ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
JUN-2023
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La masă în Chora Skiathos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

  Închei miniseria de articole din vacanţa „sporadă” cu review-ul de faţă, iar din Skopelos, „mă întorc” în Skiathos să povestesc şi despre experienţele culinare avute în capitala micuţei insule Skiathos, orăşelul dichisit omonim. Aici, problema se punea altfel, fiindcă în Skiathos era aglomeraţie mare, turişti de toate felurile, inclusiv mulţi conaţionali, deh, zborul direct aduce avantaje din toate punctele de vedere.

 Cu câţiva ani în urmă, Skiathos era o insulă scumpă şi cam exclusivistă, anul trecut nu mi s-a mai părut deloc aşa, ba chiar mi-a creat impresia unei insule destul de accesibilă şi ceva cam comercială, lucru care poate fi apreciat ca aspect pozitiv, dar şi ca minus, depinde din ce unghi priveşti.

Ca să dau curs acestei vechi invitaţii lansate de @webmaster26 aici, pe care nu am putut-o onora la timp, încerc să mă achit de promisiune şi să povestesc despre „mâncarea” noastră din Skiathos Town, în general, incluzând şi taverna Crazy Spoon (Trelo Koutali) . Vorba aceea, mai bine mai târziu, decât niciodată!

   Aşadar, stând în Chora Skiathos patru zile şi nefăcând deplasări în afara oraşului, cu excepţia uneia către plaja Koukounaries, toate tavernele care ne-au găzduit la masă au fost localizate în capitală. A doua zi de cum am sosit, am avut parte şi de compania unor prieteni buni care au venit independent, cu cursa aerieană directă,  aşa că am luat masa împreună de câteva ori, ba chiar am sărbătorit o aniversare într-un cadru aproape familiar.

  Încep cu taverna Alexandros Gyros la care ne-am potolit foamea în prima seară. Obosiţi fiind după toată ziua pe drumuri, am dat o tură de recunoaştere prin oraş, ca mai apoi să ne retragem la cazare, la Blue Horizon vezi impresii

 Situată într-o intersecţie, exact la colţ, când coteam spre Odos Agiou Fanouriou, taverna Alexandros Gyros este micuţă, cu mese în stradă şi foarte intimă, localnicii fiind clienţii majoritari. Specializată în gyros şi souvlaki. Pentru noi a fost exact ce ne trebuia, la momentul când ne trebuia. Desigur, am ales câte un gyros mix, porc şi pui (9 €/porţia), care ne-a picat mănuşă, o bere şi un vin al casei, la carafă de jumătate de litru. Gyros-ul a fost delicios, însă n-am mai revenit aici din motive de alte localuri, însă mi-a rămas în minte taverna ca fiind prima care ne-a ospătat în prima seară din Skiathos la preţuri modice.

 

   Ca să menţionez un alt local din apropierea cazării care ne-a plăcut, voi spune câteva cuvinte despre To Balkonaki sau tradus în Little Balkony, la care am luat masa de vreo două ori, prima dată singuri, a doua oară împreună cu prietenii noştri. Şi acesta era un local micuţ, cu câteva mese înăuntru şi alte câteva afară, în faţa sa, în stil grecesc, familiar.

Date de identificare:

Adresă: Agiou Fanouriou, Skíathos, Greece

Tel. : +30 2427023457

Prima dată, din meniu ne-a făcut cu ochiul mousaka (11,50 €), gyros de porc (9,50€) şi o salată specialitatea casei, botezată, Balkonaki. Salata, pe post de starter, a fost ceva deosebit, absolut delicioasă (9,50€). Pe urmă au venit felurile principale pe care le-am share-uit cu succes, constatând că au un gust aparte, foarte bun, destul de fin. Le-am udat cu vin alb, de casă, la carafă, iar pentru faptul că bucatele ne plăcuseră, le-am recomandat cu drag şi prietenilor hotărând să revenim cu ei cu tot ziua următoare. A doua oară, practic am repetat comanda precedentă, bine, am mai adăugat un pic de ouzo pentru savoare, dar preparatele au fost la fel de bune, apreciate şi de prietenii noştri care s-au declarat mulţumiţi de local în pofida faptului că masa noastră era în buza străzii.

 

  În ziua în care au aterizat prietenii noştri, noi prânziserăm la taverna O Batis din portul vechi, un local situat undeva sus în coasta unei coline, cu o frumoasă privelişte asupra mării şi portului de unde acum pleacă vasele mici, de excursii. Desigur, Batis este genul de local cu tradiţie, care are specific peştele în principal, dar prezintă cu succes şi preparate din bucătăria clasică grecească. În nota obişnuită a tavernei, am optat pentru sardine la grătar (8,50€), gavroşi (8 €), însoţiţi de o porţie zdravănă de cartofi prăjiţi (4€), udate toate cu retsina la jumătate de litru. Nota de plată subţirică (30 €) cu totul, priveliştea şi serviciul au fost pe placul nostru, aşa încât am recomandat cinstit localul prietenilor când au sosit înfometaţi şi ne-au cerut o părere sinceră despre unde am putea merge la masă.

  Lângă O Batis se află Stamatis, o altă tavernă, aproape trasă la indigo cu Batis. Stamatis le-a făcut cu ochiul prietenilor noştri şi a devenit alegerea lor pentru a cina imediat cum au sosit, practic în aceeaşi zi în care fuseserăm la Batis. La Stamatis noi am avut cam aceeaşi opţiune ca şi cea de la prânz, pentru peşti gavroşi şi sardine, aproximativ la aceleaşi preţuri, însă companionii s-au „aruncat” în tot felul de preparate: salate, mouasaka, peşte la grătar, fiindcă duseseră dorul bucatelor greceşti şi nu ştiau ce să mai comande, că de oprit nu prea au făcut-o decât după ce au clacat. Bine, am ajutat toată mâncarea cu ceva de băut, ba bere, ba vin, ba apă, după gust, dar tot a fost mult cantitativ şi mult la nota de plată.  

Date de identificare:

Taverna O Batis

Adresă: Old Port Skiathos 370 02, Grecia

Tel. : +30 2427 022288

Taverna Stamatis 

Adresă: Old Port Skiathos 370 02, Grecia

Tel. : +30 2427 022924

 

În altă seară, am luat-o uşurel la plimbare depăşind portul nou, spre aeroport până am ajuns în dreptul Tavernei Ta Kymata care ne-a încântat cu terasa sa în buza mării, cu poziţia din care observam toate avioanele ce se pregăteau să aterizeze pe periculoasa pistă a aeroportului, acolo unde aveam să mergem şi noi să” vânăm” senzaţii tari.  

Date de identificare:

Adresă: Odos Paraliakos, Skiathos 370 02, Grecia

Tel. : +30 2427 023753

S-a comandat multă mâncare, la fel şi de băut, dar destul de diferit. Soţul a vrut sardine la grătar (9€), bine, la început am luat o salată grecească pe care am shareuit-o (8,50€), iar eu m-am orientat la bouyourdi (7,80€) pe care-l văzusem la o masă vecină că arată foarte bine. A fost şi foarte reuşit gătit, recunosc, dar nici celelalte n-au fost mai prejos. Prietenii au mers pe dorada la grătar şi mousaka. Am udat totul cu vin şi bere, iar nota noastră de plată s-a ridicat până pe la vreo 40 €, dar ne-am asumat-o fără crâcnire, ba am lăsat cash şi câţiva euro pentru serviciu.  

 

Crazy Spoon sau Trelo Koutali este taverna grecească ce arborează steag românesc fiindcă da, proprietara este o româncă, Maria, o ardeleancă ce a reuşit să-şi deschidă şi să menţină o afacere în Skiathos, un lucru admirabil!  

Date de identificare:

Adresă: New Port (front of the taxi station - Romanian flag), Skíathos, Greece

Website: https://www.facebook.com/CrazySpoonSkiathos

Tel. : +30 2427 021738

E-mail: trelokoutali@gmail.com

 Aici am sărbătorit o aniversare şi a fost memorabilă aş zice. Am ales două platouri de mix de peşte asortat cu fructe de mare, câte unul pentru două persoane, absolut suficient, chiar greu de dovedit, dar mai ales gustos. Am asezonat mâncarea cu vin alb sec, mai înainte pofta fiind stârnită cu un pic de ouzo, atât cât să devină interesante bucatele. Într-adevăr, aşa cum bine remarcase anterior userul ce a scris despre tavernă, nota de plată este uşurată de zece procente pentru români, lucru de apreciat pentru o româncă stabilită de mulţi ani în Grecia care n-a uitat de români.

Noi fiind patru, consumaţie generoasă, nota de plată cu tot cu bonus, a sărit binişor de o sută de euro, dar n-a fost bai, că totul a fost fără cusur: serviciu, preparate pentru care am achitat şi noi ceva bănuţi în plus.

 

Concluzie

  În Skiathos Town toate pretenţiile gastronomice ne-au fost atinse, am testat şi savurat mâncărurile preferate şi am fost mulţumiţi. Nici de preţuri nu mă pot plânge, nici de servicii nu pot zice ceva de rău. Experienţele culinare s-au dovedit a fi reuşite, faptul că i-am avut companioni la masă pe bunii noştri prieteni a fost un avantaj de netăgăduit, un fel de bonus nesperat, deoarece am aflat cu doar o săptămână îniante că ne vom întâlni în Skiathos.

  La final, voi spune că sunt bucuroasă că cel de-al 500-lea articol al meu încărcat pe AFA s-a nimerit să fie despre Grecia, preferata noastră în materie de vacanţe de vară în ultimii ani. Şi mai încă am un motiv de bucurie, în sfârşit, am reuşit să termin de povestit Grecia 2023. Sper ca în curând timpul să mă lase să mă apuc şi de 2024 fiindcă aş avea locuri noi de descris şi lucruri interesante de spus. Până atunci, vacanţe minunate vă doresc şi de aici înainte!

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=CRrbSYQWGyg

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 17.10.24 21:19:52
Validat / Publicat: 18.10.24 04:22:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 364 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Privelişte de la masă, Taverna O Batis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.10.24 04:24:23]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[18.10.24 06:18:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONE
[18.10.24 07:18:14]
»

@irinad: Felicitări pentru cele 500 de articole și la cât mai multe! Felicitări și pentru că "ai terminat Grecia 2023"! 🙂 Abia aștept să povestești despre... oarece destinații pe care le-am avut amândouă vara asta! 😉 Abia aștept să povestesc și eu; încerc același sentiment ca tine, că n-o să ajung niciodată la zi...

În fine... Până una-alta, îți spun că mi-e dor de voi și vă doresc tot de călătorii inspirate să aveți parte! 😘

Pușcașu Marin
[18.10.24 08:08:25]
»

@irinad: Prezentul articol se încadrează, din punctul meu de vedere, la răspândire de” droguri” de mare risc . L-am citit, m-am uitat la fotografii și într-adevăr, ochii mei văd cana de cafea de pe masă, dar mintea mea... e departe.

Uite de-aia nu-nvăț eu limba greacă. Ca să nu știu ce-i aia mousaka, souvlaki, tzatziki etc

Îți doresc să fi ajuns doar la jumătate cu cele 500 de articole scrise aici. Și îmi doresc și mie să fiu aici și să le citesc și pe următoarele (cel puțin) 500 care vor mai veni. Urmare a oricăror destinații turistice pe care vi le veți dori voi.

irinadAUTOR REVIEW
[18.10.24 08:15:05]
»

@crismis: Mulţumesc pentru vorbele frumoase, adevărul este că, deşi nu cred că era cazul să menţionez numărul rotund de articole, a fost aşa o reacţie puţin necontrolată.

Mă bucur să aflu că şi voi aţi dus la îndeplinire planurile ţesute la întâlnire, şi, la fel ca şi tine, abia aştept să văd ce aţi vizitat mai exact, pe unde aţi stat sau mâncat.

Pentru tura de iunie, pentru noi totul a decurs aşa cum îţi spusesem, pentru tura de septembrie vacanţa a fost mai aventuroasă. Sper să povestesc, deocamdată îţi voi călca pe urme într-o destinaţie frumoasă despre care am învăţat multe de la tine, din articolele tale, întotdeauna pliabile şi planurilor noastre, datorită potrivirii de gusturi.

Şi mie mi-e dor de voi, sper să ne revedem cu bine! Până atunci, vă îmbrăţişez cu drag!

irinadAUTOR REVIEW
[18.10.24 08:16:08]
»

@webmaster: Mulţumesc frumos, mă simt onorată!

irinadAUTOR REVIEW
[18.10.24 08:27:32]
»

@Pușcașu Marin: Mulţumesc mult, îţi voi spune un secret care nu-mi face neapărat cinste: în limba greacă ştiu un număr limitat de cuvinte, învăţate în special în... multele vacanţe petrecute în această ţară. Noroc că grecii, în majoritatea lor covârşitoare, vorbesc engleză, aşa că nu avem barieră de limbă, de aceea nu ţin musai să învăţ greacă mai mult. Literele le cunoaştem, măcar de la matematică şi tot ar trebui să le ştim.

Vă doresc şi vouă să aveţi vacanţe minunate din care să ne tot povesteşti, fiindcă eu nu voi ajunge sigur în multe dintre ţinuturile în care aţi ajuns voi, aşa că mă voi delecta fie la cafea, fie în alte momente la fel de importante, cu articolele tale!

Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.10.24 09:12:06]
»

@irinad: În primul rând, yummy!!! . Ce mâncăruri delicioase!

Și în al doilea rând, felicitări pentru cele 500 de reviewuri! La cât mai multe călătorii frumoase și reviewuri pe măsură!

Te îmbrățișez cu drag!

k-lator
[18.10.24 09:56:17]
»

@irinad: Wow... 500 de articole! Felicitări pentru acest record personal! Vă doresc să fiți sănătoși, să călătoriți cât mai mult în orice colț de lume vă doriți voi, astfel încât să ai ce ne împărtăși.

Gânduri bune și la cât mai multe articole, cu povești de pretutindeni!

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[18.10.24 10:59:40]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc mult, Carmen! Ei, știi că amândouă, și nu numai noi, ne dăm în vânt după mâncarea grecească ce, normal, ni se pare delicioasă!

Ești și tu pe aproape să "împlinești" 500 de articole, așa că mai scrie-ne, că o faci bine și frumos!

Te îmbrățișez cu drag!

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[18.10.24 11:09:56]
»

@k-lator: Da, cu timpul am îmbătrânit și eu, dar și numărul de articole s-a "rotunjit"!

Sincer, nici nu prea mi-am dat seama cât de repede a zburat timpul, parcă mai acum nu știu când atinsesem suta, după aceea se așează oricum.

Mulțumesc frumos pentru urări, cu drag vi le întorc și vouă. Știu că și voi iubiți călătoriile, așa că și eu îți adresez îndemnul sincer de a scrie, pentru că scrii frumos. Abia aștept, de pildă, să citesc Andaluzia ta.

Te pup!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, k-lator, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Skiathos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066945791244507 sec
    ecranul dvs: 1 x 1