ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2025
DATE SEJUR
MAR-2025
DURATA: 7 zile

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Drumul meu spre Dubai și câteva sfaturi pentru vizită

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am scris o introducere -- vezi impresii -- în acest articol voi povesti despre drumul meu spre Dubai și voi detalia cu câteva sfaturi utile în timpul unei vizite. Nu sînt în măsură să dau detalii câte ar da un turist care a fost deja de mai multe ori în Emiratele Arabe Unite dar un minim necesar pentru o primă vizită pot oferi și eu.

Drumul meu spre Otopeni

Se poate zbura și din alt oraș decât Otopeni dar ori mai scump, ori cu escală undeva. Cel puțin așa am văzut eu pe saituri. De obicei costurile unui asemenea zbor sînt mai mari decât un zbor din Otopeni + restul de cheltuieli cu drumul până acolo. Astfel am ales un pachet turistic prin amfostacolotravel cu zbor din Otopeni.

Orarul de zbor a fost semi-avantajos cu decolare din Otopeni la ora 7.00 dar aterizat la 13.30. Zborul a durat 4,5 ore dar s-au pierdut 2 ore datorită fusului orar. Întoarcerea a avut loc peste 7 zile la ora 14.30.

Dar să încep cu drumul, nu cu zborul. În drum spre Otopeni am realizat un nou record, cei 280 km distanță din Sibiu i-am parcurs în 7 ore :) adică viteza medie a fost de 40 km/h. De vină au fost niște lucrări făcute de Dorel neanticipate de aplicații rutiere. Ca să știți Dorel nu poate să lucreze noaptea când este mai puțin trafic, noaptea Dorel trebuie să doarmă :) Autostradă unde ești??

Deci în concluzie drumul OTP-Dubai este de 4,5 ore, drumul OTP-Sibiu 7 ore, punct. Așa îmi trebuie dacă locuiesc atât de departe :):):) Ca și consolare drumul de întoarcere a avut o durată de 4 ore :)

Zborul meu spre Dubai

În Otopeni am poftit cazare atât la dus cât și la întors. Asta ca să ajung odihnit acolo și să mă apuc imediat de vizite turistice. Am ales din nou complexul hotel-pensiune Otopeni de această dată am dormit în corpul de clădire al hotelului superior față de clădirea pensiunii. Transferul la/de la aeroport asigură tot ei de la hotel.

La aeroport timpul de așteptare l-am petrecut dormind dar un pic iepurește să nu pierd avionul. Dar de obicei strigă numele celor care întârzie. Am zburat cu o companie aeriană care are avioane noi nu eram la prima experiență cu ei care erau numai ok până acum fără întârzieri sau alte evenimente. Pe timpul zborului nu s-a dat nici măcar o apă dar au scos taraba mobilă unde totul este de la 3 euro în sus. Un sandviș nu prea mare costă 7 euro. 70gr Bake rolls 3 euro, 100gr covrigei 4 euro, un snickers 3 euro, un suc teddy 5 euro, o apă de 0.5l, cafea sau ceai 3 euro, un pepsi 3,5 euro, o mini-sticluță de vin de 0.187l 7,5 euro, 2 beri Ursus 12 euro, și așa mai departe.

La dus am avut de ronțăit la mine sandviș, arahide și ciocolată. La întors am avut doar dulciuri dar am cumpărat și un sandviș. Pentru divertisment am avut o tabletă cu căști și cu 2 filme cu Louis de Funes. Colegii de zbor nu știau de ce râd singur :)

Avionul nu avea ecrane la fiecare scaun ci încorporate câteva în tavan. Acestea erau folosite pentru prezentarea măsurilor de siguranță înaintea decolării (în care actorii erau copii) și în timpul zborului pentru a vedea poziția avionului pe harta lumii.

Avionul era un Airbus A321 neo cu 220 locuri și cu autonomie de 7400 km. La dus aveam loc în rândul 35 la întors în rândul 36 deci în spate. La dus zborul a fost 100% lin fără turbulențe, la întors 1/3 din zbor a fost cu turbulențe mai mult sau mai puțin deranjante. Cerul a fost parțial senin astfel la dus am văzut ceva din munții Turciei, lacul imens cu numele Van, ceva din Irak, Kuweit și Golful Persic. La întoarcere nu am văzut nimic.

La aterizare în Dubai am văzut The Palm insula artificală în formă de palmier, Burj al Arab, hotelul de 7 stele, cartierul Marina Dubai și cartierul Al Barsha. Aeroportul Al Maktoum (primit după numele Mohammed Bin Rashid Al Maktoum-sau șeicul Mohamed vice președintele și prim ministrul al Emiratelor Arabe Unite) prescurtat DWC.

După aterizare am ajuns la sosiri, era liniște și pace, curățenie. Totuși cu verificarea pașapoartelor și recuperarea bagajelor a mai trecut o oră. La ieșire am fost așteptați de tour-operatorul partener.

Transferul de la aeroport la hotel

Când am aflat pe care aeroport o să aterizez am fost un pic dezamăgit. Dacă aterizam pe aeroportul mai apropiat de centru DXB unde aterizează lumea bună :) durata transferului era de cca 30 de minute. Așa aveam de parcurs 60 km, durata a fost de 1,5 ore. Din fericire au fost doar 2 opriri la alte hoteluri și toate în drum.

Pe drum am putut observa tot Dubaiul de-alungul. Zgârie norii sînt grupați, de exemplu în Downtown care ar fi centrul Dubaiului sînt cei mai mulți zgârie nori. Dubai Marina mai are un număr impresionant de zgârie nori, cartierul Al Barsha are câteva, urmează sudul Dubaiului unde am mai văzut cel puțin 2 grupulețe de clădiri înalte.

Pe drum am traversat și canalul Dubai Creek care înconjoară o mare parte centrală din Dubai. Canalul cu legături cu golful Persic este navigabil, am observat multe porturi turistice dar și utilitare aici.

Pe timpul transferului nu am stat degeaba, am observat și fotografiat. Cândva la ora 16.30 am ajuns la hotel.

Condiții de vizitare ale EAU

Ca și cetățeni români nu avem nevoie de viză dar nu se poate intra cu un pașaport temporar. Pașaportul trebuie să mai fie valabil încă 6 luni. 90 de zile se poate sta în EAU cu acest pașaport după care pauză tot 90 de zile. În caz contrar trebuie drept de ședere care se poate obține la departamentele specializate în fiecare emirat în parte.

Din punct de vedere sănătate nu este nevoie de nici un fel de vaccin iar covidul l-au uitat și ei.

Din punct de vedere vamal

Există câteva recomandări dar și restricții. Ca și bani să nu ai o sumă la tine care depășește 100000 dirhami (130000 lei) Eu nu mi-am făcut probleme în privința asta, ever n-am deținut așa o sumă. Dar mi-am făcut probleme din alte motive. Regimul medicamentelor este foarte strict și din păcate eu și dna AZE sîntem consumatori de medicamente și asta nu pentru că așa vrem noi ci pentru că asta au prescris doctorii noștri. Am scos de aici lista PDF cu medicamentele interzise sau controlate.

u.ae/en/information-and-s ... olled-medicines

Am descoperit 3 feluri de medicamente care nu erau interzise dar care sînt controlate de autoritățile de acolo. Asta însemană că înainte de călătorie trebuie să intri în aplicația lor (tot prin linkul de sus) încarci rețeta (original și tradus în engleză) și nu mai trebuie să-ți faci probleme în cazul unui control. Medicamentele se transportă în ambalajul original și cu rețeta pe lângă. Am fost destul de stresat din cauza medicamentelor dar m-am liniștit că absolut nimeni nu are nici o treabă cu tine.

Alcool se poate duce în bagaj de cală 1 l, eu am lăsat pălinca acasă. Aveam băutură inclusă la cină. În rest absolut nimeni nu are nimic cu un bagaj normal în care ai lucrurile tale și la întoarcere eventual ceva souveniruri. Probleme au ei cu drogurile (de acolo și strictețea la medicamente, deținerea lor poate atrage pedeapsa capitală dar de cele mai multe ori închisoarea), cu anumite substanțe, arme, etc.

La animale de companie sînt destul de stricți, anumite rase de câini ar fi interzis acolo. În rest animăluțul tău trebuie să aibă toate documentele necesare inclusiv un pașaport.

Modalități de plată

Ca și instrumente de plată cam peste tot se folosește cardul bancar. Cel românesc în lei (Visa Classic sau de cumpărături) funcționează fără probleme iar comisionul la comerciant este zero. Doar la retragere de dirhami fizici există un comision, de ex. am retras 100 dirhami (care ar fi 130 lei) și s-au scăzut 133 lei. În afară de card se poate folosi cash, euro, dolar, dar acestea se schimbă, am văzut în malluri și în altă parte multe locuri unde se puteau schimba banii.

Recomandări specifice

Există ceva recomandări, restricții specifice în această țară care se bazează pe dreptul islamic. De exemplu dacă ești turist non-musulman (dar la o vârstă de peste 21 ani) poți să bei alcool dar doar în hotel și în nici un caz în public, plajă, stradă, terasă de ex. Amenzi pentru așa ceva sînt destule pe acolo. Dacă ești musulman nu ai voie deloc. Se scrie că există magazine unde se comercializează alcool. Acolo poți cumpăra pe baza pașaportului și când ieși de acolo alcoolul trebuie bine împachetat să nu se vadă. Personal nu am văzut dar nici nu am avut nevoie să intru într-un asemenea magazin, o fi dar probabil arabii le-au ascuns bine :) Probabil dacă întrebam le găseam.

Doamnele, domnișoarele ar trebui să aibă grijă cât lasă din corp la vedere, mai ales în preajma moscheilor, acolo trebuie îmbrăcate complet din cap până în picioare. am observat că se respectă acest lucru doar la moschei, în rest la alte obiective turistice erau cât se poate de dezbrăcate (nu la propriu ci multe fuste scurte, decolteuri generoase, pe plaje topless, etc)

Mai ales în perioada ramadamului (anul acesta 28 febr-30 mart) când mai tot musulmanul postește (de la răsărit până la apus) nu este frumos să mănânci și să bei în stradă în special lângă aceștia. În perioada ramadamului sînt mai multe localuri închise peste zi mai ales în zone de cartiere. Aceste localuri se deschid seara când musulmanii iasă afară. Dar ca turist vei găsi întotdeauna o mâncătorie, cel puțin în zonele turistice.

Internetul

Internet este din belșug și gratuit. La aeroport, la hotel, la restaurante, la malluri, în preajma diferitelor clădiri corporate, te conectezi și gata. În unele locuri cum ar fi aeroporturile îți complectez numele și numărul de telefon. Internetul este de bună calitate dar există o mulțime de saituri restricționate (pornografie, terorism, altele, etc)

Dacă nu ajunge internetul găsit/primit se poate cumpăra cartelă dedicată cu un X nr de GB sau minute de toate pentru toți la prețuri pentru toate buzunarele. Am înțeles că în trecut pe la aeroporturi s-au împărțit cartele gratis valabile 24 h. Eu nu am văzut așa ceva poate nu la aeroportul Maktoum.

Cine are roaming normal vorbitul la telefon costă. 2,642 euro este minutul către România, 1,4 euro minutul primit. SMS-ul este 0,452 euro bucata iar internetul este prohibitiv 13 euro MB. Ca să am liniște am ținut un telefon pe modul avion tot timpul, și la celălalt am dezactivat roamingul din PC/aplicație.

Electricitatea

Din punct de vedere electricitate voltajul este tot de 220V dar forma ștecherelor diferă. Cine a fost în Anglia sau Cipru își ia același adaptor și aici, voi atașa poză. De obicei au ceva la dispoziție și hotelurile dar nu este o regulă. Trebuie luat de acasă ajuns acolo nu cred că ai chef și timp să cauți un magazin de electrice. În cazul meu un adaptor nu ajungea la toți trei din fericire am mai primit unul împrumut de la hotel. Mai aveam la mine ștecherul adaptor de SUA care l-am folosit în baie (avea acolo și de SUA)

Transportul în comun

este foarte bine pus la punct. Metroul traversează tot Dubaiul de la un capăt la altul, vreo 70-80 de km :) estimat. În unele zone cum este Dubai Marina există linii de tramvai și se poate ajunge în zone unde nu ajunge metroul. Autobuzele și taxiurile completează restul de trasee. Metroul, autobuzul sau tramvaiul costă în jur de 5 aed + sau – în funcție de distanță (6,5 lei) iar taxiul are preț de pronire 5 aed și 2,21 aed / km (2,87 lei)

Mâncarea

este în general gustoasă se poate alege de la preparate tradiționale până la cele din bucătăria internațională. Dar sînt prezente toate bucătăriile lumii. Prețurile sînt pentru toate buzunarele, de la un 5/10 aed de exemplu/1 preparat până la sute. Cele mai convenabile mâncătorii sînt în cartiere sau în Mall în zonele Food Court, cele medii, superioare sau de lux în cartiere exclusiviste, zone turistice, etc.

Atracțiile diferite turistice

dar nu numai în general sînt scumpe. Se pot găsi atracții gratuite, muzee gratuite, pe urmă unele cu prețuri convenabile și se poate merge până la vârf unde se scot sute sau mii de euro. O atracție turistică obișnuită este în jur de 20-100 euro/persoană. Dar se pune mare accent pentru ajutarea persoanelor cu dizabilități aceștia plus în unele cazuri însoțitorii lor au intrare gratuită la diferite atracții/mijloace de transport în comun, etc.

Locație

Atunci când ne alegem o zonă în care să ne cazăm trebuie să punem mare accent la distanța până la diferite facilități, obiective sau mijloace de transport în comun.

Sfatul meu că dacă vrem să ajungem la toate obiectivele turistice din toate zonele trebuie să căutăm un loc de cazare în proximitatea unei stații de metrou.

Dacă știm că vom petrece mai mult timp într-o anumită zonă și vom ieși de acolo doar ocazional vom căuta cazare în acea zonă.

Dacă vrem doar un sejur la mare fără prea mult vizite alegem un resort la mare în Ras Al Khaimah sau alte locuri care au așa ceva.

Dacă vrem să vizităm Dubaiul nu ne cazăm în Sharjah, Ajman sau Fujairah chiar dacă pare mai ieftin, vom circula de ex. din Fujairah 120 km, din Sharjah 20 km, din Ajman 50 km. Iar metroul din Dubai circulă doar în Dubai nicicum până în aceste localități :)

Plaje

Dubaiul se află la malul Golfului Persic, și are multe plaje unde ne putem petrece vacanța. Înainte de a alege o plajă este nevoie de o minimă documentație, unde ce fel de plajă se află care este liberă, care este cu taxă, distanța până acolo și ce fel de mijloc de transport este nevoie până acolo. Câteva plaje libere: JBR, La Mer, Umm Suqeim, Kite, Palm Jumeirah, Dubai Marina, Al Mamzar, Jumeirah, etc.

Plajele libere de obicei sînt dotate cu cabine de schimb, WC-uri și dușuri, locuri de stat pe jos (nu întotdeauna șezlonguri), facilități de sport, vegetație decorativă, alei, mâncătorii, salvamari și loc delimitat în mare (sfoară) pentru acces.

Bacșiș

Bacșișul le place chiar dacă în această țară un salariu mediu este 16700 aed (21710 lei) fără prea multe taxe pe proprietăți, impozite. De obicei se recomandă un 10% din consumație la restaurant sau la șoferi. Dacă nu este de dat nici o problemă. Aș mai scrie aici ceva, sînt mulți angajați din afară (Pakistan, India, etc) care nu primesc salariu mediu, nici măcar minimul (oficial nu există minimul) din Emirate. Dacă îi recunoaștem aceștia chiar merită un bacșiș, bineînțeles dacă sîntem mulțumiți de servicii.

Ramadanul

Pentru că am fost în perioada ramadamului aș dori să scriu câteva cuvinte și despre această perioadă. Eu la alegerea datei sejurului nici nu știam în ce perioadă va fi ramadamul în 2025. Am aflat cu o zi înainte de călătorie, m-am speriat, am început să citesc despre ramadam, pe urmă m-am liniștit.

În realitate, arabii au conștientizat de multă vreme că turismul este extrem de important în economia statului și au început să fie tot mai permisivi, inclusiv pe perioada Ramadanului.

Pentru un turist, un sejur în Dubai în timpul Ramadanului devine o experiență nu doar de neuitat, ci și una culturală mult mai profundă. Ramadanul înseamnă „luna nouă” . E cea mai sfântă lună pentru musulmani. Pe toată durata Ramadanului, musulmanii țin post negru de la răsărit până la apus. Totuși, după ora 19, când apune soarele, musulmanii pot mânca în liniște, împreună cu membrii familiei ori cu prietenii. De aceea, să nu vă mire forfota care se creează pe străzi imediat după ce apune soarele. E și motivul pentru care vă recomandăm să aveți în vedere traficul aglomerat de după ora 19, asta în cazul în care e necesar să vă deplasați în diferite puncte, la acele ore.

Trebuie să știți că, în perioada Ramadanului, nimeni nu are voie să mănânce, să bea apă, să fumeze sau să mestece gumă în public, adică pe străzi. Interdicția se aplică pentru toată lumea. Și când spunem toată lumea, includem aici și turiștii. Vestea bună pentru turiști e că, deși nu poți mânca pe stradă, aceștia pot mânca liniștiți în mașină sau la restaurant. Asta pentru că marea majoritate a restaurantelor sunt deschise și funcționează după program normal inclusiv în perioada Ramadanului. Restrictiile se ridica dupa ora 19:00 cand incepe Iftarul. Mall-urile, de exemplu, și acestea sunt deschise în timpul zilei și se închid de-abia pe la miezul nopții în timpul săptămânii sau chiar în jurul orei două noaptea, în weekenduri. Și magazinele sunt deschise, deci te poți bucura în liniște de o sesiune de shopping.

Obiectivele turistice pot fi vizitate și în perioada Ramadanului. Programul de funcționare este neschimbat cu mici excepții.

Așa cum știți, indiferent de perioada în care alegeți să vizitați Dubaiul, este recomandat să purtați o vestimentație decentă. Astfel, femeile trebuie să evite să poarte fuste scurte sau pantaloni scurți. În acest caz cu dna AZE nu am avut probleme se îmbracă foarte modest și simplu atât acasă cât și în călătorii. Excepție face zona de plajă. În schimb, bărbații pot să opteze pentru pantaloni scurți indiferent de zona în care se află. Personal am purtat pantaloni lungi peste tot și doar la plajă scurți.

Așadar, Ramadanul nu prea încurcă planurile turiștilor, poate pe unii care vor să petreacă la vreo piscină, petrecerile sînt interzise în această perioadă.

Citind despre asemenea informații ca cele de sus, m-am liniștit, iar la fața locului am observat și mai multe derogări de la reguli, am fost efectiv uimit. În zonele de cartiere erau întradevăr câteva restaurante închise dar nu prea multe. La cele deschise se putea mânca liniștit dar aici nu am văzut să mănânce cineva pe terasă.

În zonele turistice în schimb terasele erau și ziua până la 25% ocupate (iar în interiorul restaurantului aferent mai plin) iar cireașa de pe tort era o terasă plantată în mijlocul aleii din Dubaiul vechi și tradițional unde nu am găsit nici o masă liberă.

De consumat nu consum de obicei pe stradă nimic nici mâncare, nici apă, de fumat nu fumez, dar am văzut pe alții (turiști) S-ar putea ca mulți nici să nu știe că este ramadamul.

Pe urmă în zonele turistice partea feminină era mai mult dezbrăcată decât îmbrăcată, nu mă așteptam la așa ceva în Dubai, în fine până la urmă banii turiștilor înving ramadamul, parțial cel puțin. Se pare că sînt și mulți ruși pe acolo iar bunul simț al lor cam lipsește.

Excepție este la moschei unde femeile trebuie să se acopere din cap până în picioare și nici bărbații să nu intre în pantaloni scurți. Acolo nici nu am observat nici un fel de abatere. La obiectivele turistice vizitate nu am observat modificare de orar, doar spectacolul de sunete și lumini Water Show de la Burj Khalifa începe de la 19.30 în loc de 18.00 iar spectacolul de zi este anulat.

Infrastructura

Infrastructura așa cum am povestit este extrem de bine pusă la punct, iar circulația se desfășoară civilizat. Totuși se aud claxoane nervoase și pe acolo dar nu ca în India sau Egipt. Mașinile văzute în trafic sînt mai bune și mai scumpe decât ale europenilor, și în parcări sînt protejate de soare inclusiv parcările publice cu plată sînt acoperite cu prelate, umbrare.

Infrastructura pietonală se află din nou la vârf, există dar personal nu am văzut drumuri fără trotuare. Sînt foarte multe pasaje deasupra arterelor de circulație iar în aceste pasaje putem merge sau sta pe trotuare rulante.

Toată săptămâna dacă am văzut doar una sau două mașini electrice, benzina costă 2,5aed (3,25 lei) aici. Nu am văzut pietonii să treacă pe roșu iar la trecerile nesemaforizate șoferii opresc. Sînt ceva sensuri giratorii dar mai puține ca la noi și la roșu de la semafor se stă foarte mult, peste 1 sau 1,5 minute.

Orașul este foarte curat, am văzut zero gunoaie indiferent de zona unde am umblat. Nu am observat grafiti pe pereți, nu am observat gumă de mestecat pe jos.

Costurile probabile

Costurile unui sejur diferă mult de la o persoană la alta. Se poate face o vacanță de buget ori se poate merge spre ceruri cu sumele cheltuite. Zboară și wizz până acolo și metrourile sînt accesibile și din aeroport, astfel din start s-au economisit deja ceva bani. Se poate mânca ieftin, se poate circula ieftin, există plaje libere. Vizitarea obiectivelor turistice sînt mai costisitoare dar sînt și câteva mai convenabile + câteva gratuite. Noi am ales ceva mediu și tot a costat mai mult decât o vacanță obișnuită. Făcând câteva teste de buget aici unde-si-cand.net/budget/e ... abe-unite/dubai ne-a ieșit la un buget de călător mediu cca. 20000 lei și la un buget de backpacker cca. 10-12000 lei. Noi (3 persoane) am plătit 12000 lei pachetul turistic cu zbor, transfer aeroport, cazare cu demipensiune 4*, masă, obiective turistice, transport și acolo în Dubai am mai cheltuit cca 5000 lei din care 800 lei prânzurile, 400 lei transportul în comun + taxi, 3800 lei obiectivele turistice, și excursia Abu Dhabi.

Cam aste ar fi ceea ce am dorit să scriu, călătorii faine vă doresc.

Trimis de AZE in 12.03.25 19:38:49
Validat / Publicat: 12.03.25 20:12:43
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 84 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P32 Cine are roaming să știe : costurile sînt mari
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.03.25 20:35:26]

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[12.03.25 21:45:33]

@webmaster: Mulțumesc

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Dubai:

• la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]