GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Continuam impresiile despre Dubaiul primavaratic din 2010 vezi impresii mergand mai pe informatii concrete, astfel:
Mijloacele de transport
Aveti aici un site foarte util, in care gasiti cam tot ce trebuie sa stiti despre orice gen de transport public, si nu numai, din Dubai click aici
Taxiurile sunt super-decente (si super-luxoase, f bine-venit AC-ul dupa temperaturile de afara) cam 25-30dh pentru 15 min de plimbare si asta inseamna 80-90kmh pe niste stradute impecabile cu 6 benzi pe sens. Asta e smecheria de te misti repede, iesi din cartier imediat in stradutele astea si daca nu prinzi vreo ora de varf, in 40-50 de min chiar traversezi orasul.
In afara de taxiuri, muuuuult mai decent este metroul lor smecher fara sofer click aici si cu o perspectiva incomparabila asupra orasului in timpul calatoriei pt ca este defapt un tren suspendat, nu metrou cum il stim noi, pe sub pamant. Iar acolo preturile sunt cu adevarat incredibile, iei carteluta reincarcabila (citesti pe afiseharti ce si cum) si de 5-10dh mergi jumatate de ora cu metroul (prinde si 200km/h intre statiile mai lungi) cu panorama incredibila cum spuneam, si fara semafoare sau trafic.
Atentie ca sunt multe statii inca in constructie (aprilie 2010), metroul trece prin ele fara sa opreasca dar au harta de buzunar civilizata, in care iti spune care e deschisa si care nu. Noi am folosit metroul inclusiv pt a ajunde mai aproape de o destinatie anume, si pe urma mai luam taxiul pt 5-10 min, ca sa nu platim 50-100dh pe taxi, tot drumul asta.
Neaparat cand ajungeti sa aveti/cumparati o harta, la hoteluri sunt harti gratuite dar nu prea realiste. Cea mai buna este cea pe care am vazut-o, la “taximetristul vorbaret”, se ia de la benzinarie, vreo 18 dh, incerc sa pun si poza daca nu uit. Foarte detaliata, cuprinde atat obiective turistice cat si o raportare foarte reala a orasului.
Mai sunt prin oras, distribuitori de harti de la Bus Company, cu harta care are ca scop sa-ti prezinte tururile smechere pe care le poti face cu autobuzele lor cu doua niveluri si decapotabile (100dhpers doua ore parca, si alte variante de trasee sau timpi diferiti), harta buna, turul nu l-am facut, am gasit variante mai ieftine.
O harta este buna si pt ca nu toti taximetristi sunt grozavi la engleza, si e bine sa ii arati clar pe harta unde vrei sa mergi, in afara de utilitatea incontestabila a unei harti, din punctul meu de vedere.
Apropo de taximetristi … pont de baza (paranteza luuuunga :))
Intamplator, intalnind un taximetrist foarte simpatic si vorbaret, am aflat ca, cel putin compania de taxi la care lucra el, ofera tururi cu taxiul, cu soferul pe post de ghid, l-am si luat si a fost peste asteptari (in mare parte datorita lui nenea super-simpatic, nu mai retin cum se numea).
Au fost 6 ore in care ne-a plimbat pe unde am vrut noi sau la sfaturile lui (si au fost f bune de urmat ca nenea stia) la un pret nesemnificativ fata de alte variante, indiferent cate persoane, aveam masina de 7 locuri si trebuia sa fim 4 dar am fost doar sotul si cu mine pana la urma, 300 de dirhame a fost toata treaba.
Are si tururi de mai multe ore sau de o zi intreaga dar nu am cerut detalii pentru ca ar fi fost foarte obositor pt noi si … cred ca am vorbit cu el aproape incontinuu cele 6 ore, cea mai informativa bucata a excursiei de departe :)
Sejurul a fost excursie mai mult pt mine, sotul era la munca, aveam doar bucati de zile in care puteam face lucruri impreuna, dar eu cercetam destinatii si … el avea incredere in mine si mergem cand era liber, nu l-am dezamagit niciodata :)
Noi am fost spre desert, pentru inceput, cu taxiul. Am tinut eu neaparat si mi-a placut dar am pierdut mai mult de doua ore in care am fi vazut mult mai multe in oras si imprejurimi. A compensat insa prin multitudinea de informatii despre tot ce inseamna cultura si mediu in Dubai si Emirate.
Chiar deosebit desertul (doar de vizitat :)), am fost spre granita cu Oman, se vedea cum se desertifica treptat si foarte rapid. Defapt imaginea este complet falsa, partea locuita a zonei este cea care s-a tot extins in desert iar lupta este constanta (si destul de costisitoare) pentru a pastra la standardele actuale toata vegetatia luxurianta care ne incanta pe noi. Chiar soferul mi-a povestit ca o parte din localnicii nascuti in desert (vorba vine, acum 70-80 de ani era doar un satuc de pescari pe acolo si nici restul zonelor nu cred ca erau mult prea dezvoltate), care au ajuns acum persoane importante (cei trecuti de o anumita varsta presupun), au cel putin o locuinta mai la periferia orasului, unde pastreaza cadrul natural (nisipos adica), pentru a-si satisface iubirea de locurile natale, nu ca ar fi prea departe desertul dar mie mi se si pare de bun simt asa, de ce sa te zbati sa intretii o vegetatie luxurianta chiar la granita cu desertul?
Scurta lectie economico - istorica (ca sa nu zic paranteza la paranteza :)), sper sa o suportati!
Primele mentiuni despre Dubai sunt de pe la 1095, Dubai ca oras este mentionat prima data la 1799, cand un seic, pe numele sau Sheikh Maktoum bin Buti al Maktoum (a fost cu copy/paste recunosc :)) a luat cu sine vreo 800 de membrii din tribul Bani Yas si s-au stabilit in Dubai Creek, teren care a ramas sub controlul clanului pana in 1892, cand United Kingdom a luat Dubaiul sub protectia sa (Imperiul Otoman ii cam bumbacea).
Avand o locatie deosebita, a devenit un important port si centru comercial. Pe la inceputurile lui 1900 era un cunoscut exportator de perle (10 mii de locuitori), incepand cu Primul Razboi si Criza din 1930, Dubaiul a suferit enorm, multi rezidenti au ales sa se mute in alte zone ale Golfului.
Dupa 1950 s-au introdus electricitatea, telefonia si a aparut si primul aeroport. La 1970 se cauta petrol, s-a gasit si acolo, impactul imediat fiind ca populatia zonei a crescut, intre 1968 si 1975, cu mai mult de 300%, ajungand la aproape 200 de mii de locuitori si continuand sa creasca in acelasi ritm, in anii ce au urmat (1 200 000 in 2005).
Restul este usor de ghicit :) acum Dubaiul se axeaza in principal pe turism, doar 6% din veniturile actuale mai sunt bazate pe petrol, in ciuda frecventelor conflicte, dezvoltarea sa teritoriala si economica pare aproape fara precedent.
In 2007 a fost numarul 8 in topul celor mai vizitate orase din lume, poseda peste 70 de Mall-uri (mi se pare putin exagerata cifra dar nu stiu exact ce inteleg ei prin Mall, posibil sa fi numarat si ei cu “doua la Primarie, 3 la Prefectura” :)), dar clar Dubai Mall este cel mai mare din lume.
Este numit si “orasul de aur” deoarece numai in piata de aur din zona Deira, se pot gasi nu mai putin de 250 de magazine de profil.
Este monarhie constitutionala, Emiratul are vreo 4000kmp si putin peste doua milioane de locuitori din care majoritar 17% emirati, 9.1% turci, 42.3% indieni, 13.3% pakistanezi.
(Informatii partial traduse de pe- Wikipedia – un articol deosebit de interesant)
Continuam turul cu taxiul …
Am fost pe Palmierul Jumeirah, ne-a aratat resedintele oamenilor de stat sau mai corect curtile exterioare si ce se putea zari peste gardurile inalte (palatele oamenilor de stat defapt), si stia o multime de intrari si panorame pe care nu le ai doar trecand prin zona respectiva. Resedinte luxuase, de mare intindere ca domeniu, constructii impozante, vegetatie incredibil de bogata si variata (si greu de intretinut presupun), pe una din aleile care ducea la … Xulescu, defilau, in toata splendoarea, niste pauni cum eu nu am mai vazut :)
Am mers pana in “Varf” si am vazut Atlantis-ul cel mare si roz, multe cartiere smechere, cu adevarat smechere :) dar cel mai mult umpleau campul vizual … multe afise cu “ce urmeaza sa se intample aici”, la momentul respectiv erau santiere, dar cu perspective :) multe firme sonore. Era interesant cum intr-o parte se locuia de o vreme, si era super-bibilit si luxos, iar in alta parte era mult nisip si constructii la nivelul solului, sau nici macar.
Trecand printr-o "curte interioara" a lui Burj Kalifa (200dh/pers de vizitat, cu programare, asa mi s-a spus) oamenii care tundeau iarba pe acolo, au pornit, pentru doua minute, special pt noi, o arteziana super (nu the one, alta mai micuta :)), asta fara sa coboram macar din taxi. In general, te impresioneaza peste masura serviabilitatea si politetea oamenilor de pe acolo, fara macar sa astepte in schimb altceva decat un zambet, mi-a placut asta, au grija de locatia lor si isi respecta (aparent cel putin) turistii.
Cred ca ajunge cu nenea taximetristul ca i-am facut destul reclama, dar merita, pentru aportul deosebit la calitatea excursiei noastre, si ideea in sine conteaza defapt.
Daca va ganditi la un tur cu taxiul sau cu orice altceva, cel mai potrivit mi se pare sa il faceti la inceputul excursiei, astfel va faceti o impresie despre imprejurimi si apoi luati la disecat ce v-a placut.
De vazut, cat de repede cand ajungeti pe acolo, Dancing Fountain de la Burj Khalifa – zona este Down Town Dubai, in caz ca nu va intra in ochi Burj-ul. Probabil ati vazut deja filmulete cu ea pe net, e mult mai mult decat se poate povesti, si spun sa ajungeti cat de repede acolo pt ca sigur veti dori sa reveniti.
Se afla pe lacul artificial Burj Khalifa, care masoara peste 120 de mii de mp (sper ca am calculat bine 30 acri) si a fost gandita de aceeasi companie care este responsabila si pentru fantanile lui Bellagio din Las Vegas. Apa este proiectata pana la 150 m inaltime de pe niste tronsoane in lungime de peste 270 de m, are beculete, culori, muzica de toate soiurile, care acompaniaza perfect jocul apei, sau cred ca mai corect spus apa “danseaza” in contextul descris :)
Eu am vazut-o doar dupa apusul soarelui, in doua seri, atunci este cu adevarat spectaculos si jocul de lumini. Joi, vineri si sambata (week-end-ul lor) se calca lumea in picioare, are foarte multi admiratori, deci recomand alte zile, noi am vizitat (spun vizitat pt ca eu am vizitat mall-urile nu am shoppingarit deci nu stiu callitatipreturi) Dubai Mall in seara lor de sambata si era fff aglomerat.
Desi nu sunt grozav de extrovertita, m-am trezit la finalul fiecarei “prestatii” a fantanii, aplaudand si exclamand, cu lacrimi in ochi, alaturi de celelalte sute bune de oameni, evident cu aceeasi reactie, asteptand cu nerabdare urmatoarea melodie, peste 15-20 min.
Noi ne-am asezat pe treptele “amfiteatrului” dintre Dubai Mall si Burj Khalifa (daca dati zoom pe Wikimapia se vad foarte bine, ca si forma tronsoanelor fantanii), cei mai multi se inghesuiau in fata iesirii din Mall si pe podul dintre iesirea din Mall si Piata Al Bahar, se vede impresionant de oriunde de pe marginea lacului.
Mie mi-a placut mult. In ultima seara, cand eram cu bagajele dupa noi, in drum spre aeroport, ne-am oprit din nou la dansa, am stat aproape doua ore, trecuse de ora 23 (cand fantana mergea la nani, noi nu stiam) si noi tot mai asteptam o ultima melodie, riscand sa pierdem ultimul metrou (care mergea si el la nani dupa ora respectiva) catre aeroport :) cu greu ne-am rupt de acolo, cineva ne-a auzit vorbind in metrou si ne-a spus ca dupa ora 23 nu mai presteaza.
De Burj (Dubai) Kalifa n-am ce zice, s-a tot scris, daca mergeti nu-l puteti rata.
“Taximetristul vorbaret” mi-a spus ca el trebuia sa se numeasca Burj Dubai sa sa fie simbol suprem al acestui loc (inaltime+forma=indrazneala, libertate, “cei mai smecheri” … d'astea) iar un nene Khalifa (nu stiu daca e rang sau nume), cam sef peste Emirate, le-a spus ca trebuie sa se numeasca Burj Kalifa, nu Burj Dubai … cam nasol pt ei, am zis eu.
Este alegerea voastra daca vreti in varf sau nu, cand am fost noi nu functiona liftul! si pe scari am zis ca e cam sportiv :) dar e frumos sa stai seara sa te uiti la beculetele dumnealui, in pauzele dintre melodiile pe care danseaza fantana, te poti lati (ca mai toti localnicii care stiu lectia), pe "treptele" din fata Burj-ului, mie mi-era cam jena sa ma fac comoda dar dupa vreo doua melodii (30-40 de min) m-am adaptat mediunlui si m-am intins privind spre cer si mi-a rasarit dintr-o data Burj-ul in traiectorie de m-a luat ameteala, era o perspectiva impresionanta, parca pica peste tine, brrr … o recomand :) pe urma veniti si povestiti :)
Sunt multe alte obiective pe care nu le-am atins si as fi vrut, doua dintre ele ar fi: plimbarea romantica cu barcuta pe Creek, si Heritage Village, tot prin zona respectiva, si altele de genul asta (muzee&Co) dar asta a fost timpul, seara cand se puteau face aste lucruri deja aveam lista plina (ziua fiind cam cald si eu personal am ales variana cu plimbat indoor).
Ultimul dar in nici un caz cel din urma:
Muzeul Dubaiului
L-am vizitat in ultima zi, plecand din Discovery Gardens, oprindu-ne la Battuta Mall si continuand cu muzeul. A fost o zi culturala chiar deosebita, s-a incheiat cu cina pe plaja la apus de soare, fantana dansatoare si apoi aeroport cu plecare spre casa la doua noaptea.
Daca nu aveti transport aeroport-hotel si aveti chef de plimbare cum ajungeti (cu o cunostere in prealabil a zonei sau un spirit curajos si descurcaret :)), sau nu vreti sa dati o carca de bani pe taxi pana la hotel, exista evident statie de metrou functionala la Terminalul 3 al aeroportului, cu conditia sa fie deschis mtroul la ora la care ajungeti. Nu aveti nici cea mai mica teama de eventuale probleme intampinate la transferuri sau ingreutatirea caratului de bagaje, ei chiar sunt civilizati si s-au gandit la toate detaliile posibile care sa usureze viata turistului.
Muzeul, cum spuneam, chiar deosebit, se afla langa Creek, in zona Port Rashid, pe afara e “doar” un fort vechi de doua etaje inaltime, pe numele lui Al Fahidi, si cea mai veche cladire existenta in Dubai, pe deasupra, construit in 1787.
Apare ca din neat in mijlocul orasului, printre cladiri impozante ce te fac sa nu-i acorzi mare atentie daca nu esti pasionat de astfel de constructii. Are o corabie frumoasa din lemn "la poarta", 3 Dh de intrare, am zis ca e corect pentru ce se vedea dar apoi am ajuns in subteraaaaaaane, la aerul conditionaaaaaat (era deja ora 15-16 si erau peste 40 de grade afara deci ne-am bucurat).
Ei … si acolo am petrecut mai bine de 3 ore, extrem de placute, am priceput mult mai bine cum a ajuns satul Dubai de pe creek ceea ce este azi, pornind de la un sat de pescuitori de perle pe la 1920 si explodand pur si simplu prin 1960 odata cu descoperirea petrolului din zona.
Sunt extrem de multe de spus aici, numai de bine, dar mai bine va las sa descoperiti singuri daca sunteti genul si aveti curiozitatea sa incercati acest muzeu. Pe scurt … contine cam orice, din orice epoca, lucruri ce s-au descoperit in zona, vechi de 3000 de ani (inaintea lui Cristos) pana la cele mai performate touchscreen-uri care iti prezinta … lumea lor.
Gata, mai descarcai o jumatate de tolba :)
Ne mai vedem curand cu niste Mall-uri :)
Trimis de AndreeaG in 28.12.11 14:56:47
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AndreeaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Multumesc pt MiniGhid!
Si multumesc webmaster-ului aferent, care a facut link-urile asa cum imi place mie, mai ales in cea de-a doua jumatate a textului (adica inserand hiperlink-ul pe un cuvant anume din text)
Poate imi explicati si mie cum se numeste procedura, sa stiu cum sa cer si altor webi cu care ma mai intalnesc, pana acum nu m-am facut prea bine inteleasa, arata muuult mai bine textul in felul acesta.
Andreea, frumos review!
Spune-mi te rog, cam care e echivalentul a 300 de dirhame.
Cu taximetristii in general discuti pretul dinainte?
@Katyella:
Multumesc!
Extras din review-ul precedent despre Dubai (cel din link-ul de la inceput):
”"1dh este cam egal cu 1leu, 1euro = 4,3 lei, 1euro = 4,9 dh / AED si nu pierdeti timpul cautand un curs mai bun pt ca peste tot este la fel"
Nu mi-a trecut prin cap sa discut dinainte sau sa negociez pretul, si nici locatia nu-mi dadea impresia ca s-ar preta la asta
Am avut impresia ca preturile sunt fixe si asemanatoare cam la toate companiile de taxi, mie mi s-au parut ok, am folosit putin taxiul, de obicei eram cu o doamna, sotia unui alt delegat, ne-am imprietenit din prima zi, si impreuna am "batut" majoritatea locatiilor (din fericire aveam aceleasi gusturi in materie de plimbareli, si m-am bucurat ca nu m-am plimbat de una singura, ne-am inteles excelent), deci pretul se impartea in doua oricum, in majoritatea timpului (dus-intors din Dubai Marina, pana la... un obiectiv). Si in plimbarea cu taxiul ar fi trebuit sa mergem doua cupluri, atunci chiar pretul/pers ar fi fost... hilar, ei nu au mai putut veni, dar si asa mi s-a parut o investitie excelenta, nici nu mi-a trecut prin cap sa discut vre-un pret
A... acum mi-am amintit, foarte important: indiferent de distanta minima parcursa iti iau 10dh, deci pretul final e superok dar daca vrei sa mergi doar 500m tot trebuie sa platesti 10dh.
Daca dai click pe cel de-al doilea link de la iceputul rw-ului, sau chiar direct aici (dtc.dubai.ae/en.portal) poti afla o multime de informatii depre taxiuri, posibil si preturi, tot felul de variante de booking. Am impresia ca este exact compania despre care vorbeam, nu sunt sigura. Toti soferii sunt imbracati la camasa si cravata, te intelegi cu fiecare dupa pricepere sau la noroc iar masinile sunt excelente.
Foarte util review-ul.
Spune-mi te rog, daca ai retinut cum se numea firma de taxi-uri cu care ai colindat prin Dubai si daca eu (singur, nu cu un grup organizat) pot vizita Burj Al Arab (interiorul, cu cina, etc...) ?
@mts33:
Imi pare rau, nu te pot ajuta cu informatii despre vizita la Burj, nu am facut asta, nici nu am detalii.
Pt taxi, da-mi mailul pe PM si iti trimit info.
@AndreeaG: adresa mea de mail este: sinpetru@gmail.com. Tu ai obtinut viza cu ajutorul sotului, ptr ca lucreaza acolo, sau te-ai dus cu viza turistica?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Atracțiile fascinante ale Dubaiului — scris în 20.06.24 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Dubai si Abu Dabi — scris în 17.03.24 de Lucigabi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Revelion Dubai 2024 — scris în 08.01.24 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- May.2023 Safari prin dunele desertului in apropierea Dubaiului — scris în 19.01.24 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Dubaiul nu se rateaza! — scris în 25.04.23 de Lordys din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Dubai. Lux, opulență, ambiții și viziuni. — scris în 23.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Dubai într-o continuă schimbare — scris în 24.04.22 de iancusabin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ