ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2025

SERVICII:
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:

Unde am mâncat în Meknès

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul precedent, am vorbit despre cazarea de două nopți din Meknès, acum voi povesti despre restaurantele la care am mers în acel sejur. În prima zi petrecută în Meknès terminând plimbarea la Mausoleul „Moulay Ismail” am mers la Palatul Salma, citisem ceva referințe despre el, aflat la doar 150 de metri.

Café Restaurant Salma

Se mai numește și Palais Salma, pentru noi Restaurantul Pașnic, se află în Derb Hammam My Ismail. Are cont pe FB, Email [email protected] și bucătărie marocană pentru prânz, cină sau noapte târzie. „Salma” pregătește și diete speciale, mâncare vegană, vegetariană sau mâncare halal.

Pe Tripadvisor ocupă poziția 20 din 129 de restaurante clasificate și este apreciat cu 3.5 din peste 310 recenzii, cel mai puțin apreciat fiind costul preparatelor.

Funcționează într-o clădire în stil marocan tradițional, cu mobilier și ornamentații cu specific marocane, cu parter, etaj și încă un nivel parțial terasat unde este amenajată o Terasă, loc ideal pentru a savura o mâncare, un ceai sau o cafea și pentru a admira sau poza vederea impresionantă asupra orașului.

Am optat să mergem pe terasa deschisă, încă însorită la început de noiembrie, pentru a profita de ultimele raze de soare și de perspectiva oferită asupra orașului.

Am fost conduși la o masă și întrebați ce preferăm, Meniul a la carte sau Meniu fix.

Meniul à la carte oferă Salate, Marocană, Salma, Salate cu smochine, cu crutoane din pâine prăjită și legume, Supe, cu usturoi sau cu ciuperci, Garnituri, cartofi prăjiți sau piure, Feluri principale, Mix grill, Penne Arrabiata sau Penne Alfredo cu ciuperci, Afumături, piept, coaste sau obraji de vită, Coaste fripte și alte preparate. Ca Desert sunt oferite diferite prăjituri, cu brânză, ciocolată, cu fistic, iar ca Băuturi o gamă largă de Ceai, Cafea, Sucuri, Freșuri și Mojito.

La acestea se adaugă cele care se găsesc în Meniurile fixe, două variante complete cu câte două Antreuri, Supă Harira, Salată marocană sau Salma, Omletă, Feluri principale, Cușcuș, Tagine, Pastilla, Frigărui de pui sau miel și Desert, Portocale cu scorțisoara, Fructe de sezon sau salată, Prăjitură (Patiserie) marocană, putând fi combinate doar ofertele dintr-una din variante.

Am optat pentru Meniuri fixe și am solicitat Supă Harira și Salată marocană ca Antreuri, ca Feluri principale Cușcuș cu carne de miel și Frigărui de pui la grătar iar ca Desert Prăjitură marocană

Am făcut câteva poze pe terasă și în împrejurimi, apoi am coborât la parter și am pozat Sala restaurantului și am revenit pe terasă.

Între timp am primit din partea casei Pâine marocană și Măsline. Am așteptat puțin și au sosit Antreurile marocane, despre ele am scris în review-urile anterioare, care au fost gustoase, foarte bune.

„Frigăruile” , clasice dar foarte aromate datorită ingredientelor folosite, lămâie, usturoi, ardei, chimion, coriandru, ghimbir, o combinație reușită cu cartofii pai și garnitura de cușcuș, (pastă făinoasă în formă de bobițe obținută dintr-o făină grosieră, gătită la aburi în vase speciale) au fost delicioase, mi-au plăcut mult deși nu sunt amataoare de pui. „Cușcușul” a fost așa cum mă așteptam, carnea de miel fragedă, cușcușul foarte aromat, sunt folosite ingredientele de la frigărui plus scorțișoară, iar legumele își păstrau culoarea și textura chiar gătite fiind. Ca dulce „Prăjitura” primită a fost un obișnuit pandișpan cu cacao.

Nota de plată, 300 Dh crescută puțin am achitat-o cash și în relații prietenești ne-am despărțit de amfitrionul nostru.

Dar Baraka

A doua seară am mers la acest restaurant, pentru noi Casa Binecuvântată, un restaurant de familie aflat în 5 Rue My Abdellah ben Ahmed din Medină. Și despre el citisem referințe bune. Are cont pe FB, Email [email protected] și bucătărie marocană pentru prânz și cină, zilnic între orele 12 și 23, oferind și mâncăruri fără gluten, vegane sau vegetariene.

Pe Tripadvisor ocupă poziția 1 din 133 de restaurante clasificate și este apreciat cu 5 din peste 900 recenzii. A primit și „Travelers' Choice 2024” .

Ajunși la restaurant pe la 5 și jumătate l-am găsit închis. Știam că are program zilnic între orele 12 și 23 și mă gândeam că trebuie să caut alt local, dar am văzut anunțul, „Vă rog, bateți la ușă!” la care eu adaug „tare” . Am bătut și noi și destul de repede a apărut un domn, nu tânăr, care ne-a invitat să intră și să luam loc la o masă. Sala goală mi-a dat o stare de incertitudine. Citisem încă de acasă recenzii, aproape toate foarte bune, începusem să mă gândesc să mergem la alt local, dar…. De regulă mergem la masă „între mese” , când prânzul fusese deja servit, iar cina nu începuse. Când am plecat, peste vreo oră, localul începuse să se populeze, sunt convinsă că s-a umplut, de regulă fiind necesare rezervări.

Gazda noastră a plecat să aducă Meniuri, noi am rămas să privim sala în care ne aflam. Eram la parterul unui riad tradițional berber, decorat și mobilat tradițional, amenajat ca Restaurant, la etaj locuiesc gazdele împreună cu doi nepoți. Doamna Fatima se ocupă de bucătărie, soțul ei, Noureddine, servește la mese și administrează localul, iar cei doi nepoți îi ajută la toate. Ca la toate riadurile, pe acoperiș este amenajată o Terasă unde în zilele frumoase se poate servi masa. Nu a fost cazul pentru noi, ziua fusese frumoasă dar se înserase și era răcoare.

Am primit Meniurile tipărite cu poze, detalii și prețuri, cum îmi plac mie, domnul Noureddine s-a retras, noi am început studiul.

Meniul începe cu Salate marocane, Taktoka făcută din roșii și ardei copți, Zaalouk din roșii și vinete coapte, amândouă pot fi consumate reci sau calde, Aleadas făcută din linte și legume proaspete și Alhimas cu năut și scorțișoară. La Supe nu stă prea bine, pregătește doar Harira cu roșii și năut, dar oferă un Platou regal cu Pastilla cu pui. Doamna Fatima pregătește o gamă largă de Tagine vegane, vegetariene, cu carne sau chifteluțe de pui, vită sau cămilă, Cușcuș vegan, vegetarian, cu carne sau chifteluțe de vită sau pui. Sunt oferite și trei Meniuri fixe, variante complete cu salată, fel principal și dulce și Băuturi, Ceai, Cafea, Apă, Răcoritoare din gama Coca.

Ajutați și de gazda noastră ne-am decis repede pentru Salată Zaalouk și Chickpea și pentru Tagine cu chifteluțe de vită și Tagine cu pui și lămâie iar de băut Ceai de mentă, whisky berber. Ca de obicei am renunțat la dulce.

Gazda noastră a plecat cu comanda, eu am plecat să pozez prin sală, soțul a rămas la masa. Când am revenit am găsit pe masă Pâine marocană și Măsline, le adusese domnul Noureddine în timp ce pozam, apoi au sosit și salatele.

„Zaalouk” , vinete coapte tocate mărunt amestecate cu roșii, usturoi, ulei de măsline și condimentate cu chimen, boia de ardei, sare și piper, servită caldă a fost gustoasă, dar cred că era mai bună rece sau nu eram eu obișnuită cu așa ceva, am mai mâncat ceva asemănător apoi la Chefchaouen și m-am obișnuit. „Chickpea” , cu năut fiert și scorțișoară nu s-a ridicat la așteptările mele ca să nu zic altfel, se vede și în poze cum arată, parcă era ceva asemănător cu mazărea mai nefiartă dar mai aromată.

Am băut și din ceaiul de mentă, ni-l recomandase Noureddine, foarte bun, cu totul deosebit, unul dintre cele mai bune ceaiuri băute de mine. Aveau ofertă două ceaiuri la preț de unul.

Au sosit și taginele, „Tagine cu pui” a fost plăcută mai întâi pentru văzului, pulpa de pui acoperită cu un ou ochi și ceapă rumenită, și mirosului datorat condimentelor ghimbir măcinat, turmeric, chimen, scorțișoară, coriandru, apoi și gustului, carne fragedă, plăcut aromatizată, de feliile de lămâie și de gustul acrișor nu mai spun nimic. „Tagine cu chifteluțe din carne de vită” amestecată cu ceapă, usturoi, chimen, coriandru, paprika, scorțișoară, sare, piper și, binențeles, ouă, mici cât o nucă, rumenite în ulei de măsline cu sos de roșii, aromată și apetisantă a fost bună gustoasă, soțului i-a plăcut.

Am solicitat Nota de plată, amfitrionul nostru ne-a adus-o, 225 Dh, a luat loc la masa noastră și vorbind bine franceza am povestit, mai mult el, despre Maroc în general, mai mult despre Meknès, obiective turistice, specific local, dar și câteva lucruri despre România. Am crescut puțin Nota și am achitat-o cash, apoi, conduși de gazda noastră, am părăsit restaurantul îndreptându-ne spre cazare după o zi frumoasă și o masă bună.

„Palais Salma” și „Dar Baraka” sunt două restaurante bune în Meknès care trebuie avute în vedere dacă ajungeți acolo și le recomand cu încredere. Mergeți acolo și nu veți regreta!

Trimis de mprofeanu in 25.01.25 18:42:49
Validat / Publicat: 25.01.25 19:15:36
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P29 Meknès, Restaurant Dar Baraka, Masa noastră cu Pâine marocană, Salată Zaalouk din roșii și vinete coapte și Chickpea cu năut și scorțișoară
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[25.01.25 21:46:13]

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

De asemenea, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[25.01.25 21:49:02]

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mishu
[26.01.25 22:19:58]

@mprofeanu: Doamne ce apetisant arata totul si ce frumos este locul. Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[26.01.25 23:32:59]

@mishu: Mulțumesc frumos!

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Meknes?: