Dacă ai plecat în Japonia și ți-ai uitat acasă periuța de dinți, pijamaua, papucii, aparatul de ras, cremele sau pieptănul, nu te îngrijora – le vei găsi pe toate, gratuit, în camere sau la recepția hotelurilor japoneze. Pijamalele nu sunt cele mai moderne, dar sunt comode și poți dormi relaxat. În baie vei avea șampon, săpun lichid, gel de duș, conditioner pentru păr - calitate de top, made in Japan. În toate hotelurile apa este bună de băut - unele hoteluri oferă suplimentar apă îmbuteliată la sticlă din sticlă și nu de plastic! .
Din camere este nelipsit fierbătorul cu care îți poți prepara ceaiul sau cafeaua. Surprinzător, sau nu 🙂, prețul camerelor de hotel (la 3 stele), bine poziționate, variază între 280-380 lei/noapte. Este adevărat că în Tokyo sunt ceva mai scumpe, dar în Osaka sau Kyoto cu 55-75 euro/noapte poți găsi fără probleme. Despre condițiile oferite și calitatea serviciilor nu cred că are rost să discutăm.
Organizarea și ergonomia camerelor este impecabilă. Într-un spațiu limitat o să găsiți tot ce trebuie, plus foen, seif, uneori și adaptoare pentru prizele japoneze. Aceste adaptoare se pot cere și la recepția hotelului, dacă nu ai venit pregătit de acasă. Camerele sunt extrem de curate, iar patul, salteaua și lenjeria impecabile.
Prin oraș, în gări, pe autostradă sau în hoteluri, toaletele sunt din alt film 🙂. În cele mai multe locații, pictogramele de pe telecomandă sunt„traduse" și în limba engleză. Din camerele hotelurilor nu lipsesc manuale cu instrucțiunile de urmat în cazul dezastrelor (cutremur, tsunami etc) ! . Dacă te prinde un cutremur, îți dorești să fii în Japonia, în acel moment.
Ryokan
Dacă vrei o experiență în adevărata Japonie și o imagine asupra casei tradiționale nipone trebuie să te cazezi la ryokan. În acest hotel tradițional japonez, camerele nu au paturi, iar saltelele sunt puse direct pe tatami. Camera este minimalistă și multe chestii care ni se par necesare lipsesc, deci poți trăi fără ele. Așa ajungi la concluzia că mai puține lucruri sunt de fapt suficiente. Pereții (shoji în japoneză) sunt din hârtie de orez montată pe cadre din lemn. Prin glisarea pereților, camera poate deveni mai mare sau mai mică, în funcție de necesități. Pe timpul zilei saltelele și lenjeria se depozitează într-un dulap.
La intrare trebuie să te descalți și să folosești papucii puși la dispoziția ta pentru a te plimba pe coridoare. Pentru toaleta din cameră vei avea alți papuci ce vor fi folosiți doar aici - pe tatami se merge fără papuci. Vei primi și yukata, un fel de chimono din bumbac, mai lejer și confortabil. La recepție vei găsi această îmbrăcăminte tradițională - poate fi folosită ca pijama sau să te plimbi prin hotel. Nu este obligatoriu să te îmbraci, dar dacă tot ești cazat la ryokan, ar fi păcat să nu beneficiezi de întreaga experiență.
Onsen
Multe dintre aceste hoteluri ryokan oferă și cina, compusă din mai multe feluri. Preparatele sunt servite în boluri și cantități mici. Cele mai multe astfel de hoteluri tradiționale/ryokan dispun de onsen - băi termale. În aceste spații se intră complet dezbrăcat – separat femei și bărbați. Intri după ce în prealabil te speli într-o anticameră unde ai la dispoziție șampon, gel de duș, creme diverse. Temperatura apei din bazine este de 38-42 de grade, iar după o zi de plimbare, o astfel de relaxare este binevenită. Dacă ajungi la onsen seara, garantez că veți dormi ca un prunc 🙂.
Trimis de BOGDAN DSN in 02.02.25 12:46:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în JAPONIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@BOGDAN DSN: Bună!
Bravo pentru experiența voastră în Japonia!
Felicitări pentru această incursiune într-o lume civilizată și interesantă!
Răspunsul la întrebarea ta este: da, îți stă bine în costumul japonez
Utilizarea toaletei cu toate funcțiile ei trebuie studiată mai întâi... dacă există timpul necesar
„hoteluri tradiționale/ryokan dispun de onsen - băi termale. În aceste spații se intră complet dezbrăcat – separat femei și bărbați„
Asta doar în cazul în care nu ești pudic
Mulțumim pentru articol si fotografii!
Călătorii plăcute! Numai Bine!
Interesante și faine cazări ai avut! Pe tatami n-am dormit, dar pe o saltea gonflabilă, DA. Nu m-am odihnit foarte bine, dar pe un tatami, ca voi, aș încerca!
Se știe că încă din timpurile Japoniei medievale s-a acordat igienei personale (spălării, îmbăierii, curățeniei, etc.) un loc foarte important! (am citit Șogun, de Jmes Clevel, am văzut și filmul ). Iată că și acum se folosesc papuci diferiți pentru cameră și baie, lucru pe care l-am aflat din articolul tău!
Să știi că am înțeles perfect ce scrie în P22
Felicitări pentru srticol și poze! ... și, ca de obicei,
@BOGDAN DSN: Am avut şansa unei excursii de două săptămâni în Japonia, în aprilie 2006, luna cireşilor înfloriţi.
Ne-am cazat intr-un Ryokan, motel traditional, situat langa orasul Toba. Subscriu la tot ce ai scris dar vreau să punctez două întâmplari. --Ca să mergem la masă trebuia îmbracat un kimono. Soţului i s-a potrivit dar eu care aveam genunchii umflaţi de la gonartroză nu mă puteam înfăşura cu el. Camerista insistentă mi-a adus şase kimonouri şi abia când a văzut cât de umflaţi erau, a renunţat. Masa a fost traditionala, cu vreo zece boluri mici pentru fiecare, din care am putut incropi cate ceva. Orezul fiert fara sare, ulei sau condimente troneaza la fiecare masa. La Ryokan a fost singurul loc in care a trebuit sa mancam cu betisoare si practic stand pe jos.
-O altă întâmplare a fost cu scaunul de toaletă complet computerizat care la început ne-a înfricoşat. Daca apasai un buton se incalzea colacul, altul dirija jetul care te spala, altul te usca… poate exagerez dar in esenta cam asta facea. Oricum deasupra vasului de toaleta era si o tasnitoare care-ti permitea sa te speli pe maine inainte de a iesi din camera dupa care iar te spalai in oficiul din fata. Am auzit ca s-a adus si la noi acest tip de WC.
Îti multumesc că mi-ai reamintit de Ryokan , de tatami si de frumoasa Japonie şi m-ai făcut să-mi recitesc reviewul postat în 2010. Cât despre poze ce să mai vorbesc? În special P08 şi P16-18, parcă am fost ieri acolo.
@BOGDAN DSN: Un articol citit cu foarte mare interes, este o lume aparte, o lume care ne invata multe si pot spune ca este genul de articol care si daca ar fi fost fooooarte lung nu m-ar fi plictisit.
Cred ca toti ar trebui sa ajungem macar o data in viata in Japonia si poate s-ar mai schimba lucrurile. Eu am cateva destinatii unde imi doresc foarte mult si Japonia este una dintre ele.
Cat despre a dormi pe saltea pe tatami, cred ca as prefera cu toata increderea, vara cand este foarte cald imi astern o patura pe jos si asa dorm, astfel incat cred ca pe o saltea este chiar confortabil.
In ceea ce priveste wc-ul, am avut parte de asa ceva in 2014 in Taiwan, si am studiat putin "manualul de utilizare".
Extraordinar, felicitari, votat cu mare drag.
- Jun.2024 Altarul shinto cu 3000 de felinare, Kasuga Taisha — scris în 30.11.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 ,,Castelul Ciorii” din Matsumoto — scris în 18.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Trenurile din Japonia — scris în 15.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Japonia - o altă planetă — scris în 02.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Acestea sunt numai impresiile mele de călătorie, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Minunata vacanta in Japonia — scris în 04.03.23 de patrice din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Japonia florilor de mai la schimbarea dinastiei — scris în 06.05.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ