ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2024
Cuplu

Mulțumit, mici obiecții

Altarul shinto cu 3000 de felinare, Kasuga Taisha

TIPĂREȘTE URM de aici

Un alt loc vizitat, semnificativ in cultura sintoista japoneza este Altarul Kasuga Taisha, fondat oficial in 768 d. Hr., de puternicul clan Fujiwara dupa ce, asa cum spune legenda, o zeitate a aparut la sit calare pe o caprioara. Cele 4 altare consacrate zeitatilor, sunt inconjurate de o padure de chiparosi in care atat vanatoarea, cat si taierea copacilor au fost interzise din 841 d. Hr. Blazonul familiei Fujiwara, o floare de glicine, infrumuseteaza motivele decorative si sculpturile altarului, iar in interiorul sitului altarului exista peste 200 de copaci de glicine.

De-a lungul cararii, au aparut sfioase, caprioarele sacre, mesagerii zeilor, completand atmosfera sfanta unica pentru Kasuga Taisha. Pe masura ce ne-am apropiat de templu, am ajuns la Poarta de Sud (Nanmon), langa care se afla un cedru despre care se crede ca are peste 800 de ani, care este subiect in spectacolele traditionale Kabuki, aceasta forma de teatru fiind jucata pentru prima data la Kasuga in secolul al XIV-lea d. Hr.

Dincolo de poarta am vazut pavilioanele altarului, cu  Heiden (sala de ofrande), Maidono (sala de dans) si Sanctuarul principal, inconjurat de un coridor vopsit in vermilion.

Sanctuarul principal este construit in stilul arhitectural unic cunoscut sub numele de "Kasuga-zukuri", intalnit in special aici in Nara, care a fost reconstruit la fiecare 20 de ani de la infiintarea sa. Coloanele vermilion izbitoare contrasteaza cu peretii albi ai altarului, iar intrarea principala este pe partea frontonului. Kasuga-zukuri se caracterizeaza printr-un design simplu, dar elegant, creand un spatiu sacru in care simti caldura lemnului.

Ceea ce da unicitate acestui altar sunt cele 3000 de felinare, care prezinta doua stiluri dominante: felinarele de piatra in picioare, care se gasesc in afara altarului si felinarele suspendate din bronz sau aur, care impodobesc interiorul. Aproape toate au fost donate de credinciosi, avand numele familiei donatoare inscriptionata pe acestea.

Cele 3000 de felinare sunt aprinse doar de doua ori pe an, cu ocazia festivalul Setsubun Mantoro, din luna februarie, care serbeaza venirea primaverii si festivalul Chugen Mantoro de la mijlocul lunii august, celebrand trecerea la toamna. In restul anului, vizitatorii pot arunca o privire in Sala Fujinami-no-ya, o sala cu oglinzi si obloane, care gazduieste o colectie de felinare tinute aprinse tot anul.

In timpul perioadei Heian, Kasuga Taisha a inflorit odata cu influenta crescanda a clanului Fujiwara, sanctuarul bucurandu-se de un sprijin puternic din partea curtii imperiale.

De la mijlocul perioadei Heian, s-a dezvoltat o fuziune religioasa puternica intre sintoismul altarului Kasuga Taisha si budismul templului Kofuku-ji, amestecand zeii sintoisti cu zeitatile budiste. La Kasuga Taisha, zeitatea ancestrala a clanului Fujiwara, Takemikazuchi-no-Mikoto, a fost venerata alaturi de zeitatea budista Shakyamuni (Buddha) din Kofuku-ji.

Odata cu aparitia perioadei Meiji, cand guvernul a decretat separarea celor doua religii, scopul fiind intarirea sintoismului ca religie de stat si eliminarea influentei budismului, s-a produs scindarea dintre altarul Kasuga Taisha si templul Kofuku-ji. Ca urmare, Kasuga Taisha a fost restructurat ca un altar pur shintoist, iar toate statuile si artefactele budiste au fost indepartate (am vorbit in postarile anterioare despre aceasta perioada, care a dus la distrugerea multor temple si artefacte budiste).

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si abolirea sintoismului de stat, Kasuga Taisha si-a recastigat autonomia religioasa, reluandu-si rolul de sanctuar ce pretuieste cultura si credinta regiunii Nara.

Aproape fara sa ne dam seama, am parasit site-ul altarului Kasuga Taisha, ajungand in zona altor altare, unul dintre acestea fiind Wakamiya, dedicat lui Ame no Oshikumone no Mikoto, kami al apei si purificarii. Este cunoscut datorita unui festival important care are loc in fiecare an intre 15 si 18 decembrie, in onoarea zeitatii principale a altarului Wakamiya, care incepe cu rugaciuni pentru protectie impotriva foametei si a epidemiilor. Multe dintre spectacole sunt foarte rar sau niciodata vazute in alta parte a Japoniei.

Exista alte 15 altare subsidiare, fiecare onorand o zeitate shintoista care protejeaza impotriva diferitelor probleme din viata de zi cu zi.

Un alt sub-altar al Kasuga Taisha este Meoto Daikokusha, cunoscut pentru binecuvantarile sale de armonie in relatiile conjugale, un loc popular printre cuplurile tinere.

Altarul este consacrat atat sotului (Okuninushi-no-mikoto), cat si sotiei (SuseriHime-no-mikoto), fiind singurul loc din Japonia in care amandoi sunt consacrati impreuna ca si cuplu casatorit.

Exista multe placi ema in forma de inima, colorate in roz si alb expuse la altar de cuplurile care se roaga pentru o uniune fericita sau pentru gasirea partenerului potrivit si iubitor.

Am incheiat periplul prin spirituala Nara in acest loc romantic, dupa care ne-am intors in Kyoto pentru a ne continua traseul cu alte locuri inedite.

Trimis de geani anto in 30.11.24 11:22:50
Validat / Publicat: 30.11.24 13:35:47

VIZUALIZĂRI: 68 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P14 [fără descriere]
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 9 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Japonia:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042574167251587 sec