EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dönerul Turcesc - o explozie simplistă de arome presărate cu tradiție
"Turcii au cunoscut o artă culinară care a influențat lumea întreagă, unde ingredientele simple sunt combinate într-un mod care produce o savoare complexă și completă. "
Locație: aici, aproape de Aydın Tava Ciğer
Prin vizitele noastre de prin centrul orașului Edirne, am ajuns inevitabil și în zona aceasta a restaurantelor mai tradiționale. Tot aici sunt și multe Donerii dacă putem spune așa. Mațe fripte (prăjite), ficat prăjit, carne rotisată și nu numai. Aici vii dacă vrei să mănânci ieftin și bun!
Să fac o mică paranteză... anul trecut în septembrie, am fost la Ekrem Coșkun Doner dar se pare că acum, la vizita actuală, locația fie fusese mutată, fie desființată complet. De ce? Păi pur și simplu nu mai era Ekrem Coșkun Doner ci Lades Döner. Configurația locației era aceeași, bucătăria pe partea dreaptă, casieria imediat pe stânga plus mese unde se putea servi mâncarea plus alte mese la etaj, doar că totul era renovat.
Nici angajații nu mai păreau să fie aceiași, dar totul era nou, locația fiind remodelată. Fiind deja trecut de 12, cu o foame simțitoare, după micul dejun light primit la cazare, nu am putut refuza un döner. Noua locație se laudă cu mai multe preparate consacrate, precum iskender, doner (de pui și vită) dar și ceva ciorbe.
Am comandat câte o porție de doner la farfurie (un fel de shaorma la farfurie dacă vreți), una de vită și una de pui. Le-au adus relativ repede, dar mi-am dat seama că lipsește ceva din combinație... cartofii prăjiți! Aoleuuu, i-am zis... nenea nema cartofi, și-au cerut scuze și i-au adus după 5-10 minute că nu erau făcuți. Până au adus cartofii, preparatele deja se răceau considerabil drept urmare am început să mâncăm din ele până să-i aducă.
____
Cine a inventat Donerul???
Cuvântul shaorma sau shawarma vine din limba arabă şi înseamnă “rotativ” . Turcii au botezat shaorma arăbească ca fiind “doner kebab” , ce s-ar traduce prin “kebab rotit” . Undeva prin secolul 19, o familie de turci (bucătarul chef İskender Efendi) a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire și rotisare a cărnii în faţa flăcării de la orizontală la verticală. Astfel că bucătarii au putut să taie carnea mai uşor şi să o facă ceva mai sănătoasă, pentru că grăsimea se ardea dar se şi se scurgea mai eficient, în tava amplasată la baza rotisorului. Practic înainte, carnea era rotisată pe orizontală, așa cum sunt pregătite în prezent mațele fripte (Kokoretsi or kokoreç).
Așadar Iskender kebab, cunoscut sub numele de doner kebab, a fost inventat de către chef-ul turc İskender Efendi în Bursa, Turcia, în secolul al XIX-lea. El a mai introdus o metodă inovatoare de a servi carnea rotisată de kebab într-o pâine pita împreună cu sos de roșii, brânză și oțet balsamic. De asemenea, varianta turcească este mult mai sănătoasă spre exemplu față de cea autohtonă. De ce? Simplu... pentru că turcii nu pun 30 de sosuri ca la noi... tzatziki, sos de usturoi cu maioneză, maioneză simplă, ketchup dulce, ketchup picant, sos curry, etc. Maioneza şi sosul de usturoi sunt adevărate bombe calorice. Dacă o mănânci fără sosuri, donerul (sau shaorma) are cu 60% mai puţine calorii.
Abia prin anii 1950, a apărut shaorma la lipie, în Germania, inventată tot de un emigrant turc, care a observat că prin împăturirea cărnii și a celorlalte ingrediente, se reduc considerabil șansele de a te murdări de la diversele sosuri. Din acel moment, shaorma a devenit un preparat care se găsește cam peste tot în lume, din America și până în Rusia și a fost evident reintrepretată în funcție de țară, de gusturi, de cultura zonei, astfel că se prepară fie cu carne de miel, pui, vită, chiar și carne de... capră! În Germania este considerată ca fiind cea mai populară mâncare stradală. Dacă s-ar face un sondaj şi la noi, probabil şi românii şi-ar declara dragostea nelimitată pentru acest fel de mâncare.
____
Degustarea
Trecând peste micul incident cu cartofii, carnea a fost foarte suculentă, bine făcută, adică exact cum trebuie, iar combinația cu salata și roșiile și OREZUL, foarte foarte bună și echilibrată. Ce-mi place mie că este atât de simplu donerul la ei, atât de puține ingrediente dar rezultatul este spectaculos. Fără varză murată, fără 20 de sosuri ca la noi, fără toate legumele de pe taraba din piață. Cred că turcii ar muri de nervi dacă ar vedea carcaletele nostru autentic... ????
Pentru prepatele anterior menționate se puteau alege câte 3 variante. Varianta 1 consta într-o porție, varianta a doua într-o o porție și jumătate iar varianta a treia da... ai ghicit, porție dublă. Noi am ales varianta de mijloc. Puiul la farfurie era 80 de lire iar vita era 105 lire. Am mai comandat și suc + ayran și în total am ajuns undeva la 200 de lire dacă îmi aduc bine aminte adică vreo 50 de lei. Dacă mergeam pe porția simplă, prețul scădea binișor sub 200 de lire și chiar și aceea era suficientă.
____
Concluzii
Așadar locația o consider una ultra-centrală, în buricul problemei ca să zic așa, suficiente preparate dar nu atât de multe încât să nu știi ce să comanzi și nu în ultimul rând, foarte ieftin! Cred că aici am mâncat cel mai ieftin dintre toate locațiile frecventate. Dacă aveți drum prin Edirne și vreți ceva ieftin, bun și rapid, puteți trage o fugă și aici la Lades Döner. Nu pot să zic că-i cel mai bun doner din oraș pentru că nu am frecventat atât de multe locații, DAR este FOARTE BUN!
despre SERVICII
Pentru lipsa cartofilor - depunctare. ????
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 02.02.23 12:44:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Să vă fie de bine!
”Pentru prepatele anterior menționate se puteau alege câte 3 variante. Varianta 1 consta într-o porție, varianta a doua într-o o porție și jumătate iar varianta a treia da... ai ghicit, porție dublă. Noi am ales varianta de mijloc. Puiul la farfurie era 80 de lire iar vita era 105 lire. Am mai comandat și suc + ayran și în total am ajuns undeva la 200 de lire dacă îmi aduc bine aminte adică vreo 50 de lei. Dacă mergeam pe porția simplă, prețul scădea binișor sub 200 de lire și chiar și aceea era suficientă
Mie mi se pare foarte mult ce aveați în farfurie. Cred că și varianta 1 la/pe jumătate era pentru mine prea mult. Important este că v-a plăcut!
Am să revin la articol când se va întâmpla să merg în Edirne!
@⭐ValentinB_88⭐: Si un SB dupa mult inghitit in sec. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: în sfârșit, de 2 zile îl așteptam ca pe salariu ????. Era așa ceva nefiresc 19-ele ăla. ????
Vă invit și la recenzia despre aydin tava ciger, de aici
Sunt pe vine și alte recenzii frumoase despre obiectivele vizitate. Mulțumesc și... multă putere poporului turc, în această zi nefastă. ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 [Waggon Cafe [Karaagac]] La vagonul din Karaağaç, — scris în 15.01.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Restaurant Köfteci Osman] Gustos şi tradiţional în Edirne la Köfteci Osman — scris în 29.06.23 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Aydin Tava Ciger] Din nou la Aydın Tava Ciğer - probabil cel mai bun restaurant din Edirne — scris în 06.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Edirne Food - se mănâncă bine, inclusiv la Mall — scris în 31.01.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Bucătăria din Mall - Edirne Food, partea a III-a — scris în 19.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Pe urmele Döner-ului autentic turcesc - Edirne Food, partea a II-a — scris în 15.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Aydin Tava Ciger] Deliciu gastronomic la Aydın Tava Ciğer - Edirne Food, partea a I-a — scris în 14.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ