ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Rhodos - orașul nou

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acum exact 10 ani, când am pus piciorul pentru prima oară pe insulă, am debarcat în Portul Mandraki - poarta de intrare în Rhodos pentru toți cei care vin aici pe mare. N-am rămas mult, doar câteva ore (veneam din Marmaris, într-o excursie opțională de o zi), totuși suficient pentru a-mi face o idee asupra a ceea ce are de oferit insula vizitatorilor săi. Încă de pe atunci, mi-am dorit să revin. Asta s-a întâmplat abia acum, în vara anului 2018. Se înțelege că am vrut să revăd Biserica Evanghelismos, cea care străjuiește portul, primul obiectiv pe care l-am vizitat atunci. Orașul vechi pe care atunci abia l-am văzut pentru că nu aveam mult timp la dispoziție, de astă dată mi-a oferit revanșa. Cumpărasem la prima vizită un frumos album ilustrat, color, pe care l-am răsfoit cu multă plăcere adeseori, așa încât, acum, pregătindu-mi sejurul în Rhodos, aveam lecțiile deja învățate. Știam unde vreau să merg, știam ce doresc să vizitez.

Rhodos - orașul nou își datorează apariția faptului că după cucerirea insulei în 1522, otomanii lui Suleiman Magnificul au interzis creștinilor să rămână în cetate pe timpul nopții expulzându-i dincolo de zidurile fortificate. Așa au apărut marasia - mici așezări ortodoxe de suburbie care înconjurau orașul pe trei părți. Guvernarea italiană a fost aceea care a dezvoltat această nouă zonă, recondiționând și principalele monumente ale insulei. Regiunea portului a căpătat un alt aspect, cu totul deosebit, fiind înfrumusețată cu clădiri noi, în stil neo-gotic și venețian.

În orașul modern - centrul administrativ și comercial al insulei, totodată capitală administrativă a întregului arhipelag Dodecanez - sunt străzi largi, parcuri și piețe. Avântul turistic pe care l-a cunoscut insula în ultima perioadă de timp a avut ca rezultat construirea unui mare număr de hoteluri dotate cu tot confortul modern. Multe dintre hoteluri sunt de lux. De asemenea, în această parte a orașului se găsește o multitudine de restaurante, baruri și alte locuri de distracție foarte animate de cu seară și până în zori, care îi dau totodată un caracter cosmopolit.

În lungul coastei estice a orașului, modelată de largi golfuri, vom descoperi în extremitatea cea mai estică Portul Acandia, iar în continuarea acestuia, fostul mare port al perioadei antice, actualmente modernul Port Comercial. Al treilea port din Rhodos și cel mai frumos - Portul Mandraki - datează și el din antichitate, deservind intereselor de război ale insulei. În prezent este unul dintre cele mai seducătoare locuri de pe insulă, în permanență animat de bărcile de pescari, de iahturile și de vaporașele de croazieră care vin și pleacă de aici. Peste toate acestea încă mai dăinuie umbra legendară a Colosului din Rhodos, cel care se spune că în antichitate controla navigația în port și-i călăuzea pe corăbieri cu făclia pe care o susținea cu mâna dreaptă. Pe locul în care ar fi trebuit să existe, în fața fortului Agios Nicolaos cu turnul său rotund, în prezent farul portului, pe coloane înalte, cerbul și ciuta de bronz, două simboluri moderne ale orașului Rhodos atrag fără contenire turiștii aflați în vacanță. Nu există moment al zilei în care acolo sau în zona apropiată, lângă zidurile bisericii sau în jurul fântânii, să nu fie forfotă mare de oameni care pozează și se pozează, fiecare dorind să plece acasă cu o frumoasă amintire din Insula Soarelui.

În vremea cavalerilor Ioaniți, lângă fortul Agios Nicolaos erau 13 mori de vânt, în prezent mai putându-se vedea doar 3 - suficiente totuși - aș zice - pentru a aminti de toate celelalte, dar și pentru a da locului un plus de pitoresc. O parte importantă a zonei Mandraki este ocupată de Nea Agora - piața acoperită, o construcție impozantă datând din timpul ocupației italiene. Acest loc este foarte frecventat. Este înțesat de restaurante, cafenele și mici magazine, este un punct de reper pentru turiști, dar și un loc de întâlnire pentru localnici. În spatele Nea Agora - piața acoperită, aproape de Piața Rimini, se întind grădinile Palatului Marilor Maeștri amenajate în mod special pentru a primi spectatori la spectacolul de sunet și lumină care - se spune - "face să reînvie în fiecare seară trecutul glorios al insulei". Am scris "se spune" pentru că citind mai înainte despre spectacolul de sunet și lumină, văzând locul înscris pe hărțile turistice ale orașului, recomandat chiar și de recepționera de la Hotel Lomeniz care ne găzduia, am vrut să ajungem și noi acolo. Cu harta în mână, căutându-l, am găsit doar o poartă încuiată cu un panou învechit deasupra pe care scria "Sound & Light". Atât! Am pozat poarta lăcătuită, v-o prezint, iar eu rămân în așteptarea impresiilor celor care au reușit să asiste la spectacolul de sunet și lumină din Rhodos.

Aici, în fiecare dimineață, pictorii ambulanți își pregătesc șevaletele și sunt gata să schițeze portretele trecătorilor amatori de un suvenir puțin mai altfel. Un alt loc în care artiștii sunt mai mereu prezenți este "Platanakia", un colț idilic din orașul vechi, foarte aproape de Poarta Amboise, pe Strada Orpheos. I-am văzut adesea în plimbările noastre pe acolo. Confortabil așezați la umbră de platani, la margine de stradă, erau gata de lucru.

În partea de nord a portului sunt câteva construcții pe care nu ai cum să nu le remarci. Biserica Evanghelismos, astăzi catedrala ortodoxă din Rhodos, construită de italieni pentru a servi drept catedrală catolică, a fost dedicată Sf. Ioan. Am găsit biserica deschisă și am intrat din nou, după 10 ani. Am găsit-o la fel, cu aceleași frumoase picturi pe pereți și cu aceleași candelabre care luminează interiorul larg. Palatul Guvernatorului care se află în spatele bisericii, este o clădire minunată, poate cea mai frumoasă din zonă, decorată într-un amestec de stiluri - bizantin, medieval și spaniol. Pe sub arcadele sale care îmbracă un trotuar întreg, te plimbi în voie, departe de forfota falezei.

Deși am mai scris despre asta, nu trebuie trecută cu vederea Moscheea Murat Reis construită în vremea sultanului Suleiman Magnificul pe locul unei biserici catolice dedicată Sfântului Anton. Un cimitir musulman cu 350 de vechi morminte otomane înconjoară lăcașul. Este un loc verde, umbros și surprinzător de liniștit dat fiind apropierea foarte mare de zona turistică centrală, în veșnică frământare. Lângă intrarea în cimitir se află Cleobolus Villa, o construcție galbenă în care, conform plăcuței de pe zid, în perioada 1945-1947 a locuit Lawrence Durrell.

În punctul cel mai nordic al insulei, într-un loc deschis, înconjurat de verdeață, se află Acvariul și Muzeul Marin. În scurtul nostru sejur în Rhodos nu am avut timp și pentru o vizită la acvariu. Pentru că despre acvariu se spune că este unul dintre cele mai interesante, familiile cu copii ar trebui să înscrie pe lista de activități de vacanță și o vizită acolo. Cu siguranță, viețuitoarele din acvarii îi vor încânta pe cei mici. Din zona Acvariului și a Muzeului Marin începe o plajă foarte frumoasă și foarte bine amenajată. Este Plaja Elli, cea mai renumită din nordul insulei. Noi nu am făcut plajă acolo, era prea aglomerată pentru gustul nostru, dar pentru o băutură răcoritoare am intrat la barul de acolo. Șezlongurile cu perne, umbreluțele cu acoperișuri din împletituri dantelate, dușurile, toate amenajările plajei nu ne-au impresionat în mod deosebit pentru că mai văzuserăm așa ceva. Mi-au plăcut însă decorurile de pe margini cu nisip și cu scoici în vase de sticlă, cu sculpturi foarte haioase, dar cel mai mult mi-a plăcut terasa. O adevărată atmosferă de vacanță!

În partea de nord-vest a insulei, în orașul nou, aproape de zona hotelurilor, se poate vedea un grup statuar cu un bătrân purtat pe umeri de doi tineri. Este Diagoras înconjurând stadionul cu cei doi fii ai săi - Damagetos și Akousilaos. Tinerii și-au sărbătorit victoria purtându-l în jurul stadionului pe tatăl lor, el însuși - în tinerețe - de mai multe ori învingător la întrecerile olimpice.

Dacă vă doriți un loc mai linistit, mergeți în Parcul Rodini! Se află la aprox. 3 km de orașul vechi și se spune că a fost primul parc amenajat din lume. Romanii au construit acolo și un apeduct. În Parcul Rodini veți găsi locuri de promenadă foarte agreabile, cu iazuri și chiar cu un mic zoo. Tot acolo, dacă vă pasionează, puteți vizita necropola antică a orașului, cu morminte din epoca elenistică. Nu trebuie să uit a menționa Cazinoul situat nu departe de Moscheea Murat Reis și nici Teatrul Municipal. Oficiul poștal, Primăria, Banca, Administrația portuară, toate se găsesc în zona portului Mandraki.

Despre posibilitățile de servit masa este inutil să amintesc. Sunt foarte multe, așa încât nimeni nu trebuie să se teamă că nu va găsi ce să mănânce dacă va flămânzi într-o îndelungă plimbare pietonală prin oraș. În plimbările noastre, noi am luat masa în diverse locuri, fără a căuta prea mult. La Terrazza local situat pe Str. Afstralias, lângă Akantia Port, era în drumul pe care-l făceam aproape zilnic, așa încât l-am vizitat de două ori. Tot de două ori am luat masa la Restaurant Aktaion, situat în orașul nou, într-o clădire fondată în timpul dominației otomane. Într- o seară, fiind foarte obosiți în urma unui tur de insulă, nu ne-am îndepărtat de hotel rămânând la Paragadi Fish, iar când am dorit să mâncăm în orașul vechi am fost la Ntinos, o tavernă de familie, foarte agreabilă. În concluzie, în orașul nou, în orașul medieval, în cartiere, oriunde vă veți afla, mâncare se găsește.

Dacă doriți să faceți cumpărături, Rhodos este pregătit să vă ia banii ademenindu-vă în magazine cu parfumuri, băuturi alcoolice fine, vinuri selecte… Magazinele cu articole turistice - și ele foarte multe, mai ales în zona pieței - nu te lasă să pleci fără a achiziționa măcar un suvenir din Rhodos - Insula Soarelui.

"Rhodes City Tour by open bus", este cea mai potrivită opțiune pentru a vizita orașul nou și nu numai. Traseul circular al autobuzului Hop on - Hop off începe din centru, din fața Restaurantului Aktaion, trece prin Neo Agora și Piața Elefterias, pe lângă orașul vechi cu Palatul Marilor Maeștri și Muzeul Arheologic, ajunge la Biserica Franciscană, apoi la Monte Smith, colina cu acropola anticului Rhodos de unde se întoarce urmând șoseaua de coastă din vest. Ultima parte a traseului este pe lângă elegantele hoteluri Rhodes Horizon, Riviera, Mediterranean și Grand Hotel, prin Piața Psaropoula, Acvariu și Plaja Elli. Cu același bilet valabil întreaga zi putând coborî la obiectivul ales, apoi urcând ori de câte ori se dorește, o astfel de călătorie (12 euro/persoană - adulți și 5 euro/persoană - copii, iar după ora 12.00, adulții - 9 euro/persoană) scutește foarte mult din efortul fizic. Ca să nu mai spun că această plimbare oferă posibilitatea unor frumoase fotografii ale țărmului și plajelor văzute de sus. Mai ales în nordul și nord-vestul insulei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.10.18 17:10:00
Validat / Publicat: 04.10.18 20:15:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1961 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Rhodos - orașul nou. În Portul Mandraki.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[04.10.18 18:08:24]
»

@webmaster: Vă rog inserați

bing.com/videos/search?q= ... 6E&&FORM=VRDGAR

Mulțumesc!

iulianicAUTOR REVIEW
[05.10.18 08:50:04]
»

@webmaster: Revin cu rugămintea de a atașa

filmul de prezentare a orașului nou

Mulțumesc!

webmaster26
[05.10.18 19:06:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Rhodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074825048446655 sec
    ecranul dvs: 1 x 1