GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Voi scrie din suflet despre Istanbul. Cum să descrii o astfel de vizită? Fascinantă! Am avut la dispoziţie 4 zile în care am încercat să vedem locurile pline de istorie şi întâmplări controversate ale acestui oraş.
Cazarea am avut-o lângă podul Galata şi astfel am avut posibilitatea de a ne deplasa pe jos sau cu tramvaiul/metroul/autobuzul către principalele atracţii. Am mers pe jos 60 km în patru zile aşa că vă imaginaţi...
Vă sfătuiesc să vă informaţi din vreme de pe internet în legătură cu obiectivele pe care doriţi să le vizitaţi. Deşi nu pot să spun despre turci că nu sunt organizaţi, totuşi, nu oferă nicio informaţie suplimentară la achiziţionarea biletelor de intrare (un pliant cu repere principale ale vizitei) aşa cum se întâmplă în vest. Aveţi la dispoziţie audio-ghiduri, contra cost (în general 30 de lire), dar informaţia este prea multă, detaliată, iar pe mine m-a cam plictistit şi nici n-am reţinut prea multe.
Prima zi am dedicat-o vizitării Bazarului de condimente, Sfintei Sofia şi Moschea Albastră. Bazarul, o minunăţie de arome, dulciuri, cafele, ceaiuri, fructe, o minune. Înghesuială, oameni mulţi, dar frumos şi interesant. Am mâncat de prânz la o terasă aflată undeva pe un deal care oferea o privelişte superbă asupra Cornului de Aur. Mâncare foarte bună şi la preţ comparabilă cu cea din România. După prânz am luat-o pe jos spre celelalte două obiective. Din păcate moschea era închisă pentru renovare aşa că ne-am mulţumit cu Sofia. Impresionantă! După ce citeşti explicaţiile de pe wikipedia îţi dai seama că oamenii au avut întotdeauna prea mult orgoliu, prea multă dorinţă de mărire. Mă întrebam în sinea mea: cum a lăsat Dumnezeu ca o astfel de biserică, ridicată în cinstea lui, să devină moschee? Cred că am găsit răspunsul. În anul 1204 a fost jefuită în totalitate de către credincioşii catolici care participau la la cea de-a patra cruciadă. A fost frumos? Nu prea...
Pe seară ne-am îndreptat spre Podul Galata ca să mâncăm ceva. La pomul lăudat să nu te duci cu sacul, spune o vorbă românească. Deşi pitoresc, aici am avut o mare dezamăgire. Preţuri foarte mari (10 lire de persoană este numai taxa de pod) şi mâncare foarte puţină şi scumpă ca naiba. Merită o plimbare, dar nu şi altceva. Poate un sandviş cu sardele fripte, dar îl găseşti şi în alte părţi la preţ mult mai mic.
A doua zi Paltul Topkapî. Sunt destule detalii chiar aici pe site, aşa că n-o să insite prea mult. Cel mai mult m-a impresionat Haremul. Când am intrat în zona dedicată eunucilor am simţit toată suferinţa din locul ăla. Palatul este destul de deteriorat cu toate eforturile turcilor de renovare. Am înţeles că a fost serios avariat de cutremurul din 1999. Se ţine bine totuşi, având în vedere vârsta venerabilă. După masa de la una din autoservirile de pe marginea drumului am plecat, tot pe jos spre Cisterna Basilică. Nu rataţi! Este foarte interesant modul în care este construită. Este construită în secolul al VI lea d. Hr. şi vă mărturisesc sincer că nu am mai văzut aşa ceva nicăieri în lume.
A urmat apoi o croazieră pe Bosfor. Foarte ieftină pentru cele 1,5 ore– 12 lire. Din păcate nici aici nu-ţi oferă nimeni vreo informaţie, dar a fost interesant de observat malul asiatic cu diferenţele lui faţă de malul european. Spre seară am urcat dealul spre Turnul Galata unde era o coadă foarte mare la intrare şi la care n-am avut răbdare să stăm.
Am coborât apoi spre Piaţa Taksim, apoi am urmat una din străzi spre hotelul nostru şi ne-am cam rătăcit. Vorba vine. Am intrat pe nişte străduţe înguste, pline de oameni care se uitau la noi foarte curioşi. Recunosc că am avut o mică strângere de inimă şi nu recomand nimănui aşa ceva, dar pe una din străduţe am găsit un restaurant plin de localnici. Se fuma la greu înăuntru. Pe noi ne-au dus într-un separeu destinat turiştilor şi spre surprinderea mea erau şi alţii ca noi înăuntru. Am mâncat cei mai buni calamari prăjiţi, am băut o bere şi la ieşire ne-a îndrumat chelnerul pe unde să o luăm ca să ajungem la hotel şi ne-a spus că nu este nicio problemă, că suntem într-un cartier foarte sigur. Oameni foarte drăguţi, primitori.
A treia zi Dolmabahce, cu tramvaiul de data asta. Recunosc că nu m-a impresionat deosebit. Seamănă cu palatele din occident aşa că nu o să detaliez prea mult. Tramvaiele sunt foarte moderne, curate şi civilizate. Se cumpără un Istanbul card care costă 7 lire şi pe el se adaugă călătorii care costă fiecare 2,5 lire. Dacă vă cumpăraţi bilete de o singură călătorie, costă 5 lire. După amiaza am dedicat-o Marelui Bazar. Eram prea obosiţi ca să mai cumpărăm ceva. Toată lumea te îmbie să cumperi, să intri să vezi, e distractiv, dar la un moment dat oboseşti şi nu mai poţi. Dacă doriţi să cumpăraţi ceva, vă sfătuiesc să vă dedicaţi o zi numai pentru Bazar.
A patra zi mici cumpărături, baclavale, sarailii, rahat turcesc, cafea şi la aeroport.
În privinţa toaletelor să nu vă faceţi griji. Sunt foarte dese şi surprinzător de curate. De altfel, tot Istanbulul este curat având în vedere că are o populaţie de 15 milioane de locuitori. În ceea ce priveşte banii, casele de schimb sunt foarte dese şi au un curs bun.
M-am simţit foarte bine în Istanbul şi spun cu mâna pe inimă că au cea mai bună mâncare din câtă am încercat eu până acum. Încercaţi să alegeţi restaurante mai puţin turistice şi n-o să regretaţi.
Trimis de Anita40 in 08.05.18 14:47:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Anita40); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Cazarea am avut-o lângă podul Galata
- Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
-
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 68&ridAnt=85773
@Anita40: O excursie frumoasă la Istanbul, orașul de pe două continente, orașul aromelor, orașul contrastelor. Ați vizitat câteva din principalele obiective turistice ale megalopolisului turcesc, ați văzut numeroase puncte de atracție, ați mâncat alături de turci - v-ați îndrăgostit de civilizația lor. Așa se întâmplă mereu: fie nu îți plac, fie ajungi să îi iubești
Una peste alta: o experiență plăcută și dorința de a reveni, nu?
Mulțumim pentru articol (câteva fotografii ar ilustra în mod clar acest material dedicat Istanbulului).
Indubitabil, în Istanbul se simte un regres economic.
Am rămas uimit când ai scris că pentru a intra pe podul Galata, cred la nivelul 1 unde este lanțul de restaurante, se plătește o taxă de 10 TL. Aceasta face să descurajeje turiștii să mai vină la acele restaurante cu faimă în trecut.
Am fost de mai multe ori în acest oraș, de fiecare dată minimum 2 zile și una dintre mesele de prânz era la un restaurant de pe podul Galata. Acolo, priveliștea este încântătoare. Pentru 2 persoane, o masă de prânz (un fel de mâncare și un pahar mare cu bere Effes plus o cafea Lavaza) costa între 50-60 TL. Ei bine, la ultimul drum acolo am găsit numai preparate de pește și am renunțat.
Scăderea cursului de schimb în TL este avantajoasă pentru turiști, dar denotă regresul economic al țării. Tarifele la hoteluri au scăzut.
Vremea rebelă din această vară nu a ocolit Istanbulul. Recent, la o știre TV a fost arătat inundat și frumosul bulevard Adnan Menderev.
Istanbulul este un oraș frumos dar d. p. m. de vedere o vizită trebuie amînată.
Mulțumesc pentru reiew pe care l-am votat cu plăcere.
Bună ziua @ Amita40.
Am citit cu plăcere reviewul tău pentru că îmi place Istanbulul. Posibil în acest sezon estival să mai facem o vizită acolo.
Ai scris printre altele, că taxa pentru trecerea pe podul Galata este 10 TL. Acest pod are 2 nivele
- nivelul inferior, unde este un lanț de restaurante foarte bune
- nivelul superior, deschis circulației publice
Am rugămintea să-mi spui dacă această taxă de 10 TL este obligatorie numai pentru nivelul superior, deschis circulației publice ori și pentru nivelul inferior unde sunt numai restaurante.
Mulțumesc.
@Mihai18: taxa se plateste numai daca mananci la unul din restaurantele de sub pod. Nu exista taxa de traversare pentru niciun nivel.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ