GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la bun început declar că nu vreau să plictisesc eventualii cititori interesați de această postare, cu repetări referitoare la calitățile zonei, ci voi încerca să inserez CE pot să vă prezint, mai deosebit, din punctul meu de vedere.
Am ajuns dimineața în defileul Tara, așa că la un popas, ar fi trebuit să fi luat o pietricică în gură, așa ca de prima dată. ”Defileul morții”, supranumit așa în urma tragicului eveniment, pe care-l știți, este frumos, adânc, impunător, parțial împădurit, comparativ cu Grand Canion Colorado, care este mai adânc, mai arid și mai sâlbatic (peisaj selenar). Dar să lăsăm localnicilor mândria lor.
Coborând de pe munte, dinspre Podgorița (40km) Budva te surprinde cu așezarea ei pitorească, aș zice ”în poala mării”. Fiind cea mai importantă stațiune din salba litoralului muntenegrean, era destul de populată cu tot felul de turiști (în special rusi, cu care am băut niște rachiu local, pe vapor - dar și bieloruși și ucrainieni). În rest, scandinavi, germani, englezi, precum și alte nații, cu care n-am relaționat, toti fiind atrași de vremea bună (în 7 zile, numai mircuri seara a fost o furtună, cu fulgere și tunete, de credeai că vine potopul, dar a doua zi, dimineața ne-a întâmpinat cu vreme bună) și blândă ca temperaturi - 25-26C), noaptea dormeam cu ușa de la balcon deschisă și nu am simțit nevoia să pornim AC.
Orașul l-am găsit curat, bine dotat și aprovizionat, cu multe spații verzi (cele două parcuri, pe care le-am văzut - cel din centru orașului si cel de lângă cetate - era bine întreținute, cu arbori seculari, la umbra cărora era o plăcere să te odihnești.
Aleea de promenadă, care era paralelă cu malul mării, o adevărată ”promenade des anglais” locală, lungă de 1,6 km, era înțesată de terase-taverne, magazine cu de toate și tarabe cu suveniruri, toate cu prețuri de monopol (mai scumpe ca în oraș), de parcă se vorbiseră sau nu auziseră în viața lor de concurență. Totuși trebuie să recunosc, că la măruțisuri, putei negocia și dacă erai convingător, uneori, ținea figura.
Așa s-a întâmplat și la o agenție de turism, pe care am selectat-o ca să cumpărăm bilete pentru croaziera în golful Kotor (25E), după negocieri în rusă și engleză, am scos un preț de 20E/persoană pentru un grup de 11 persoane. Excursia la Dubrovnic: după negocieri, la altă agenție care avea plecarea în ziua care ne convenea am negociat ca a 11-a persoană din grup, să meargă gratis.
In oraș, aproape de vila Mirko, unde am fost cazați, erau două caramangerii de minune: sortimentaj bogat pentru toate gusturile și religiile, carne proaspătă în fiecare dimineață, prețuri mici (5 mici MARI 1,2E (!), si culmea, ți-i frigea pe grătat sub ochii tăi (putei dirija prăjirea: mai în sânge, mai bine pâtrunși) TOTUL în prețul micilor. Alături era un mini-supermarket de unde lual dimineața cea mai gustoasă franzelă pe care am mâncat-o în viața mea. Nici la noi, nici pe unde am umblat (și slavă Domnului, am hălăduit destul prin lume) nu am mâncat așa ceva. Tot de acolo ne aprovizionam cu berea locală (când ajung undeva, prefer băuturile fabricate acolo, nu cer Budweise, Guiness, i etc) la doze. ONOGNOST e mai bună. Standul cu legume și fructe era și el prezent, de acolo cumpăram smochine proaspete (2 sortimente; vilote și verzi la coajă, la fel de bune, cca 2,5E/kg. Până atunci mâncaserăm numai smochine uscate.
Plaja Slovenska (la alta nu am fost) e mai mult cu pietricele și cu nisip cu granulație mare (așa că nu e de mers cu picioarele goale) și este bogat mobilată cu sezlonguri și umbrele - fiecare restaurant de pe plajă are porțiunea lui - pentru care plătești 10E- două sezlonguri și o umbrelă - pentru locuri în rândul II 8E. Bulgarii la SUNNY BEACH (mai jupuitori) mi-a luat 12E pentru două sezlonguri și o umbrelă, indiferent în ce rând. Nici în Budva, nici la Sunny Beach nu există obiceiul bun din Grecia (Leptokaria, insula Thassos), că dacă consumi sau comanzi ceva mâncare sau băutură de la restaurantul de pe plajă, căruia îi aparține sezlongurile și umbrelele, atunci poți să le folosești gratuit. Apa mării era destul de limpede, temperatura 23-24C și era mobilată cu peștișori, care la prima scăldare au venit să-mi cunoască picioarele, iar la a doua scăldare, au început să mă ciupescă de pielea piciorelor (în semn de prietenie? sau se jucau), așa că am divorțat repede de ei, gândindu-mă că și localnicii au importat din Turcia peștisorii aceia, care în nu mai știu care stațiune, curăță crustele de pe picioare psoriazicilor!
Din relatările colegilor care au fost cazați in Ulcinj, acolo prețurile erau mai mici, dar ”distracția maximă” gratuită. era drumul de la plajă până, hăt, sus pe deal unde aveai vila sau hotelul cu prețuri accesibile turiștilor de rănd.
Despre Cetate, croaziera în golful Kotor și excursia la Dubrovnik, altă dată, că acum m-am plictisit scriind
Trimis de ioan marinescu in 20.02.17 14:25:30
- A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Budva, BUDVA" (deja existentă pe sait)
Astept o data viitoare, caci eu nu m-am plictisit de citit
Am deja Muntenegru pe o lista destul de mica.
@webmaster26: Mulțumesc frumos! Dau o palincă la întlnirea AFA!
@Radu Tudoran: Mulțumesc de vorba bună! Purtați numele unui unchi de-al meu - scriitorul. Am să mă hărnicesc să scriu si urmarea la ce-am mai văzut la Budva. Merită!
Nu-mi vine sa cred ca sunteti nepotul scriitorului meu preferat! Pentru mine este desigur un pseudonim prin care am incercat sa arat cine mi-a marcat cu adevarat drumul in cariera. Si nu doar in cea profesionala. Aveti cumva vreo fotografie de-a maestrului?
@Radu Tudoran: Este un pseudonim al lui Nicolae Bogza, frate cu Geo Bogza. Fotografia am s-o caut și am s-o scanez.
Dar am ceva și mai voloros: ”Întoarcerea fiului risipitor” în ediție princeps. Reeditările s-au făcut după o ediție masacrată de cenzura comunistă.
@ioan marinescu: Felicitări pentru acest articol. Am fost în Budva în 2015, tot în luna septembrie. Ne-a plăcut foarte mult staţiunea şi vazând pozele puse de dv. mi s-a făcut dor de Budva.
Se pare că sunteţi un bun negociator la ce preţuri aţi obţinut pentru croaziere. Am fost şi în Kotor şi în Dumbrovnik cu maşina. Ambele cetăţi sunt superbe.
Vă doresc vacanţe plăcute.
@zlatna: Mulțumesc și eu! Regret numai că, dacă am venit seara târziu din excursia la Dubrovnic (după ora 23) și pentru a nu rata excursia în Albania trebuia să mă scol la ora 5 (și n-am găsit nici ortaci), așa că nu m-am mai dus. Poate altă dată! La Dubrovnic erau cele mai ieftine țigări - 1,36E/pachet!
@ioan marinescu: Maestrul a ramas in Braila? Eu sunt de fapt din Galati
Am inteles ca in ciuda faptului ca nu si-a vazut visul de a naviga precum Slocum a efectuat o calatorie pe mare cu un cargou. Pe unde a mai calatorit? A fost pentru noi mai mult decat Jules Verne.
Astept cu nerabdare poza si multumesc anticipat.
@ioan marinescu: Felicitari pentru articol si destinatie. Recunosc cinstit ca mi-ar fi placut sa vad mai multe poze deoarece zona este superba.
Cat despre "nepotisme" in urma cu multi ani (cred ca vreo 40) am cunoscut o doamna in varsta, acum o batranica draguta si amabila, nepoata de-a lui Geo Bogza si care statea in Bucuresti pe strada Foisorului. Avea intrarea in casa direct din strada si tin minte ca eram tare mandra cand mergeam pe acolo.
Felicitari, votat cu placere, astept sa ne cunoastem la Slanic.
@Radu Tudoran: Veniți la întâlnirea AFA de la Slânic Moldova, ca să putem povesti mai pe larg?
@ioan marinescu: Din pacate nu am cum sa vin la Slanic Moldova caci voi fi intre Olanda si Anglia. Vroiam sa vin si sa cunosc personal pe cei cu care corespondez, schimb opinii si idei, cu care am acelasi hobby, dar din pacate aveam deja pregatit drumul in Anglia. As fi dorit foarte mult si sa-mi povestiti despre scriitorul meu preferat.
Dar astept o data viitoare. Sa aveti vreme buna la Slanic, ca la cea din Anglia nu am mari asteptari
@Radu Tudoran: Cum pot posta pe ”ecou” o fOto de-a lui Radu Tudoran, împreună cu soția sa, actrița Ileana Iordachei, mătușa mea dinspre mamă, la Samurcaș, pe lacul Snagov?
@ioan marinescu: Chiar nu stiu, dar iti trimit adresa mea de e-mail
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Balerina din Budva — scris în 13.06.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Interesantă! — scris în 14.10.22 de ux127438 din BACăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Superb, merita vizitat — scris în 19.08.22 de Oana Elena din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Impresii și sfaturi pentru vacanța în Muntenegru — scris în 08.08.19 de tonino_1094 din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Balerina și iahturile sale — scris în 03.08.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Budva - 2017 - impresii de calatorie si recomandari — scris în 23.06.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Budva in septembrie — scris în 11.10.16 de alyna_sv din IAşI - RECOMANDĂ