GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Astazi o sa va vorbesc un pic de vinurile de Bordeaux, cunoscute in intreaga lume. Primul lucru pe care l-am facut in 2010, cand am aterizat pentru prima oara in Bordeaux a fost sa ma interesez de vinuri.
Prima regiune cu denumiri de origine controlata din Franta, regiunea Bordeaux reprezintă 13% din viile din Franta şi 1,5% din culturile de viţă de vie din lume.
Rosii, albe, seci, dulci sau rose, vinurile de Bordeaux sunt clasificate în 57 de denumiri de origine controlata (43 în cazul în care se ignoră culoarea vinului) care identifică vinul pe regiuni de producţie şi ofera asigurarea calităţii pentru consumator.
Dincolo de numitorii lor comuni calitativi, istorici şi climatici, vinurile de Bordeaux ofera un mozaic de gusturi si de placeri multiple multumita diversitătii locale şi a soiurilor.
Vinul de Bordeaux este rezultatul combinat al unei naturi binefacatoare şi al gesturilor atent selectionate si executate. Regiunea Bordeaux este în primul rand o regiune de vin rosu.
Sunt vinuri de legenda, o legenda construita de-a lungul secolelor de oameni dornici de a face cele mai bune vinuri pe un teren magic.
Vinuri diverse mitice sau modeste, traditionale sau neprevazute, ofera consumatorilor o varietate de arome fără limite şi raspund aşteptărilor multor degustatori de vinuri.
Vinurile de elita sau vinurile cele mai accesibile, vinurile rosii de Bordeaux, au o singura cerinţa, calitatea. O calitate care îndeplineşte vechile practici în timp ce în mod constant îmbogatirea aromei, avanseaza in cercetarea viticola, in care Bordeaux este capitala lumii.
Soiurile rosii
Sase soiuri rosii intra in combinatia vinurilor de Bordeaux insa doar trei din ele isi disputa rolul de vedeta.
Merlot
Cultivat pe aproape 60.000 de hectare, in principal, pe malul drept al raului Garrone, acest soi de struguri iubeşte lutul si argila. Ea dă culoarea vinului, flexibilitate, rotunjimea şi bogăţia alcoolului. El reda caracteristicile de Saint-Emilion şi Pomerol.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon include vinurile de Medoc şi formeaza baza viilor Graves. Capabil să producă vinuri remarcabile, atâta timp cât se coc strugurii, vinul este exportat în întreaga lume.
Cabernet Franc
In mod oficial prezent în regiunea Saint-Emilion din secolul al 18-lea, Cabernet Franc intra in 20% din plantatiile din Medoc.
Soiurile suplimentare de Bordeaux roşu sunt: Malbec, Petit Verdot şi Carmenere.
Regiuni producătoare de vin rosu de Bordeaux:
Médoc
Situat la nord-vest de Bordeaux, Médoc se întinde de-a lungul raului Girronde, pe o fasie de pamant lunga de 80 km si 2 la 5 km latime.
Teren omogen, dedicat vinului rosu, Medoc este mai mult decat toate celelalte atasat la legatura ce uneste crezul cu o vie, o proprietate.
Graves
Pietre si pietris transportate de-a lungul secolelor de raul Garonne in suburbiile din Bordeaux au facut din aceasta regiune viticola una istorica. În prelungirea Medoc-ului, Graves se intinde pe malul stang al raului Garonne de la Bordeaux la Langon.
L'Entre-Deux-Mers
Amplasat între Dordogne şi Garonne, la est de Bordeaux, cea mai vasta zona de vin de Bordeaux a dat nastere la un mozaic de vinuri foarte diferite. Daca el a dat la un soi de struguri albi, soiurile de struguri rosii sunt dominante, cultivate pe aproape 45.000 ha. Vinurile rose si cele spumante au gasit aici conditiile geologice si climatice necesare producerii lor.
Blayais şi Bourgeais
La frontiera dintre Charente-Maritime, viile Blayais si Bourgeais se intind spre nord, de la Dordogne pana la estuarul Girronde, mai aproape de influenta maritima. Aici domina mosii mici de vin adesea reunite in cooperative din Blayais. Vinurile din aceasta regiune, ce au beneficiat de timpuriu de privilegii regale, au cucerit de mult Anglia şi ţările din Europa de Nord.
Libournais
La est de Libourne, incepe o alta zonă diferită viticol începe. În această regiune de Merlot, una dintre cele mai vechi podgorii, rasuna nume care se numara printre cele mai prestigioase din lume: Pomerol si fiul sau mitic Petrus, Saint-Emilion si primii săi mari de clasa A, Ausone şi Cheval Blanc.
Soiurile de vinuri dulci
Vinurile dulci si siropoase de Bordeaux se concentreaza de-a lungul raului Garonne, la adăpost de variaţiile mari de temperatură. Trio-ul celebru de struguri albi de Bordeaux, se exprima aici prin combinaţiile specifice pentru a oferi vinului alb dulce de Bordeaux nuanta lor inimitabila care se imbogateste pe parcursul aniilor cu nuanta "de aur vechi", buchete somptuoase de fructe exotice, citrice si nuante de miere de migdale si condimente.
Semillon
Aceasta este un soi de struguri albi de Bordeaux, un soi de struguri care are potential de longevitate, dar la care este uneori criticat discretia lui aromatica.
Sauvignon
El intra in general în medie de 20% în ansamblul de vinuri dulci la care le aduce prospetime şi vigoare.
Muscadelle
Acesti struguri a căror aroma ne aduce aminte de cea a vinului Muscat, se serveste conex vinurilor dulci carora le aduce o rotunjime frumoasa.
Sauternais
Enclava intr-o sfera de vinuri roşii şi albe seci, Sauternais este ţara vinurilor dulci, o tara care s-a individualizat in sanul celor Graves în secolul 17 si 18. Aici se produc unele din cele mai mari vinuri dulci din lume, dintre care cel mai reprezentativ membru este nimeni altul decât Chateau d'Yquem.
Coteaux de Garonne
Viile de pe pantele Garonne-lui produc vinuri dulci cu arome de miere, flori albe şi de citrice.
Bordeaux Claret
Mostenitori a celebrului French Claret, care a făcut avere din vinuri de Bordeaux şi din comertul cu Marea Britanie, Clarets continua traditia vinurilor lejere si de fructe de consumat imediat. Fabricate din struguri rosii de Bordeaux, aceste vinuri se supun unui macerat scurt, care dand o nuanţă mai lejera şi o concentratie mai mica de taninuri.
Producţia anuală a atins o medie 3.8 milioane de sticle.
Bordeaux Rose
Obtinut din struguri rosii de Bordeaux, Bordeaux rose cu nuante uneori, de somon este vinificat "en blanc", adica fara macerare. Viu şi fructat, cu gust bun, acesta este un vin care se degusta proaspat.
Productia medie anuală este de 11 milioane de sticle.
Crémant de Bordeaux
Oficial, născut în anul 1990, denumirea Cremant de Bordeaux consacra mai mult de un secol de expertiza in preparare a vinurilor spumante.
Se produc anual circa 2.4 milioane de sticle.
Sunt multe lucruri de spus despre vin ca de pilda orasul Bordeaux organizeaza in fiecare an, la sfarsitul lunii iunie Festivalul vinului.
Mai vreau sa punctez si faptul ca in Bordeaux mai exista si un muzeu destinat istoriei vinului, numit simplu Muzeul Vinului.
Pentru a vedea exact cum se fabrica vinul rosu de Bordeaux, am fost de cateva ori invitata la castelul "Luchey-Halde", care comercializeaza vinul cu acelasi nume, pe care il puteti gasi la orice supermarket in Hexagon.
Superbul castel "Château Luchey-Halde" este situat in interiorul aglomeratiei Bordeaux, in prestigioasa zona Pessac-Leognan. Castelul mosteneste direct traditia foarte veche a vinului de Bordeaux.
In epoca romana viile de la Luchey-Halde au fost plantate in jurul orasului istoric.
De-a lungul secolelor, calitatea locala precum si reputatia de excelenta a vinului Greves au permis terenurilor ce apartin de Luchey-Halde sa fie protejate intens.
Casa nobila de Luchey si de Saint-Angel (nume dat alta data la Halde) figureaza in carta lui Cassini realizata in 1760.
Castelul Luchey-Halde beneficiaza de un teren excelent format de-a lungul milioanelor de ani prin variatiile litoralului oceanic si aluviunilor fluviului Garonne.
Acest teren se intinde pe 3 parcele ingropate in argila. Acesta ofera atuurile esentiale pentru cultura viei printr-o buna expunere la soare si un drenaj natural datorat pantelor line.
Castel Luchey-Halde dispune de instalatii moderne si performante construite in anul 2002. A fost implementata alaturi de manastirea antica si de pivnitele boltite din secolul 18. Ansamblul arhitectural contemporan, regrupeaza o camera de fermentatie circulara semi-ingropata, camere de depozitare subterane si birourile domeniului.
Elaborarea vinului Luchey-Halde reuneste practicile traditionale cu tehnologiile cele mai actuale. Conduita viei privilegiaza tehnicile culturale care conduc la productia de struguri apti in a obtine un mare vin (respectul aromelor, calitatea culorii, finetea, parfumul strugurilor, echilibrul taninului).
Am facut un tur al domeniului de 29 hectare dintre care suprafata viticola 23 de hectare, existand o densitate a plantatiei de 8300 de vite per hectar. Avem de-a face atat cu vin rosu cat si alb.
Vinul rosu domina cu 19 hectare fiind reprezentat de Cabernet Sauvignon in proportie de 55 %, Merlot 35 %, Petit Verdot 5 % si Cabernet Franc 5 %. Productia efectiva de vin are un randament de aproximativ 30-45 hectolitri pe hectar. Vinurile rosii Luchey-Halde au un miros puternic si aroma de fruct (cirese, mure, afine) cu note fumurii si piscarete.
Vinul alb desi in minoritate (4 hectare) se ridica la nivelul vinului rosu. Cele aproximativ 4 hectare dau 120-160 hectolitri de vin dintre care 55 % Sauvignon, iar restul Semillon. Vinurile albe sunt foarte intense cu note fructate si exotice in tineretea lor, fiind in acelasi timp ravisante si racoritoare cu finalitate frumoasa.
Dupa vizita intreprinsa pe domeniu am degutat una din primele sticle de vin rosu produs aici in anul 2002, comercializat acum la pretul de 25 de euro sticla.
Un alt loc magnific pe care trebuie "musai" vizitat si care are o legatura cu vinul de Bordeaux, este Saint-Emilion.
Saint-Emilion merita vizitat in orice anotimp, dar mai ales ‘toamna cand ruginesc frunzele de la vie’. Noi am ajuns de 2 ori, odata primavara, odata toamna.
Am avut si un ghid bun, o prietena ce locuieste aici si care are cunostinte foarte bune despre vin, pentru ca si lucreaza in Saint-Emilion la unul din producatorii de vin, asa ca am avut un ‘ghid’ perfect.
Merita neaparat sa faci un tur cu trenuletul turistic printre viile care parca nu se mai termina…
Puteti opta pentru o vizita si degustare a vinului facut la Château Rochebelle, insa nu va lasati pacaliti, cel mai ieftin vin de Saint-Emilion costa 10 euro, iar cel mai scump cateva sute de euro. Daca doriti insa sa cumparati unul, va recomand ‘Maison du Vin de Saint-Emilion’, aici sunt preturi care ‘bat’ orice concurenta, cu aproape 50 % mai mici decat preturile din magazin. Cei mai buni producatori de vinuri insa se afla la Lussac si Puisseguin aflate in imediata apropiere a Saint-Emilion-ului, merita sa faci o vizita pentru o degustare si un tur al castelelor desi accesul este destul de limitat.
In afara de un tur al unui castel (la alegere din multitudinea de castele aflate pe acest taram) si o degustare de vinuri fine, poti sa vizitezi grota si biserica monolitica, dar, sa nu uitam si de muzeul de ceramica, extrem de interesant.
O excursie frumoasa, mai ales daca te afli in imediata apropiere, mai exact in Bordeaux.
Pe curand cu noi aventuri!
Trimis de Alesana29 in 12.06.14 16:37:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alesana29); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Alesana29: Ne-ai... imbatat, ce sa mai!
P. S. Lucrezi in domeniu?
@alinaro: multumesc! nu lucrez in domeniu, dar, dupa 4 ani de trait in orasul vinului si de vizitat atatea castele facatoare de licoare magica, pot spune ca am ceva experienta...
m-as bucura daca unul din cei 8 care mi-au dat "like" ar cumpara o sticla de vin rosu de Bordeaux (se gaseste si in Romania in supermarket, mai ales Carrefour)... sigur ar zice, a avut dreptate Alexandra de pe "amfostacolo"
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@Alesana29 -
Foartefrumos si documentat Alesana, Bordeaux este o regiune extraordinara care stabileste trendul vinului in lume.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Saint-Emilion — farmec medieval și aromă de vin — scris în 24.02.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Bordeaux si imprejurimi — Saint Emilion, Arcachon — scris în 17.04.18 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Périgueux, capitala Perigordului francez — scris în 06.10.15 de achelici din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 O zi cât șapte! Pe Valea Dordogne... — scris în 08.12.14 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Două zile în Gironde — scris în 27.11.14 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 De la Strassbourg la Biarritz / partea a 5-a - Arcachon & Dune du Pilat — scris în 15.08.14 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Perigord - cel frumos — scris în 18.06.14 de Alesana29 din EINDHOVEN, OLANDA - RECOMANDĂ