GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Servus dragilor,
Continuam si in 2024 sa exploram Albania, o tara diversa, prietenoasa si accesibila, care merita vizitata.
Pentru reimprospatarea memoriei cititorilor revin cu
- Riviera albaneza (cu incredibilele plaje cu apa turcoaz de la Marea Ionica – Palase, Dhermi, Himare, Porto Palermo, Borsch, Saranda, Ksamil) si parcul national Butrint, cu ruinele antice, inclus in Patrimoniul Mondial Unesco
- Berat, orasul celor 1000 de ferestre, inclus in Patrimoniul Mondial Unesco, cu frumosul sau castel medieval din sec al XIII-lea, bazarul
- Gjirokaster, „orasul de piatra” inclus in Patrimoniul Mondial Unesco, cu unul din cele mai mari castele din Balcani, Muzeul Etnografic, fermecatorul bazar
- Appolonia Iliriei, cu frumoasele vestigii antice grecesti si romane, temple, amfiteatru, inclusa in Patrimoniul Mondial Unesco
- Cetatea si Castelul Kruja, mandria Albaniei, bazarul
- Alpii Albanezi (Dinarici) sau Muntii Blestemati, Vf. Jezerski 2694 metri altitudine, Parcul National Theth, Pasul Valbona, Shkoder, lacul Koman
- Tirana (castelul, Bunk’art, Dajti Express-telecabina spre Vf. Dajti, 1613 m, panorama perfecta la apusul soarelui, Muzeul National de Istorie, Grand Park, moscheea Et’Hem Bej)
- Durres (it. Durazzo) cu plajele la Marea Adriatica, Muzeul Arheologic, amfiteatrul roman
- Vlora (it. Valona), plaje cu apa cristalina, de smarald, croaziera spre Penisula Karaburun si insula Sazan
- Defileul Osum, rafting, baile termale de la Permet
Despre o parte din aceste minunate locuri am scris deja, restul asteptand inca sa fie descoperite de catre subsemnat.
Astazi va povestesc cate ceva despre cetatea si castelul Kruja, mandria Albaniei.
Kruja este un oras situat la poalele muntilor cu acelasi nume, la doar 20 de kilometri de capitala Tirana si te invită să descoperi o istorie fascinantă și o cultură bogată.
Kruja este cunoscut drept orasul natal al lui Skanderbeg (Gjerj Kastrioti), eroul national al Albaniei. In anul 1443 acesta a recucerit orasul Kruja si imprejurimile acestuia dupa decenii de ocupatie otomana, ramanand singurul oras albanez liber pana dupa moartea eroului in 1468.
Etimologia cuvântului skandenberg, sportul bratelor de fier, are la bază numele aceluiasi musculos erou albanez.
Skanderbeg e si denumirea popularului coniac albanez :)
Skanderbeg s-a născut la Kruja în 1406. După ce primește o educație aleasă la Adrianopole (Edirne), centru cultural al Imperiului Otoman, este numit de turci administrator la Kruja. Luptă alături de otomani împotriva creștinilor (printre care și Iancu de Hunedoara), ca mai apoi să se întoarcă împotriva Imperiului Otoman, vechii dusmani devenind noii aliati si viceversa. Pe o placheta din interiorul muzeului apare pe lista aliatilor “Janosh Huniadi, erou popular ungar” , nimeni altul decat… Iancu al nostru.
Castelul Kruja, construit în secolele V-VI, a fost martorul luptelor aprige purtate de eroul național al Albaniei, Skanderbeg, împotriva otomanilor. Vizitează zidurile fortificate, urcă în turnurile de observație și explorează muzeul dedicat lui Skanderbeg pentru a descoperi povestea fascinantă a acestui lider legendar.
Castelul a rezistat asediilor turcilor din 1450,1466 si 1467, cu o garnizoana nu mai numeroasa de 2000-3000 luptatori sub comanda lui Skanderbeg.
Mahomed al II-lea Cuceritorul nu a reusit sa treaca de zidurile castelului pana in 1478, la 10 ani dupa moartea eroului albanez.
De pe terasa castelului se deschide o superba panorama, iar daca ai norocul unei zile insorite, te poti relaxa pe bancheta de piatra acoperita cu perne traditionale, admirand peisajul.
Muzeul Skanderbeg aflat în interiorul castelului găzduiește o colecție impresionantă de arme, armuri și alte artefacte legate de viața și luptele lui Skanderbeg. Descoperă detalii despre strategiile militare ale eroului, despre victoriile sale glorioase și despre impactul semnificativ pe care l-a avut asupra istoriei Albaniei.
Muzeul a fost deschis pentru prima oară în 1981 și este organizat cronologic, astfel că în prima încăpere se pot studia și vedea o serie de arme ilirice, coifuri de luptă și tot felul de obiecte de uz cotidian. De-a lungul unui perete este pictată o frescă care reprezintă luptele ilirilor. Urmează perioada de glorie a Albaniei, cea în care Skanderbeg conducea țara, cuprinzand hărți istorice, fresce gigantice cu reprezentări din diferite lupte, citate ale marelui erou.
Insusi marele compozitor Antonio Vivaldi a scris in 1718 opera intitulata - cum credeti? “Scanderbeg” !
Bazarul Vechi, Old Bazaar e un labirint cu tarabe colorate situate de o parte si de alta a unei alei din piatra. Admiră măiestria meșteșugarilor locali, găsește suveniruri unice, de la bijuterii de argint lucrate manual la covoare tradiționale și costume populare. Degustă specialitățile locale delicioase și bucură-te de atmosfera vibrantă a bazarului.
Baia turcească din Kruja – descoperă ruinele băii turcești din secolul al XV-lea, un monument istoric fascinant care oferă o privire asupra vieții sociale din perioada otomană. Imaginează-ți atmosfera relaxantă a băii, cu aburi calzi și ritualuri tradiționale.
Muzeul Etnografic Kruja – descoperă cum trăiau oamenii în Albania de odinioară. Muzeul găzduiește o colecție bogată de obiecte tradiționale, de la costume populare și textile la ceramică și ustensile casnice. Învață despre obiceiurile și tradițiile locale, despre arhitectura specifică regiunii și despre modul de viață rural din Albania.
Dupa cateva ore de in care te-ai documentat temeinic despre epoca medievala albaneza, iti recomand cu caldura sa te opresti pe terasa uneia din cochetele cafenele ce marginesc bazarul si sa savurezi un cappuccino sau, de ce nu, chiar un coniac Skanderbeg, admirand minunatul castel!
Vacante faine sa aveti!
Trimis de raducondurache in 18.05.24 23:15:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Franta, Italia, Anglia, Austria, Germania, Grecia, Spania etc
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Albania, DRUMEȚII ALBANEZE" (deja existentă pe sait)
@raducondurache: Noi am vizitat doar o zi Albania, Tirana respectiv Dures, venind din Muntenegru în 2016 unde am stat o săptămână. Tin minte şi acum cazematele făcute de Enver Hogea dealungul graniţei. Deasemeni, aspectul oraşelor care rămăseseră comuniste. Soţul care fusese de câteva ori în deplasare mi-a atras atenţia asupra unor cuvinte apropiate de limba noastră mai precis aromână. Sunt reminiscenţe ale primei limbi vorbite de geto traci la sud şi nord de Dunăre.
Am fost înștiințați, printr-o sesizare, despre folosirea unor fragmente copiate din surse externe, fără respectarea Regulamentului (delimitarea fragmentelor copiate prin indicarea „citat” — ori folosirea caractere distincte, de ex italic —plus menționarea sursei)
Am verificat sesizarea — se confirmă din păcate
Fiind prima abatere, s-a luat decizia aplicării unui AVERTISMENT
@webmaster: bună, am reținut observația, pe viitor o voi aplica
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Albania, our brothers from another mother! — scris în 24.07.23 de edulescu din BUZăU - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Prin Albania — scris în 27.02.23 de goldelian din VASLUI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Albania - surpriza placuta — scris în 26.06.22 de EmaClaudia din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2022 Manastirea Ardenica, District Fier, Albania — scris în 11.06.22 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Parcul Arheologic Apolonia Illyria — scris în 07.03.22 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Prima excursie planificata in detalii si ratata in detalii — scris în 10.07.21 de viorelgeorgescu din BUZAU - nu recomandă
- Sep.2019 Mic ghid de calatorie in Albania — scris în 30.11.19 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ