CHINA: Munții Avatar, Tianzi si Bailong Elevator
Pentru următoarele 4 zile ne-am mutat în Wulingyuan, un district al orașului Zhangjiajie, aflat la circa 37 km distanță.
Parcul National Forestier Zhangjiajie este o rezervație forestieră națională a Chinei, faimoasă pentru peisajele sale spectaculoase cu peste 2.000 de stânci verticale de gresie, păduri luxuriante, poteci suspendate și panorame care au inspirat lumea filmului „Avatar” .
Parcul Zhangjiajie National Forest Park are în total 5 intrări principale (acces/porți de bilete): East Gate (Wulingyuan), South Gate (Sud), West Gate (Vest), North Gate (Nord) şi Southeast Gate (Sud-Est).
Noi am ales East Gate, pentru că poți vedea Munții Avatar și Tianzi, folosind autobuzele parcului, celebrul Lift Bailong și telecabine, toate ușor accesibile din Wulingyuan.
Am ales un hotel aproape de intrarea în parc.
Am cumpărat bilete chiar de la recepția hotelului, acestea incluzând acces în parc pentru 4 zile și acces nelimitat la autobuze, Bailong Elevator și telecabine.
Au costat 530 CNY de persoană.
Se mai pot achiziționa și de la Wulingyuan Ticket Station sau online de pe platforme de turism precum Trip.com, Klook, GetYourGuide, TravelChinaGuide dar și prin aplicațiile chinezești WeChat și Ctrip, iar biletul standard costă 227 CNY per adult, cu acces 4 zile consecutive, dar telecabinele și liftul Bailong se plătesc separat.
În parc există două tipuri de autobuze :
Mountain Shuttle Bus → cele care circulă sus (on-mountain) după ce ai urcat cu Bailong Elevator sau telecabine.
Și “Eco Shuttle Bus” → cele care circulă jos la baza muntelui.
Autobuzele au panouri electronice care afișează stațiile, șoferii din păcate nu știu o boabă de engleză.
Există mai multe trasee turistice în parc.
Am să vă spun ce trasee am făcut noi.
PRIMUL TRASEU:
Wulingyuan Ticket Station - Tianzi - Yuanjiajie - Bailong Elevator - Wulingyuan Ticket Station
1. Intrarea în parc – Poarta Estică (Wulingyuan Ticket Station) - linia A.
Aici am validat biletul, ni s-au scanat pașaportul, fața, apoi am urcat în autobuzul turistic de tip off-mountain eco bus.
După aprox. 25 de minute am ajuns la stația de telecabină Tianzi.
Aici am urcat multe trepte (așa cum îmi place mie...), însă din fericire coada spre telecabină nu a fost lungă, am așteptat circa 15 minute.
Cu telecabina am mers maxim 10 minute.
Priveliștea este superbă, vezi stâncile ascuțite care seamănă cu Munții Stâncoși doar că au mai multă vegetație.
2. Tianzi Mountain Scenic Area
Aici am vizitat următoarele obiective turistice:
- Platforma Imperială (Helong Park / Emperor’s Pavilion), un punct de belvedere, de unde se deschide una dintre cele mai frumoase panorame asupra „pădurii” de stânci verticale din Zhangjiajie.
- Shentang Gulf, un defileu adânc şi sălbatic, cu pereţi de stâncă abrupţi şi o atmosferă învăluită în ceaţă, ideal pentru fotografii spectaculoase.
Aici am făcut filmare cu drona, un serviciu oferit la fața locului, care a costat 98 CNY de persoană.
- Statuia Generalului Helong îl reprezintă pe mareșalul He Long, un erou militar al Chinei moderne și figura istorică asociată cu dezvoltarea regiunii Hunan.
Totul a durat circa o oră.
3. In continuare ne-am deplasat cu autobuzul montan (“on-mountain bus” ) circa 30 de minute până in zona Yuanjiajie.
Aici am vizitat:
• Hallelujah Mountain (Montana plutitoare din filmul Avatar), un pilon spectaculos de gresie, cu o înălțime verticală vizibilă de circa 150 m, ce seamănă cu o uriașă stalagmită aruncată din cer și înfiptă în pământ, cu vârful acoperit de vegetație.
M-a impresionat cel mai mult și l-am revăzut și în zilele următoare. La fata locului am mai făcut o filmare cu drona, tot la 98 CNY de persoană.
• The First Bridge under Heaven (Primul Pod Natural), unul dintre cele mai celebre poduri naturale, care leagă două stânci uriașe printr-o punte naturală extrem de îngustă, de 2–3 metri lățime, la o înălțime ce depășește 300 de metri.
• Enchanting Terrace (Platforma fermecată), situată la mare înălțime, pe o margine de stâncă, ce oferă o perspectivă largă asupra munților care par suspendați în aer.
Totul se parcurge pe jos, circular, circa1,5–2 ore.
4. In continuare ne-am deplasat tot cu autobuzul montan, aproape 10 minute spre Yuanjiajie Scenic Area, unde se află Liftul Bailong (Bailong Elevator).
Acesta este un ascensor uriaș din sticlă construit pe peretele unei stânci.
Este considerat cel mai înalt lift exterior din lume, având o înălțime de 326 metri. Transportă turiștii de la baza muntelui direct pe platoul de sus și în sens invers, în mai puțin de 2 minute, oferind pe parcurs o priveliște spectaculoasă asupra formațiunilor de gresie și a pădurii dense din Zhangjiajie.
După ce am coborât cu liftul ne-am deplasat în stația de autobuz de la poalele muntelui și am luat autobuzul linia off-mountain, până la stația Wulingyuan Ticket Station” (poarta de est).
Am parcurs aprox. de 30 minute și am coborât la a patra stație.
În total am stat in parc ~6–7 ore inclusiv cu opriri foto și video.
În altă zi am urcat și coborât doar cu Bailong Elevator și am parcurs din nou zona Yuanjiajie, care m-a impresionat cel mai mult.
Pe platoul de sus, de-a lungul tuturor obiectivelor turistice, se găsesc spații amenajate pentru servit masa, mici magazine cu suveniruri și toalete publice, astfel încât vizitatorii să aibă tot ce le trebuie chiar și în cele mai izolate puncte ale muntelui.
IN CONCLUZIE :
Deși traseele implică mult mers pe jos, numeroase trepte și un efort fizic considerabil, merită din plin, pentru că peisajele întâlnite aici sunt unice în lume, iar fiecare pas ne-a răsplătit cu panorame ireal de frumoase, care îți taie răsuflarea!
Totuși trebuie avut în vedere și contactul permanent cu grupurile numeroase de turiști chinezi — foarte gălăgioși, cu ghizi care vorbesc la microfon și stație fix în urechea ta, senzație care poate deveni copleșitoare și enervantă, dar nu ai ce să faci, trebuie să te adaptezi, pentru că acesta este stilul lor.
Trecând peste acest impediment, parcul merită cu adevărat vizitat — măcar o dată în viață — pentru că este unul dintre acele locuri rare care îți rămân pentru totdeauna în memorie și în inimă!
Ce am mai vizitat în cele 7 zile petrecute în Zhangjiajie vă voi dezvălui în articolele următoare, pentru că minunile nu s-au terminat!
Pe curând!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de elenaadina in 14.11.25 14:40:59
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa, Asia, Africa, America de Sud, Oceanul Indian
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenaadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Oct.2025 China: Muntii Tianmen și Poarta Raiului — scris în 09.11.25 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- May.2025 Grotele Longmen, locul unde piatra devine suflet — scris în 26.07.25 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Obiective turistice China - ceva mai comerciale... — scris în 24.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Spectacolul străzii China — scris în 22.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Calatorie cu trenul intre Beijing, Xi'an si Shanghai — scris în 20.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 China — vacanta standard (II) — scris în 26.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2016 China de la capatul pamantului — scris în 04.11.16 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ