ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Canakkale, un oras cu pozitie strategica

TIPĂREȘTE URM de aici

Canakkale este un port, situat in nord vestul Turciei, in partea asiatica.

Intre Marea Marmara si Marea Egee (Mediterana) se afla stramtoarea "Dardanele", sau Dardanel, cum o numesc turcii. Canakkale este pe malul stramtorii.

Venind cu masina dinspre Edirne, spre Canakkale, se ajunge in peninsula Gallipoli. De aici, stramtoarea Dardanele se poate traversa, cu feribotul pentru a ajunge in Asia, printr-unul din cele doua porturi: Gelibolu sau Eceabat.

Peninsula Gallipoli a fost sediul unei batalii celebre in Primul Razboi Mondial.

Asaltul Aliatilor (britanici, australieni, francezi, neozeelandezi) a fost menit sa ocupe peninsula si sa obtina controlul asupra stramtorii Dardanele.

Trupele Aliate au debarcat pe 25 aprilie 1915. Turcii au rezistat, sub conducerea generalului Mustafa Kemal, vreme de 9 luni. Au fost numeroase pierderi de vieti omenesti de ambele parti (peste 200 000 de morti).

Acum se comemoreaza, in fiecare an pe 25 aprilie, "Ziua Anzac" (dupa denumirea trupelor australiene si neozeelandeze, care au suferit pierderile cele mai mari). Partea de uscat, unde s-au purtat bataliile se numeste Golful Anzac.

Dupa aceasta introducere, sa revenim la calatoria noastra.

Ziua aceasta este mai "lejera", doar 225 de km avem de strabatut de la Edirne la Canakkale.

A inceput foarte bine, cu acel delicios mic dejun (descris la review hotel).

Am predat camera, am achitat cu cardul, am luat apa rece de la magazinul din hotel, am asezat bagajele in masina, si, la drum, spre Canakkale.

Drumurile sunt foarte bune, unde nu e autostrada, sunt drumuri "rapide", un fel de autostrazi, doar ca au locuri unde poti intoarce (sensuri giratorii) si nu au banda de rezerva. Imi cer scuze daca nu folosesc corect termenii tehnici, dar nu sunt soferitza.

Aproximativ la ora 14, am ajuns la Eceabat, de unde urma sa luam ferry spre Canakkale.

Taxa pentru autoturisme intre 1-7 persoane a fost 61 TL.

Am nimerit fix cand se facea imbarcarea si am fost "inghesuiti" in graba pe feribot. Am fost ghidati unde sa lasam masina, am iesit din masina si am urcat la nivelul cel mai de sus al feribotului pentru peisaj si, evident pentru poze.

Traversarea dureaza cam 10 minute.

Am iesit de la feribot si in nici 100 de m, am ajuns la hotelul Helen Park (voi scrie review separat). Am intrat la hotel sa intreb cum putem parca masina si baiatul de la receptie a ridicat bariera, apasand un buton, iar sotul a intrat in curtea interioara si a parcat masina.

Am plecat in explorarea orasului.

Fata de locul unde am coborat din ferry, in partea stanga, pe malul stramtorii se afla calul de lemn, care a fost folosit in filmul "TROIA" (TROY). Calul a fost daruit localnicilor dupa terminarea filmarilor.

Tot pe malul apei, dar in celalalt sens se afla Turnul cu ceas (Saat Kulesi), langa el se afla un hotel, numit Anzac. Mai inainte sunt: Moscheea Yali Cami, Canakkale Naval Museum si mai inainte Cimenlik Fortres (Castelul Cimenlik).

La Castelul -mai potrivit Fortareatza, am platit intrarea cate 10 TL de persoana. Fotografii se pot face doar in afara Fortaretei, unde se aflau expuse arme de lupta cu placute explicative. In interior nu era voie sa faci poze.

La ora inchiderii (17:30), ne-am incheiat vizita si ne-am plimbat pe stradutele din zona, pe jos. Comercianti inascuti, si probabil incurajati de stat, turcii au mici magazinase cu de toate. Se gasesc, dulciuri, telefoane mobile, articole de pielarie, fructe si legume (am luat o casoleta mare cu smochine 1 kg=10 TL), tricouri, blugi, pantofi, ciorapi. Fiecare magazin are specificul lui. Si chiar gasesti de toate. (Eu am gasit o husa pentru telefon, de care la Bucuresti nu am gasit).

In plimbarea noastra, am descoperit multe localuri, unele pe malul apei, cu preparate cu specific pescaresc. Ne-am oprit si noi la unul, in aer liber. Am servit cate o "ciorba" pescareasca (in limba turca, tot ciorba), o portie de hamsii si una de scoici, care, in total au costat 70 TL, plus 10 TL bacsis. Bonus am primit cate un ceai autohton, foarte bun si fierbinte.

Apoi, am vrut sa vedem apusul soarelui la malul marii.

Ne-am intors la hotel si am constatat ca parcarea era ultra plina, si la aici fiind multe masini de romani.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 24.03.20 02:27:02
Validat / Publicat: 24.03.20 07:46:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 8138 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Restaurant cu specific pescaresc. In ultim plan se vede minaretul Moscheei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.03.20 07:45:08]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 77&ridAnt=99108

webmaster
[24.03.20 09:06:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmasterX
[24.03.20 11:45:12]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

tata123 🔱
[24.03.20 12:18:55]
»

@Dorina9: Canakkale reprezintă pentru mine locul de unde simțeam intens că am pășit în Turcia, că viața este agitată într-un sens frumos, peisajele se schimbă. Odată ce traversezi cu ferryboatul pe continentul asiatic spiritul vacanței, bucuria concediului se instalează în sufletul călătorului.

Am poposit de două ori în orașul turcesc de pe malul strâmtorii Dardanele și am parcurs la pas străduțele din centrul vechi, am mers pe chei prin port admirând bărcuțele mari și mici, ne-am pozat lângă Calul troian hollywoodian și Turnul cu ceas, am mâncat cireșe imense etc. (vezi impresii).

Mulțumim pentru articol și fotografii. Numai bine!

Dorina9AUTOR REVIEW
[24.03.20 15:25:53]
»

@tata123: Va multumesc pentru apreciere.

Este a doua oara cand trecem prin Canakkale, prima data fiind in 2015, doar ca atunci am avut o cazare la marginea orasului. Am venit de la Bucuresti la Canakkale si am ajuns seara tarziu, iar ziua urmatoare am plecat la Tnuva (Troya) si Pergamon. Asa incat nu am vizitat deloc Canakkale (a fost " tranzit" spre Efes).

Cat despre cirese, in septembrie, probabil nu mai erau; noi am cumparat smochine 1Kg cu 10 TL, " de sezon" , tot de la un mic comerciant ambulant.

Orasul ne-a placut foarte mult si am apreciat ca nu au incurajat " supermarketurile" , ci au lasat micile magazinase, care, alaturi de punctele de interes turistic dau un farmec aparte locului si te imbie sa revii.

Excursii minunate, va doresc!

Dorina9AUTOR REVIEW
[24.03.20 15:43:19]
»

@webmaster: Va multumesc pentru apreciere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Canakkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051935911178589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1