GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De fapt - și corect d. p. d. v. gramatical, aici ar trebui să spun „două într-una” , pentru că ambele sunt de genul feminin, atât Grădina Botanică cât și Grădina zoologică din Insula SAL, una din cele 10 insule ale Arhipelagului Cabo Verde, unde ne-am petrecut vacanța, în luna februarie a acestui an.
Pentru ultimele trei zile de ședere pe insulă, am fost nevoiți să schimbăm hotelul despre care am scris aici: vezi impresii, pentru că – în ultimul moment - ni s-a anulat zborul spre Lisabona cu trei zile.
În penultima zi de ședere la cel de-al doilea hotel, pentru că nu era o zi însorită ca să mergem la plajă, după micul dejun ne-am hotărât să vizităm cele două grădini, la care puteam ajunge mergând pe jos cam 1,3 km. Am mers în pas de voie, nu ne grăbea nimeni. După max. o jumătate de oră am ajuns în fața porții de intrare, pe care am citit Viveiro – Garden & Farm.
Adresa: Zona da Fátima, Santa María
Site: www.viveirocaboverde.com
Telefon: +238 986 6030
E-mail: viveirocaboverde@hotmail.com
Înainte de-a pleca înspre grădină, nu citisem nimic despre ea, am vrut să fiu surprinsă de ce voi vedea acolo, și chiar am fost mai mult decât plăcut surprinsă, am fost chiar încântată, mai ales că – pe toată suprafața – se găseau locuri de odihnă și de relaxare: băncuțe, scaune, canapele, fotolii, leagăne, lucruri care ne-au ușurat plimbarea, dându-ne prilejul să ne odihnim câte puțin, într-un spațiu atât de larg.
Imediat cum am intrat am văzut - în dreapta - ghereta paznicului, care ne-a întâmpinat zâmbind și ne-a îndrumat să mergem spre „cassa” de bilete. Aceasta se află chiar în capătul aleii lungi și este, de fapt, un mic loc amenajat cu mese, scaune și cu un Bar, de unde se puteau cumpăra nu numai bilete, ci și cafea, bere, sau câte o băutură răcoritoare. După ce-am cumpărat biletele – 5 euro/căciulă - am băut și câte o cafea iar Mihai s-a răcorit cu o bere. Ne-am început, apoi, vizita. Prima pasăre pe care am văzut-o a fost un papagal cu penajul viu colorat, sprijinit de o cracă, într-o volieră destul de mare, așezată spre dreapta, chiar înspre aleea ce mergea către zona cactușilor. L-am admirat și am „vorbit” ;) puțin cu el, dar am preferat – pentru început - să mergem în zona din stânga, unde era ferma, cu păsări și animale.
Animăluțele și păsările nu erau așezate - pe toată platforma grădinii - într-o ordine anume, volierele cu păsări cu penaj viu colorat sau cele de curte, ținute în mici țarcuri, se intercalau cu cele ale animalelor de talie mai mare. Toate țarcurile erau curate, se vedea că personalul grădinii responsabil cu îngrijirea lor își făcea treaba. Aveau apă și mâncare suficientă, după părerea mea.
Nu voi descrie într-o ordine strictă ce am văzut pentru că nu-mi mai aduc foarte bine aminte traseul parcurs, dar voi spune că toate cele văzute acolo mi-au dat o stare de bine, unele chiar m-au impresionat în mod plăcut! ???? Cel mai tare, însă, m-a surprins că am văzut o broască țestoasă mare, leneșă (sau bâtrânică :-??), a cărei talie m-a impresionat, pentru că nu am mai văzut una atât de mare, până la ea. Cred că era puțin tristă :(pentru că era singură în perimetrul ei! :(Broaște țestoase mai erau pe platformă, dar mult mai mici, și se scăldau într-un iaz cu apă, aflat puțin mai departe.
Am mai văzut iepurași, porcușori de Guineea, păuni, papagali micuți - cred că peruși se numesc - găini și cocoși gălăgioși, rațe, bibilici, măgăruși, oi mițoase (care ar fi trebuit să fie tunse, după părerea mea!), căprițe, mieluți și berbeci. N-o pot uita nici pe mama-rață cu puii ei mici, ieșiți de câteva zile din găoace.
La voliera mare a păunilor am așteptat ca unul din ei, cu penajul lui superb colorat, să-și desfacă coada imperială, dar n-am avut norocul să vedem acest spectacol. Unii spun că se face evantai atunci când o curtează pe păuniță, alții spun că trebuie să fie puțin supărat, dar noi nu știam cum să ne „certăm” cu el! :(
Un loc de neuitat și diferit este „Casa de lut” – așa am botezat-o eu :) – care este, de fapt, o casă tradițională - „eco” /mud-house. Aici am intrat și zăbovit puțin, bucurându-ne de canapeaua și fotoliul pe care ne-am odihnit picioarele. Era răcoare înăuntru, iar pereții, din loc în loc, purtau amprenta unor simboluri locale. Interesant mi s-a părut „acoperișul” vitrat de formă octogonală, ce seamănă, privit dinăuntru, cu un mic dom.
După ce le-am văzut pe acestea, am mers către plantele din grădina botanică. Aici am văzut multe specii de palmieri și de cactuși, dar nu numai! Unii dintre ei erau ca niște „bostani” sau ca niște „castraveți” ce creșteau vertical, alții aveau forme „dezordonate” (nu geometrice, parcă erau pomi cu câteva „brațe- ramuri” ), iar alții aveau forma unor „arici - albinoși” . Mi-a plăcut că am văzut și câțiva cactuși înfloriți.
Undeva, spre spatele grădinii, lângă cușca maimuței singuratice am văzut câteva construcții simple, unde - am presupus că - este depozitul pentru mâncarea animalelor și spațiul pentru personalul care îngrijește animalele. Tot acolo am văzut și un „laborator” , tot pentru studiul plantelor și animalelor.
Părerea mea este că „Viveiro – Garden & Farm” este un loc absolut minunat pentru odihnă și relaxare :)), iar dacă sunteți însoțiți de copii, animăluțele vor face deliciul acestora. Să nu uit: există și o toaletă cu două cabine, pentru bărbați/femei, curată și dotată cu tot ce trebuie. La finalul vizitei poți să te bucuri de ceva răcoritor, sau de o cafea, la micul „bar-cafenea” aflat spre ieșire/intrare, mobilat cu mese și scaune, sau chiar cu fotolii și canapele confortabile! :))
Închei articolul invitându-vă să vedeți pozele atașate, care – cu siguranță - vor suplini sumara mea descriere a ceea ce am văzut, asta nu înainte de-a specifica un lucru important despre grădină, și anume: întoarsă acasă am citit pe net că ferma adăpostește și îngrijește toate animalele abandonate, un lucru foarte frumos și generos! :)) Am mai citit că scopul inițial nu era să găzduiască păsări sau animale singure, (cum este maimuța, broasca țestoasă sau unii papagali) dar că acestea au fost găsite, sau stăpânii lor au cerut să fie îngrijite aici.
Dacă ajungeți în Insula Sal, nu ocoliți Viveiro – Garden & Farm, această oază de relaxare și frumusețe! :))
Trimis de doinafil in 19.04.23 21:28:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în CABO VERDE
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O experiență frumoasă, mi-a plăcut tot ce am văzut!
Felicitări! ????
@doinafil: Plăcută această vizită printre animăluțe, păsări și multă verdeață! Tot răul spre bine, dacă nu se schimba cursa de întoarcere cu trei zile poate nu ajungeați aici...
Interesant loc pentru viețuitoarele singuratice sau abandonate... Mi-au plăcut mult cactușii, imenși și total diferiți ca forme, mari sfere, cilindrici... dar și căsuța de lut! Un loc exotic și plăcut!
@elenaadina: Mulțumesc!
Mă bucur că ți-a plăcut!
@mprofeanu :
Așa este! Dacă nu se amâna zborul nu ne-am fi bucurat de toată plăcerea de-a fi văzut atâtea plante și animale, mai ales că noi, bucureșteni get-beget, nu am trăit la țară!
În toată insula, care nu este mare și care este mai mult deșertică, „Viveiro” este un loc minunat, cu multă verdeață și liniște! M-am bucurat ca un copil de tot ce am văzut, iar îngrijitorii cred că iubeau acel loc, și la fermă (unde veneau imediat și curățau după măgăruși), cât și la grădină.
În „casa de lut” mi-a plăcut și mie! Pământul din care este făcută mi-a creat o stare de bine, de liniște!
Mulțumesc pentru ecou, vot și...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Să descoperim Insula Sal – Partea a II-a — scris în 05.04.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Să descoperim Insula Sal – Partea I-a — scris în 10.03.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 O scurtă plimbare prin Santa Maria — scris în 05.03.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Circa 14000 km, prin aer — scris în 28.02.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Sal Cabo Verde — scris în 16.01.20 de i_ank79 din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Vacanță în Insula Sal. Hotel Oasis Salinas Sea și turul insulei — scris în 03.11.19 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Insula Sal, Cabo Verde — scris în 19.09.16 de ruxandra_12 din ARAD - RECOMANDĂ