfel s-a incheiat "negocierea" ta. Dar bine ca am reusit sa-i "dovedim" pe indigeni.
Fataaaa, felicitari pentru aventura si poveste. In loc sa dorm si eu ca maine am zii lunga ete stai si citesc, dar merita.
mai vreauuuuu, e clar ca imi place aventura si tu imi dai povesti faine.
@adri-nico: Doar citind si vazand fotografiile apreciezi ce-ai la tine acasa. Exista in schimb o lege a compensatiei. In locurile-astea, aparent uitate de civilizatie, oamenii sunt mai calzi, de obicei. Eu cel putin asta am observat. Si din descrierile tale am senzatia ca nu ma insel. Ramane sa ma conving citind urmatoarele episoade din aventura voastra din Nepal.
Multumesc ca ne plimbi si pe noi pe-acolo, printr-o lume pe care nu multi vom avea ocazia s-o vedem live.
... și soțul a cumpărat iataganele și cu cât, de la 50$? le vindeți pe Olx?
Noi, adică eu cu soțul, suntem așa de milosi ca după ce negociem prețul, dăm mai mult decât cerea inițial vânzătorul! ....si ales dacă sunt săraci și amărâti prin piețe.
Praful... greu de suportat pentru noi care îl ștergem de îndată ce se observă pe mobilă... dată viitoare vei avea cu siguranță mască la tine????.
Interesant că în sărăcia aceea poți găsi obiecte valoroase în piață.
Eu aș fi cumpărat și un tablou și un calendar și...totuși era prima zi!
Multumesc pentru povestea pe care o citesc la micul dejun că sa încep ziua bine!... te aștept mâine la micul dejun????
@ghisor: Nu stiu ce crezi tu ca e la noi acasa... insa ai ghicit!!! Orice ai in cap aia e si la noi!!!
Ce mi-a placut mie in Nepal??? Ca am venit goala de griji, de probleme... inca sint ZEN de 2 saptamini si stiti ca am bagat ca ursul munca pentru costumatii... deci nu am avut timp de visare. Abia acum, scriind, vad si eu ce nu am vazut cu ochii... ci doar cu camera foto. Am 2000 de poze pe un card, cine stie cite cu telefoanele, al lui fi-miu s-a umplut din a doua zi si le-a urcat pe net... si acolo au ramas ca n-am primit niciuna... si inca alte 2 carduri aproape pline. unul de 64 si unul de 32. bine ca am avut muuulti acumulatori.
In concluzie, asa cum ai ghicit, oamenii sint calzi, zimbitori, nu ca la noi niste robotei in devenire.
Hai ca e tirziu si ma iau de scris ep 3. Azi avem aventura!
@Diana2008- sotul a luat iataganele cu 50 dolari, 2 buc. ca cerea 50 pe unul. Ieri il intrebau cum se numesc si a cautat pe net daca se scrie cu C sau K si acolo a gasit si de vinzare pe olx. va dati seama ca eu ocupata cu Zongora mea, mai ales, fericita... nu m-am mai tinut dupa el... ca nu il lasam sa dea mai mult de 10 dolari pe unul... Nu l-am mustrat ca era si el fericit ca si mine. Mi-a zis de acasa ca e lucrul pe care si-l doreste sa il cumpere din Nepal. Si da, alea au fost cumparaturile din prima zi. ca am revenit in Katmandu in ultima zi sa vizitam templele si am schimbat si banii de rezerva pina la salariu, 200 dolari. i-am facut praf pe toti! Si NU imi pare rau deloc. data viitoare ma duc cu valizele goale-golute... si vin cu ele pline. sint niste preturi miiici in comparatie cu munca depusa si cu aspectul frumos si calitatea superioara! o sa va arat fiecare produs.
@Dana2008:
daca nu suporti praful iti recomand sa eviti Craiova. aici nu temini de sters intr-o camera si deja in camera cealalalta trebuie sa o iei de la capat si totusi nu se vede pe strazi asa ca in Nepal. cum s-or descurca gospodinele de acolo?
@adri-nico: Să înțeleg că voi nu ați purtat mască deloc?
Săracii oameni... in ce condiții trăiesc
Mă întreb totuși dacă vreo nepaleză cumpără revista de modă. Măcar ai apucat să o răsfoiești?
@krisstinna: am zis ca o cumpar la intoarcere dar n-am mai apucat. am luat alte minunatii.
magazinul era pentru turisti, nu pentru nepalezi. am cautat ceva cu moda traditionala prin toate locurile pe unde am umblat. nu am gasit.
noi nu am avut masca... nu ai citit ca rontaiam caramizi intregi? pe alocuri am mai pus cite o basma. de fapt o basma pe care o tot mutam de la o gura la alta. ca am avut doar una. si de miros... nu de praf!
cind ajungeam pe la hotel dupa o zi de plimbare, puteai scrie pe fetele noastre "spala-ma" ca pe masini. era un ris pe noi!!!
@adri-nico: mă cheamă Dana nu Diana... am un miel de Paște????
da, destinatia perfecta pentru aventura, istorie, religii, shopping, munte, zen... de toate pentru toti. Nu ai luat nici un pulover de cashmir? 8 dolari daraba! Da' oala huruitoare nu ai luat?
@buterfly: nu am luat nici pulover ca am auzit ca se micsoreaza la spalat. si nici oale cintatoare... ca io cint la zongora aia. cind am ajuns acasa, denis a descoperit-o si citeva ore bune a ciupit corzile pasionat. poate il prind sa il dau la vreo vioara, ceva...
nici religia nu prea m-a prins. m-am dus pentru citeva poze... n-am inteles nimic din stupele alea...
@adri-nico: hahahah, pai se micsoreaza la spalat dar tu il duci la curatatorie chimica!
@buterfly: faaaa... si io platesc la curatat mai mult decit dau pe pulover???
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Himalaya văzută din aer - 'Experience Everest' — scris în 14.11.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Kathmandu – Kabul – Kandarar – Orasele K — scris în 05.05.18 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Un vis implinit - De ce Nepal? — scris în 19.03.18 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Treking pe ANNAPURNA — scris în 25.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 CHITWAN NATIONAL PARK – partea a 2 a — scris în 22.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 CHITWAN NATIONAL PARK — scris în 21.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Rafting pe TRISULI — scris în 20.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ