GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citisem multe articole pe net despre vestita baie turceasca si de-abia asteptam s-o incerc si cel mai bun loc era acela unde insusi Magnificul a avut acum sute de ani separeul privat pentru desfatarea-i proprie.
Acel loc era Suleymaniye Hamami, locul care-i poarta numele cu mandrie, constructie ce poarta semnatura arhitectului sef Mimar Sinan, ca de altfel inca 300 de constructii majore si altele minore. Acoperisul cladirii istorice unde se afla celebrele bai turcesti, se vede de pe terasa moscheei lui Suliman si se remarca prin niste ''bube'' din sticla, niste proeminente care ar lasa lumina sa patrunda in interior.
Citisem ca si aici clientii erau lasati sa urce pe acoperis, dar pesemne ca dupa baia de aburi si apoi urcand aici, acestia raceau si le curgeau mucii... Sincer nu stiu de ce a fost interzis accesul, dar ce mai conta un loc inchis printre atatea din tot orasul, ziduri, cetati, metereze, cisterne...
Ma manca palma sa fac rezervarea cu cateva luni inainte, dar intreband proprietatea, mi-au trimis raspuns ca se poate rezerva cu maxim 3 luni inainte... Aceasta locatie este printre cele mai serioase si selecte din punct de vedere al sigurantei personale, de cuplu sau familie, persoanele singure nu pot avea acces aici. Nu este unul dintre cele mai luxoase, dar tinand cond de cele cateva sute de ani trecute peste acest loc, mirosul de mucegai este mai nobil, decat in alta parte.
Pretul pentru serviciile oferite este de 40 euro/persoana si dureaza cca 60 de minute, copii avand acces gratuit, ceea ce reprezinta un atuu.
Am ajuns la locatie cu aproape o ora inainte de programare, in jur de ora 13 si dupa ce colindasem prin soare si praf o gramada de strazi si biserici-moschei. Intrant, am fost intampinati de catre o tipa putin cam speriata de intrarea noastra, i-am explicat ca am ajuns noi prea devreme fata de programare, dar ne grabeam sa ajungem inapoi la Moscheea lui Suleyman, fiind inchisa pentru rugaciune si programul nostru era destul de incarcat. Ne-a poftit sa luam loc pe platforma acoperita cu coavoare si ne-a servit cu suc si ceai din partea casei. Dupa ce ne-a facut primirea si am achitat taxa, am fost poftiti sus la etaj unde erau cabinele de schimb, pentru a ne imbraca in straiele de baie, asortate cu niste papuci de lemn.
Am intrat toti trei intr-o camera de aclimatizare unde trebuia sa stam cam 10 minute in caldura ce dogorea din pereti si unde trebuia sa ni se deschida porii. Fetita noastra deja incepuse sa se panicheze din cauza caldurii si lipsei aerului si cu greu am calmat-o. La semnul insotitorilor din hamam, am trecut in camera principala cu masa aceea imensa de marmura rotunda, temperatura din aceasta parca ne-a pus mana la gura fiind cca 60 de grade. Fetita s-a speriat atunci, incepand sa planga, nu a vrut sa intre in ruptul capului iar doamnele de la receptie, au luat-o si ne-au spus ca au grija de ea.
Noi am fost preluati de niste gealati mustaciosi, dezbracati pana la brau, care ne-au poftit pe niste mese de marmura, din separeurile aflate la perete. In prima faza ne-au asezat jos langa perete, in fund, turnandu-ne cate un lighean de apa calda pe cap si corp, iar imediat unul rece. Nu pot descrie senzatia aceea cand primeam apa rece pe corp iar dupa aceea apa calda, dar era foarte bine.
Ne-au luat la o gimnastica specifica, troznindu-ne oasele si intinzandu-le, iar dupa aceea cu niste manusi speciale, ne-au luat la frecat... Mi-era rusine sa ma plang, dar chiar frecau apasat... Dupa ce tot corpul a fost frecat si luat 2 randuri de piele, ne-au intins pe mesele de marmura si ne-au luat la apasat si pleznit, de ziceai ca ne-au prins la furat. Ne-au luat iar la un masaj cu intinderea picioarelor pana deasupra capului, ceva gen kama sutra :)) si iar ne-au luat la frecat.
Dupa masajul asta ne-au mai turnat cateva ligheane de apa rece si calda, turnandu-si si lor pe cap cam din 2 in 2 minute, din cauza caldurii si efortului sa nu faca atac de cord. Au scos niste servete de panza mai groasa pe care le-au inmuiat intr-un lighean cu spuma si care mirosea dumnezeieste, luandu-ne din nou la frecat si masat cu acea spuma... si pe fata si pe dos! Mai primeam cate o palma pe spinare din cand in cand, de icneam involuntar si ma bufnea rasul de faza asta, parca zicea ''Na, mai furi de la mine? ''...
Dupa ce ne-au limpezit bine, mustaciosii ne-au invitat iar in camera de aclimatizare, unde am lasat hainele ude si am luat niste prosoape de panza lungi si baticuri pentru cap, asa ca piratii... Ne-au asezat la o masa intr-o camera frumos pictata si decorata, ca sa ne relaxam la un ceai, suc sau cafea din partea casei. Dupa acest moment, am urcat la etaj si ne-am schimbat, mirandu-ne cum aproape o ora, ne-a intinerit cu 5 ani, nu mai simteam oboAseala, eram mai usori si destinsi.
Am trecut si pe la magazinul lor de suveniruri de unde am luat niste stergare traditionale pentru hamam si sapunuri parfumate, dupa care ne-am scris multumirile in cartea de oaspeti, promitand ca ne reintoarcem si alta data.
Afara eram ca fulgii, radeam ca blegii de ce bine ne era dupa doar o ora de framantat si clabucit... Gerovital turcesc la doar 40 de euro, bine cheltuiti!
Trimis de ireedeejay in 19.02.19 15:04:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ireedeejay); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ