GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Seara ne-am intalnit cu ghidul si am optat pentru 2 croaziere.
CROAZIERA IN GOLFUL TORONEOS -22 EURO
La ora 9 dimineata ne-am dus in Neos Marmaras si ne-am imbarcat pe vapor pentru o zi relaxanta petrecuta pe mare intre peninsulele Kassandra si Sithonia. Navigand pe apele de cristal ale Golfului Toroneos ne-am bucurat de privelisti exceptionale si de o atmosfera minunata.
Prima oprire a fost la Pefkoheri pentru 2 ore. Puteai sa faci baie in mare, apa avea o culoare deosebita, era foarte calda sau sa te plimbi si sa cumperi piele, suveniruri, aveai de unde alege, preturi pentru toate buzunarele. Am stat la o taverna unde am baut frappe si milk shake de banana, foarte bun, cremos. Ni s-au adus si 2 ciocolatele, rahat si apa. Total de plata 9 euro. A meritat!
Ne-am urcat pe vas si am fost dusi pe o plaja de vis Hroussou. Apa era de un turcoaz incredibil. Foarte calda, o priveliste de vis, toate sezloangele se aflau in trepte, astfel incat toata lumea sa aiba priveliste. Trebuia sa faci consumatie de 10 euro pentru 2 sezloange si o umbreluta. Am baut suc de fructe exotic si tropical, frapee. Timp de 3 ore ne-am simtit ca in paradis, muzica era foarte buna, o atmosfera minunata, am inotat intr-o apa perfecta. Aveau dusuri, toaleta, cabine de schimb.
Pacat ca am stat doar 3 ore dar ne astepta masa pe vapor. Am primit o chiftea uriasa cu salata de rosii, castraveti, ceapa, orez, tatzichi, suc, vin, paine. Am mancat si a fost gustoasa. Nu ne-a fost rau, nu ne-a venit inapoi. Croaziera a continuat si ne-am oprit langa insula Kelyfos care are forma de broasca testoata pentru sarituri in mare sau puteai cobori pe scarita si sa inoti. Pentru iubitorii de scufundari locul era perfect, se putea admira viata marina. Apa marii era limpede, calda, ne-am bucurat din plin. Am inotat pana aproape cand a trebuit sa plecam. Cei mai curajosi au sarit de pe vas. La 17.30 ne-am intors.
O atmosfera minunata, merita banii!
A doua croaziera a fost in jurul muntelui Athos -30 de euro
O experienta unica tinand cont de faptul ca femeile nu au voie sa intre in acest munte.
Dimineata la 9 ne-am imbarcat pe Menia Maria din portul Ormos Panagias. Am navigat pe mare cu un vapor pe 3 nivele foarte frumos. Un pirat se fotografiaza cu toti pasagerii, face tot felul de glume si se fac niste brelocuri pe care le poti cumpara ca souvenir 3 euro. Vaporul se apropie la aprox 500 de metri distanta de tarm si se admira peisajul unic si arhitectura magnifica a manastirilor. Fiecare calator primeste explicatii in limba lui, erau 8 ghizi care iti dadeau toate informatiile. Pentru 3 euro se poate inchiria un binoclu cu care te poti uita. Se vede foarte bine.
Prima manastire pe care am admirat-o a fost Dochiaru, marea ctitorie atonita a lui Alexandru Lapusneanu. Aici se afla o icoana miraculoasa a Maicii Domnului – grabnic ascultatoare.
A doua manastire Xenofont- multi domnitori romani au facut danii catre aceasta manastire: Stefan cel Mare, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul. Aici se afla o icoana a Maicii Domnului numita Indrumatoarea.
Cea mai mare manastire care se vede foarte bine este cea a Sf. Pantelimon. Un adevarat colos cu 4-5 nivele cu turle aurite si vopsite in verde ce se inalta rugator spre cer. Aceasta manastire apartine rusilor, ai impresia ca este un mic oras. Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Neagoe Basarab au facut danii catre aceasta manastire. Are clopotele cele mai mari din Grecia donate de tarii rusi. Aici se afla moaste ale Sf. Pantelimon si se pastreaza capul Sf. Siluan. Impresionant. Ne-am rugat si noi Sf. Pantelimon, tamaduitorul cel fara de arginti sa ne ajute.
A patra manastire este Xeropotamu – Alexandru Lapusneanu, Neagoe Basarab au facut danii catre manastire, are o biblioteca cu peste 4000 de volume si multe manuscrise.
Manastirea Simon Petra are o arhitectura si o asezare unica in Sfantul Munte, pe varful unei pietre uriase, deasupra unei prapastii. Numai privind-o te infricosezi. Dar in acelasi timp te si inalti catre cer, catre Hristos, piatra si temelia vietii.
Manastirea Grigoriu – danii facute de Stefan cel Mare si icoana Maicii Domnului Alaptatoarea. O biblioteca impresionanta ce adaposteste multe comori. Icoana Maicii Domnului Indrumatoarea a fost daruita manastirii de sotia lui Stefan cel Mare, Maria de Mangop.
Manastirea Dionisiu adaposteste mana dreapta a Sf Ioan Botezatorul, mana dreapta a Sf. Evanghelist Luca si moastele Sf. Nifon patriarhul, fost mitropolit al Tarii Romanesti.
Sunt foarte multe informatii pe care le afli. In aceasta croaziera trebuie sa vrei sa vii ca sa vezi cu ochii sufletului, cu inima, sa te minunezi de bunatatea si milostenia domnitorilor romani. Sunt foarte multi pescarusi care se tin dupa vapor, e bine sa ai paine la tine ca pasarile mananca din palma.
Pe vapor se pot manca frigarui 2 euro, pizza2 euro, berea era 2 euro, frappe 2 euro. Gasesti de toate.
In jurul orei 13.30 am ajuns in portul Ouranopoli unde am fost lasati sa ne plimbam si sa mancam. Ghidul ne-a dus la o taverna care avea meniul in limba romana. Am mancat mix fish – caracatita, sardine, midii si alte feluri de peste 15 euro, (portie pentru 2 persoane) tatzichi - 3 euro, salata de spanac cu ciuperci brune -5 euro, coaste de miel cu cartofi prajiti -10 euro. Am baut un fresh de portocale 3 euro si un pahar de vin rosu 3 euro. Mancarea a fost foarte buna.
Ne-am imbarcat pe vas si a inceput spectacolul de dans. Ti se iau papucii din picioare si esti invitat sa dansezi pe muzica greceasca. Foarte multe glume, distractie si uzo.
Pentru cei care iubesc linistea sunt multe canapele unde poti sta confortabil si sa te odihnesti, la nivelul 2 nu se aude nimic.
Cand te urci pe vapor este bine sa te asezi in partea dreapta, toate manastirile sunt pe dreapta, iar pentru spectacol dupa amiaza te asezi pe puntea principala ca sa vezi tot. La ora 17.30 ne-am intors.
Merita banii aceasta croaziera!
Trimis de STEFAN I in 31.07.13 11:31:35
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (STEFAN I); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Foarte frumos povestit! Nu degeaba Muntelui Athos i se spune "Gradina Maicii Domnului".
Ma gandeam... Danii facute de Neagoe Basarab, Mihai Viteazu, Stefan cel Mare... Oare cand o sa auzim si noi de oameni de stat din zilele noastre ca dau bani pentru biserici? Bine, nu mascarici d'alde stiti voi cine...
P. S. Cam scump mielul, in schimb pret bun la mix sea-food: -)
Buna ziua, eu merg din 5 august in Halkkidiki, hotel Portes Beach din Nea Potidea, oare o sa putem fece si noi croazierea pe mare in golful Toroneos?
De unde ati cumparat excursia? Agentie locala?
Merg cu transport propriu si nu am asistenta turistica. Oare, ma intreb, gasim intreprinzatori locali care fac excursii pe mare sau nu numai? Imi poti spune?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Vacanta in Grecia Halkidiki — scris în 17.07.19 de emaC din ROMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Excursii optionale din Sithonia — scris în 11.02.18 de Denisa13 din GHIMBAV - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Hai-hui prin Halkidiki — scris în 19.08.17 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Explorând Halkidiki — scris în 21.06.17 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Gustul Greciei la taverne, în Halkidiki şi în Creta. Partea I: Halkidiki — scris în 29.05.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Croaziera - Laguna albastra, insula Ammouliani, insula Diaporos — scris în 11.08.15 de loreley din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Scurt rezumat al plajelor vizitate de noi in peninsula — scris în 25.08.14 de alisaL* din SIBIU - RECOMANDĂ