GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Impresia generala:
Vacanta in Maroc nu a fost planuita, a aparut din intamplare. Dupa ce am acceptat sa petrec acolo 9 zile la inceput de februarie, mi-au venit in minte 100 de intrebari si nelinisti, nestiind prea multe despre aceasta tara. Am plecat cu indoiala si cu asteptari foarte mici. S-a dovedit a fi o aventura minunata in urma careia recomand cu drag un concediu de cel putin 2 saptamani in aceasta tara a contrastelor.
Cam asa as defini eu Marocul (sau cat am apucat sa vad din el) – o tara a contrastelor: oameni atat traditionali cat si moderni, unii binevoitori si sinceri in timp ce altii sunt cu interesul in fata, ziua cald, chiar foarte cald uneori si noaptea frig, relief care se schimba brusc (acum e camp arid cu pietre, brusc apare o oaza foarte verde, la fel de brusc apare un munte, apoi iar un camp arid si imediat ditamai duna), orase sau zone foarte luxoase si unele foarte sarace – totul zugravit in culori frumoase, de o intensitate vibranta.
Ceasul nu este important, ci mai degraba anumite momente ale zilei cand constati ca lumea este mai linistita sau mai activa. In medina din Marrakech viata nu pare sa se opreasca, indiferent de zi sau noapte, forfota este continua.
Am parcurs circa 1700 km, vazand Marrakech, Essaouira, Merzouga si putin din muntii Atlas. Fiecare loc este diferit si are frumusetea lui. Desi este o tara relativ saraca, stie sa aiba grija de turism si turisti, deoarece este principala activitate ecomonica. Mancarea este foarte gustoasa, soselele si infrastructura de drumuri este impecabila (nu am vazut vreo groapa) si wi-fi peste tot. Bine, mai putin in desert :)
Transportul:
- am ajuns din Bucuresti in Marrakech cu Ryanair, cu escala in Italia. Foarte ok compania si pilotii.
- intre Marrakech si celalte orase am mers cu un microbuz. Soferul a fost extraordinar (stil de sofat, atitudine, ne-a povestit diferite lucruri legat de locurile pe care le-am vizitat, despre tara, etc) – vi-l pot recomanda daca va intereseaza.
- taxiul l-am folosit de doua ori: cand am ajuns in Marrakech, de la aeroport pana la … unde a vrut el sa ne lase, caci era cam dificil sa ajunga la riad-ul unde aveam cazarea si a doua oara de la riad pana la gara … doar ca ne ducea la aeroport daca nu il atentionam noi cand ne-am prins ca ne duce in alta parte. Atentie la taxiuri si la ce pret negociati cu ele si unde va lasa.
- in rest, am mers pe jos in fiecare oras.
Cazarea:
- nu va recomand riad-ul unde am stat in Marrakech. Am stat in medina, la riad Amssaffah unde am ajuns redirectionati de la riadul unde facusem bookingul (riad Hannah) deoarece facusera overbooking si dadusera camerele noastre altor turisti. Pe scurt: eu nu as mai sta la vreun riad in medina, ci as alege un hotel sau riad in afara ei. La ambele riaduri am pierdut timp (in total 3 ore) si nervi, au incercat sa ne intepe la bani, iar conditiile foarte slabe. La cel la care am stat pana la urma nu au vrut sa ne dea telecomanda de la aerul conditionat (au zis ca functioneaza si cand le-am cerut-o ne-au spus ca de fapt nu functioneaza), apoi le-am cerut patura (este frig noaptea, gen 6 grade si pe pat era doar un cersaf), nu au avut sa ne dea … intr-un final am facut rost de un resou, pe care au incercat sa ne puna sa il platim pentru a-l folosi. Camerele nu au mai fost zugravite de ani, cade tencuiala, baile cu igrasie si cu dus de care cu greu te poti apropia, nu aveau nici macar sapun. Apa din mica piscina nu parea schimbata prea recent. Pacat de arhitectura ei, arata ca a avut zile mai bune. Avand in vedere ca urma sa stam doar 3 nopti (in prima, a treia si apoi ultima zi in Maroc) am zis ca merge. Am ales sa nu luam mic dejunul acolo, preferand sa ne oprim la cafenelele din oras.
- In Essouira am stat la riad Beldy, in munti la Hotel Le Vieux Chateau du Dades si in Ouarzazate la Hotel La Palmeraie – toate ok si cu mic dejun bun (clatitele prajite, unutul de casa si mierea de albine delicioase).
- In Merzouga, in desert mai exact, am stat la corturi cu … electricitate si baie :). Aveau niste rezervoare de apa si un mic generator care se incarca cu ajutorul panourilor solare. Desi foarte frig noaptea (vreo 0 grade), paturile puse la dispozitie ne-au asigurat caldura necesara.
Preturi, mancare si bautura:
- destul de ok, unele chiar foarte mici. Moneda locala este dirhamul, iar ca paritate 10 dh = 1 eur. Ca sa va faceti o idee: un fresh de portocale in piata costa 4dh, iar la terasa intre 10-15 dh, o cafea 15-20 dh, o omleta – 15-20 dh, un tajine de la 50 dh (vegetarian) pana la 70 dh (cu carne de pui, vita sau berbecut), un meniu (felul 1 salata sau supa, felul 2 cuscus sau tajine sau omleta sau frigarui si desert alcatuit din fructe) in jur de 100 dh. Apa la 0,5l costa intre 4 dh (in piata sau la supermarket) si vreo 10 dh la terasa.
- la unele terase gasiti bere si chiar vin, iar in unele alimentari spirtoase.
- mancarea, desi nu este foarte diversificata, este foarte gustoasa, in special tajine (un fel de tocanita, facuta la foc mic, in vase de lut), clatitele prajite si mierea (cred ca era din flori de portocal).
- freshurile sunt foarte bune, fructele fiind dulci, le gasiti atat simple, facute dintr-un sigur fel de fruct cat si in combinatii.
- am mancat si in piata Jema el Fnaa de la tarabe, ok mancarea, am cumparat si painici de pe strada si la fel ok, nu am avut probleme.
Obiective turistice:
- sunt destul de multe orase interesante de vazut in Maroc, dar pentru cele 9 zile a fost suficient sa ne bucuram de 3 zone, altfel riscam doar sa alergam dintr-o parte in alta.
Itinerariul nostru a aratat cam asa:
- Marrakech – plimbat prin souk-urile din medina, piata Jema el Fnaa, Muzeul Fotografiei si Colegiul Ben Youssef … Peste tot multe pisici vagaboande, bine hranite, mai pufoase decat cele de la noi, de care localnicii au grija si le lasa sa-si faca veacul pe unde vor ele.
- Essaouira – orasel linistit, pe malul Oceanului Atlantic, cu o cetate frumoasa si un port de pescari extrem de pitoresc. Va recomand sa mergeti aici putin inainte de rasaritul soarelui si sa stati toata dimineata printe barci, pescari si pescarusi. Lumina soarelui de dimineata si culorile din port sunt intr-o armonie completa. Mi-a placut tare mult oraselul pentru atmosfera lui relaxanta, plaja, briza oceanului, fluxul si refluxul, culorile, in special albastrul intens si … multele pisici, lenese si pufoase. Oamenii sunt diferiti de cei din Marrakech, mult mai deschisi.
- Marrakech – plimbat prin partea noua a orasului, total diferita de cea veche.
- Les Gorges du Dades – muntii Atlas sunt o splendoare, merita vazuti impreuna cu satele din ei, terasele de livezi, vii sau alte culturi. Sunt minunati, greu de descris in cuvinte, o nebunie de forme, roci, culoare…
- Merzouga – oazele cu palmieri si gradini de un verde intens, cu canale de irigatii alternand cu campii aride, cu pietre si tufisuri aspre se succed pana apare brusc desertul cu dunele lui aurii. Interesant si nu tocmai confortabil sa mergi cu dromaderul prin desert, insa Sahara se vede mai bine de la inaltime. Desertul in sine este o experienta exotica: ziua cald, nisipul foarte fin si auriu, dromaderii care merg la pas domol si leganat, scarabeii care alerga prin nisip lasand urme dantelate, linistea inveselita din loc in loc de ciripitul unor pasari, soarele care apune dupa dune si apoi seara care vine cu un frig contrastant cu caldura zilei, corturile, focul si privitul cerului de pe varful unei dune, departe de orice lumina pentru a te bucura de miile de stele, cum nu vezi in oras. A doua zi o plimbare pe dune cu jeep-ul a fost tare distractiva, precum si fascinant de vizitat locuinte berbere unde timpul pare ca stat in loc.
- Ouarzazate – loc de popas peste noapte pentru revenirea in Marrakech. Am vizitat Muzeul Cinematografiei si platourile de filmare ale Studiourilor Atlas. Interesant daca nu ati mai vazut platouri de filmare.
- Marrakech – ultima zi, plimbat prin medina, cumparat suveniruri si admirat culorile
Mici sfaturi:
- este interesanta viata in medina din Marrakech, dar nu mi-as mai lua cazare acolo, ci doar as merge sa o vizitez ziua si seara
- va puteti intelege usor cu localnicii in engleza, franceza, italiana sau spaniola
fiind diferenta mare de temperatura intre zi si noapte, ca si haine este bine sa aveti atat pentru vreme calda (tricouri, sepci, esarfe, ochelari si crema de soare) precum si ceva pentru seara-noapte cand se lasa frigul (hanorac, pulover). Va puteti imbraca normal, evitand sa purtati fuste sau pantaloni foarte scurti.
- incaltaminte confortabila, de mers pe jos
- noua ne-au fost de folos niste cearsafuri de dormit, pe care le-am luat de la Decathlon de la standul de saci de dormit. Ocupa putin loc in bagaj si sunt foarte practici: tin atat cald (pentru desert, de ex) cat si ofera protectie daca asternuturile sau perna nu stralucesc de curatenie
- este bine sa aveti si cateva medicamente la voi, noi nu am folosit, dar depinde fiecare cum tolereaza schimbarea de aer/apa/mancare
- in medina circulati pe partea dreapta a strazii pentru a va feri la timp de motocicletele, bicicletele, carutele, dokerele care circula cu viteza mai mare sau mai mica printre oameni.
- daca nu va place ceaiul cu muuuult zahar, cand vi se ofera sau cereti ceai specificati sa vi-l aduca fara zahar in el, ci separat.
- cand vreti sa cumparati ceva, negociati. Mult. De exemplu: pentru 3 animalute sculptate in lemn mi s-a dat pret initial 500 dh, am zis ca este prea mult, a coborat la 300 dh, in continuare a zis ca este prea mult si tot asa pana a ajuns sa ceara 40 dh.
- in rest, nu va grabiti, amestecati-va printre localnici, mergeti pe stradute, admirati culorile si bucurati-va de fiecare clipa
Trimis de liflone in 15.02.16 22:35:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liflone); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@liflone -
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 70&ridAnt=67035
===
”Am stat in medina, la riad Amssaffah unde am ajuns redirectionati de la riadul unde facusem bookingul
&
”In Essouira am stat la riad Beldy, in munti la Hotel Le Vieux Chateau du Dades si in Ouarzazate la Hotel La Palmeraie – toate ok si cu mic dejun bun
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@liflone - Buna ziua, un review foarte interesant pentru o destinatie care ma atrage mult. In acest sens am rugamintea sa-mi comunicati pretul excursiei precum si date despre firma prin care ati achizitionat biletul. Ati fost cu un grup de romani sau ati organizat sejurul individual?
@MoniQ69 - Buna. Nu am plecat printr-o agentie, ci am fost un mic grup, totul organizat de una dintre persoanele din acest grup. Ca si cheltuiala de persoana cred ca a ajuns pe undeva in jur de 850 eur (avion, cazari, excursiile, soferul care a stat dupa noi 5 nopti, mancare & bautura, intrarari, ceva suveniruri). Biletele de avion au fost luate prin skypicker, rezervarea riadurilor din Marrakech si Essaouira prin booking (dar cel din Marrakech nu a tinut cont de rezervare), soferul l-am gasit in statia de microbuze din spatele garii din Marrakech (am datele lui de contact daca te intereseaza). Nu stiu sigur dar cred ca el a ajutat la cazarea in munti si excursia in desert.
@liflone - Mă bucur că te-ai ţinut de cuvânt încărcând şi câteva fotografii foarte sugestive, după părerea mea. Ţi-am recitit articolul, mi-a plăcut mai mult a doua oară, păcat că nu îl mai pot pot vota încă o dată! Felicitări pentru curajul de a încerca o astfel de aventură!
@liflone -
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@liflone: Salut, am citit recenzia ta și o consider foarte utilă. Imi poți da datele de contact ale șoferului sau eventuale alte sfaturi legate de transportul intre orașe?
Voi merge in la sfârșitul lui noiembrie cu prietena mea și suntem în faza: excursii organizate / pe cont propriu.
Mulțumesc!
@liflone: In sfarsit am descoperit si eu azi pozele (datorita celui mai recent ecou). Sunt superbe, felicitari.
@ltarbuc: buna. imi pare rau, am vazut tarziu comentariul. daca mai este util, legat de transport - soferul cu care am fost noi are un microbuz cu 7 locuri, il cheama Abdou, distractie placuta!
@liflone:
Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@liflone: Buna seara, mi-ati putea spune care a fost pretul negociat cu soferul microbuzului? Multumesc!
@andutu: Ca să nu iei aceeași țeapă, trebuie să știi că serviciile excursiilor sunt fix aceleași, indiferent cât plătești și prin ce agenție mergi. Îți recomand să nu cumperi nimic de acasă și să mergi la "Riad Larouss" - Pe strada cu același nume. Acolo am găsit prețul cel mai bun pentru excursii în desert - 1000 dirham excursie de 3 zile și 1200 dirham excursie de 4 zile. Îți recomand excursia de 3 zile.
Un alt sfat pe care m-aș fi bucurat să-l primesc este: NEGOCIAZĂ ȘI MÂNCAREA, chiar dacă au preturi afișate în meniu. Altfel vei păți ca mine, vei manca scump și prost, în loc de ieftin și prost.
@ltarbuc:
”Altfel vei păți ca mine, vei manca scump și prost, în loc de ieftin și prost.
Concluzia de aici ar fi că, oricum, în Maroc, se mănâncă prost. Asta intră în contradicție cu ce spune autorul articolului:
”mancarea, desi nu este foarte diversificata, este foarte gustoasa/
Nu mai bine îți faci tu ceva timp și ne povestești cum a fost excursia ta în Maroc, pe care ai făcut-o cu prietena ta în noiembrie anul trecut?
Aștept cu nerăbdare...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Seniori prin Maroc de capul lor — scris în 12.11.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Maroc sau primul contact cu o țară africană. Din praful desertului până pe malul Atlanticului — scris în 09.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Prima experienta pe pamant african — scris în 24.05.23 de catrinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Ce este mai albastru decat ,,albastrul de Chefchaouen”? — scris în 03.06.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Maroc pe cont propriu - organizare, itinerariu și costuri (II) — scris în 20.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Maroc pe cont propriu - organizare, itinerariu și costuri — scris în 18.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Maroc,"perla Africii",un vis devenit realitate in 2019 — scris în 19.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ