GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salutare!!!
Titlul articolului reflecta intocmai realitatea Istanbulului de azi: un oras frumos si ieftin asadar numai bun de vizitat.
Ca sa fiu sincer eu nu sunt adeptul ideii conform careia e bine sa vizitezi de fiecare data altceva, cu alte cuvinte sa nu merg de doua ori in acelasi loc pentru ca sunt si alte locuri de vizitat pe care nu le-am vazut.
Bugetul pe care l-am avut nu mi-a permis o calatorie la Londra sau la Paris dar mi-a permis una la Istanbul sau la Atena, oarecum apropiate ca preturi. Si cand spun preturi ma refer la zbor, cazare, mancare, transport etc.
Si pentru ca am mai fost la Istanbul acum cativa ani, sotia imi zice hai la Atena unde nu am mai fost.
Insa, cautand eu pe net si pe AFA dar si vorbind cu diverse persoane care au fost acolo, mi s-a spus ca Atena nu mai e ce a fost, orasul devenind o groapa de gunoi, plina de imigranti, cersetori si oameni fara adapost dar si nesigur in afara centrului turistic. Iar peste asta preturile in Atena ar fi urcat considerabil, lucru care nu se justifica deloc raportat la realitatile din oras. Daca mai adaugam si desele greve spontane care paralizeaza tot transportul inclusiv cel aerian avem toate ingredientele necesare unei posibile vacante ratate.
Neputand contrazice pe cei ce au fost acolo dar nici vrand sa imi stric vacanta pe banii mei, riscul fiind prea mare, am hotarat sa mai dau o raita prin Istanbul, oras care nu m-a dezamagit nici de data asta.
Desi Istanbulul se afla in plin proces de islamizare, fapt vizibil cu ochiul liber, si in ciuda unei afluente din ce in ce mai mari a musulmanilor in oras veniti din afara Turciei, orasul inca mai pastreaza acel farmec care atrage anual milioane de turisti din toate colturile lumii.
Cel mai mult mi-a placut la Istanbul faptul ca este curat sau cel putin asa mi-a lasat impresia. Transportul in comun este foarte bine organizat iar cea mai buna solutie este procurarea unui Istanbulkart, un titlu de calatorie gen card, de la orice tonomat aflat in statiile de tramvai la un pret de 6 lire. Practic daca inserezi o bancnota de 10 lire primesti cardul si 4 lire pe card. Cardul se poate folosi de mai multe persoane cu conditia sa fie incarcat cu suma suficienta pentru calatoria fiecaruia. Pretul unei calatorii 2,50 lire.
Cardul se valideaza la intrarea in statie unde sunt bariere ca la metroul nostru.
Lira turceasca se afla in cadere libera, deprecierea continua insa este in avantajul turistului care primeste mai mult pentru aceiasi bani. Un euro e cotat intre 6 si 7 lire, un dolar intre 5 si 6 lire.
Intrarea la Sfanta Sofia si Topkapi, cele mai scumpe obiective, e de 60 lire (aprox. 10 euro de persoana) iar copiii pana in 13 ani gratis.
La terase si restaurante mancarea este ieftina. Fiind cazati in zona Sultanahmet am mancat chiar acolo, in buricul targului, cu 250-300 lire (sub 50 euro) 5 persoane. Si cand spun am mancat pai am mancat pe saturate. Se putea plati in lire sau euro ori dolari. Pretul in euro sau dolari era ceva mai mare cand faceai conversia in lire fata de cat era nota de plata in lire asa ca am preferat sa platim in lire. Dealtfel recomand ca plata sa se faca peste tot in moneda locala altfel cursul e dezavantajos pentru turist.
Peste tot in Istanbul gasesti terase si restaurante iar in afara lor angajati care mai ca te trag de maneca sa le treci pragul. Fiecare din ei au propriile metode de a atrage clientela.
Noua ne-a placut cand turcul ne-a zis "your table is ready" fara sa ne stie de undeva.
Recomand terasele in aer liber atunci cand vremea permite si mai putin restaurantele unde e un pic mai scump pentru aceleasi produse. Nu mai spun ca parca macarea e mai buna la o terasa decat la un restaurant.
Noi am mancat de fiecare data la Pascha restaurant, de fapt o terasa in Sultanahmet intr-o locatie foarte buna, unde atmosfera este foarte relaxanta si m-am simtit ca in o mie si una de nopti avand pe masa un kebap la farfurie cu un gust demential sau creveti la caserola cu legume care inca sfaraiau pe masa. Toate acestea pe fondul muezinilor care chemau necontenit la rugaciune.
De fapt toate terasele in Sultanahmet sunt foarte apropiate una de alta, fiind o zona turistica aglomerata dar foarte pitoreasca totodata. Desi aglomerate spatiul dintre mese este suficient de mare cat sa nu il deranjezi pe cel de langa tine.
Bucataria turceasca este preferata mea fiind un amestec de culori si arome. Mancarea extraordinar de gustoasa iar berea Efes de departe cea mai buna alegere.
Peste tot dai de comercianti ambulanti cu castane coapte si porumb fiert sau copt iar in zonele mai aglomerate cum e in parcul dintre Sfanta Sofia si Moscheea Albastra sau in zona Eminonu unde se afla vapoarele care pleaca in croaziera pe Bosfor, mirosul castanelor coapte imbinat cu cel al porumbului copt de la multitudinea de kioskuri mobile este atat de imbietor incat iti inunda simturile.
Un porumb fiert e 3 lire, unul copt 3 lire (in zona Eminonu) si 4 lire (in zona Sultanahmet) iar suta de grame de castane coapte 10 lire peste tot.
O apa plata la jumate 1 lira in zona Eminonu, 1,5 lire in zona Sultanahmet, la 1,5 litri 2 lire.
Daca transformam in lei si tinand cont ca o lira este sub un leu, cam 70-80 bani, reiese un Istanbul pe care chiar ti-ai dori sa-l revezi iar si iar.
Istanbul este un oras perfect si pentru cei ce cauta doar relaxare si plimbare, fara a se inghesui in aglomeratia obiectivelor turistice din oras, nu putine fiind zonele din afara centrului, unde te poti plimba fara griji, pe faleza sau in parcul Gulhane.
Siguranta este deplina, peste tot sunt patrule de politie si nu m-am simtit in niciun moment stresat sau agitat din aceasta cauza ci am fost foarte relaxat si bucuros ca ma aflu aici.
In concluzie mergeti la Istanbul, eu cu siguranta voi mai merge.
Trimis de rudy in 11.10.18 16:27:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Istanbul - poarta Orientului, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)
Articolul tău a venit la fix (pentru mine ????), ținând seama că la sfârșitul lunii vom ajunge la Istanbul.
Sper că ne vom descurca cu achiziționarea cardului pt transportul în comun????.
E de preferat plata cash sau cu cardul (la comercianți)?
@cosminap: Buna!
de principiu poti plati si chas dar si cu cardul, noi luna trecuta am folosit ambele variante, m-am uita in extrasul de cont acum o saptamana si am constatat ca paritatea a fost ok, lira/leu si un mic comision 3,6 lei, nu mentionez banca emitenta.
Noi am cautat sa nu bagam cardul oriunde asa... preventiv, bine am fost si pe niste coclauri.
Pentru schimb valutar am folosit ceva euro. Cursul a fluctuat in cele 16 zile de la 6,95 lei la 7,5 lire / 1 euro.
Vacanta frumoasa!
@rudy: Imi era dor să îmi fie dor și tu ai reușit asta!
Ce inseama ieftin? Câte zile și ce costuri?
Mulțumesc!
@cosminap: Eu am avut la mine numai cash si nu am folosit cardul. Recomand cash iar cardul numai la nevoie.
@krisstinna: 3 nopti si in jur de 700 euro pentru două persoane cu zbor, cazare, masa, intrări la obiective, transport local etc.
Am o intrebare. Voi ajunge peste o saptamana ptr 3 zile la Istanbul. As vrea sa merg in partea asiatica la noua moschee si am vazut ca se poate merge cu un fel de metrou subteran (Marmara sau ceva in genul acesta). Aveti cumva idee cum se procedeaza... Multumesc
@vergu: Uite aici traseul transportului public: http://www.metro. istanbul/YolcuHizmetleri/AgHaritalari
Trenul Marmaray (de fapt este un metrou care trece pe sub Marmara) este reprezentat cu linie gri.
Mai multe detalii aici: https://turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/marmaray. html si aici: https://upload. wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Istanbul_Rapid_Transit_Map. png
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ