EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant Bab Ssour din Chefchaouen, unde am mâncat ieftin și bine
În, vezi impresii „Seniori prin Maroc de capul lor”, spuneam că în excursia din Maroc o zi am petrecut-o în Chefchaouen.
Despre ce am văzut acolo o altă poveste, acum, aici voi vorbi despre Restaurantul Bab Ssour, „Unde am mâncat în Chefchaouen”. Este situat în Medina, Rue Benjelloun 31, are site, babsour.com, E-mail, [email protected], telefon +212 660 261 128, lunea este închis, în celelalte zile este deschis între orele 12:00 și 22:30 și oferă la prânz și cină mâncăruri arabe, vegetariene, vegane sau fără gluten.
Funcționează în două săli mari, la etaj, înalte și luminoase, cu mult albastru, respectă tradiția chaouenă, cu uși și ferestre marocane vopsite în verde, cu mese și scaune de culoare închisă, cu canapele și perne, cu multe și diferite decoruri marocane. Ca să fiu cârcotașă deși nu îmi este firea, decorul mi s-a părut cam încărcat, în unele locuri cam kitschos. În sezonul cald are și câteva mese afară. Personalul tânăr, amabil și operativ vorbește franceza și engleza.
Meniul, printat dar fără poze și detalii, cuprinde ca Aperitive, Salată marocană, Dovlecei verzi și Dovlecei roșii, Vinete, Ardei verzi și Ardei roșii, iar ca Supe, Ciorbe cuprinde Supă „Harira”, Supă marocană sau de grâu, Supă de legume sau de pește.
Un capitol este dedicat Meniurilor speciale, plăcinte marocane cu umplutură din carne de pui Briouat, mici, triunghiulare și Pastilla presărată cu zahăr, Supă de fasole – Baisara, Omlete cu brânză, creveți, iar altul Cușcușului, Cușcuș de miel, din carne de capră, de pui și chiar Cușcuș vegetarian care, și aici, se gătește numai vinerea.
Ca Feluri principale este ofertată a gamă largă de Tagine, Tagine de miel, din carne de capră, de vită, Tagine cu pui, Tagine cu hamsii, creveți sau calamar și vechea și tradiționala Mrouzia, tagine cu carne, stafide, migdale și miere. Sunt gătiți Pui cu măsline, Creier, Ficat, Kebab în sos și altele.
Desertul este prezent prin Fructe, Iaurturi și Patiserie marocană, iar Băuturile prin Sucuri și Freșuri, Apă minerală și gazoasă, Ceai și Cafea.
Ne-am decis repede, eram a șaptea zi în Maroc și ne obișnuisem cu bucătăria marocană, ne grăbeam, trebuia să ajungem la microbuz.
Am ales ca prim fel Supă de fasole Baisara și Salată mixtă și ca feluri principale Pui cu măsline și Kebab în sos. De băut am optat pentru Apă minerală.
Făcusem câteva poze la venirea nostră la restaurant, am mai pozat câte ceva prin sala aproape goală, timp în care soțul a transmis comanda noastră, și am revenit la masă.
Tânărul nostru amfitrion ne-a adus, din partea casei, „Pâine marocană” , „Sos Harissa” și „Măsline” . Am luat câteva măsline, am gustat sosul iute, cam prea iute pentru gustul meu, am așteptat puțin și a sosit și mâncarea comandată, toate patru feluri odată. Am fost puțin surprinsă dar Puiul și Kebabul erau în vasele în care fuseseră pregătite și continuau să fiarbă și pe masă, rămânând fierbinți până am terminat de mâncat!!
„Baisara” , o supă cremoasă de fasole albă uscată cu ceapă, usturoi, morcovi, țelină și roșii tăiate mărunt, cu cimbru și oregano uscat mi s-a părut cam fadă și i-am adăugat un vârf de cuțit de Harissa schimbându-i gustul. Am vrut să încerc și această supă dar mai bună mi s-a părut harira. Am gustat și „Salata”, cu de toate, a fost normală, de fapt am cerut o salată combinație din mai multe feluri. Așa am văzut la tinerii de lângă masa noastră.
„Kebabul” a fost delicios. Cubulețele de carne de miel fierte în supă de pui împreună cu ulei de măsline, ceapă și usturoi tocate, ghimbir, scorțișoară, piper negru și coriandru măcinate se topeau în gură. Fragede și aromate formează cu aciditatea măslinelor o combinație unică, deosebită. „Puiul cu măsline” din care am gustat și eu, foarte asemănător cu Kebabul, diferența sesizabilă fiind cea dintre carnea de miel și pulpa de pui, a fost la fel de gustos, la fel de plăcut.
Mâncărurile au fost deosebite, mi-au plăcut mult, porțiile au fost mari, atmosfera din Poarta Zidurilor, cum s-ar numi restaurantul în limba română, era plăcută, deconectantă, am mai fi stat acolo, dar se apropia ora de plecare a microbuzului spre Fès.
Am cerut Nota de plată, care a venit repede, în valoare de 170 Dh, un cost mic pentru ce ne oferise masa, am rotunjit-o și achitat-o cash la casă. Aici a fost singurul loc unde am primit chitanță și unde într-un loc dedicat se putea pune tips.
Am mulțumit personalului și am plecat spre microbuzul care ne aștepta în apropiere de Bab (Poarta) El Ain la circa 250 metri, dar ajungând în Avenue Hassan II 13, ne-am oprit la Chez Aziz, patiserie, pizzerie, brutărie cu produse de patiserie, sucuri, smoothie-uri, burgeri și pizza, excelente, la prețuri foarte rezonabile. O recomand celor ce ajung acolo fiind cele mai bune produse de patiserie pe care le-am mâncat în Maroc. Am cumpărat ceva patiserie la pachet și ne-am continuat drumul.
Acum revin la Bab Ssour și mai spun că mi-a plăcut localul intim și liniștit, îl știam din cele citite acasă despre el și vi-l recomand, dacă ajungeți în Chefchaouen și vreți o mâncare tradițională bună la prețuri mai mult decât rezonabile. Și acum când scriu mă gândesc ce puțin a costat totul și cât de mult am mâncat. Mergeți acolo și nu veți regreta!!
Trimis de mprofeanu in 12.01.25 14:32:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Pe unde am mai mâncat prin Maroc?, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - MAROCUL TURISTIC" (deja existentă pe sait)
Pentru noi, europenii, meniurile marocane - cu condimentele și ingredientele lui - par combinații ciudățele, daaaar, dacă v-au plăcut, cu atât mai bine! Porțiile sunt generoase, eu nu cred că ași fi putut mânca tot din acele vase cu mâncare „fierbinte” , prea este mult!
Decorurile sunt, într-adevăr, cam îngrămădite și kitsch-oase! La privit sunt și obositoare, dar dacă așa „se poartă” pe-acolo, n-ai ce face!
Păcat că nu puteți veni în Bucovina! ... dar, n-au intrat zilele în sac - după cum spune proverbul! Sănătoși să fim, că prilejuri de revedere vor mai fi!
@doinafil: Da, porțiile au fost prea mari, trebuia să alegem doar un fel principal și atât. Văzând prețurile am zis să mai încercăm și altceva și supa pe care nu am servit-o toată, era imensă porția. La salată doar am ciugulit din fiecare să văd ce gust are, i-a rămas lui Mircea.
Decorul era încărcat dar nu ne-a deranjat.
Și mie îmi pare nespus de rău că nu venim la întâlnire. Când am văzut mesajul de la Anilu pus pe grupul lui Robert că se face revederea m-am bucurat, am deschis AFA și m-am desumflat văzând datele. Așa a fost să fie, anul trecut am avut belele cu Mircea și am ratat excursia cu grupul, anul acesta altceva...
Sănătoși să fim și să ne vedem altă dată! Mulțumesc frumos pentru ecou!
@mprofeanu: Am incercat o stratagema, sa citesc articolul pe viteza marita poate nu bag de seama fosrte bine si nu inghit in sec . Eroare, ochii mei au citit fix ce trebuia asa ca scriu ecoul inghitand in sec. Ma gandeam insa, pentru ca nu cunosc bucatara marocana, cum as fi stiut ce mancare sa aleg si care sa imi si placa. Dar cred ca in final imi iesea, imi cam plac toate, sa nu fie niste arome prea speciale, si sa nu fie deosebit de picant.
Sa va fie de bine, si mie imi pare rau ca nu ne vedem, dar vor mai fi ocazii. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Bucătăria marocană nu este picantă și nici puternic aromată, destul de vag mi s-a părut că are arome sau se întrepătrund și nu am sesizat eu prea bine gustul. Supa harira mi s-a părut mai aromată dar bună. În general supele sunt mai dense aproape de supe cremă.
Mulțumesc frumos pentru ecou!
Nu prea citesc articole despre restaurante, taverne, mâncătorii în general, cum zice Crismis. Acesta m-a atras. N-am fost în Maroc dar am mâncat în Spania intr-o taverna cu specific marocan. Sunt convinsă că nu a fost 100% autentică, ca la mama ei, dar tot ne-am lins pe degete
Îmi pare rău că nu ne vom întâlni în martie.
Vacanță frumoasă să aveți și aștept impresii!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm în zona Chefchaouen?» (nou-creată, între timp, pe sait)
@elviramvio: Și mie îmi pare rău că nu ne vom revedea! Anul trecut a fost pentru prima dată când am venit la această întâlnire, anul acesta așa a fost să fie.
Oricum mi-am învățat lecția și nu voi mai face rezervări la avion în a doua jumătate a lunii martie. Poate Cornel va persevera și va face revederi în fiecare an.
Mulțumesc frumos pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)