GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am avut in scoala generala un profesor de geografie care a stiut sa ne poarte virtual prin toata lumea, povestind despre diversele regiuni nu numai geografic vorbind: flora, fauna, relief; ci si despre oameni, obiceiuri , traditii si istoria lor. Inca de pe atunci mi-am zis ca, atunci cand voi fi mare, voi calatori in fiecare an catre o alta destinatie, ca sa descopar lumea din spatele povestilor spuse atat de frumos de d-nul profesor. Dansul fusese in tinerete profesor de geografie timp de cativa ani in Maroc si ne-a povestit multe despre aceasta tara. D-nul profesor nu mai este de mult printre noi, dar eu inca tin minte aproape toate povestile lui. Asa ca, mi-am dorit enorm sa vizitez la un moment dat Maroc-ul; tara despre care auzisem atatea istorii si povesti, iar in toamna lui 2007, am facut o excursie in aceasta tara minunata, care mi-a intrecut cu mult asteptarile.
Am mers printr-o agentie, eu si sotul meu, ne-am gandit ca tara fiind islamica, e mai simplu cu un ghid dupa noi. Am plecat din Bucuresti cu avionul spre Casablanca, cu escala la Milano. Alta varianta de traseu era cu avionul pana in Spania si de acolo traversarea Mediteranei cu feribotul pana la Tanger. Din lipsa de timp am ales varianta avion Casablanca, chiar daca ca pret a fost putin mai scump. Excursia a durat in total 12 zile, 11 nopti de cazare. Am aterizat in Casablanca, in jurul pranzului, unde din start m-a lovit arididatea peisajului, caldura de aprox 35 grade la mijlocul lunii octombrie si aerul extrem de uscat. Ne-am urcat imediat intr-un autocar, confortabil si cu aer conditionat care ne-a dus, pe autostrada, pana la Rabat. Asta a fost a 2-a surpriza, autostrazile, mult mai numeroase si mai bune decat ale noastre!!!
Rabat-ul e capitala oficiala a Marocului, acolo sunt cartierele rezidentiale ale ambasadorilor, misiunilor economice, culturale, acolo au loc simpozioanele si expozitiile, acolo sunt cele mai bune scoli si facultati si acolo au palate toti bogatasii orientului. Este primul din cele 4 orase imperiale ale Marocului (Rabat, Fes, Marrakech si Casablanca). E un oras minunat, curat ca lacrima, unde cea mai de vaza resedinta este, evident, Palatul Regal. Nu se viziteaza (nici unul din palatele Regelui nu se viziteaza), nici macar nu-l poti fotografia decat de la o distanta rezonabila. Idem Moscheea regala. Dar se viziteaza Turnul Hasan II (turn care are 4 fete sculptate diferit, Mausoleul unde e ingropat Hasan II cu cei 2 fii ai lui, vechiul oras roman, fortareata ramasa de pe vremea maurilor- se numeste Kasbah=oras fortificat. Acesta a fost construit de maurii care au fost alungati din Spania de sud si este superb. Este viu, adica acolo traiasc si azi oameni, casele sunt vopsite in alb-albastru, e plin de verdeata-iar singurele concesii facuta civilizatiei sunt curentul electric si canalizarea.
Ce m-a impresionat placut: curatenia, niste copii jucandu-se fara nici o grija in Kasbah, pe stazile acelea vechi de secole, cu case vopsite in alb albastru; Minaretul care se vede din fiecare colt al orasului; gradinile de care au o grija deosebita ;multimea de masini Dacia de diferite modele si scolile, elegante unde vedeam elevii mergand in uniforme identice, cu cartile sub brat.
Ce nu mi-a placut: nu exista treceri pentru pietoni, chemarea la rugaciune se aude din tot orasul (pe mine m-a terorizat noaptea petrecuta acolo, nu am dormit deloc din cauza sonorelor chemari la rugaciune-am nimerit in ultima perioada a Ramadam-ului), lipsa apei potabile (trebuia sa alergam sa cautam apa imbuteliata de cumparat, fiindca apa menajera nu este potabila).
Am plecat apoi spre Meknes si Volubilis. Volubilis este un vechi oras roman antic, contemporan cu Nero, distrus de un cutremur de pamant si descoperit acum de curand. Foarte bine conservat, s-au descoperit acolo niste mozaicuri pastrate excelent care ofera multe informatii despre fauna si flora de acum cateva mii de ani, precum si atractia principala, un grup statuar cu un penis urias... !!! Faza de neuitat a fost ca una din cucoanele din grup, obosita si fara sa-si dea seama, s-a asezat cu fundul pe piatra cu pricina, spre hazul general... si a ramas cu porecla de Madam Volubilis!!!
Meknes-ul este un orasel micut, cu o moschee importanta, pe care am vizitat-o, dar ce e cel mai demn de vazut acolo sunt vechile hambare si grajdurile regale. Dateaza de prin anul 700 si ceva, hambarele au o ciudatenie, se puteau pastra acolo cereale pentru 20 de ani, atat pentru oameni cat si pentru animale. Ele sunt de fapt niste catacombe unde sunt sapate niste puturi imense; catacombele au cate o gaura in mijlocul acoperisului pe unde intra aer si lumina naturala, sunt construite in asa fel incat sa mentina temperatura si umiditatea constanta. Grajdurile regale sunt de o simetrie cum nu am mai vazut, au 12000 stalpi de sustinere si arcade, acoperisul nu mai exista. Cica cel care le-a construit, regele Muley Ismail-intaiul, avea o cavalerie de 12. 000 cai pur sange (avea ce avea cu cifra 12000) findca avea si o armata de infanteristi tot de 12000 oameni. Cica cei 12000 (oamenii nu caii) s-au tot inmultit (li se aduceau fete) si au ajuns la un nr. de vreo 250. 000-o forta armata redutabila pt vremurile alea. Acolo ne-am oprit si la un restaurant traditional marocan, unde am hapait felul lor traditional de mancare- se numeste tajin, carne fiarta in suc propriu cu tot felul de legume sau fructe- este foarte bun, se face intr-un vas special, care are un capac tuguiat si inalt, care pastreaza aroma, caldura si mancarea frageda.
M-au intrebat de multe ori prietenii despre conditia femeii de acolo, mai precis cum am perceput eu acolo conditia femeii in Maroc. Este de stiut ca Marocul e mult mai deschis decat alte tari islamice. In tot cazul, femeile sunt educate mai degraba sa fie mame si sotii decat sa-si faca cariera in ceva. Baticul sau umblatul acoperite nu e obligatoriu, e mai mult o traditie decat o religie. Despre maritis, ghidul ne-a povestit ca in general femeile se marita dupa 18 ani, si au in medie 3-4 copii. Povestea barbatilor cu mai multe neveste este istorie, au voie legal, dar foarte putini barbati o si fac! Femeile au foarte multe drepturi, legale ma refer, pot divorta la fel ca noi, pot sa refuze casatoriile , legea le ocroteste in caz de divort daca au copii, fiindca barbatii tati sunt obligati la cheltuielile de intretinere a minorului. Cu avortul e mai greu, daca se dovedeste ca sarcina prejudiciaza sanatatii femeii, sau ca fatul are probleme genetice, sau sarcina evolueaza prost, atunci avortul este permis si se poate face in spitale... in rest e interzis... dar in practica depinde ce fel de doctor gasesti. Daca o femeie vrea totusi sa avorteze, poate gasi un doctor strain (evreu sau crestin) cu cabinet particular, care poate face avortul... dar in rest, cele care nu-si permit un doctor particular si nu au probleme cu sarcina... in general fac copii. Repet, e valabil in Maroc, nu stiu cum e in alte tari islamice. Femeia, cand devine mama, are foarte multe drepturi, copiii sunt educati sa-si respecte mamele de 3 ori mai mult decat tatii (ghidul ne-a povestit despre un verset in Coran care zice asta).
Calatoria ne-a purtat mai apoi catre Fes-ul, care este ca un plonjon adanc, in istorie. Orasul a fost intemeiat in anul 800 e. n. , de sultanul Mulay Ismail II, fiul celui cu hambarele si grajdurile de mai sus. Legenda zice ca, atunci cand Mulay primul a murit, sotia lui era gravida si a trebuit sa fuga in pustietaturi fiindca lupta pt putere era mare si risca sa fie asasinata si ea si copilul din pantecul ei. A nascut un baiat, toata lumea se intreaba ce ar fi fost daca copilul ar fi fost fata si nu baiat, e clar ca istoria ar fi avut un alt curs!!! Cand baiatul a crescut a revendicat tronul, l-a castigat si pt capitala sa s-a hotarat sa intemeie un oras nou. A luat se pare o sapaliga de aur si a pus temelia orasului FES = sapa, in araba. Orasul e pastrat intact de la origini, Medina de acolo se restaureaza vazand cu ochii (serialul Clona- s-a filmat in medina din Fes). Acolo se circula cu magarul sau perpedes, toata lumea se opreste ca sa te salute, in araba sau franceza (esti obligat sa raspunzi), exista o scoala islamica, ceva gen Harvard ca putere de recunoastere in lumea araba, la fel cu origini adanc in istorie, am vizitat o moschee unde iubitul meu sot a intrat cu picioarele fara sa vrea in fantana din mijloc (imediat a aparut la un geam un batran profesor care se uita mustrator la noi, de ne venea sa intram in pamant de rusine). Renumite sunt tabacariile unde se prelucreaza pielea manual, vopsitul pieilor e ridicat la nivel de arta dar e tare mirositor- aproape de nesuportat sa stai acolo mai mult de cateva minute- ti se da o ramura de menta la intrare, cei care au refuzat-o fiindca nu stiau ce e, au regretat amarnic!!!
Se mai viziteaza in Fes si curtea palatului regal, cea cu 7 porti (de la cele 7 porti ale paradisului) si cartierul evreiesc-se numeste Mellah=sare, de la o veche traditie cum ca evreii erau cei care se ocupau de toaletarea condamnatilor la moarte, adica le puneau capul in sare pt a fi afisat in locurile publice... fascinant!!!
A urmat la rand Marakesh-ul
Un oras superb, dintr-o provincie unde se pastreaza traditiile berbere, are o Medina straveche, cea mai mare piata islamica (Dar-elFna) am vazut acolo de la imblanzitori de cobre si ghicitoare pana la cozi infernale la celebra lor supa de melci (care e oribila la gust), dar care cica creste potenta sexuala (asa se explicau cozile formate din sute de doritori), am vizitat o farmacie berbera (berberii sunt primii locuitori ai tinuturilor stravechi marocane, au coborat din Muntii Atlas iar limba lor nu se scrie, se vorbeste si invataturile despre plante si medicina traditionala se pastreaza si se transmit prin viu grai) numai cu produse naturiste traditionale. E drept ca am gasit in marea piata, intr-o seara, un vanzator ambulant de produse medicinale naturiste, care avea niste carti vechi de cateva sute de ani, scrise de mana, si care vindea cam aceleasi produse ca si la farmacia berbera, mult mai ieftin, si avut curaj sa cumparam cateva esente de eucalipt, rozmarin si menta (minunate!!!) Am participat la o seara traditionala marocana, cu calareti, cadine, pestera lui Ali-baba, dansuri traditionale, am vizitat o palmerie (plantatie de palmieri) unde ne-am plimbat pe camile, am vizitat un palat al unui vizir care se spune ca avea un ditamai harem si o gradina minunata .
De acolo am plecat la Agadir
Este o statiune moderna pe coasta Atlanticului, cu o colina care domina statiunea, pe care scrie cu niste litere imense, aprinse noaptea 'Dumnezeu, Patria, Regele', cu o plaja imensa (cred ca Copacabana este excesiv mediatizata, plaja din Agadir e mult mai frumoasa), soare, vile cochete incarcate de verdeata, piscine din care beau apa pescarusii si porumbeii, cluburi de lux si lume selecta.
Ce m-a impresionat placut: magazinele de pielarie de lux, am gasit un negustor acolo cu care am facut conversatie in franceza despre cultura, traditiile si istoria Maroc-ului, timp de 2 seri (facand si comanda pentru o gheaca de piele), om foarte cald si mandru si nationalist. Neplacut: frigiderul plin cu bere de la hotel legat cu ditamai lantul- deh... tara araba unde alcoolul e interzis.
In drumul spre Casablanca am oprit la Essaouira, un orasel tot la Atlantic, unde portughezii au construit un fort de aparare (se vad si astazi tunurile), cu un port micut si traditional, o Medina mica si curata si cu ateliere de prelucrare a lemnului de Cedru si Tuya. Mi-a placut la nebunie oraselul, cu portul pescaresc de unde pescarii isi descarcau in zori captura, fructele de mare mancate acolo la pranz, intr-un restaurant chiar in port, cu pescarusii care veneau si se asezau inclusiv pe scaune.
Pe drumul spre Casablanca am vazut capre care se urcam sa manance in argani (un copac care creste numai in Maroc, din care marocanii fac un ulei comestibil zic ei mai bun decat cel de masline precum si cosmetice naturale si frumos mirositoare) Am si vizitat o cooperativa de productie manuala a uleiului de argan, am ramas oripilata de cat de scumpe erau cosmeticele (30 eur o cutie cu crema de 100ml) -zic ei produse manual si perfect naturale.
Destinatia noastra finala a fost Casablanca, un megalopolis de vreo 5 mil locuitori si aproape 6 mil. in suburbii, fara metro (imaginati-va cum se circula), zgomot mult, mizerie, hoti, tin minte ca oricat ma spalam aveam impresia ca tot murdara sunt. Am vizitat moscheea Hasan II, a doua din lume de mare (dupa cea de la Mecca), cu minaretul inalt de 200m, proportionala cu lungimea tavanului interior, cica s-au cheltuit 50 milioane ore de munca sa construiasca minunatia aia, (au si o scoala islamica puternica acolo), incap 25000 credinciosi, M-a impresionat placut un cartier rezidential, cu case albe si gradini superbe, pe care l-am descoperit la pas, cautand un magazin cu produse pentru copii.
Casablanca este celebra datorita filmului cu acelasi nume, dar am fost dezamagiti sa aflam ca de fapt doar o scena din acest film s-a filmat in Casablanca, tot filmul de fapt fiind produs la Hollywood. Locul unde s-a filmat unica si celebra scena a intrarii lui Rick in barul unde o regaseste pe ea, este acum un hotel de lux, unde se organizeaza tururi pentru turisti. Pretul era extrem de piperat asa ca nu ne-a tentat deloc, am preferat sa vizitam portul pescaresc si sa luam pranzul intr-un restaurant din Piata Centrala, printr-e porumbei.
Pentru o prima calatorie in Maroc noi ne-am atins tinta, dar ne-am promis ca revenim fiindca ne-au ramas de strabatut Atlasul Mijlociu si Mic, cu forme de relief spectaculoase, Tanger multicultural si multilingvistic, precum si Sahara Marocana. O a doua calatorie o vom face pe cont propriu, fiindca am realizat ca ne putem descursa binisor cu franceza si stim acum la ce sa ne asteptam, putem inchiria o masina ca sa ajungem strict la locurile care ne intereseaza.
Sper ca v-am trezit interesul pentru tara aceasta minunata, civilizata si salbatica in acelasi timp, unde araba se amesteca armonios cu franceza si unde diferentele religioase sunt respectate iar oamenii de diferite culte traiesc in deplina pace.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pe langa cele 100 de puncte acordate review-ului (as fi vrut ca programul sa imi permita acordarea unui punctaj mai mare in acest caz, nu m-am putut abtine sa nu te felicit pentru aceste randuri: foarte frumos strucurate si prezentate!
Dl. Profesor ar fi mandru sa citeasca cele scrise mai sus!
Bravo, daca pana acum aveam doar un gand sa vizitam Marocul, acum parca imi doresc si mai tare, cu toate ca parerile sunt impartite.
Asa cum ai zis si tu, cred ca e mai bine sa mergi pe cont propriu, sa vizitezi ce vrei si sa stai sa te relaxezi la plaja in Agadir.
Am o prietena care mi-a laudat mult aceasta tara, ce am retinut din ce mi-a povestit este faptul ca singurul lucru care a deranjat-o a fost faptul ca era asaltata de diferiti localnici, fiecare vrand sa-i ofere sau sa-i ceara ceva, dar acest lucru s-a rezolvat imbracand o tinuta foarte modesta (cel mai uzat tricou fara bijuterii fara alte accesorii doar un mic portmoneu ascuns intr-un buzunar al pantalonilor, in rest numai cuvinte de lauda!
In alta ordine de idei, povestirea dumneavoastra si-a atins scopul, cel putin in privinta mea, 100 de puncte si de la mine cu felicitari!
Tocmai ma pregateam sa scriu o poveste asemanatoare despre maroc. Mi-a fost frica ca o sa plictisesc pe cineva cu atatea descrieri.
Multumesc danutza ca mi-ai reamintit cat de frumos este marocul si cat de exotice si pitoresti sunt orasele. Si, nu m-am plictisit deloc citind postarea ta. Am retrait cu ochii inchisi traseul facut, ca si tine, tot in 2007.
O tara frumoasa unde, spre surprinderea mea, m-as intoarce cu mare placere oricand.
Nota 10 cu felicitari si 100pma si de la mine.
Doua intrebari; cu ce agentie ai mers si ce ghid ai avut.Nu stiu de ce am o banuiala.
A,si inca ceva, pentru delia,si nu numai,daca va pica vreodata sub incidenta ochilor vreo oferta pentru maroc,sfatul meu,nu o refuzati.
Multumesc de sfat, acum vreo luna am listat ofertele pt Maroc, ca fiind destinatia pt vara urmatoare...
Pe urma am mai citit una alta, stii... pareri impartie, ca e mizerie, ca se trage de tine pe strada si abia poti merge etc etc... si am renuntat... dar se pare ca nu de tot!
Inca nu m-am edificat in ce perioada a anului ar fi cel mai bine... noiembrie?
Hmmm... tb sa mai studiez...
E mizerie, e si un miros, mai ales in souk-uri, dar dupa ce uiti toate astea iti raman niste amintiri de toata frumusetea. Noi am fost de revelionul 2007-2008. Ziua cald, tricou, seara si noaptea racoare, Cu un pulover sau o geaca nu foarte groasa rezolvi problema. Vara cred ca e un pic mai greu de suportat. Un circuit in maroc e foarte obositor si daca mai combini si cu caldura si cu mirosurile, hm, s-ar putea sa nu te mai bucuri de concediu atat de tare.
Nu te speria de faptul ca'trag de tine'. Se intampla asta doar daca te vad prea interesata de magazinul sau marfa lor. Sunt insistenti dar civilizati. Le poti raspunde simplu ca' doar te uiti' sau' poate mai tarziu 'si e suficient. Te lasa in pace.
Nu vara in nici un caz nu este de mers in Maroc. Este mult mult prea cald. Mijlocul lui octombrie sau noiembrie este ideal; sau luna aprilie.
Agentia cu care am mers noi este Omnia, iar pe ghidul marocan il chema Majid (super om, cunostea 6 limbi straine, cu o disponibilitate fantastica de a te face sa te simti bine).
Pe noi nu ne-au deranjat deloc mirosurile (cu exceptia celor din tabacaria din FES), le-am asociat cu exotismul locurilor. Repet, Casablanca este un oras foarte murdar, poluat, cumplit de aglomerat si zgomotos. Dar chiar si in Casablanca sunt locuri frumoase si curate, oaze de verdeata si zone civilizate. Nici oboseala nu am simtit-o, dar este adevarat ca alea 2 zile petrecute in Agadir, la plaja, le-a savurat de-a binelea. E clar ca daca alegeti o astfel de vacanta trebuie sa accepti faptul ca nu va fi la fel cu un sejur in Antalya la 5 stele, din punctul de vedere al serviciilor, ambiantei, cazarii si odihnei.
Noi suntem hotarati sa mergem din nou, peste cativa ani, pe cont propriu, sa vedem si restul zonelor ramase neacoperite in excursia noastra.
Multumesc pt sfaturi...poate la un moment dat voi reveni cu review din calatorie.
Danutza, inca nu te-ai hotarat sa ne atasezi niste poze? E imposibil ca din zecile, sau sutele, de poze pe care le-ai facut sa nu te hotarasti la cateva si pentru noi. Ar fi pacat daca acest frumos comentariu nu ar fi insotit si de cateva fotografii.
Buna ziua, as dori sa stiu (daca se poate) cam cat ar costa inchirierea unei camere intr-un mic satuc de pe coasta Marocului pt perioada 15 ianuarie-15 martie la particulari, daca e posibil de gasit asa ceva...??
Multumesc anticipat.
Cu stima,
Ion
As vrea sa merg si eu la vara in Maroc. In urmatoarea varianta Milano - Fes - Casablanca -Marakesh - Agadir - Milano. Ce ma sfatuiesti, sa renunt la casablanca in favoarea Rabatului? Cite trei zile in fiecare oras si vreo 10 zile la ocean ar fi de ajuns?
Mircea, daca mergi cu avionul oricum aterizezi in Casablanca.
In Casablanca singura care se merita vazuta este marea moschee Hasan II. Dar trebuie macar o jumatate de zi pentru asta. In schimb Rabat-ul e un oras foarte frumos. Deci daca trebuie sa alegi, te-as sfatui sa alegi Rabat-ul.
Foarte frumoasa descrierea ta, ai talent de narator. Am fost si eu in Maroc, dar singurul loc in care ma-si intoarce e un sejur de cateva zile in Agadir.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Seniori prin Maroc de capul lor — scris în 12.11.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Maroc sau primul contact cu o țară africană. Din praful desertului până pe malul Atlanticului — scris în 09.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Prima experienta pe pamant african — scris în 24.05.23 de catrinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Ce este mai albastru decat ,,albastrul de Chefchaouen”? — scris în 03.06.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Maroc pe cont propriu - organizare, itinerariu și costuri (II) — scris în 20.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Maroc pe cont propriu - organizare, itinerariu și costuri — scris în 18.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Maroc,"perla Africii",un vis devenit realitate in 2019 — scris în 19.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ