GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inainte de toate, ce caut eu in Albania?!? Un contract de colaborare m-a adus pe minunatele meleaguri albaneze, si ce sa vezi? Multe locuri faine, numai bune de descoperit…
Cea mai proeminenta figura a istoriei Albaniei e Skanderbeg (dupa care si renumitul brandy cu acelasi nume;) Erou national crescut la curtea otomana a lui Murad al II-lea, dezerteaza pe campul de lupta la Varna in 1444, dezarmeaza garnizoane, ocupa cetati si declanseaza lupta de eliberare a poporului albanez de sub dominatia otomana.
Istoria locurilor e mult mai veche insa…
Parcul arheologic Apolonia se afla la 8 km distanta de orasul albanez Fier si la cativa km de Marea Adriatica.
Orasul antic Apolonia a fost intemeiat in sec al VII-lea B. C., ajungand in sec al IV-lea B. C. la o suprafata de 96 hectare si fiind protejat de un zid de aparare de 5.2 km. Corintienii au colonizat triburile de illyrieni, iar orasul a fost denumit in onoarea zeului artelor, Apollo. Din cele 27 orase antice din zona Marii Mediterane care au purtat acest nume, Apolonia din Illyria a fost cel mai important, ajungand la cca 60.000 locuitori. In acest centru cultural tanarul roman Octavian a studiat oratoria, ulterior devenind imparatul imperiului Roman, Augustus. Imparatul isi va arata recunostinta fata de oras, declarand-ul “civitas libera et immunis” , scutit de plata impozitelor catre Roma.
In urma unui puternic cutremur de pamant in sec al II-lea A. C., raul Vjosa si-a schimbat cursul iar orasul-cetate Apolonia si-a pierdut accesul la mare, si treptat si importanta economica.
Ruinele orasului antic sunt situate pe o colina cu altitudinea de 104 m; aici pot fi admirate: monumentul central, porticurile, arcul de triumf, biblioteca, monumentul lui Agonothetes, teatrul in aer liber Odeon, sanctuarul, templul zeitei Diana, Acropole, obeliscul lui Apollo, teatrul, fantana nymphelor, termele s. a.
Cca 10 % din teritoriul orasului antic au fost descoperite pana in prezent de arheologi, insa inima cetatii poate fi admirata si aminteste de viata evervescenta si de gradul inalt de apreciere al artelor in vremuri apuse…
Arcul de triumf a fost construit din placi de marmura si caramizi, avea o lungime de 14 m si o inaltime de 10 m.
Monumentul lui Agonothetes avea un capitel corintic, fatada continand 6 coloane. La inaugurarea monumentului a fost organizat un spectacol in care au luptat 50 gladiatori.
Odeon-ul, teatru in aer liber, are 16 randuri si gazduia cca 300 spectatori care urmareau reprezentatii muzicale, literare dar si politice.
Acropole e fortificatia care asigura un ultim refugiu locuitorilor cetatii in cazul unui atac din exterior.
Fantana nymphelor, o imensa fantana decorativa intinsa pe o suprafata de 1500 mp, alimentata din surse subterane, a functionat doar un secol ca urmare a unor masive alunecari de teren.
Muzeul si manastirea
Manastirea Sfintei Fecioare Maria a fost construita in sec al XI-lea partial din materialele recuperate din orasul antic.
Muzeul arheologic contine obiecte de arta descoperite in Apolonia Illyrica datand din perioada corintica si romana.
Biletul de intrare in parcul arheologic Apolonia costa 600 Leki (5 Euro), parcarea e gratuita, iar in zona sunt si un restaurant si o terasa cu o vedere panoramica superba. Nimic mai minunat decat sa savurezi un pahar de vin la umbra unui maslin si sa-ti imaginezi ca peste cateva minute incepe un spectacol literar la Odeon…
In zare, unde pamantul imbratiseaza cerul se vede o limba de smarald, Marea Adriatica. Daca parcurgi cei cativa kilometri pana la mare, ajungi pe o plaja virgina, Seman. Doar un restaurant pescaresc anima zona, si ce poate fi mai grozav decat o portie de creveti proaspeti, perpeliti pe gratar...
Vacante faine sa aveti!
Trimis de raducondurache in 07.03.22 20:36:14
- A fost prima sa vizită/vacanță în ALBANIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Albania, DRUMEȚII ALBANEZE" (deja existentă pe sait)
Interesante locuri, iar muzeul chiar arata bine. Si daca vorbim de aratat bine, si farfuria din P13 arata super bine .
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Kruja, orasul eroului Skanderbeg — scris în 18.05.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Albania, our brothers from another mother! — scris în 24.07.23 de edulescu din BUZăU - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Prin Albania — scris în 27.02.23 de goldelian din VASLUI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Albania - surpriza placuta — scris în 26.06.22 de EmaClaudia din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2022 Manastirea Ardenica, District Fier, Albania — scris în 11.06.22 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Prima excursie planificata in detalii si ratata in detalii — scris în 10.07.21 de viorelgeorgescu din BUZAU - nu recomandă
- Sep.2019 Mic ghid de calatorie in Albania — scris în 30.11.19 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ