ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 17.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Traversand Albania

TIPĂREȘTE

Am ales Albania ca si punct de trecere spre Grecia venind dinspre Muntenegru nu datorita recentelor apariţii la televizor in care se preciza ca este o tara care merita vizitata, ci datorita curiozităţii.

Plasata in vestul peninsulei Balcanice, la marea Adriatică, Albania (Shkiperia, sau Tara Vulturilor) se învecinează cu Muntenegru, la nord-vest, cu republica Macedonia, la est si cu Grecia, la sud-est. Albanezii (sau schipetarii) sunt in proporţie de 70 la suta musulmani, restul ortodocşi si catolici.

Am intrat in Albania pe la punctul de frontiera Han i Hotit. Formalităţile vamale s-au derulat rapid si fără nici un fel de probleme. Nu am plătit nici o taxa. S-au verificat paşapoartele, un vameş s-a uitat formal in portbagaj si drum bun.

Intrarea in tara te deprima. Multe gunoaie pe marginea drumului, dar venind din Romania deja eşti obişnuit cu ele, localităţi înghesuite si aglomerate si mulţi şoferi care circula haotic, nerespectând parca nici o regula. Prima porţiune de drum, de la vamă până la oraşul Shkodra este într-o stare precară, plină de gropi şi denivelări şi nu poţi să circuli cu mai mult de 40-50 km/h. Drumul mărgineşte latura estică a lacului Skadar, cel mai mare lac din balcani. După Shkodra drumurile sunt în general bune, pe scurte porţiuni fiind în regim de autostradă.

Este o tara care „se construieşte” acum, semănând foarte bine cu România anilor 90. Banii câştigaţi de populaţie în occident sunt investiţi ca şi la noi în case somptuoase. Peste tot vezi maşini cu numere de Italia. Dacă nu ai cunoaşte situaţia ai crede că italienii au invadat Albania. Foarte multe drumuri (inclusiv autostrăzi) se construiesc acum astfel încât, în câţiva ani, infrastructura rutieră din Albania are mari şanse să o depăşească pe cea din România. În momentul de faţă Albania e o ţară aproape lipsită de şosele, explicaţia fiind că, în deceniile de comunism, achiziţia de maşini era interzisă, fiind apanajul exclusiv al câtorva nomenclaturişti.

O problema in trafic este lipsa totală a semafoarelor. În Albania nu exista semafoare, ceea ce duce la cozi interminabile în fiecare intersecţie si bineînţeles mult timp pierdut. Majoritatea intersecţiilor sunt prevăzute cu scuaruri cu sens giratoriu. Teoretic se aplică ca şi la noi regula priorităţii de stânga. Spun teoretic fiindcă practic nu se respectă nici o regulă. Deşi aveam prioritate, nimeni nu se sinchisea de acest aspect şi deşi aveau cedează trecerea sau stop nici măcar nu încetineau. În altă ipostază mi s-a acordat prioritate deşi nu aveam.

Există şi poliţie rutieră. Cine se gândeşte că poate poliţia este cea care decongestionează circulaţia... se înşeală. Aceştia stau undeva lângă intersecţie privind impasibili cozile de maşini formate. Nu am văzut nici un poliţist care să dirijeze circulaţia. Daca doar traversezi tara este bine sa o faci dimineaţa, pentru ca altfel te prinde noaptea pe drum si nu este bine.

Tara este preponderent muntoasa si oferă calatorului iubitor de fotografiat multe peisaje superbe.

Nu mulţi ştiu că imnul Albaniei este compus de marele compozitor român Ciprian Porumbescu. Înainte de proclamarea Independentei, în 1912, Aleksander Stavre Drenova, un mare patriot albanez care a trăit în România, l-a rugat pe amicul său Victor Eftimiu să-l ajute să găsească o melodie pentru imnul Albaniei. Eftimiu l-a rugat pe bunul său prieten Ciprian Porumbescu să compună o melodie pentru Albania, iar Ciprian Porumbescu a oferit muzica în câteva zile, care este şi în ziua de astăzi imnul Albaniei.

Am trecut prin Durres, un oras – port istoric in care cladirile viu colorate si marea te roaga parca sa poposesti acolo macar o zi. Oraşul contrastează cu restul ţării: case de vacanţă şi vile scumpe, străzi curate şi străjuite de palmieri. În viitor, alături de oraşul Saranda situat în sudul ţării, Durres va deveni o importantă atracţie turistică. Deocamdată Albania, este cunoscută ca una dintre cele mai mari furnizoare de infracţionalitate din Europa, mafia albaneză fiind mai temută chiar şi decât cea rusă. Pe parcursul deplasării prin Albania nu am simţit nici o manifestare de ostilitate la adresa mea, oamenii fiind prietenoşi şi dornici să te ajute cu informaţii.

M-au impresionat miile de buncăre construite la tot pasul de fostul dictator Enver Hodja, obsedat ca ţara lui să nu fie atacată cu rachete de duşmanii capitalişti.

O altă curiozitate este dată de prezenţa frecventă a unor mici chioşcuri „Mish Derri” unde se vindeau porci proaspăt tăiaţi. Fiecare chioşc avea trei patru porci atârnând în cârlige şi un vânzător ce aştepta cuminte pe un scăunel să vină muşteriii. Ca să facă reclamă se mai găsea câte un chioşc care posta la intrare un cap de porc. Se ştie că musulmanii albanezi nu au treabă cu interdicţia de a mânca carne de porc sau de a consuma alcool, şi asta se datorează lungii perioade de comunism care a minimizat importanţa credinţei în viaţa familială.

În oraşul Fieri drumul se bifurcă, un drum merge pe lângă ţărmul Adriaticii spre staţiunea Saranda, iar un alt drum străbate munţii spre oraşul Gjirokastra. Am pornit pe drumul spre Gjirokastra. Drumul este dificil, cu multe serpentine, posibilităţi limitate de depăşire, cu numeroase şi lungi porţiuni de drum în lucru în care pietrişul ia locul asfaltului. O medie de 50 km/h poate fi considerată bună.

Ne-am oprit in Gjirokastra - oras medieval muzeu, pe lista UNESCO si am vizitat cetatea, care impune prin amplasament si marime. Urmărind semnele şi orientându-ne vizual, după ce am urcat pe străduţe înguste şi întortocheate pavate cu piatră tipice oraşelor vechi am ajuns la cetate. Aspectul ei întunecat aminteşte de o istorie însângerată. Fiind construită pe o culme ce domină împrejurimile, cetatea, alături de corbii negrii ce croncăne sinistru pe zidurile sale pare mai mereu că veghează la toate cele ce se întâmplă în zonă. Semiîntunericul, bolţile înalte ce se împreună deasupra ta, sunetul surd al paşilor pe piatra rece, mirosul vechi şi făcliile ce mărginesc de o parte şi de alta culoarele, te conduc cu gândul spre vremuri de mult apuse.

Eşti trezit la realitate de tunurile de diferite modele construite în fostele ţări comuniste ce sunt amplasate pe post de muzeu militar între arcadele şi nişele castelului. În curtea interioară a cetăţii este postat un avion de construcţie americană, model Lockheed T33 doborât în Albania, în timpul unei aşa zise misiuni de spionaj de la începutul anilor ‘60 de Armata Populară Albaneză. Tot în curtea interioară, o mică biserică îşi înalţă turla spre cer. Ceasul de pe turlă încremenit în timp la orele 12 şi 40 dovedeşte că aici timpul s-a oprit în loc. Intrarea în cetate costă 2 euro sau 200 leke de persoană şi tot atât să vizitezi temniţa şi dormitoarele cetăţii. După vizitarea cetăţii se poate continua cu o plimbare prin oraşul vechi, pe străduţele abrupte, simţind viaţa care aici se desfăşoară lent agăţată de trecut. Gjirokastra este de asemenea locul de unde dictatorul Hoxha şi-a început ascensiunea spre putere. Tot aici, cel mai cunoscut scriitor Albanez, Ismail Kadare şi-a găsit inspiraţie în scrierea romanului „Cronică în piatră” roman pentru care a fost nominalizat la Premiile Nobel pentru Literatură

Moneda naţională este Leka însă orice vânzător acceptă şi euro. Cursul neoficial, practicat de comercianţi este de 1 euro la 100 leke, cursul oficial fiind probabil mai bun însă nu am găsit nici o casă de schimb valutar unde să verific acest aspect. Combustibilul este relativ scump: 1 l de benzină fără plumb fiind aproximativ 140 leke iar motorina aproximativ 120 leke.

Am părăsit Albania pe la punctul de frontieră Kakavi unde formalităţile vamale nu au durat mai mult de un sfert de oră.

Recomand vizitarea Albaniei celor care nu au prejudecăţi în a cataloga o ţară, celor dornici de a descoperi locuri deosebite.


[fb]
---
Trimis de marius.covaci in 30.08.10 23:56:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ALBANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P46 straduta din Gjirokastra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[31.08.10 06:53:42]
»

Interesant review, felicitari!

Chestia cu semafoarele e tare de tot. Incerc sa-mi imaginez traficul din intersectiile Constantei fara semafoare, aventura si adrenalna.

biancuta
[31.08.10 09:06:33]
»

Foarte frumos! M-am gandit si eu sa merg in Albania, trebuie doar sa gasesc momentul! Foarte utile informatii! Felicitari!

Diaura*
[31.08.10 09:23:16]
»

Am un amic ce este indragostit de o albaneza. La inceputul relatiei lor, omul avea multe prejudecati, si mi-a povestit pe un cu totul alt ton despre greutatile de acolo. Acum s-a obisnuit si oricum si ei merg spre bine.

Nu stiam cine a compus imnul lor, multumesc de informatie. Se vede treaba ca pe ei nu ii deranjeaza.

mariana
[31.08.10 09:29:01]
»

Un SB pentru o destinatie intradevar mai putin vizitata. Interesante impresii.

presario
[31.08.10 09:46:39]
»

Foarte interesant review-ul, despre o tara mai putin "cunoscuta".

mariana.olaru
[31.08.10 10:30:22]
»

Când curiozitatea se însoţeşte cu pasiunea de a cunoaşte, poţi alege să tranzitezi şi o ţară despre care mai toată lumea ştie doar că e locul de naştere al unei mult temute mafii internaţionale. Procedând astfel, tu ne-ai dovedit că Albania nu e cu nimic mai riscantă decât oricare altă ţară europeană. Cândva şi tranzitarea Bulgariei era prezentată ca un adevărat act de curaj, mai ales pe timpul nopţii, iar acum turiştii noştri nu mai prididesc să-i bată drumurile în toate direcţiile.

Cu toate acestea, din ce ne-ai descris tu, cred că amînarea cu doi-trei ani a unei eventuale călătorii prin Albania ar fi binevenită, pentru că e de sperat că îşi vor pune mai repede la punct infrastructura rutieră decât noi.

Puncte pentru utilitate la valoare maximă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
piti
[31.08.10 17:43:11]
»

Ai fost cazat pe undeva in aceasta tara, sau ai tranzitat-o dintr-una?

Te intreb pentru ca in iunie am fost hotarat sa revin in tara din Grecia (insula Corfu) prin Albania, dar toata lumea m-a sfatuit sa merg prin Macedonia - Serbia din cauza starii precare a drumurilor. Eu m-am temut ca imi salta careva autoturismul noaptea chiar si din parcarea unui hotel.

marius.covaciAUTOR REVIEW
[31.08.10 19:39:42]
»

Am tranzitat Albania intr-o zi şi nu am avut cazare in aceasta tara. Chestiunea cu furatul masinilor este in general un mit dezvoltat de cei care nici macar nu prea calatoresc. Nu cred ca in Albania se fura mai multe masini decat in Romania. Nu poti cataloga o natiune pentru cateva exemplare care-si fac de cap prin Italia. Probabil cei mai multi europeni, din aceleaşi motive, se gândesc de două ori înainte de a veni în Romania. Într-adevăr starea drumurilor lasă de dorit după cum am scris şi în review. După părerea mea merită făcut un ocol pentru a vizita această ţară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
piti
[31.08.10 19:47:31]
»

Multumesc. Fiind in zona Konitsa in Grecia doar o vale ne despartea de Albania. Relieful muntos ma atragea ca un magnet.

webmasterXY*
[31.08.10 22:16:50]
»

Am sters fotografia P23, era dublura fotografiei P24.

Admin
[01.09.10 01:35:46]
»

mutat la "Descopera Albania", in noua sectiune "Drumetii Albaneze" din noua arie definita pe site - ALBANIA - vezi, de exemplu, harta interactiva aici: click aici

Cristian_h*
[07.09.10 08:40:18]
»

Interesant este ca limba albaneza suna asemanator cu limba romana, de multe ori in Muntenegru am avut impresia ca in spatele meu se vorbeste romaneste insa persoanele care vorbeau erau albanezi!

Felicitari pentru aceste impresii!

sandu.53
[17.09.10 20:27:33]
»

interesante randuri despre o destinatie deosebita aparte dar aflata relativ aproape... cred ca avem destul de multe lucruri in comun cu acest popor... informatiile sunt mai mult decat folositoare si cred ca review-ul nu e apreciat inca la valoarea lui reala... asa ca am sa contribui si eu la zestrea ta de puncte pentru ca le meriti. felicitari!

Costi
[24.09.10 17:39:43]
»

Am ajuns la acest review, postat în timp ce eu eram plecat, cu totul întâmplător, citind nişte discuţii pe forum.

Cum tema mă interesează, am intrat să citesc review-ul şi, o spun cu toată convingerea, nu mi-am pierdut deloc timpul, mi-a plăcut foarte mult, pentru că este un review care conţine multe informaţii, dar este şi foarte bine scris.

Mulţumesc pentru lectura plăcută pe care mi-ai oferit-o!

Danielson
[10.10.10 14:00:46]
»

Este un review obiectiv.

Am tranzitat Albania in 2009 venind dinspre Muntenegru spre Macedonia - Grecia, dar spre est, prin Elbasan si apoi Struga, o traversare de 3 ore. Foarte interesant perisajul prin munti, asemanator cu Transfagarasanul. Nu a fost nici un control, nici macar la portbagaj. Oamenii sunt in general amabili, soselele beton. Tirana (unde se circula cam haotic), la fel ca Bucurestiul, nu are centura si trebuie traversata de la nord la sud, iar traficul seamana cu ce e la noi. Foarte multe terase pe marginea soselei, dar nu am oprit din cauza de limba si "change" - poate data viitoare incerc.

Desi au fost vreo 3 radare, acasa am constatat ca viteza legala in loc. este 40km/h, insa n-am fost opriti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
myry.
[02.11.10 22:16:44]
»

minunata exuberanta naturii, relevata in pozele tale... felicitari!

Dragan Cornel
[10.01.11 14:14:53]
»

Ma intereseaza dacva cineva inmi poate da o adresa a unui loc de cazare pe litoralul albanez; eventual ceva impresii.

balasa violeta
[27.02.11 11:59:54]
»

Un rw. interesant!

Am aflat lucruri care nu le stiam. Un sentiment de tristete m-a urmarit, amintindu-mi de istorie.

Muntii sunt asemanatori Pirineilor.

Multumesc!

moldovan*
[09.04.11 21:07:04]
»

interesant asi fi interesat de o vacanta in Albania dar sunt putine informatii despre aceasta tara si cat de sigura este. Dar se pare ce aste pe locul 1 in 2011 ca si destinatie turistica asta spune ceva nu... Cei care au informatii despre cazare pe litoralul albanez si dumuri si altele le multumesc anticipat. Poate suntem mai multi cei care dorim sa mergem pe litoralul albanez care arata super din ce poze am vazut. multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[09.04.11 21:56:23]
»

Aş dori să prezint pe această cale o nouă funcţionalitate a site-ului nostru - anume, secţiunea "Ce îmi recomandaţi", este locul ideal unde ar trebui să pui aceste întrebări. Sperăm că îşi va dovedi utilitatea!

Succes!

PS mi-am permis să copiez chiar eu, în locul tău, textul şi acolo.

Ovidiu istorie
[08.10.14 00:07:25]
»

Foarte interesant review, cu multe informaţii utile. Sper să ajung şi eu în câţiva ani prin Albania, mai ales că am fost în acest an prin Kosovo şi mi-a plăcut mult, mai ales oraşul Prizren.

Totuşi, nu pot să nu fac o observaţie. E adevărat că imnul de stat al Albaniei e pe o melodie compusă de Ciprian Porumbescu, dar informaţia că acesta ar fi compus-o la rugămintea bunului său prieten Victor Eftimiu e total falsă. Ciprian Porumbescu a murit în 1883, iar Eftimiu s-a născut în 1889. Ce-i drept, acesta din urmă s-a născut în Albania...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, biancuta, Costi, Danielson, Diaura*, Dragan Cornel, mariana, marius.covaci, moldovan*, myry., Ovidiu istorie, piti, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Albania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060362100601196 sec
    ecranul dvs: 1 x 1