ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Embona - un sat tradițional

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am citit pe un pliant al unei agenții locale de turism descrierea excursiei "Rhodes island tour", privirea mi-a rămas țintuită pe fraza: "Winery and olive oil tasting in Embona’s village". Mi-am zis: "E clar. Din nou un loc în care turiștii sunt aduși numai pentru a cumpăra ceva." Cum turul insulei și celelalte obiective incluse în program ne interesau, am trecut ușor peste acest amănunt și am achiziționat excursia. Ajungând la Embona mi-am dat seama că nu aveam dreptate în ceea ce gândisem inițial. Embona nu este doar un popas pentru o degustare de vinuri și - eventual - pentru cumpărarea unei sticle cu vin care să-ți mai îngreuneze bagajele. Embona este un sat tradițional grecesc, foarte pitoresc amplasat, care are multe de arătat turistului dornic să descopere câte ceva din viața omului simplu, cu îndeletnicirile lui.

Puțin despre satul Embona

Din Rhodes Town până la Embona - Embonas, Empona după cum mai apare pe unele hărți - drumul de 53 km pe coasta nord-vestică a insulei se parcurge în mod normal în mai puțin de o oră. Pentru noi, turiști aflați într-o plimbare de plăcere, cu autocarul, cu încetinirile sau chiar cu opririle pentru contemplarea plajelor și a peisajelor, călătoria a durat ceva mai mult de o oră. Înaintând înspre sud, pe drumul șerpuind printre coline, ajungem curând la Kritinia. Și mai la sud, după patru kilometri, șoseaua se bifurcă, iar ramura din stânga conduce la Embona, satul amplasat la poalele celui mai înalt munte de pe insulă (Attavyros, 1215 m), în nordul acestuia. Embona este satul situat la cea mai mare altitudine din Rhodes - 850 m. Este renumit pentru casele sale cu arhitectură tradițională, pentru frumoasele broderii executate manual și pentru locuitorii săi încă fideli vechilor tradiții, purtând și acum costume populare locale.

Până să ajungem la destinație, ghidul - un bun vorbitor de limbă engleză - ne-a prezentat satul și ne-a pregătit pentru cele ce vom vedea acolo. Mitologia greacă amintește de faptul că Althemenes a construit pe muntele Attavyros un altar în cinstea lui Zeus. Se spune că el a ales locul cel mai înalt de pe insulă, singurul din Rhodes de unde putea fi zărită patria sa, Creta. Rămășițele sanctuarului mai pot fi văzute de temerarii cărora și timpul le permite să ajungă acolo. Tot ghidul ne-a spus că ascensiunea pe munte (1215 m) unde se află sanctuarul lui Zeus presupune un urcuș destul de dificil, înfruntând adesea rafale violente de vânt sus, la înălțime. Deci, cei care se încumetă, vor trebui să aibă echipament corespunzător și rezerve de apă.

Mitologia greacă - ce-ar fi Grecia fără mitologie? - spune că Althemenes era singurul fiu al lui Catreus, regele Cretei. Potrivit unei legende, oracolul i-a prezis lui Althemenes că-l va ucide pe tatăl său. Pentru a evita aceasta, Althemenes a părăsit Creta și s-a stabilit în Rhodes, pe Muntele Atabyrus (actualul Attavyros) unde a ridicat un altar lui Zeus Atabyrius. După ani și ani, căutându-și fiul moștenitor la tron, navigând pe mare, Catreus a ancorat la Rhodes. A urmat o luptă, iar Althemenes care participa la luptă a ucis cu sulița sa, fără să știe, chiar pe tatăl său. Când și-a dat seama de ceea ce făcuse, curând, a murit din durere.

Satul Embona nu este mare, abia dacă trece de 1000 de locuitori, dar este un important centru viticol al regiunii ceea ce-l face renumit și trecut în programele tuturor circuitelor zonale. La poalele muntelui, înconjurat de podgorii, de plantații de măslini și de păduri de pin, Embona este foarte pitoresc. În centru există mai multe taverne și cafenele, dar și mici magazine care vând produse locale.

Muzeul etno

Embona, cel mai înalt sat din Rhodes, aproape neatins de turism (deocamdată), este nealterat de modernism, unii dintre locuitorii săi - în special vârstnicii - purtând încă veșmintele strămoșești și păstrând toate obiceiurile și tradițiile locale moștenite de la înaintași. Broderia fină, multicoloră, produsă în Embona face parte din tradițiile locale. Am aflat că sunt centre de lucru manual în care se realizează nu numai simple lucrături, ci și costume tradiționale. Pe internet am găsit un astfel de atelier care lucrează și livrează la comandă vestimentație populară. Aproape toate casele din sat sunt exemple frumoase ale arhitecturii tradiționale din Rhodes. În pitorescul Embona sunt cafenele și taverne tradiționale care servesc specialități locale, iar la nevoie se găsesc și câteva camere de închiriat.

Casa tradițională pe care am vizitat-o noi se află alături de punctul de degustare. Deși într-un spațiu cam restrâns, casa tradițională reușește să te transpună pentru câteva momente în lumea satului grecesc din vremurile trecute.

O fată și un flăcău, două manechine înveșmântate cu straie populare locale, stau de o parte și de alta a ușii de lemn cu încrustații pe care atârnă potcoava aducătoare de noroc. Interiorul este o aglomerație de obiecte și ustensile casnice. Tot mobilierul este din lemn sculptat. Colțul din stânga este destinat activităților bucătărești, de aceea de acolo nu lipsesc măsuța cu scăunele joase, vasele de gătit, blidele, precum și tânăra gospodină care toarce și are în același timp grijă de cei doi copii mici, culcați în leagăne. Colțul opus este dormitor. Patul este sus, aproape de grindă și este încărcat cu perne și țesături decorate cu lucrături colorate, executate cu acul. Nu lipsește chipul bătrânei mame alături de un altul, al fiului său militar. Cum e și firesc, într-o casă tradițională ortodoxă, nu lipsesc icoanele. Ele sunt multe și sunt așezate la loc de cinste, sus, aproape de grindă. Războiul de țesut, mașina de cusut, fierul de călcat cu cărbuni, multe fotografii vechi, înrămate, completează aranjamentul interior.

Pentru că Embona este cel mai mare producător de vinuri din Rhodes, dintr-o gospodărie țărănească nu pot lipsi cele necesare procesului de vinificație. Vase mari de ceramică și de sticlă, împletituri de nuiele, se pot vedea prin ușile deschise a două anexe alăturate încăperii de locuit.

Afară, în fața intrării, pisica dormitând - o pisică adevărată - completează tabloul idilic al satului tradițional. De o parte și de alta a casei tradiționale sunt câteva puncte de vânzare - țesături și cusături manuale, ulei de măsline, plante aromatice uscate, miere și dulcețuri, produse cosmetice pe bază de ulei de măsline, bureți, magneți…, cam tot ceea ce găsești pe la magazinele turistice.

Degustare de vinuri la Embona

Am spus deja că satul Embona este renumit pentru vinul făcut aici. Toată lumea cunoștea deja acest lucru, de aceea, la coborârea din autocar cei mai mulți au dat năvală la centrul de degustare.

Cel mai mare producător de vinuri din Rhodes - Embona - este încântat să ofere gratuit vizitatorilor săi câteva mostre din licoarea care l-a făcut vestit.

Aici se produc vinuri albe, seci, din struguri athiri, precum și vinuri spumante de bună calitate. Vinurile roșii, seci, sunt realizate în principal din strugurii mandilaria.

La Embonas Winery Stafylos toate vinurile sunt produse local. Există mai multe tipuri de vin: sec, demisec, demidulce, dulce, roșu, alb și rosé. Pe rând, într-o ordine prestabilită, vizitatorilor le-au fost oferite mostre din mai multe tipuri de vinuri. Eu am degustat unul alb demisec, unul roșu demisec și unul roșu neînchipuit de dulce. Am crezut că e un lichior.

Se știe că cea mai populară băutură grecească este ouzo care se produce în multe părți ale țării. O altă băutură populară - alcoolică, tare - făcută din coji de struguri și din ciorchinii rămași după vinificație este tsipouro numit și raki, tsicoudia și cine mai știe cum în funcție de zonă. La Embona această băutură tare, asemănătoare cu raki, se numește souma. N-am degustat-o. A degustat-o soțul meu care mi-a spus că este bună, ca orice țuică tare. Estetic vorbind, mie mi-au plăcut sticluțele în care se vinde souma. De diverse mărimi, sticluțele suvenir au imprimate harta insulei cu cele mai importante localități. Bineînțeles, souma se vinde și la capacități mai mari, fără ca recipientul să aibă un format special.

Producătorii din Embona s-au specializat în obținerea unor originale vinuri de desert, dulci, combinate cu nuci și diverse fructe proaspete. De asemenea, aici se obțin diverse sortimente de ouzo - cu cafea, cu miere, cu rodie.

Concluzii

Grecii antici spuneau că insula Rhodes este "mai frumoasă decât soarele". Eu nu o pot compara cu soarele, dar pot susține că este frumoasă.

Dacă ajungeți acolo, dacă includeți în programul vostru de vacanță un tur al insulei sau măcar o plimbare pe coasta vestică, individual sau în grup, nu ezitați să faceți și un popas la Embona! Eu cred că merită.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.10.18 17:42:02
Validat / Publicat: 05.10.18 19:59:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1849 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Embona - un sat tradițional. Gazdele noastre de la Casa tradițională.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.10.18 20:00:43]
»

@iulianic: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

doinafil
[06.10.18 13:13:40]
»

@iulianic: Interiorul tradițional din Embona nu se deosebește cu mult de tradiționalul interior românesc!

Oamenii - oriunde s-ar afla ei pe pământ - își amenajează casa și anexele funcție de necesitățile imediate traiului zilnic: vasele de gătit, cele de păstrat alimentele sau băuturile, patul cu așternuturi cusute cu ornamente, masa joasă cu scăunele mici, leagănul copiilor suspendat de grinzi, pentru a-i feri de mici accidente, blidarul, toate sunt cu mici desene ce le înfrumusețează.

Este - și aici - arătată nevoia ȘI de frumos a omului, pe lângă cea de utilitate efectivă a obiectelor, pe care omul le-a conceput și creat!

Felicitări pentru articol și poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Rhodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045243978500366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1