În ziua în care am vizitat Palatul Topkapi, când ne plimbat prin curte, am auzit la un moment dat un zgomot puternic de tobe. Apoi a început o muzică de fanfară foarte ciudată, ceva ce semăna cu un marș, dar fanfara era așa de puternică că în primul moment am crezut că își acordează instrumentele și apoi vor începe să cânte.
Cand am ieșit din curtea palatului am descoperit o trupă de vreo 30-40 de bărbați, îmbrăcați ca soldații de pe vremea Imperiului Otoman, înarmați cu tobe de toate mărimile, talgere și alte instrumente tradiționale turce pe care nu le-am mai văzut.
Până să ne dăm seama ce se întâmplă, au plecat mărșăliund spre Piața Sultanahmet.
La întrebările noastre ghidul nu ne-a zis decât că este muzică militară iar eu mi-am amintit că citisem ceva în ghidul de buzunar pe care îl aveam la mine.
Așa am aflat că era muzică militară otomană, orchestra se numește Mehter, iar acest gen de muzică a apărut pentru prima dată în secolul 14, în timpul domniei lui Osman I. Orchestra acompania armata în campanii și bătălii intimidând inamicul prin interpretarea unor marșuri foarte zgomotoase cu instrumente precum: toba, talgere, zurnas.
Tot în ghid scria și că orchestra are zilnic reprezentație la ora 15 la Muzeul Militar.
A doua zi la ora pranzului ne-am înființat la Muzeul Militar, care este destul de aproape de Piața Takșim. Muzeul se află în fosta academie militară unde și-a făcut studiile Ataturk și multe din săli îi sunt dedicate carierei impresionante a acestuia.
În muzeu se găsesc mii de exponate legate de arta militară gen săbii, corturi, armuri.
Nu am avut timp să vizitam prea mult muzeul că la un moment dat a inceput tămbălăul, orchestra Mehter își începea reprezentația.
Vreau să vă spun că este aproape imposibil să îi asculți 30 min cât durează spectacolul, zgomotul este foarte mare așa incât pentru noi spectacolul s-a terminat mai devreme.
Se pare că elemente din muzica militară otomană au fost preluate în operele lor de compozitori ca Mozart, Beethoven.
Dacă vreți să vă imaginați lupta de la Rovine cu mii de ieniceri și spahii, ascultați marșurile militare ale Orchestrei Mehter
Trimis de gettutza in 27.10.12 22:38:01
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articolul a "primit" o ilustratie video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera altceva, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster: Este exact reprezentația pe care am văzut-o și noi la Muzeul Militar, doar că, atunci cand nu sunt turiști mulți spectacolul are loc intr-o sală specială a muzeului.
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ