GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ar fi greu sa acord o nota acestui oras. Desi are multe puncte negative, m-am atasat la primea vedere de acest oras. Aglomeratia infernala se imbina perfect cu carisma si buna dispozitie a turcilor, mizeria nu te deranjeaza, simti ca face parte din decor, micile tertipuri folosite de turci pentru a-ti vinde diverse kitch-uri fac lucrurile sa fie si mai intersante, totul sa para mai aventuros. Preturile sunt sub media celor din capitalele europene, undeva la nivelul celor din Bucuresti.
Asa cum obisnuiesc, incep prin a descrie sistematic excursia in Istanbul:
1) Transport:
Am optat sa mergem cu masina personala. Dus-intors au fost cam 1300 km. Auzisem multe povesti despre drumul in Bulgaria, unele s-au adeverit. Ghidati de GPS, am ajuns pe Drumul National 5, o carere de munte uitata de lume, undeva in varful muntilor. Am simtit ca in ultimii 5 ani am fost singurii trecatori, dar cand am ajuns la intersectia cu un drum asfaltat, o alta masina de Romania venea de pe acelasi drum, ghidati la fel, de GPS. Ulterior, de pe forumuri, am aflat ca au mai trecut si altii inaintea noastra pe acolo. La intoarecere am ales un alt drum, prin Nova Zagora. Nu au mai fost carari de munte, insa drumurile au fost proaste, au fost si portiuni de 15 km cu piatra cubica. Lucrurile s-au simplicat cand am ajuns in Turcia. Pana in Istanbul am mers doar pe autostrada. In Bulgaria nu trebuie sa uitati de Vinieta (o gasiti sigur in benzariile de langa vama sau la chioscurile din Vama). In Turcia nu exista Vinieta, insa la intrarea pe autostrada este necesar sa cumparati un card, care costa 15 YTL, care au fost suficiente sa intram si sa iesim din Istanbul. Atentie, trebuie sa aveti lire! La ghiseele de la intrarea pe autostrada nu se accepta valuta.
2) Cazare
Am gasit o oferta fabuloasa la Hotel Dedeman 5*. Este situat in cartierul Simli, in proximitatea statiei de metrou Gayrettepe si am platit 225 euro 2 nopti cazare, mic dejun inclus si parcare gratuita. Conditiile in camera nu erau chiar de 5*, insa isi meritau din plin 4*. Micul dejun a fost unul copios. Am avut acces gratuit la piscina, sauna si sala fitness. Piscina era imensa si seara, dupa lungile plimbari in oras, aceste facilitati ne-a ajutat sa ne relaxam. Cum traficul in Istanbul este obositor, am optat ca in oras sa folosim mijloacele de tansport in comun. Accesul in centrul istoric se facea cu metroul (2 YTL/calatorie). Doar ca la statia Taksim trebuia sa schimbam si sa luam funicularul (alte 2 YTL), apoi tramvaiaul pana la Sultanahmet (alte 2 YTL). Nu am vrut sa dam de fiecare data 6 YTL/pers, asa ca din Sultanhmet mergeam pe jos pana in piata Taksim. Distanta nu era un mare si asa am putut sa exploram si mai mult Istanbulul.
3) Atractii culturale si istorice
Istanbulul a fost primul contact cu lumea araba, asa ca pe mine m-au impresionat moscheele. Aya Sofia, Moscheea Albastra sunt impresionante, iar slujbele care se auzeau puternic in difuzoare te cutremurau. Accesul in aceste moschei este gratuit, insa este interzis in timpul slujbelor. Langa Moscheea Albastra am vazut o inmormantare: 5 femei adunate in jurul unui cadavru invelit cu un cearsaf verde, brodat. A fost ciudat ca in toata forfota creata de turisti, sa se desfasoare un asemenea eveniment. Langa Moscheea Albastra se afla Basilica Cistern, sau Catedrala Scufundata. Intrarea este 10 lire, insa spectacolul oferit isi merita banii: coloanele vechi, aerul incarcat de trecerea anilor, pestii care inoata in apele luminate palid de becurile interioare.
La capitolul acesta trebuie sa mentionam Palatul Topkapi (20 YTL) si Palatul Dolmabache (15 YTL). Pe cel din urma l-am vizitat fugitiv, pentru ca am ajuns aproape de orele de inchidere (17:00). Palatul Topkapi iti ofera o buna imagine a Imperiului Otoman: multa culoare, opulenta si kitch. Au o sectiune in care sunt prezentate armele de lupta ale armatei otomane, iar aici sunt incluse si armele dusmanilor. A fost o mare surpriza sa vad ca alaturi de alte arme ale tarilor rusi, sabia lui Stefan cel Mare ocupa un loc de cinste, cu o descriere bogata. Palatul Topkapi a fost o lectie frumoasa de istorie, usor de retinut. Sunt si cateva puncte negative pe care trebuie sa le mentionez aici. Asa cum este procedura la turci, pe langa aceste 15 YTL trebuia sa platesti alte sume pentru a vizita sectiuni speciale ale palatului (de ex. haremul). Cozile la casele de bilete erau mari si trebuia sa astepti in jur de 30-45 min ca sa iti poti cumpara bilet.
Turnul Galata: aici nu as avea multe lucruri de spus. Am ajuns doar la baza turnului, unde era o coada imensa pentru intrare (1oYTL). Cred totusi ca view-ul este unul frumos, mai ales la apus.
Miniaturk: este un parc recent nou, cu toate cladirile importante din Turcia, inclusiv Istanbul. Acest parc m-a convins ca trebuie sa vizitez Izmir-ul, pt ca 40% din caldirile in miniatura erau din acest oras. Intarea este 10 YTL, insa accesul la acest parc nu este unul facil. Recunosc ca Miniaturk nu era pe lista noastra, insa cand am plecat spre casa, ne-am intersectat cu el si ne-am oprit. Stiu ca se poate ajunge acolo cu un autobuz din P-ta Taksim. Mai multe detalii gasiti pe site-ul lor. Eu il recomand!
4. Alte atractii:
Marele Bazar: am ajuns la Marele Bazar cu o sete nemaipomenita de a negocia. Stiam ca aici se negociaza intens si chiar voiam sa imi testez abilitatile mele de negociator. Am fost dezamagiti sa vedm ca preturile in general erau unel standard, iar comerciantii nu erau dispusi sa negocieze. DIn pct meu de vedere, acest lucru a estompat farmecul Marelui Bazar. Marfurile erau turcesti, haine contrafacute, ceaiuri, tutun, obiecte decorative etc. As avea aici un pont: gasiti preturi mult mai bune la tarebele de langa Marele Bazar. Acolo am gasit initial deal-uri mai bune si am putut negocia intens pentu tutun de narghilea si ceai de mer.
Partea asiatica: am optat pentru un vapor de transport in comun (4YTL dus-intors) pentru a ajunge pe pamantul asiatic. Am considerat ca o croaziera pe Bosfor nu isi merita banii. Partea asiatica este si mai aglomerata si in general, acolo sunt cartiere cu locuinte. Nu este nimic spectaculos, insa pentru mine a fost special faptul ca am calcat pentru prima data pe taramuri asiatice.
Podul Galata: este plin de comercianti care vand peste prajit, scoici cu orez, fructe etc. Conditiile in care se vand aceste produse nu sunt tocmai igenice, insa m-am aventurat sa imi cumpar scoici cu orez (2 YTL - 4 buc), care au fost chiar gustoase.
Mall-ul din cartierul Sisli: nu am avut ca scop shopping-ul. Este interesant insa sa vizitezi centrele comerciale, pt ca asa poti sa observi comportamentul acelor localnici. Turcii nu stiu sa astepte la coada, sa pastreze o distanta care sa ofera un anumit confort celui care este la rand, sa isi duca tava la gunoi dupa ce mananca. Cu toate astea sunt simpatici, nu te poti supara pe ei. Acest mall este imens. Cred ca are in jur de 7 nivele, plin de tot felul de branduri. Pentru a intra in mall este necesar sa treci prin niste porti de control (probabil vor sa evite atacuri teroriste in spatiile aglomerate).
Am mers si in supermaketuri: preturile sunt mai mici decat la noi. Gasiti aici multe sortimente de ceai, suc de rodii 100%natural absolut delicios (papilele gustative imi joaca feste cand ma gandesc la acel suc). Ca o curiozitate: in supermaketuri se vand caise verzi si tot felul de cruditati de genul asta, la caserola.
Restaurante si taverne: nu as putea sa va recomand ceva. Am mancat unde am apucat si am incercat mancarea lor traditionala, care mie imi place enorm (lachmacun, supa de linte etc). Preturile sunt la nivelul pizzeriilor din Bucuresti. Ospatarii care te invita de afara si iti promit cafea "from the house" etc, spun lucrurile astea doar ca sa te atraga. Nu se tin de cuvant (tipic lor, dar din nou, nu te poti supara pe ei).
Istanbulul a fost o experienta frumoasa, pe care as repeta-o oricand. Orasul asta are un farmec aparte, care iti smulge promisiiunea ca o sa revii.
Trimis de Ancaaa in 15.10.12 18:44:41
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ancaaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Ancaaa, pe viitor n-ar fi rau sa desparti recomandarile de cazare de cele referitoare la zona vizitata.
S-ar obtine astfel o structurare mai buna a informatiei - despre cazare si despre zona/imprejurimi (cine cauta doar info despre cazare o gaseste mai eficient) si, nu in ultimul rand, notele acordate ar reflecta mai bine recomandarile despre cele doua "obiective" distincte (se intampla cateodata sa stai intr-un hotel pe care nu doresti sa-l recomanzi, dar zona sau orasul in sine ar merita cu totul alte note - sau viceversa).
Pentru cazarea la Dedeman (un hotel cu adevarat deosebit, intr-adevar), ai putea scrie un review distinct aici: amfostacolo.ro/hotel.php? ... tanbul&id=13014
In alta ordine de idei, titlul pare incomplet - a 'taiat' cumva programul ceva din el? In acest caz, scrie-ne te rog inca o data aici titlul intreg (sau foloseste EDIT IMPRESII pentru a-l reintregi)
@webmaster:
Buna!
Multumesc pentru sugestii! Desi simt ca nu pot sa scriu foarte multe despre hotelurile la care ma cazez, o sa incerc sa fac un review distinct pentru el.
Titlul este incomplet, cel complet fiind: Istanbul - orasul contrastelor.
Multumesc,
Anca
@Ancaaa:
Ma bucur ca iti place orasul. Si eu l-am vizitat de cateva ori si niciodata nu m-am plictisit.
O singura nelamurire am. Cum ai reusit sa vezi Palatul Dolmabahce pe fuga? Am fost si eu acolo si organizarea si regulile sunt foarte stricte, incat nu il viziteaza fiecare dupa cum are sau nu timp sau rabdare. In primul rand se sta la rand intre o jumate de ora si o ora si jumatate. Apoi mai dureaza inca 15 min. cel putin pana se formeaza grupul ce este preluat de un ghid. Se intra in grupuri de maxim treizeci de personae, din cinci in cinci minute, insotiti de un ghid, ce pe parcursul orei de vizitare, explica istoria acestui palat si are totodata rolul de a interzice fotografiatul si filmatul in interior.
De obicei acestui obiectiv i se aloca in medie 3 ore.
"Istanbulul a fost primul contact cu lumea araba" Imi pare rau sa spun, dar Istanbul NU este in lumea araba: -) Este in lumea TURCEASCA! Mai corect era sa spui "lumea islamica" - referindu-te la moschei.
@Diaura:
Buna,
Din regulile pe care le-ai detaliat o recunosc doar pe cea cu fotografiatul. Nu stiu daca are vreo legatura sau nu, dar in ziua (1 Mai) in care am vizitat palatul, erau proteste langa palat: cred ca erau legate de partidele politice si era un haos total. De asemena, am ajuns si aproape de ora inchiderii, deci un tur de 3 ore ar fi fost imposibil.
@Ancaaa:
Nu turul dureaza trei ore (asa cum am spus) ci timpul total; stat la rand, organizarea grupului, plus vizita propriuzisa.
@sanis:
Ai dreptate! Multumesc pentru atentia acordata postului!
Anca
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
Trebuie facuta o precizare.
Turcia este o republică democratică, laică, constituțională (definita in constitutie), nu islamica.
Un exemplu de republica islamica este : Republica Islamică IRAN
”Consiliul Revoluţionar Islamic, în frunte cu Ayatollah-ul Khomeini, preia puterea şi proclamă, la 1 aprilie 1979, republica islamică. Noua constituţie, aprobată prin referendum la 2-3 decembrie 1979, transformă Iranul într-un stat confesional islamic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ