GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hai hui prin Istanbul - La pescuit pe malurile Bosforului
Strâmtoarea Bosfor, scurt istoric
Strâmtoarea Bosfor (Bosfor, semnifică în greacă trecere) este o stramtoare legendara care separă cele doua continente:Asia de sud-vest de Europa de sud-est. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și a legaturii maritime între trei mări (Marea Neagră, Marea Marmara si Marea Egee), Strâmtoarea Bosfor a fost intodeauna o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații.
Accesul / transportul (auto / feroviar) (d) intre cele 2 continente se poate face pe:
1. Podul Bosfor (în limba turcă Boğaziçi Köprüsü), este primul pod, construit în 1973, la 1074 m, este unul dintre cele mai mari poduri suspendate ale lumii, şi uneşte Europa de Asia. Acesta face legatura între Ortaköy (pe partea europeană) și Beylerbeyi (pe partea asiatică). Boğaziçi Köprüsü, are cate 6 benzi de circulatie (sens) si permite trecerea pietonilor pe toata lungimea lui. Podul este cel mai lung pod din lume care se poate traversa pe jos.
2. Podul Fatih Sultan Mehmed este cel de al doilea pod ce traversează strâmtoarea Bosfor. Locuitorii îl numesc Podul Cuceritorului. El poartă numele sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul, cel ce a cucerit Constantinopolul în 1453. El traversează apele în dreptul cartierului Hisarüstü de pe malul european şi al cartierului Kavacik, pe malul asiatic. Podul Fatih asigură continuitatea în Asia Mică a autostrăzii Edirne-Ankara. Acesta are câte 4 benzi de rulare pe fiecare sens de circulaţie şi câte una de urgenţă pe fiecare parte. Spre deosebire de Podul Bosfor, pietonii nu au acces pe acest pod.
3. "Tunelul Marmaray (“ray”, în limba turcă semnifică “cale ferată”) este primul tunel feroviar subacvatic care leagă două continente acesta urmăreşte decongestionarea traficului prin înlocuirea celui rutier cu unul feroviar îmbunătăţit. Tunelul Marmaray este destinat unei circulații urbane rapide între cartierele de pe malurile celor două continente în dreptul Cornul de Aur, puțin în diagonală spre nord, spre țărmul asiatic. Tunelul are o lungime de 13,6 Km si a fost dat in folosinta anul trecut in luna octombrie". [sursa - Wikipedia]
P. S. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a inaugural anul trecut inceperea lucrarilor de constructie la al trei lea pod peste Bosfor. Podul va fi cel mai lat si cel mai lung pod din lume pentru masini si trenuri, avand opt benzi de circulatie si cai ferate.
Indiferent de pe ce mal o priveşti (european sau asiatic), strâmtoarea Bosforului este intesata de o puzderie de vase comerciale, turistice si multe alte vase de pescuit ale localnicilor. Malurile stramtorii sunt extraordinar de impresionante, acolo se regasesc cele mai frumoase: palate impunatoare, gradini maiestuoase, case vechi, vile.... si multe alte asemenea edificii immpresionante. Cam atat despre descrierea stramtorii, acum sa revenim la subiectul principal…... De multa vreme imi doream sa fiu in centrul actiuni a tumultoasei activitati de pescuit sportiv pe Podul "Galata (Galata Köprüsü) acesta este cel mai vechi pod peste Golden Horn datand din anul 1845 fiind construit de Valide Sultan, mama sultanului Abd-ul-Mejid I", acesta traverseaza Cornul de Aur - …are 3 benzi pentru traficul auto si cate un trotuar pe fiecare sens, 22 de pontoane, piata, terase, cafenele, restaurante cu specific pescaresc, etc……... face legatura intre centrul istoric al orasului si cartierul Eminonu). Anul trecut mi s-a implinit dorinta, contra unei sume modice de 10 euro. Dar sa va povestesc pe scurt ce si cum……
Dupa minunata cazare la ”Maretul Ons”, inca de dimineata am parcurs traseul perpedes strabatand in fuga centrul istoric si Marele Bazar am reusit performanta sa ma pierd de intreaga familie…..aceasta strategie o ‘"pusesem la cale" de multa vreme, deci dupa intamplatoarea “ratacire” am ajuns la locul stabilit. Acolo inca de dimineata erau pozitionati pe locurile strategice o multime de pescari amatori care “misunau” pe langa multitudinea de “scule” aruncate dis de dimineata. O atmosfera gălăgioasă produsa de pescari, trafic pietonal/auto te intampina cu un zumzet placut chiar din iesirea pasajului ce face legatura dintre Moschea Noua si podul Galata. Dupa lungi negocieri cu un "türk" de o varsta respectabila, dupa lungi trative (face parte din farmecul local - negocierea) acesta mi-a permis sa dau cu “batu’” timp de aproximativ 2 ore, intelegerea a fost ca tot ce prind ramane la el… tamam, i-am raspuns...... Iata-ma pescar de Istanbul, asteptand cu frenezie la marea captura, visul meu de o viata se implinise, cu emotiile aferente si dupa sfaturile primite de la "prietenul ad hoc”, am reusit performanta de a scoate din valurile marii 2 pesti minunati, bucuria a fost enorma. Am bifat si acest obiectiv asteptat de foarte multa vreme. La sfarsit i-am transmis un calduros…. arkadaş, teşekkürler …... size uzun ömürlü, dostum.
Anlayışınız için teşekkür ederiz, voua cititorilor. Sper ca v-a placut. Toate cele bune, va doresc. Sa auzim numai de bine.
Trimis de RossoNerro in 23.02.15 15:16:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna!
Nu stiu de ce am asa senazatia ca poate sa construiasca turcii cu Erdogan in frunte un pod peste Marmara pe 10 benzi dus si 10 benzi intors ca parca nu vad nici la al 9 lea neam al meu decongestionata circulatia in Istanbul, ceva mai haotic si mai bara la bara nu am vazut prin lume.
Ma rog sa le uram succes si lor si tie ca ne relatezi asa cu haz lucruri traite pe taramuri otomane.
Vacante frumoase!
@Andox - Da, chefal (Mugil cephalus) - chelfalul se poate pescui tot timpul anului, rezultatele cele mai bune intregistrandu-se in perioada august - septembrie. In zonele de tarm, chefalul se hraneste intens in special dimineata, incepand cu orele matinale pana la orele 9.30-10.00.
@adrianbogdan, va multumesc pentru urari la fel si voua.
La P. S. poți adăuga că demenții mai bortelesc și un tunel rutier pe sub gura Bosforului, direct în centru, care teoretic va fi gata în octombrie 2016. Cu ăsta vor avea 4 traversări ale Bosforului (plus Marmaray). avrasyatuneli.com/en
Super review. Mi-a placut dar m-a pus si pe ganduri faza cu "ratacirea" - super idee, pe care o voi incerca si eu in primavara asta la Istanbul.
Vacante frumoase!
@RossoNerro: Interesant review-ul. Se pare că ți-ai intrat în mână . Ei dacă te-am provocat cu "Mărețul Ons"
@Dabator - Multumesc pentru provocare, de aceea am si acceptat-o. Reviw-ul l-am scris (si) cu ajutorul unui domn de pe AFA, care avut o rabdare fenomenala cu mine. Ii multumesc pentru incredere.
De regula nu imi place sa scriu, ce si cum, nu folosesc tot alfabetul (cuvinte pompoase), nu am stofa de narator. Folosesc fraze scurte... reci... la obiect. As mai vrea sa scriu inca unul cu peripetiile, la ducere in Antalya (Eskişehir), dar imi da peste mana, stiu eu cine. Asa ca ma abtin. Sa auzim numai de bine.
Felicitări pentru escapadă. Ce ar merge niște pește prăjit acum... și usturoi. I-am observant și eu anul trecut pe pescarii de pe Podul Galata, după-amiaza pe la 5... nu aveau cine știe ce pește în găletușe, dar se străduiau. Pasiunea e pasiune.
P. S. Actualul Pod Galata e ridicat în 1992, bineînțeles pe locul variantelor vechi.
@RossoNerro: Istanbului e un oras spectaculos, care merita vazut cu siguranta. Eu am fost numai de doua ori si tot m/as mai intoarce pana acolo, inclusiv pentru minunatele meniuri de la restaurante, mai ales cele cu peste.
@calatorul: Da, aici aveti perfecta dreptate. Istanbului este foarte spectaculos, ziua. Noaptea este alta poveste, acesta este chiar periculos in unele cartiere.
Doamne ajuta, tuturor.
@RossoNerro: Asa mi s/a parut si mie, am avut ocazia sa merg de la podul Galata la piata Taksim seara de la 8 la 10 si nu a fost prea atractiv, dar ne/am descurcat cu bine. Acolo ne astepta masina de hotel, am povestit pe AFA intamplarea deja.
@calatorul: Ma mir ca ati avut curaj sa iesiti cu atatea "cadane" din familie. Cu fica mea am avut numai probleme cu "bastinasii" (de ambele sexe). Nu doresc sa impresionez pe nimeni dar am avut parte de o experienta foarte neplacuta in Istanbul, unde urma sa fie rapita. Nu fabulez, este realitate. Atentie.
@RossoNerro: Multumesc pentru atentie si lectura samd.
Va cred ca nu fabulati cu rapirea, cand am vazut cum arata piata Taksim le/am tinut si eu de mana pe cele doua copile care aveau deja 18 ani si m/am temut ca raman fara ele. Din fericire nu am avut niciun incident neplacut, iar seara urmatoare am luat un taxi de langa Galata, care spre surprinderea mea a costat foarte putin.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ