GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cateva fraze despre ceea ce inseamna Istanbul acum, dar mai ales despre ceea ce a reprezentat de-a lungul istoriei... consider ca daca nu cunosti cate ceva despre orasul pe care il vizitezi mai bine stai in camera de hotel si te uiti la desene animate.
Istanbulul este singurul mare oraş din lume care se întinde pe malurile a două continente: Europa şi Asia. Are o populaţie de aproape 13 milioane de locuitori, adică 20% din populaţia toală a Turciei, apeciată la 72. 000. 000 locuitori.
Cu toate că la 1 octombrie 1923, oraşul a pierdut calitatea de capitală în favoarea oraşului Ankara, fost Angora, a rămas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.
În timpul antichităţii greceşti şi romane oraşul s-a numit Byzantion, iar apoi, s-a numit un timp Noua Romă, dar imediat a preluat numele întemeietorului său, împăratul roman Constantin I cel Mare, numindu-se Constantinopolis sau pe scurt, Constantinopol, adică oraşul lui Constantin. Mult timp a fost numit de cuceritorii turci Istanbul, dar pe plan internaţional a păstrat numele de Constantinopol. Abia începând cu anul 1930, numele oficial al oraşului a devenit Istanbul. Până în 1930, aglomeraţia urbană a oraşului s-a numit oficial Constantinopol, iar cu apelativul Stanbul era desemnat numai Oraşul Vechi, adică peninsula istorică. Numele modern Istanbul a fost extins în urma reformei de limbă şi scriere turcă întreprinse de către Mustafa Kemal Ataturk în 1928, numită şi Revoluţia semnelor. Cu numele de Constantinopol oraşul a servit drept capitală a Imperiului Roman în totalitatea sa, în două scurte perioade ale secolului al IV-lea, al Imperiul Roman de Răsărit până la cucerirea turcă din anul 1453 şi în final a Imperiului Otoman, până la transformarea acestuia în Republica Turcia.
Pe parcursul unui mileniu Constantinopol-ul şi imperiul său au fost stindardul civilizaţiei şi culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă şi civilizaţie antică. Constantinopolul şi Imperiul Bizantin sunt considerate a fi un leagăn major de civilizaţie europeană şi mondială, civilizaţie caracterizată printr-un larg sincretism. Aici s-a întâlnit civilizaţia greco-romană cu civilizaţiile Orientului Apropiat şi Mijlociu, de la care a împrumutat trăsături noi, luând naştere o civilizaţie de sinteză, civilizaţia bizantină. Imperiul bizantin şi capitala sa, au constituit şi creuzetul afimării creştinismului, în general şi al celui ortodox în special. Din punct de vedere istoric, alături de Atena şi Roma, Constantinopolul şi deci Istanbulul, este unul dintre cele mai importante capitale antice de astăzi.
Locuri de vizitat:
Biserica Sfânta Sophia
Moscheea Sultan Ahmed sau Moscheea Albastră
Hipodrom
Palatul Topkapî
Haremul din Palatul Topkapî
Biserica Sânta Irina
Biserica Sântul Salvator în Chora
Biserica mănăstirii Pammakaristos
Biserica Sfinţii Sergius şi Bcchus
Biserica şi mănăstirea Sfântul Ioan din Studion
Biserica Sfânta Maia mama lui Dumnezeu sau Sfânta Maria din Blachernes
Biserica-Capelă Sfântul Therapon
Ruinele Bisericii Sfânta Maria Chalcopratea
Muzeul de Arheologie
Muzeul Vechiului Orient
Muzeul Ceramicii
Moscheea Soliman Magnificul
Moscheea Sultanei Roxelana
Moscheea Yavuz Selim
Moscheea Cuceritorului
Moscheea Prinţului
Moscheea Baiazid
Moscheea Rüstem Paşa
Moscheea Sultan Valide sau Moscheea Nouă
Moscheea Prnţesei Mihrimah
Moscheea Selim
Moscheea Luminii lui Osman
Moscheea Eyúp
Moscheea Ortaköy
Moscheea Victoriei
Moscheea Kiliç Ali Paşa
Moscheea subterană din Galata
Coloana Arsă sau Coloana lui Constantin
Coloana lui Marcianus
Coloana lui Claudius Goticus
Strâmptoarea Bosfor
Golful Cornul de Aur
Apeductul lui Valens
Cisterna Basilică
Cisterna celor 1001 coloane sau Cisterna Philoxenes
Marele Bazar
Bazarul Egiptean
Zidurile de apărare antice
Turnul de marmură
Poarta de Aur
Fortăreaţa Şapte Turnuri sau Yedikule
Fântâna Ahmed al III-lea
Fântâna Impăratului german Wilhelm al II-lea
Cartierul Galata
Turnul Galatas
Podul; Galata
Podul Atatürk
Cartierul Pera
Turnătoria de tunuri
Moscheea Dolmabahçe
Turnul cu ceas Dolmabahçe
Palatul Dolmabahçe
Palatul Beylerbey
Palatul Çiragan
Palatul Küçüksu
Palatul Yildiz
Rumeli hisari
Anadolo Hisari
Podul Bosfor
Podul Fatih Sultan Mehmed sau Podul Cuceritorului
Turnul lui Leandru sau Kiz Kulesi
Cartier Fanar
Ruinele Mănăstirii Samson
Marele Bazar
In bazar gasesti absolut tot ceea ce vrei: de la bijuterii din aur de 18 k. pana la tesaturi fine, lenjerii, cristaluri, haine din blana, din piele, incaltaminte si in general tot ceea ce tine de confectii. Pe aleile din jurul bazarului sunt o multime de magazine care comercializeaza de la alimente pana la armament, pistoale, sabii, munitie de orice calibru, la preturi foarte mici. Multe magazine cu jucarii, papetarie, multe croitorii care iti fac orice costum doresti, intr-un timp scurt.
Ceea ce mi-a atras indeosebi atentia a fost sabia lui Stefan cel Mare, din palatul sultanilor, Topkapi. Intrarea in muzeul Topkapi este de aproape 10 dolari, dar merita fiecare banut.
Palatul este format din mai multe clădiri mici construite împreună, cu curţi intrioare impresionante şi cu 4 zone importante înconjurate de ziduri înalte. În interior pot fi vazute: biserica Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justiţiei, pavilionul Sfintei Mantii (care conţine rămăşiţele profetului Muhammad), pavilioane şi grădini, grajduri şi trezoreria.
Foarte mult aur, diamante pazite de politisti, Topkapi este o legenda unde bogatia, grandoarea si bunul gust al sultanilor se regaseste in orice sala o vizitezi.
Acolo si sabia lui Stefan cel Mare. M-a deranjat ca nu era la un loc cu sabiile pline de rubine si diamante ale sultanilor, insa m-am bucurat ca totusi era foarte pretuita acolo, caci a taiat la capete otomane...
O sa pun o fotografie cu sabia lui Stefan, legata cu sarma, putin ruginita, gravata cu numele Marelui Domnitor. Imi pare rau ca n-am fotografii si cu sabiile sultanilor, pline de rubine si diamante, dar care au fost doar de decor.
Pe langa sabia lui Stefan, se merita vazut si palatul unde a fost decapitat Brancoveanu si cei 4 copii ai sai.
In concluzie se merita o excursie in Istanbul, fie si pentru un weekend, insa trebuie sa stiti ca traficul este infernal, locuri de parcare sunt putine, turcii circula in general bine dar isi lovesc des masinile, doner kebabul se vinde pretutindeni, iar daca doriti sa cumparati orice, negociati de la jumatatea pretului cerut, acolo unde nu este afisat. De furat nu prea se fura, insa nu strica sa va verificati masina inainte de a pleca de langa ea, adica sa nu lasati lucruri la vedere. Si neaparat sa aveti CASCO. Si nu in ultimul rand, daca nu va duceti la un hotel de minim 4 stele, este posibil sa aveti surprize la cazare, in sensul legat de curatenia din hotel, de confort si servicii
Trimis de pepsi70ro in 12.11.09 19:25:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Iskenderun, Antalya, Bodrum, Izmir, Izmit
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Istanbulul e cel mai__FABULOS_ oras pe care l-am vazut pina acum ...si am vazut....multe...
Impresionante atat cantitate de informatii utile cat si sufletul pus in acest review.
Aferim, pepsi70ro.
Am vizitat de doua ori orasul lui Izmail (Constantinopole, din "Toate panzele sus") si am fost impresionata de tot ce am vazut, am respirat si am trait acolo ca turista. Parerea mea este ca Istanbulul este un oras inconfundabil, fata de oricare alt oras, chiar turcesc, este unic si nu degeaba are o asemenea istorie in spatele sau. Este un pastel, un amestec de culori de toate felurile, de arome, de traditii, de oameni, mereu improspatat si mai ales, mereu viu si atragator. Acolo, pe orice strada sau loc, se vede cum pulseaza viata sub toate aspectele ei pozitive sau negative. Este ca un magnet care a atras si in trecut, ca si acum, tot mai multa lume. Istanbulul a fost, este si va ramane locul fascinant, unde se unesc doua mari continente: Asia si Europa, care, prin influentele lor de-a lungul timpului, au facut ca acest oras sa fie cel de astazi. Deci, este orasul binecuvantat de pe malurile Bosforului, care si-a pastrat si cultivat istoria dar a mers la pas si cu prezentul. Orasul nou, de exemplu, este un oras intr-un oras, super modern cu cladiri foarte inalte purtand amprenta civilizatiei sec. XX-XXI. Imi place Istanbulul si doresc sa-l mai vizitez si in viitor...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Istanbul
http://wapedia.mobi/ro/Istanbul?t=4.
well done
Dupa cum am promis, revin cu masurile administrative necesar a fi luate in toate cazurile semnalate.
In cel de fata, dezaprob folosirea improprie a unui fragment preluat din alte surse (mai precis faptul ca nu a fost delimitat de text si nu a fost specificata sursa); conform noului Regulament intrat in vigoare, precum si hotararii de aplicare partiala a lui in mod retroactiv, apeciez urmatoarele:
- incadrez review-ul in prevederile articolului (4a1) SAU al articolului (4a2) din Regulament "nu s-a specificat sursa fragmentului citat pentru fragmente semnificative din text (dar nu mai mult de 50%) " , respectiv "[...] peste 50% din text" - din cauza programului de backup care a intrat automat in functiune la aceasta ora, "sublerul automat" nu-mi functioneaza cum trebuie (site-ul este cvasi-blocat) si nu pot aprecia cu rigurozitate procentul.
- avand in vedere ca hotararea de aplicare retroactiva prevede oricum doar acele sanctiuni ce privesc retragerea PMA, nu este relvanta oricum incadrarea, ambele paragrafe avand in situatia data acelasi efect administrativ
- decid stergerea punctelor primite pentru acest review.
Mi-a placut muuuult la Istanbul! Nou si vechi laolalta, mozaic arhitectural, doua continente, bazar, muuulte moschei frumoase, oameni veseli si primitori.
Sigur ma voi intoarce!
Si eu, mai am inca foarte multe de vizitat in Istanbul.
Sper sa va placa:
http://www.trilulilu.ro/turcoaik/33eaf2bf9c0d7e
fain & potrivita alegere - atasat melodia propusa ca fond sonor al recomandarilor lui pepsi70ro.
Un oras oriental cu cat este mai mare cu atat este mai dezordonat. Nu am aflat daca exista reguli de circulatie... dar se pare ca nu, sau sigur nimeni nu le respecta. Nimeni nu semnalizeaza... in schimb toata lumea clacsoneaza... haos total... nici nu stii in ce parte sa intorci capul, nici nu stii daca ai gresit tu sau altul de langa tine. Daca vrei sa traversezi o strada... ori stai mult si bine caci desi tu ai verde masinile trec in continuare... ori spui " cu Dumnezeu inainte" si te avanti in trafic. De toate acele lucruri m-am lovit in toate vizitele mele. Politisti sunt multi, dar nu exista "control de rutina". Unii politisti dirijeaza circulatia, altii o incurca... ca si la noi. Doar ca a lor sunt foarte galagiosi... fluiera continu si se agita mult pentru salariul pe care il primesc.
pepsi70ro Ma poti ajuta cu mai multe sfaturi despre cum de fac cumparaturile in bazar? Nu am fost niciodata si nu ma pricep de loc. Aici nu am gasit ceva special in acest sens, si doar pe ici pe colo cate un rand - doua, nu imi sunt de mare ajutor.
A scris Diaura cateva impresii foarte bune despre arta negotului, este bine sa le citesti, crede-ma, sunt foarte utile.
Sa ai tot timpul in vedere faptul ca turcii te pot face sa cumperi pana si aerul care il respiri acolo, sunt foarte buni comercianti si in general, foarte buni negociatori. Profita din plin de turistii care nu au timp pentru negocieri, ai atunci profitul lor este mare. Trebuie negociat pornind de la jumatatea pretului cerut. Tine cont insa, daca mai sunt magazine asemanatoare in zona, sansele sa scada pretul pana la cat ceri tu sunt foarte mari, daca este singurul magazin de profil, este posibil sa negociezi mai mult. Dar trebuie neaparat negociat! Turcii dau inapoi foarte mult, dar niciodata sub valoarea produsului. Daca nu negociati, al doilea produs care il luati de la el vi-l "umfla" instantaneu chiar si de zece ori, pentru ca stie ca nu veti negocia.
Deci, negociati!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ