ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 29.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2014
DURATA: 28 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Teotihuacán – locul unde omul devine zeu

TIPĂREȘTE URM de aici

O nouă zi, o nouă excursie. La doar 130 km de Cuernavaca, piramidele aztece ne aşteaptă. Deci plecăm în zori pentru a avea timp să vizităm tot ansamblul de piramide de la Teotihuacán.

Situat la aproximativ 50 Km NE de Mexico City, vechiul şi misteriosul oraş aztec, Teotihuacán sau „Locul unde omul devine Zeu”, este un oraș cu o vechime de peste 2500 de ani, considerat oraş sfânt de către azteci, datorită faptului că în acest loc, se spunea, că se nasc zeii.

Teotihuacán a fost un mare centru cultural, economic și militar având o populație de aprox. 200.000 de locuitori, fiind în acel timp cel mai mare oraș de pe continentul american ca și din lume, lucru care nu l-a împiedicat să fie incendiat şi părăsit ca de altfel şi alte mari şi vechi oraşe, necunoscându-se motivele părăsirii lor.

După sosirea spaniolilor, orașul Teotihuacán este cercetat continuu prin săpături arheologice, unele din aceste descoperiri fiind expuse în Expoziţia permanentă de lângă Piramida Soarelui. Chiar şi aici se lucra pentru descoperirea altor vestigii, chiar în apropierea Templului Şarpelui.

Ajunşi la Complexul arheologic, în partea de sud, primul obiectiv pe care îl vizităm este Templul Şarpelui cu pene – zeul fertilităţii, al renaşterii naturii, al apei şi al ploii – Quetzalcóatl. Semnificaţiile Şarpelui (coatl), împodobit cu frumoasele pene ale păsării Quetzal sunt multe; astfel, se spune că este zeul renaşterii naturii, sau steaua (Venus) ce înştiinţează răsăritul Soarelui – ivirea zorilor şi eliberarea Pământului de teroarea nopţii, semnifică învierea după moarte. De asemenea, este considerat Marele Preot.

Situat într-un patrulater format din ziduri largi, cu 15 piramide mai mici (pe trei laturi câte 4 piramide iar pe o latură doar trei), templul este alcătuit din două corpuri piramidale unul, din patru “etaje” pătrate, celălalt având o formă neregulată. Pe ambele piramide sunt sculptate impresionante capete de şerpi cu pene. Se apreciază că aici a fost reşedinţa conducătorilor oraşului, alături de clădirile administrative, iar curtea interioară din interiorul complexului se folosea pentru diferite ceremonii religioase.

Înspre nord-nord est, Calea Morţilor sau Drumul Morţilor se întinde pe o lungime de aprox. 2,5 km si o lăţime de aprox. 40 m, de o parte şi de alta fiind pervăzută cu ziduri de piatră şi diferite edificii - piramide, temple, sanctuare, portice şi “pieţe”.

Pornim însă, pe un drum lateral prin semideşertul cu vegetaţie uscată şi multe specii de cactuşi, spre Piramida Soarelui.

La cca. 1,5 km se află Expoziţia permanentă, unde sunt expuse o parte din piesele descoperite – statui, artefacte, vase, bijuterii, rămăşiţe umane şi o machetă cu tot ansamblul de clădiri exisente.

În imediata apropiere se află Piramida Soarelui. Aici, zeci de turişti urcă cele 248 de trepte abrupte, de piatră, pentru a se încărca de energie – se spune că piramidele generează energie de aceea mulţi stau pe vârful piramidei de unde privesc cu admiraţie şi emoţie secole de istorie.

De pe platforma superioară a Piramidei Soarelui se vede întreg ansamblul de construcţii, dar şi împrejurimile, fiind şi cea mai înaltă, de 63 m. Aici a fost şi un templu, însă acesta nu mai există astăzi.

Coborâm cu atenţie pe treptele abrupte şi ne îndreptăm spre Piramida Lunii aflată la capătul Drumului Morţilor. Vânzători ambulanţi de suveniruri presăraţi pe tot drumul te îmbie cu diferite obiecte – calendare aztece pictate pe papirus, sculptate în lemn sau pe covoare ţesute, statuete din obsidian (o rocă vulcanică foarte dură, străluciotare, cu nuanţe de verde închis) ale zeilor azteci, ale Soarelui şi Lunii, măşti verzi din aceeaşi rocă, fluiere ce imită şuieratul Şarpelui cu pene şi chiar bijuterii de argint.

Piramida Lunii înaltă de peste 46 m, deşi este mai mică decât Piramida Soarelui, vârfurile acestora se află la aceeaşi înălţime, datorită altitudinii diferite. Arhitecţi de geniu au proiectat aceste miraculoase construcţii, după nişte forme geometrice numai de ei ştiute, cu diferite semnificaţii şi se spune că au fost aliniate după anumiţi aştrii. Chiar şi râul ce străbate zona a fost deviat pentru a se realiza construcţiile după acele planuri.

Urcuşul pe Piramida Lunii este mult mai greu datorită înălţimii mari ale treptelor (cca, 40 cm), însă merită efortul deoarece aici este locul de unde se vede cel mai bine întregul Drum al Morţilor, ce pleacă din faţa piramidei şi se termină la Templul Şarpelui-cu-pene, drum ce urmează să îl parcurgem spre a ne întoarce la parcare, nu fără să vizităm şi celelalte temple şi pieţe interioare dispuse de o parte şi de alta a Drumului.

După atâţia kilometrii parcurşi pe o temperatură de peste 30°C urmează o pauză de masă bine-venită, la restaurantul “La Gruta” (La Grota), amenajat într-o imensă grotă foarte răcoroasă, situată în apropiere de ansamblul de piramide.

Guacamole, tortilla, salate, …?!?! sosuri picante, o cerveza rece şi la drum, spre casă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Vasile S in 07.08.14 11:49:33
Validat / Publicat: 07.08.14 21:22:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3055 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Vasile S); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul de la Mexico City la Theotiuacan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

le_maitre
[07.08.14 22:24:49]
»

@VasileS: Ţi-am urmărit cu interes serialul început după sosirea ta din Mexic şi întrerupt câteva luni. Pot spune că ai văzut nişte locuri încărcate de miez ale istoriei mezoamericane la care eu visez încă din liceu, am tânjit în facultate citind toate izvoarele istorice şi puţinele exegeze prezente la noi prin biblioteci, urmând ca mai apoi să rămân cu oftaturile gen: N-o s-ajung eu acolo prea curând!

Călugărul franciscan Bernardino de Sahagún, cel care şi-a dedicat aproape întreaga viaţă studiului culturii aztece alături de misiunea sa de propovăduire a creştinismului, a cules o sumedenie de legende locale, fiind unul dintre primii care au înţeles de ce Teotihuacan era "locul unde Omul devine Zeu". Ce n-aş fi dat să păşesc, nevăzut, alături de el în acele timpuri, pentru a vedea şi înţelege adevărul istoric.

Dar, am păşit alături de tine, pe treptele Piramidei lui Quetzalcoatl, Piramidei Soarelui, apoi a Lunii şi... tare mi-a plăcut!

Conchid spunând că acest loc mistic, alături de Machu Picchu-ul, Sacsayhuamán şi Ollantaytambo peruane, ar fi nişte target-uri existenţiale pentru mine unul, dacă aş ajunge în America Centrală sau cea de Sud.

Felicitări maximale pentru seria de impresii!

P. S. Dacă mai ai surprize-n tolbă pe viitor, nu mă voi supăra

dorgo
[08.08.14 20:20:29]
»

@VasileS, am citit si eu cate ceva despre "tara sarpelui cu pene", si se pare ca Avenue of the Death de la Teotihuacan, vazuta din aer, seamana leit cu pista de aterizare a unui aeroport de azi, se vad chiar si pistele secundare de acces, iar piramida Soarelui ar fi un fel de turn de control si dirijare a zborurilor... "Hello, sunteti OZN-ul ce trebuia sa soseasca ieri? OK! Aici, aeroportul Montezuma. V-am receptionat pe radar. Aveti libera pista numarul 2. In caz de urgenta, puteti folosi si aeroportul din Nazca".

Wiki spune (si Erick von Daniken e convins) ca "Preistoria Americii Centrale e plina de relatari despre vizitatori coborati din cer. Un loc bogat in asemenea povestiri este orasul, azi aflat in ruine, Palenque, din Chiapas, zona cea mai sudica a statului Mexic si una din cele mai mari metropole din secolul 17. Ciudata piatra tombala de pe mormantul lui Pacal II, regele indienilor maya din Palenque, seamana izbitor cu un cosmonaut aflat la bordul aparatului sau de zbor"

Vasile SAUTOR REVIEW
[09.08.14 00:17:52]
»

@le_maitre: Mai am câte ceva de scris şi sper să am timpul necesar. Nici eu nu am crezut că voi ajunge acolo, mai ales la Acapulco la care visam doar. Urmează...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Vasile S
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Mexic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042974948883057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1