GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Demult, demult de tot, în 2006, am făcut o excursie de două săptămâni în Japonia, în aprilie, luna cireşilor în floare. Mai târziu, când am intrat în AFA, în 2010, am scris trei reviewuri despre Japonia dar bogăţia de informaţii nu m-a lăsat să vă povestesc despre Mikimoto, numită şi insula perlelor şi Ama, femeile scufundătoare care le culeg din mare.
După ce am stat trei zile în Tokio şi am mers până la poalele vulcanului Fuji, am luat trenul rapid Kinetsu Express cu viteza de 300 km/h şi am ajuns într-un orăşel de pe coasta de est Toba. Aici am vizitat marele altare Ise din lemn de chiparos care din sec IV se înlocuiesc din 20 în 20 de ani ca simbol al schimbării generaţiilor.
Am fost cazaţi într-un motel tradiţional numit Ryokan în care în dormitoare nu sunt paturi ci nişte saltele puse pe jos numite tatami şi perne umplute cu orez iar masa şi scaunele sunt foarte joase la vreo 30 cm de la duşumeaua de rogojină. Cina ne-a fost servită în vreo zece boluri mici în care am mâncat cu beţişoare stând pe jos (în restul Japoniei am avut condiţii occidentale).
A doua zi dimineaţa ne-am îmbarcat într-un vas mic, frumos colorat, cu care am ieşit în largul Oceanului Pacific. Timpul era prost şi o ploaie măruntă stropea geamurile vaporaşului.Ne-am gândit că din cauza vremii nefavorabile nu vom mai putea vedea scufundătoarele în apa rece a oceanului.
La un moment dat am văzut destul de aproape de noi un vas în interiorul căruia erau patru persoane în picioare, îmbrăcate în alb, nedistingând atunci dacă sunt femei sau bărbaţi. Păreau că aşteaptă un semnal. Într-adevăr în acelaş timp au sărit toate în apele reci ale oceanului. Se scufundau, apăreau din nou şi am observat că ţineau în mână câte un coş mare cu care intrau în apă. Erau Ama, scufundătoarele care se ocupă cu pescuitul de perle din Japonia.
Ama sunt menţionate documentar de 1500 ani ca femei ale mărilor. Nu folosesc tuburi de oxigen sau alt echipament ci doar o mască de scufundare care le acoperă faţa şi poartă labe de înot. De regulă coboară la 4-6m la o depărtare de până la 1 km de ţărm dar reuşesc uneori să se scufunde şi la 20-25 m adâncime. Ele aduc la suprafaţă în coşurile cu care coboară scoicile care conţin perle ajunse la maturitate.
Învaţă încă de mici tehnica de respiraţie şi uneori rezistă în apa rece chiar şi două minute. Fiecare coborâre este urmată de o pauză de reechilibrare a respiraţiei. Cu cât scufundarea este mai adâncă cu atât pauza de recuperare este mai lungă.
De ce numai femeile practică această meserie? Pentru că deşi japonezele sunt subţiri au totuşi un strat de grăsime mai gros decât al bărbaţilor, calitate care le face să reziste şi iarna când temperatura apei este mai scăzută. Învaţă meseria transmisă din generaţie în generaţie de la 11-12 ani şi o practică până târziu spre 70 de ani. În perioada de sarcină nu îşi întrerup activitatea, scufundându-se practic până în ziua naşterii şi reluându-şi activitatea după câteva zile.
Astăzi meseria este pe cale de dispariţie. Dacă după al doilea război mondial erau 8000 de femei Ama, au rămas numai 2000 din care 800 în regiunea pe care am vizitat-o. Este o meserie grea în care se întâmplă şi accidente din cauza frigului sau întâlnirilor cu rechinii.
Trimis de Michi in 17.04.20 16:58:19
- A fost prima sa vizită/vacanță în JAPONIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesanta aceasta meserie de culegatoare de perle si se pare unica in felul ei.
Am vazut la TV un reportaj pe tema asta in care a vorbit si de tehnica necesara si ca si asta se invata. Si de evenimente nefericite au vorbit cum ati amintit si in articol.
” Mikimoto, numită şi insula perlelor şi Ama, femeile scufundătoare care le culeg din mare
Femeile scufundatoare si culegatoare de perle sunt uimitoare.
Sarbatori fericite si linistite de Sf. Pasti! Numai bine! ????
@Dan& Ema: Mulţumesc Dane, am să-mi fac timp să scriu zilele astea şi de insula perlelor şi muzeul Mikimoto, perlele respective fiind celebre în toată lumea, cu magazine de prezentare în New York, Paris, Londra, până şi în Bucureşti au o reprezentanţă.
Sărbători liniştite ţie şi întregii familii cât şi celorlalţi uzeri AFA şi tuturor românilor! .
@Michi: Foarte interesanta aceasta poveste a femeilor marilor, deci tot in femei este baza , felicitari, votat cu mare drag.
@Michi: Foarte interesant review. Nu stiam că incă se mai practică in Japonia scufundarea după perle. Interesant si faptul că femeile au un strat de grăsime mai gros, sau in plus. Se pare că asta este unul din motivele pentru care suntem mai rezistente . Frumoasă japonia, este un vis pentru mine, nu stiu daca voi reusi să o văd.
@Mika: Never say never! Ai toată viaţa în faţă. Noi până la 56 de ani văzusem doar Ţara Bârsei, a Lăpuşului, a Almaşului- mă înţelegi, pentru ca mai târziu să recuperăm ce nu vizitasem o viaţă deşi mi-ar mai fi trebuit încă una (şi fonduri bineînţeles) ca să vedem tot ce ne propusesem.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 ,,Castelul Ciorii” din Matsumoto — scris în 18.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Trenurile din Japonia — scris în 15.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Japonia - o altă planetă — scris în 02.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Acestea sunt numai impresiile mele de călătorie, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Minunata vacanta in Japonia — scris în 04.03.23 de patrice din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Japonia florilor de mai la schimbarea dinastiei — scris în 06.05.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 14 zile prin Japonia - Kyoto, Osaka si imprejurimi, prima parte — scris în 24.09.18 de mcnegoita din PLOIEşTI - RECOMANDĂ