EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde am mâncat în Heraklion
Heraklion fiind mare față de celelalte localități în care mă cazazem, nu stabilisem localurile de luat masa, văzusem câteva pe Tripadvisor prin zonele pe care le vizitam, dar neștiind pe unde voi fi seara nu am ales ceva anume urmând să decid la momentul respectiv….
În prima zi, după ce ne-am cazat la Hotelul Athinaikon, vezi impresii, am plecat să vedem câte ceva din obiectivele orașului, iar seara ne-a prins în zona Fântânii cu Lei Morosini și a Parcului Theotokópoulos, așa că m-am hotărât să mergem la un restaurant de pe acolo….
Restaurantul Peskesi
Am ajuns destul de repede la el, este pe o alee ascunsă privirilor, printre alte mici terase, o casă cretană tradițională amenajată într-un conac istoric restaurat cu mai puțin de 10 ani în urmă, se află la numărul 8 pe Strada Kapetan Charalampi, are telefon și email, se găsesc pe site-ul peskesicrete.gr, și pe facebook, pe FB și foarte important în Heraklion are și parcare proprie. Este amenajat la parterul clădirii, deschis zilnic de la ora 13 până noaptea târziu la ora 2 și oferă mâncare specifică sezonului, tradițională locală, mâncare grecească cu opțiuni vegane, fără gluten sau vegetariană gătite cu ingrediente de la ferma lor locală. Este bine apreciat pe Tripadvisor, 4,5 puncte din peste 5.000 de recenzii.
Am găsit pe masă Codul QR pentru meniu tipărit pe un cub, dar l-am rugat pe tânărul care ne condusese la masă să ne dea ceva printat și am primit Meniuri tipărite în limba engleză, cu ceva informații despre mâncărurile oferite dar fără poze, și am început studiul. Oferta cuprinde salate, aperitive, multe feluri principale, dar grupate altfel, Din Grădina noastră, Pentru Pofta voastră, De la Cioban, Pentru Toți și Fiecare, Ferma Noastră, ..., ilustrând deviza restaurantului „De la fermă pe masă, de pe masă la fermă” . Sunt oferite deserturi, băuturi de toate felurile, ...
Am optat pentru Salată Peskesi și Friptură de porc Peskesi, două produse specifice restaurantului, și pentru Kreokakavos, o mâncare pregătită după o rețetă veche luată din cartea Deipnosophistae apărută în secolul 3, cunoscută ca cea mai veche carte de bucate, la care am adăugat Pâine cretană și Apă plată.
Am primit mai întâi niște Salată de sfeclă, apoi au sosit și celelalte mâncăruri.
Salata numită „Salata ecologică Peskesi FARM” este preparată cu produse bio de la ferma proprie, varză albă și roșie, salată verde, cicoare, conopidă, broccoli, morcovi, ceapă verde, pătrunjel, migdale felii, măr, smochine, stafide, susan, nuci, verdețuri sălbatice și muștar în sos din ulei de măsline, miere, și pekmez (sirop turcesc din struguri), o combinație la care nu mă așteptam, a fost delicioasă. „Kreokakavos” , carne de porc prăjită cu miere și cimbru, însoțită de piure de legume presărat cu ceapă verde, cu o aromă deosebită, foarte plăcută, la fel și gustul, se topea în gură, a fost delicios, iar „Friptura de porc Perkesi” însoțită de legume la grătar plăcută mai întâi văzului și mirosului apoi și gustului a fost și ea foarte bună. „Pâinea” , diferite tipuri de pâine cretană, a completat masa acelei seri.
Am solicitat să facem plata dar am primit patru pahare, două cu „Înghețată” și două cu „Raki cu gheață” , l-am gustat și eu, era rece și tare, apoi a sosit și Nota de plată, am achitat cash 40,80 euro plus dar se poate plăti și cu cardul.
Mâncarea deosebită atât prin rețete cât și prin prezentare, personalul amabil, rapid și profesionist fac acest restaurant recomandabil celor care vor o mâncare tradițională într-un local tradițional, eu îl recomand tuturor celor ce citesc aceste impresii….
În a doua seară petrecută în Heraklion ne aflam culmea tot prin Piața Leilor, pe la Bazilica San Marco care adăpostește azi Galeria Municipală de Artă venind dintr-o plimbare mai lunngă, așa că am mai mers câteva minute la un local de pe Strada Milatou, numărul 6.
Taverna o Magos
A fost al doilea loc în care am servit cina, aflat la adresa de mai sus pe care o găsisem pe Tripadvisor, 5 puncte din peste 340 de recenzii, locul 9 din 427 restaurante, mă tenta pentru mâncarea lui greacă, mediteraneeană, europeană, opțiuni lui vegetariene, vegane sau fără gluten nu mă interesau, oferită la prânz și cină, la prețuri destul de mici, încadrat la „$” pe Tripadvisor. Se află la parterul și în fața unei clădiri cu două etaje.
Pe facebook, pe FB găsiți numărul de telefon și mai multe detalii despre Taverna Magicianul cum s-ar numi la noi, la români, printre care și programul de servire a mesei, lunea închis, de marțea până sîmbăta deschis de la ora 11:55 dimineața până la 1 noaptea, mi-a plăcut ora de deschidere 12 fără cinci astfel ca la fix să poți fi așezat la masă, duminica se deschide la 12:30 și se închide la 19:30.
Am fost invitați să luam loc la o masă și am primit Meniuri în engleză și franceză, prețuri bune, dar puține informații despre mâncărurile preparate. Și aici sunt oferite Antreuri, Salate și Brânză Cretană, Carne și Fructe de mare, Bucatele zilei și Arome tradiționale, la care se adaugă Deserturi, nu prea multe, și Băuturi, cu sau fără alcool...
M-am decis repede pentru Salată Cretană, Creveți la grătar, Musaca și Sutzukakia, iar pentru băut Apă și Bere. Citisem că taverna are un vin roșu local bun care se servește la carafă, eu eram curioasă, soțul era cu principiul „vinul după bere...” , așa că a comandat și o carafă de vin, nu mare, 250 mililitri.
Am mers puțin în sala cu câteva mese, am pozat sala și barul, am, pozat terasa și am revenit la masă. Băuturile sosiseră, „Apa minerală Zaro' s” și „Berea Mythos” au fost reci și binevenite după o zi plină, obositoare dar plăcută, iar „Vinul roșu local” a fost bun, dar nu cum citisem, soțul l-a apreciat mai mult, cantitativ.
„Salata Cretană” avea cartofi copți, pesmet cretan, cicoare, roșii, ceapă proaspătă, brânză xinomizithra, ou și oregano și a fost foarte plăcută în special prin gustul ușor acrișor și textura date de xinomizithra, amestec de brânză proaspătă și smântână, „Creveții la grătar” cu oregano, lămâie și sos de usturoi cu ulei de măsline, busuioc, sare și piper au fost în specific cretan, gustoși, aromați, ușor condimentați...
Au urmat „Musacaua” , carne de porc, cașcaval, brânză și ingredientele cunoscute, și „Soutzoukakia” , chiftele tradiționale grecești, alungite și condimentate cu chimen și usturoi servite cu sos tomat și cartofi prăjiți, ambele gustoase și foarte plăcute prin gust, aromă, compoziție….
Când am solicitat să facem plata am primit o „Sticluță cu Raki” , apă mai aveam, și o farfurie cu două „Prăjiturele” , sticluța a rămas plină, farfuria nu…. A sosit și Nota de plată, 37,40 euro, am achitat-o plus cash, se poate plăti și cu cardul.
Acest local merită vizitat de cei ce ajung în Heraklion pentru mâncarea lui gustoasă, deosebită, pentru personalul amabil și profesionist, prețuri excelente.
Concluzii 2021
2021 a fost un an mai bun călătoriilor dar stresant călătorilor, cu curse de avion anulate, excursii amânate, bani nereturnați sau returnați după doi ani, dar sper și doresc tuturor cititorilor acestui review, tuturor AFA-iștilor, user-i, web-i, administrator ca anul care vine să aducă în familiile lor cât mai multe excursii, numai sănătate, multe împliniri și bucurii!!!
LA MULȚI ANI 2022!!!
despre SERVICII
Personal amabil, profesionist
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Meniuri variate, prețuri decente, mâncare bună, gustoasă...
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Localuri frumos și bine poziționate, aflate în centrul vechi, puțin retrase de hărmălaia din capitala Cretei... mi-au plăcut
Trimis de mprofeanu in 28.12.21 18:34:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Excelente alegeri: specific local, aspect foarte plăcut, iar de gust nu mă îndoiesc!
La mulți ani și la cât mai mulți călătorii lungi și frumoase in 2022!
@Carmen Ion: Mulțumesc frumos! Aceleași urări și vouă! Cu mare drag, !
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 [Petousis Taverna [Ammoudara]] Petousis Taverna — scris în 24.07.23 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 De-ale gurii în Kokkini Hani — scris în 10.03.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 [Spyros Taverna [Pano Gouves]] O cină cu bouzouki în Pano Gouves — scris în 08.03.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ