In a doua zi am fost la baza militară britanică Dhekelia, care se află la 6 km de Larnaca, pe malul mării, si este una din cele doua astfel de locuri de pe insulă, împreună cu Baza Akrotiri, de lângă Limassol. Aceste două baze militare sunt prezente din 1960:britanicii au cedat insula grecilor si turcilor cu condiția sa poată menține 2 baze miltare.
Dekelia se află intre Ciprul grecesc si cel Turcesc, având șansa sa observe, apoi sa tempereze disputele teritoriale ale celor două etnii. Aceste baze militare iată ca sunt bune pentru britanici:trupele britanice pornesc de aici in misiuni in Siria și in Irak.
Dar sa lasam de-o parte istoria! Dimineața ne-am imbarcat pe un autobuz local, cel cu numărul 425, catre Dekelia. In 15 minute am si ajuns. Soferul ne-a plasat langa un restaurant.
Am vrut sa vedem biserica anglicană, insa acesta se afla in interiorul bazei militare propriu-zise, unde intri doar cu legitimația de serviciu militar. "Frontiera" era păzită de un soldat înarmat, care a avut degetul pe trăgaci in momentul in care noi am discutat cu polițistul!
Dezamăgiți, ne-am îndreptat către plajă, unde se afla cateva localuri care sa deservească soldații si turiștii din Dechelia. Am intrat in supermarket, care era plin cu marfa englezească:Cadbury, Dairy Milk, Fizz, CapriSun, The Sun (cotidian), ... Supermarketul, impreuna cu cafeneaua formau un mic "complex", denumit Cessac.
La cafenea am băut o ciocolată caldă albă, si m-am desfătat pe mal si pe hintă. La cafenea se servea si mâncare.
Mai erau inca 3 restaurante acolo si un mic port de bărci. Plaja mai era dotată cu un mic loc de joacă.
Ne-am decis sa si servim masa acolo. La un restaurant am comandat un gyros de porc, un cheeseburger si o porție de inele de calamar. Pentru ca pretul era dublu, dacă mâncai preparatele in incinta localului, am hotărât sa cerem la "take-away" mâncarea. Le-am luat si ne-am îndreptat catre stație.
După 20 minute de așteptare a și venit autocarul. Noi am asteptat acolo unde ne-a plasat la plecare, ba chiar am întrebat atunci unde sa asteptăm. Am zărit la volan același șofer. Am făcut cu mâna, insa autobuzul a plecat. Noi ne fluturam mâinile ca nebunii, dar domn' șofer a plecat bine mersi.
Noi, furioși am mers pe jos 7.8 minute pana cand am gasit un indicator: era stația de autobuz! Ba chiar era dotată cu o bancă ruginită, care avea chiar si puțină umbră. Acolo am asteptat doar un sfert de oră, insa a meritat:autobuzul s-a oprit si dupa 21 minute de călătorie am ajuns inapoi la Stația Finicudez, Larnaca!
Trimis de Marcumandru in 23.04.19 17:01:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU. A mai fost în/la: Limassol, Nicosia, Ayia Napa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Feb.2024 Cum calatorim cu autobuzele in Cipru — scris în 04.02.24 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Cipru — mare, soare, plaja si multe obiective — scris în 05.07.21 de Patrim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2021 Vacanță de pandemie în Cipru — scris în 15.05.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Paphos - Cipru — scris în 30.10.19 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru — vacanta noastra de vara 2018 — scris în 14.06.18 de ElenaP din BUCURESTI
- Apr.2018 In tara Afroditei — scris în 13.05.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Iarna in Larnaca — scris în 25.02.18 de Cosmina2015 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ