EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Edirne Food - se mănâncă bine, inclusiv la Mall
Atâta timp cât ai mâncare în gură, ai rezolvat toate problemele momentului. (Franz Kafka)
Bucătăria otomană este influențată de rețetele din Balcani, Asia Centrală, Arabia și Mediterană și se caracterizează prin utilizarea uleiului de măsline, a ierburilor aromatice, a legumelor dar și a fructelor. Platourile populare incluse meze (mici porții), kebab-uri, dolma (legume umplute), baklava, etc. Este renumită pentru combinația de arome puternice și pentru utilizarea legumelor în preparatele sale.
Edirne, un oraș situat în nord-vestul Turciei, este cunoscut pentru bucătăria sa diversificată și delicioasă. Preparatele populare din Edirne sunt:
Tavukgöğsü: desert cu lapte și carne de pui
Köfte: chiftele de carne
Mücveri: fritter-uri cu legume
Pide: o variație a pidei (placinte cu blat subțire și umplutură) cu carne, brânză și ou
Mercimek Çorbası: supă de linte
Sıkma borek: rulouri de foi umplute cu brânză și ierburi.
Despre mâncătoriile din Edirne am mai vorbit...
Aici, când am fost la Aydın Tava Ciğer, aici când am fost la Ekrem Coșkun Doner dar și mai multe locații din Mall Erasta, despre care am scris aici.
Am repetat o parte dintre locații dar am încercat și altele noi. Se mănâncă bine la mall iar în pauzele de shopping puteți lua masa la ultimul etaj din Erasta Mall. Aici găsiți o gamă variată de restaurante dar și de fast fooduri, atât rețele internaționale cât și branduri propii, interne.
Așadar să purcedem...
___
Baydöner
Am mai fost aici în trecut, așadar am reluat experiența. Locația este situată la etajul superior din mall Erasta. Nu-i fast food, nu-i împinge tava... este restaurant cu ospătar. Sunt câteva, majoritatea aliniate vis-a-vis de fast-foodurile consacrate precum KFC, Popeye' s, Burger King, etc.
Cu toate acestea, "meniul" este doar o coală A4, care conține 3 variante de meniu. Așadar nu-i foarte complicat să te hotărești asupra comenzii. Am ales varianta de mijloc, anume Tek Iskender + Corba + Kucuk Salata + Kunefe.
După nici 10 minute ne-au adus ciobița de linte, cu o felie de lămâie dar o porție călduță de pide, foarte foarte bune ambele.
După alte 10 minute a venit și celebrul Iskender. Tek Iskender este un preparat culinar turcesc tradițional, originar din regiunea Bursa. Conține carne de capră sau vită (varianta a doua în cazul nostru) și este servit pe o pâine (pita), împreună cu sos de roșii, suc de lămâie. Carnea este fiartă sau prăjită și tăiată în bucăți mici, servită cu untul fierbinte turnat deasupra, la final, după ce preparatul este servit. Dacă dorești, poți refuza untul dar cum să faci așa ceva? Iskenderul este un preparat popular și apreciat în Turcia dar și în alte țări din lumea arabă.
După alte 10-15 minute a sosit și desertul, celebrul künefe. Deși multă lume îl confundă cu cataiful, ele fiind două deserturi similare, există diferențe regionale și culturale. Künefe este originar din Turcia, în timp ce cataif este popular în Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Ambele sunt preparate cu o crustă subțire de foi sau firigă (nu tăiței), umplute cu brânză sau nucă și servite cu sirop sau miere. În cazul cataifului, firiga poate fi înlocuită cu pâine fină sau frunze de filo. În general, künefe are o textură mai crocantă și este mai dulce decât cataif, care poate avea o textură mai moale și o aromă mai puternică a brânzei.
Am observat că servirea nu este punctul forte al unui restaurant, dar mâncarea compensează din plin. Spun asta pentru că nu prea vin să te întrebe dacă mai vrei ceva, dacă este totul în regulă. Doar prima dată să ia comanda, apoi să o aducă și eventual să debaraseze mesele. Treaba asta se întâmplă inclusiv cu localnicii, deci nu-i vreo diferență între ei și turiști. Așa se comportă cu toți.
Din nou, un obicei de al lor, plata se face personal la casieria din locație. Te duci frumos, indici masa la care ai stat (de obicei există un număr pe cutia de șervețele sau direct pe masă) și ți se spune cât ai de plată. Poți plăti cash sau cu cardul și dacă dorești poți lăsa și un tips într-o cutie special amenajată.
Toată treaba de sus a costat cam 150 de lire (adică vreo 36 de lei la cursul de astăzi când scriu recenzia, o liră fiind doar 0,24 Ron). Mie mi se pare foarte puțin iar porțiile sunt foarte mari, drept urmare dacă nu ești certat cu partenerul, poți împărți din mâncare. ????
Kunefe-ul ăla era așa de dulce, așaaa de dulceeeee, vaaaaaaaai. Cred că după primele două lingurițe, mi s-a dus glicemia la 200. Dar bun, foarte bun!
____
Tavuk Dünyası (partea 1)
Ca și locația menționată anterior și Tavuk era deja bifat dar cum ne-a plăcut și dățile trecute, nu am putut refuza ocazia de a mânca din nou aici. Prima dată am mâncat la Tavuk, la locația lor din Canakkale, când am rămas uimit de cât de gustoase sunt preparatele dar și de prețul modest.
Am comandat Mucidinden Soslu Tavuk, adică un soi de pui marinat după o rețetă specială care se servește cu paste delicioase, sos special plus o salată mediteraneaă proaspătă. Aici meniul este mult mai stufos, oferta fiind mult mai bogată și diversificată. Au farfurii mari pătrare, cu 4 feluri de mâncare, sau farfurii mai mici, dreptunghiulare, împărțite în 3, precum cea primită de noi pentru felul anterior amintit.
Am mai comandat un starter cu pui crocant, bețișoare de brânză, bile de cartofi plus cartofi picanți. După vreo 15 minute a ajuns și comanda. Primul impact, cel vizual, a fost deosebit și foarte încurajator. Puiul combinat cu pastele plus salata mediteraneană, o alegere foarte bună, un gust foarte echilibrat, exact ce trebuie! Puiul se topea în gură iar pastele țineau loc pâinii, cu succes. Salata asigura și ea un final fericit pentru explozia de arome.
Micul platou mix cu cartofi și pui prăjit, la fel de bun, toate foarte crocante dar nici prea tari încât să simți vreun disconfort când mănânci. Porțiile la fel de mari, generoase, dar foarte bine echilibrate.
Toate cele enumerate sus au ajuns pe la aproape 180 de lire, adică undeva la puțin peste 40 de lei. Nici nu am cum să mă plâng, consider prețul ca fiind subdimensionat comparativ cu calitatea preparetelor plus mărimea porțiilor. Bun, foarte bun!
____
Tavuk Dünyası (partea 2)
Într-o altă zi am revenit la Tavuk. Am comandat o supă de roșii cu brânză Cheddar (parcă) (26 lire), un mic platou cu vinete coapte (39 lire) plus o porție de Kekiklim Pirzola adică după calculele mele, ceva pulpe de pui dezosate. Sau "cotlete de pui" dacă ar fi să traducem ad litteram. Sos de brânză Cheddar, smântână, paste, cartofi prăjiți plus salată mediteraneană. Asta a costat 109 lire.
Puiul foarte suculent și fraged, pastele nu știu cum le fac ce le fac dar aș mânca goale câte o oală pe zi. De restul nu mai zic, foarte bune și foarte proaspete toate.
Am comandat și un mic desert, mai exact Sufle cu ciocolată, un fel de lava cake. Acesta a costat 49 de lire dar a fost foarte bun și foarte... dulce! La fel de dulce precum Kunefe-ul.
Toate aste au costat vreo 220-230 de lire adică puțin peste 50 de lei. Mâncare de restaurant, prețuri de cantină, ce să mai.
____
Bursa Kebap Evi
Un alt loc unde am servit masa, tot la Mall, tot la etaj, este Bursa Kebap. Aici locația mi s-a părut ceva mai bine definită, mai conturată spre restaurant. Parcă și ospătarii erau mai amabili, mai serviabili și mai prompți. Aici nu mai mâncasem în trecut, așadar prilej bun pentru testat chestiuni culinare noi, sau măcar gusturi diferite, bucătari diferiți și interpretări diferite. Să nu mai lălăim situația.
Am comandat o porție de Tavuk Șiș, mai exact un preparat culinar turcesc care constă în bucăți de pui tăiate în cubulețe și prăjite sau fierte, apoi servite ca fel principal. Termenul "şiş" se referă la modul în care sunt tăiate bucățile de pui, adică în formă de bastonaș. Acest preparat este adesea servit cu o varietate de garnituri, cum ar fi orez, legume sau salată, și poate fi condimentat cu diverse mirodenii și sosuri, cum ar fi ulei de măsline, lămâie, ierburi și otet. Este un fel de mâncare popular în Turcia și în alte țări din Orientul Mijlociu.
Porția costa 96 de lire, dar exista și varianta de o porție și jumătate la doar 116 lire. Felul a fost servit cu cartofi prăjiți, orez uns cu unt, roșii și ardei la grătar.
Am mai comandat și o porție de Karisik Istanbul Kebab, adică un tip de kebab sau preparat culinar turcesc care este compus din mai multe tipuri de carne de animale sau pasăre, cum ar fi pui, miel, vită sau berbecuț, tăiate în cuburi sau bastonașe și gătite pe grătar. Acesta poate fi servit într-o pâine pliată, ca un sandviș, sau cu o varietate de garnituri, cum ar fi orez, legume sau salată. "Karisik" înseamnă "amestec" sau "varietate" în limba turcă, astfel încât acest tip de kebab poate conține mai multe tipuri de carne.
Acesta era un fel de specialitate a bucătarului, semnalizat cu o fotografie ceva mai mare, pe una din paginile meniului. Conținea chiftele, Adana Kebap plus frigărui de pui. Servit la fel ca și Tavuk Șișul, cu orez și ardei la grătar. Acesta a fost ceva mai scump, fiind și specialitate, mai exact 146 de lire turcești.
Mâncarea a fost demențial de bună, nici nu vreau să-mi aduc aminte prea tare pentru că mă apucă poftele de bucătărie turcească. Foarte bune, extraordinar de bun, toate gătite perfect, nu am absolut nici cel mai mic reproș.
Am mai comandat și vreo 2 sucuri și am ajuns la un total de 284 de lire, adică vreo 70 de lei, fiind una dintre cele mai scumpe mese de la această ieșire. Dar la fel ca și notele anterioare, consider prețul ca fiind unul foarte bun, excelent, subdimensionat cu natura preparatelor.
____
Concluzii parțiale
Bucătăria turcească cuprinde o formă diversă și variabilă de gastronomie, influențată de tradiții culinare din Orientul Mijlociu, Europa de Est și Asia. Acestea sunt cunoscute pentru utilizarea extinsă a mirodeniilor, legumelor, fructelor de mare și a uleiului de măsline. Preparatele turcești, cum ar fi dolma, kebab, baklava și manti, sunt populare atât în țara de origine, cât și în alte țări din lume. Bucătăria turcească oferă o gamă largă de opțiuni pentru vegetarieni și non-vegetarieni, oferind un amestec echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. În concluzie, bucătăria turcească este o bucătărie diversificată și sănătoasă, cu o istorie bogată și o varietate de preparate populare.
Referitor la Erasta Mall, am găsit mereu loc de parcare, fiind centru comercial, dispune de parcare pe mai multe niveluri subterane.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 31.01.23 10:52:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@⭐ValentinB_88⭐: Deşi am făcut o excursie privată pentru 10 zile în Turcia în care, cartierul general a fost în Istanbul dar am fost şi la Pamukale, am zburat şi în Cappadocia, nu am luat contact cu deliciile gastronomice pe care le-ai prezentat. Obosiţi de vizită la întoarcere opream la restaurantul de lângă hotel, unde soţul cerea borş, apoi amândoi musaca şi baclava. Nu am putut reproduce acasă gustul ei deşi a pus deasupra ouă ca să se facă omletă, probabil că au ei nişte ierbri- condimente care dau gustul. Cum ne vedea intrând chelnerul ne aducea bere rece (iniţial a fost surprins că şi o femee bea bere) şi imediat musacaua. Am mai mâncat şi kebab care nu m-a dat pe spate iar în Goreme am servit un fel de carne fiartă cam tare (o fi fost de capră?) pe care nici foamea n-a făcut-o mai plăcută. Ai dat atâtea feluri, încât dacă ai mai merge odată pe drum bătut, ai putea scrie o carte despre mâncărurile turcesti.
Citind postarea ta-ncep să regret că n-am ajuns in zona mall-urilor! Dar niciodată nu e prea târziu! Noi ne-am limitat, atât ca shopping, cât și la servit masa, la zona din centru (pietonala aia aglomerată????). Pentru următoarea ieșire o să mă orientez la cazare spre ceva în zona mall-urilor????, urmând ca pentru a ajunge în zona centrală să apelez la taxiuri care-s destul de ieftine.
Votat!
@Michi: Bună Michi. Bucătăria turcească este foate variată, foarte diversificată, foarte complexă. Cred că doar am testat cu degetul marea. Sunt sigur că dacă mergem mai spre centru, mai spre sud/est, vom descoperi prepate și mai unice cu puternice influențe din zonele și țările învecinate.
Ce am mâncat noi este tradițional dar și comercial. Edirne este un oraș comercial, drept urmare și locurile cu mâncare sunt și ele comerciale și adaptate spre cerințele și nevoile clientului. Sunt sigur că există și locații mai rustice, mai locale unde se mănâncă cel puțin la fel de bine.
Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou și-ți recomand cu drag o vizită în Edirne. Nu sunt eu specialist dar cred că acest oraș îți poate oferi experiența turcească.
@cosminap: Bună cosmina! Edirne este un oraș recunoscut și pentru cumpărături (printre altele). Dacă vrei să mergi la cumpărături, musai pe listă ar fi și Erasta Mall. Aici ai o gamă variată cu branduri internaționale dar și branduri consacrate turcești. Plus mâncătoriile de la etaj. Dacă mergi cu autocarul, poți să te cazezi mai aproape de centru cum ai spus tu. Dacă ești cu mașina personală, te poți caza oriunde... orașul nu este foarte mare și se ajunge repede în centru, din orice punct al său.
Mall este doar unul, Erasta. Mai ai si Margi Outlet, un fel de galerie comercială, mult mai mică și dispusă mai mult pe parter, nu are etaje, doar în zona locurilor de joacă pentru copii. Despre taxiuri nu știu să-ți spun despre tarife, nu am folosit niciodată.
Mulțumesc pentru vot și ecoul fain.
@⭐ValentinB_88⭐: In poza 15, la Karisik Istanbul Kebab, sunt curios, pe fundul farfuriei este o foaie subtire de carne, sau e altceva? N-am mancat niciodata asa ceva, dar cred ca e bun.
@Yoda: Salut Yoda!
Da, ai observat bine, este o fâșie subțire de carne rotisată de vită. A fost foarte bună, suculentă, proaspătă, etc...completați pe linia punctată. ???? Nu că-i bun, era demențial de bun, curcubeu pe cerul gurii pentru un gurmand.
Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou!
@⭐ValentinB_88⭐: Multumesc pentru raspuns. Cred ca asta il marchez pentru cand o sa mai ajung pe la Edirne. Cred ca celalalt fel pe care l-as incerca este Tek Iskenderul. Si asta mi-a scapat si arata foarte apetisant amabele.
Mai am o intrebare: vinetele din poza 07 sunt ca salata noastra de vinete? Sau daca sunt facute la cuptor, au alt gust?
@Yoda: Similare da, sunt vinete coapte dar au branza cheddar. Gasesti toate preparatele Tavuk, aici. Acelasi meniu ca in restaurante.
@⭐ValentinB_88⭐:
Am pus un kilogram pe mine doar citind reviewul și vizionând pozele.
@Carmen Ion: Bună Carmen!
Mă bucur că ți-am putut delecta papilele gustative și nici măcar nu am terminat recenziile cu și despre mâncare. Mai sunt câteva. ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 [Waggon Cafe [Karaagac]] La vagonul din Karaağaç, — scris în 15.01.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Restaurant Köfteci Osman] Gustos şi tradiţional în Edirne la Köfteci Osman — scris în 29.06.23 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Aydin Tava Ciger] Din nou la Aydın Tava Ciğer - probabil cel mai bun restaurant din Edirne — scris în 06.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Dönerul Turcesc - o explozie simplistă de arome presărate cu tradiție — scris în 02.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Bucătăria din Mall - Edirne Food, partea a III-a — scris în 19.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Pe urmele Döner-ului autentic turcesc - Edirne Food, partea a II-a — scris în 15.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Aydin Tava Ciger] Deliciu gastronomic la Aydın Tava Ciğer - Edirne Food, partea a I-a — scris în 14.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ