Cateva cuvinte despre vizitele facute in saptamana petrecuta in Albania.
In cadrul circuitului' Culori Albaneze' am fost cazati la hotelul Fllad Resort.
Vizitele se faceau dupa ora 13 (noi aveam dreptul sa mancam mai repede decat ceilalti clienti intrucat trebuia sa ne putem pregati pentru plecari, deci pe la ora 12 eram prezenti in restaurant).
Pentru excursia de o zi la Gjirokastra dupa micul dejun luat fireste mai repede decat ora de deschidere a restaurantului, am avut pregatit fiecare un picnic.
Pe toata durata vizitelor am fost acompaniati de acelasi ghid (franco-albanez), soferii de autocar s-au succedat in functie de destinatie. Excursiile ne-au regrupat cu alti turisti de la alte hoteluri deci inainte de a porni la drum, mai multe opriri au fost necesare; la fel si la intoarcere, fapt care nu ne-a deranjat .
M-am decis sa grupez toate excursiile in acest articol datorita faptului ca s-a mai scris despre destinatiile respective, de asemenea exista informatii pe net din abundenta.
Doar sa aveti o idee despre cum a decurs circuitul si ce anume am vizitat.
In prima zi (duminica), am profitat sa descoperim facilitatile si serviciile puse la dispozitia clientilor de catre hotel si am descoperit plaja si imprejurimile .
A doua zi a fost plecarea pentru vizita la Tirana. Plecarea a fost la ora 13.
Am fost surprinsi de constructiile indraznete si faptul ca au multe ziduri vegetalizate. Foarte moderna in contrast cu vechile constructii din perioada comunista, Tirana ne-a placut.
Am vizitat Bunk'art2 o galerie de expozitie intr-un buncar nuclear datand din epoca sovietica. Altadata secret, a fost amenajat pentru a prezenta istoria politica a Albaniei si viata din timpul dictaturii. Aici nu m-am simtit prea bine, recunosc; am bantuit prin buncar si cand am ajuns intr-o sala unde trebuia sa ascultam ghidul, am facut un mare efort sa il ascult; de-alffel am iesit inainte de terminarea vizitei.
Apoi am avut un timp liber si am vizitat o biserica faina, o sa pun poze, si ne-am precipitat in fata moscheii ca sa ascult chemarea la rugaciune.
Marti a fost programata Kruja si muzeul Skanderberg.
Plecarea la ora 13 ca de obicei si vizita muzeului dedicat lui George Kastrioti Scanderberg, erou national care s-a batut impotriva otomanilor.
Eroul a fost crescut la Poarta Otomana ca toti copii de nobili insa nu a uitat ca e albanez. O istorie captivanta.
Muzeul se afla in castelul din Kruja si putem vedea aici o expozitie dedicata eroului albanez; Castelul dateaza din secolul 5 si 6 si are o panorama care iti taie respiratia.
Dupa aceasta vizita, ne-am plimbat prin vechiul bazar din Kruja.
Miercuri a fost programata Gjirokastra, plecarea a fost la ora 8 dimineata, la ora 7,10 am avut dreptul sa luam micul dejun in avans. Am recuperat de la receptie picnicul (un imens sandwich special) pentru ca vizita era pentru o zi.
Gjirokastra este clasat UNESCO si este o fortareata care ofera o super vedere deasupra orasului si muntilor. Istoria sa dateaza din secolul al 12 si a avut un rol fascinant din aceasta epoca medievala si pana la al 2-lea Razboi Mondial.
Plimbare prin orasul vechi cu arhitectura sa stil otoman si fireste prin magazinele de suveniruri.
Joi am profitat de plaja si ne-am plimbat prin imprejurimi.
Vineri am vizitat dupa-amiaza Berat clasat UNESCO cunoscut sub numele de' orasul cu o mie de ferestre'. Dupa ce am cautat unghiul pentru poza relevanta, ne-am plimbat prin cartierele Mangalem si Gorica.
Capela Sfanta Maria m-a impresionat. Aici au fost pastrate secret doua codexuri. Picturile artistilor albanezi medievali sunt minunate.
Ceea ce este de retinut, daca mergeti in Albania, puteti sa platiti oriunde cu euro. Orice vanzator va accepta aceasta moneda. In fine, pe unde am umblat noi am platit doar cu euro.
De obicei nu sunt prea atenta la preturi . La Berat eram pe o terasa si fara sa consultam lista de preturi si oferta ,sotul a cerut o bere locala iar eu un suc de portocale . Ne-a costat 4,5 euro; ceea ce nu stiam era ca berea era de o jumatate de litru iar paharul meu era umplut de zeama de portocale presate!
Desi la inceput am fost sceptica in ceea ce priveste destinatia noastra de vacanta, pot sa va asigur ca nu regret.
Cum sa nu vizitezi o tara care a ales pentru Imnul National muzica iubitului nostru Ciprian Porumbescu (Pe-al nostru steag e scris UNIRE!)

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de nela b in 07.08.25 15:56:02
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nela b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Apr.2024 Kruja, orasul eroului Skanderbeg — scris în 18.05.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Albania, our brothers from another mother! — scris în 24.07.23 de edulescu din BUZăU - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Prin Albania — scris în 27.02.23 de goldelian din VASLUI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Albania - surpriza placuta — scris în 26.06.22 de EmaClaudia din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2022 Manastirea Ardenica, District Fier, Albania — scris în 11.06.22 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Parcul Arheologic Apolonia Illyria — scris în 07.03.22 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Prima excursie planificata in detalii si ratata in detalii — scris în 10.07.21 de viorelgeorgescu din BUZAU - nu recomandă