GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sa incep cu un mic rezumat al anului trecut, din punct de vedere al vacantelor, dupa luna august. Spun dupa august si nu le socotesc pe celelalte pentru ca au fost mai scurte si mai “aerisite” la modul ca nu au venit “in cascada” ca cele din august spre final. Asa ca, spre rusinea mea, le-am cam “ametit”. Pai de regula, cand ma apucam sa scriu despre o iesire, nu ma mai opream din exemplificari, ilustrari ale evenimentelor, lucrurilor, etc…
Asadar, august, Cornelia Diamond, august, Turda, septembrie Rhodos, octombrie Maramures, pauza noiembrie, decembrie Budapesta - Viena - Nurenberg, ianuarie Sinaia, pana la Predeal acum doua saptamani. Si uite ca nu am scris nimic atata timp, si s-au amestecat sau s-au uitat amanunte. In fine, am sa incerc sa expun aventura mea din Rhodos de anul trecut.
Asa cum spuneam, dupa ce am ajuns la hotelul Nirvana si ne-am acomodat, am mers la receptie si am cerut oferta pe care o aveau referitoare la inchirierea unei masini. Mai aveam o oferta primita din aeroport, asa ca le-am comparat si am constatat ca cea de la aeroport era, in primul rand, cu 10 euro/zi mai ieftina (50euro/zi) , si mai mult, la 5 zile de inchiriere mai primeam doua gratuite…
Am sunat la numarul romanului care ne daduse pliantul si in mai putin de 30 de minute au venit doi baieti, greci la origine, cu care am discutat si am incheiat un contract. Problema a fost ca ne adusesera, (de fapt la cerere) un Peugeot, dar nu avea roata de rezerva si cricul… Le-am spus ca noi avem de gand sa folosim masina la plimbari mai lungi, prin zone relative pustii pe alocuri... Au spus ca nu e problema, ca in caz de nevoie putem suna si vor veni oriunde, doar ca nu am agreeat ideea, asa ca dupa alte 2 ore au venit cu un Volkswagen Eos, care parea a fi nou nout! Si avea si roata, de rezerva, si cric si trusa de prim ajutor! Desigur ca am acceptat masina si a doua zi dis de dimineata — adica 9:45 :D — eram pe terasa hotelului, incarcat cu toate impresiile culese de pe AFA si scoase la imprimanta, pentru o scurta analiza.
Din start am hotarat ca masa de pranz nu o vom lua la hotel, desi aveam AI, pentru ca ne lamurisem in ziua sosirii ce mancare “delicioasa” aveau. Asadar masa de pranz pe unde ne prinde, insa am structurat ziua in doua parti principale: Dimineata, vizite la obiective, iar de la pranz pana la ora 18 baie si plaja …
Avand in vedere ca Valea Fluturilor era la cativa km distanta de hotel (maxim 6), am inceput cu acest obiectiv. Am ajuns repede, ni s-a indicat o parcare (gratuita) unde am lasat masina si ne-am intors la casa de bilete. Pretul este de 10 euro/persoana, si cred ca exista un alt prêt pentru copii...
Petaloudes, traducerea in greaca, a Vaii Fluturilor, ni se descrie a fi un ecosistem unic, prin faptul ca nu s-a intervenit in niciun fel in fauna de acolo, care se intinde pe o suprafata de apoximativ 1,5 km. Raul Pelekanos curge prin aceasta zona si formeaza mai multe cascade mici si rapide. Se circula pe o alee foarte ingusta, aceeasi si pentru dus si pentru intors, care se desparte doar la intrare. La iesire gasiti si un magazine de suveniruri. Din pliantul primit la intrare am aflat ca acesti fluturi fac parte din specia Quadripunctoria Poda. Acestia vin in lunile de vara, se reproduc, si prin septembrie incep sa-si depuna ouale. Sincer sa fiu, dupa cat citisem si cate lucruri bune se spusesera, ma asteptam la un spectacol grandios, fapt pentru care imi luasem aparatul cu doua obiective, si doua baterii, ca de, poate se termina vreuna! :)
Asadar am intrat, am inceput sa inaintam incet-incet, doar ca era liniste deplina la capitolul fluturi! Pe parcurs, am inceput sa vedem unul, doi, care zburau pe distante scurte… Care era totusi explicatia? Am aflat-o ulterior: Fluturii acestia zboara noaptea, asa ca de la sine inteles ca ziua au “pauza”… Intrucat e strict interzis, si sunt multe pancarte care semnalizeaza acest lucru, sa fie deranjati prin orice mijloace, ii veti vedea, intr-adevar, cu miile, azezati peste tot, pe copaci, stanci ramuri, stanca… Sunt draguti cand deschid aripile, insa nu am reusit sa fografiez prea multi (voi atasa poze). Asa ca am mers cei 1,5 km, am urcat cateva scari, am traversat vreo doua poduri, am admirat natura, si cam atat. Bine ca am putut sa-mi iau niste magneti cu fluturi, ca in baza celor din vale…
Intrucat intr-un articol scris de mine cu privire la cazarea din aceasta insula (vezi impresii), va spuneam ca nu recomand sub nicio forma sa faceti plaja sau baie pe coasta de est a insulei, datorita pietrelor din apa, a modului in care se prezinta relieful fundului marii Ionice la mal, si ma refer la intrarea deosebit de abrupta, si mai ales din cauza vantului deosebit de puternic, am hotarat ca de aici, de la Valea Fluturilor, sa mergem sa vizitam si Baile de la Kalitheea, situate pe partea de est a insulei. Ajunsi in parcarea din fata intrarii, sincer am fost dezamagit sa vad plaja din fata, una foarte ingusta si cu multe stanci printre care trebuia sa inoti, asa ca am platit biletele de intrare ca sa vizitam… Cred ca am platit 3 euro/ persoana, si am pornit pe aleea larga, pietruita si strajuita de palmieri indreptandu-ne catre faimoasele bai…
Dar ce sa vezi, baile si izvoarele erau de nefolosit, fiind in renovare. Asa ca am ocolit zona, am mers pe aleile de pe malul marii, am baut o cafea la terasa de acolo, apoi am vizitat cladirea de la Kalitheea care adaposteste, pe mai multe culoare, poze din istoria bailor, poze cu diversi oameni politici care au vizitat de-a lungul vremii aceasta locatie, si multele fotografii cu imagini din filmele care s-au filmat, in timp, aici. Si de aici, de pe terasa cladirii este o vedere splendida catre marea Mediterana, si sunt niste gradini, cu multe flori si banci, unde puteti zabovi pentru un pic de odihna. Regretul meu ramane totusi ca nu am putut macar vedea izvoarele, dar sper ca dupa renovare sa revin, pentru ca, sincer, ti-ar trebui minim 14 zile ca sa poti vizita pe indelete insula…
De aici am mers la plaja din statiunea Faliraki. Cum se ajunge in capatul dinspre mare al statiunii, pe partea dreapta, de-a lungul plajei sunt mai multe locuri de parcare. Doar ca ora la care am ajuns nu era deloc potrivita sa mai gasim si loc de parcare, asa ca am apelat la cele situate in zona unei policlinici pe care nu scria ca sunt interzise populatiei. Nu am avut probleme, nici atunci si nici in alte zile petrecute acolo …
Despre statiunea Faliraki am sa scriu intr-un review viitor. Am sa mai spun insa ca plaja de aici mi s-a parut, si nu cred sa fi fost doar o parere, cea mai frumoasa pe care o are insula. Cu sezlonguri multe, contra sumei de 4 euro / zi / persoana, asezate in careuri, cu alei din lemn printere care se poate ajunge la apa, sau dupa caz, la terasele din apropiere, plaja Faliraki este una destul de lata, si ma refer in primul rand la spatiul care ramane intre sezlonguri si litoralul marii. Are un nisip deosebit de fin (va dati seama cum era dupa pietroaiele din prima zi, de la hotel), o apa limpede si de o culoare turcoaz parca ireala, iar intrarea in apa era foarte lina, chiar si dupa 400 de metri apa nu trecea de 1,60 m. Muzica de bun simt, de la terasa din fata, pe care in prima faza am ocolit-o datorita denumirii scrisa pe o pancarta “Kantina” — :) — paza asigurata de doi baieti, un salvamar, un loc de inchiriat hidrobiciclete si alte echipamente pentru practicarea diverselor sporturi nautice, lipsa ambulantilor, care cateodata chiar ajung sa te agaseze, asadar toate astea au contat foarte mult pentru mine in a alege, atunci cand nu era totusi prea departe, pe viitor, sa ma intorc pentru plaja acolo. As fi vrut sa inchei, insa am sa spun cate ceva despre statiunea in sine.
Nu foarte aglomerata, si nu cred ca se numeste extrasezon inceputul lunii septembrie, abunda in magazine si magazinase, ticsite de suveniruri, haine, jucarii, dulciuri, ulei de masline, cofetarii, agentii de turism, si multe, multe restaurante, chiar si un McDonald. Puteti gasi orice preparat v-ati dori, iar ofertele din fata teraselor va vor convinge sa mancati pe acolo, pentru ca preturile mi s-au parut absolut de bun simt, si ma gandesc la renumele Rhodos-ului comparativ, de exemplu cu Thassos-ul, si cu toate acestea, in Thasoos erau mult mai mari …
Seara exista posibilitatea de a merge la cele trei discoteci si mai mult de 6 cluburi pe care le-am identificat in plimbarile mele, mai erau meciurile de fotbal care tineau terasele pline la ore inaintate, si multe altele. Sincer sa fiu, desi mai galagioasa noaptea, Faliraki a fost pe gustul meu. Altfel nu as fi strabatut impreuna cu prietenul meu si sotiile noastre mai bine de 70 de km dus, ca sa petrecem cate o noapte acolo. ! :)
Trimis de iulian68 in 09.04.15 23:47:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Plaje cu nisp fin din Grecia, dar mai ales cu intrare lina in apa pentru copii si oentru mine caut si eu. Astept cu interes si postarea despre statiuns.
@iulian68 - În Rhodos am ajuns şi eu, dar numai pentru o zi, într-o excursie opţională făcută din Turcia. Am şi scris câte ceva despre Rhodos – excursie optionala din Turcia, această mică aventură din septembrie 2008.
Nu am vizitat cine ştie ce pentru că Rhodos nu este un loc de vizitat aşa cum am făcut-o noi, de aceea îmi doresc un sejur în Rhodos.
Despre staţiunea Faliraki am aflat acum şi am notat că plaja de aici este una dintre cele mai frumoase de pe insulă. Mulţumim pentru informaţie!
Iulian, in Rhodos nu e Marea Ionica. Faci o confuzie, ai vrut sa scrii Marea Egee. Cred ca aceeasi greseala o ai si in impresiile scrise despre cazarea avuta.
@mondo_76: Ai dreptate, nu stiu cum s-a intamplat, a um am realizat eroarea. Iti multumesc si pe aceasta cale am sa il rog pe webmaster sa-mi indrepte greseala. Dar da stii ca tot rece si cu pietre era! ????????????
@iulianic: Iti multumesc pentru aprecieri, cand vin de la tine inseamna mult. Merita sa ajungeti acolo, dar pacat ca un sejur nu e suficient! ????
@iulian68 -
Am cules multe informatii despre Rhodos si Faliraki de pe diverse forumuri in ultimul timp mai ales pentru ca vara bate la usa.
Avem si in acest an intentia de a inchiria o masina pentru trei zile in ideea a explora insula, avem un sejur de doua saptamani, asa ca o sa avem (sper) timp de mai multe activitati.
Am inca nelamuriri in privinta inchirierii, sa o fac on line sau ad hoc? Pe insule de obicei ai sanse sa gasesti o varietate mare de modele si de multe ori preturi mai bune daca faci rezervarea la fata locului.
Faliraki apare in multe review-uri precum fieful petrecerilor si vietii de noapte un fel de Balermann al insulelor grecesti cu toate ca in ultimul timp am inteles atmosfera este mai linistita.
La review-ul tau anterior (Nirvana) apare prima data marea Ionica atingand malurile Rhodosului , te costa un Ouzo cand ne vom vedea
@claudiu 71: mi-am facut deja" mea culpa" cu marea! ???? referitor la masina, cred ca in aeroport poti lua acea oferta, sunt masini " la greu"! Ideea e ca pt 4 persoane cum am fost noi masina aceea a fost super ok. Si anul de fabricatie a fost excelent! Am mers undeva la 900 de km pe insula si avand in vedere ca ni s-a dat cu rezervorul full, am predat-o la fel. Si ne-a costat 29 € de familie. Un sfat: cand vei merge in Rhodos Town, in parcarea mare din dreptul portului, sa parchezi si sa te intorci la intrare sa cumperi tichet... Noi nu am stiut si am gasit o chitanta de 20€ amenda... Altfe l, in Faliraki, chiar pe malul marii langa terasa "Chaplin" mai este una pe care scrie "kantina". Acolo am mancat, am baut o bere la halba. Am aflat cainghetata, si am socializat cu patroana si am aflat ca acolo ate si un hotel, care arata foarte bine iar pretul era de 35 € pe noapte de camera. Nu stiu daca mai am acel ploant dar am sa il caut... scuze, scriu de pe tel poate am facut greseli!
@iulian68 - Interesant review, pe placul meu, uşor ironic când mai apar şi dezamăgiri în legătură cu lucruri de la care ai aşteptări. Acelaşi lucru l-am păţit şi eu vizavi de cealaltă Vale a Fluturilor din Turcia (lângă Fethiye) când n-am întâlnit nici măcar unul, nefiind vremea lor. Cel puţin tu zici că ai poze, eu nu am avut ce să pozez.
În Rhodos am ajuns şi eu ca şi iulianic, numai în capitală, venită din Marmaris de unde am cumpărat excursia opţională, în anul 2009. Spre ruşinea mea n-am scris nimic despre acea vacanţă, însă poate o voi face, că tot mi-ai adus aminte!
Pe când un review şi depre Rhodos Town?
@irinad: Cat de repede, zilele astea nu m-am tinut de "scris"...
„De gustibus... ” ar trebui să-mi intitulez ecoul referitor la Valea Fluturilor, care mie mi-a plăcut. Puțini fluturi am văzut în zbor, dar mulți așezați pe frunze și trunchiurile copacilor, așa că i-am putut admira și fotografia. Iar peisajul mi s-a părut deosebit. Am și scris un review în care mi-am exprimat încântarea față de această rezervație unică. Cât privește prețul biletului, am plătit 5 euro( e drept, am fost un grup mai mare).
@Rodel - dupa cum ai vazut din pozele pe care le-am publicat, si eu am gasit mii de fluturi acolo, insa faptul ca nu i-am putut fotografia in toata splendoarea poate mi-a dat un sentiment de frustrare. S-ar putea sa ai dreptate...
Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Multumesc frumos web, ma simt onorat, dar asta ma obliga sa mai scriu o completare! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 O zi de primăvară pe Coasta Estică a Insulei Rodos — scris în 16.04.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Plimbare relaxantă pe Coasta Vestică a Insulei Rodos — scris în 14.04.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Plajele nisipoase ale Rodosului (și câteva pietricele ici-colo) — scris în 25.09.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Mânăstirea Filerimos, musai de văzut în Rhodos! — scris în 25.07.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Din nou în Rhodos, vacanța mea de vară! — scris în 26.06.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Est-vest-est prin măruntaiele verzi-albastre ale Rhodosului (II) — scris în 21.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Est-vest-est prin măruntaiele verzi-albastre ale Rhodosului (I) — scris în 19.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ