ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
LUNA
FEB-2022

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Restaurant tradițional

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ocean Blue

Localnicii acestei ţări consumă în principal orez sau mei şi sorg. Dimineaţa se seveşte o gustare din fructe sau resturi din ziua precedentă, la prânz se serveşte o masă uşoară şi cina este masa principală. În mod tradiţional, bărbaţii mănâncă dintr-un vas comun (calabash), iar femeile şi copiii mănâncă separat. Când un băiat creşte şi stăpâneşte bunele maniere, se alătură mesei bărbaţilor.

Mâncarea principală se serveşte cu un sos de frunze, asezonat cu peşte uscat sau crustacee şi legume. În sezonul ploios există o mare varietate de frunze comestibile. În sezonul uscat se cultivă roşii, vinete, ceapă şi dovlecei. În majoritatea satelor se găsesc fructe de mango şi papaya. În zonele de vest se cultivă portocale, lămâi şi banane.

Carnea se consumă rar, la festivităţi mari. Pentru aceste ocazii se cresc găini şi capre. Fiecare grup etnic are bucătărie proprie. „Jola” au un fel din peşte (caldu) servit cu orez. Deoarece locuiesc în zone împădurite, „jola” folosesc foarte multe frunze şi fructe în mâncare. Un fel popular în Banjul este „fufu” , din cassava şi ulei de palmier. „Mandinka” au un fel numit „domoda” , din orez, un sos din legume şi o pastă de alune.” Wolof” folosesc făina de mei aburită, cu pudră din frunze de baobab. Un fel preferat este „benachin” , în care toate ingredientele sunt preparate împreună. „Yassa” este carne de pui marinată cu zeamă de lămâie, oţet, ceapă, piper şi ulei. Carnea este apoi prăjită şi saramura caldă se toarnă deasupra. Peşte cu orez (cheb u jen), aromat cu usturoi, lămâie, piper şi bulion, este un fel popular în zonele urbane.

Ei bine, ca de fiecare dată într-o țară nouă pe care o vizitez încep cu bucătăria locală și dacă îmi place continui, dacă nu mă reprofilez. Legume, cartofi și fructe se găsesc peste tot. De orez nu mai vorbesc. Oricum nu fac foamea.

Astfel primul restaurant tradițional încercat a fost chiar Ocean Blue (nicio legătură cu Ocean Villa Heights), unde stăteam la plajă. Aici v-am povestit că am dat de niște băieți tare harnici. Au concesionat de la Ministerul Turismului local o bucată de plajă de 2500 de metri pătrați contra unei sume modice din punctul meu de vedere, enorme din punctul lor și anume 700 usd pe an.

În condițiile actuale în care nu prea aveau clienți, de multe ori eram singuri pe plajă, cred că este destul de dificil să întreții afacerea. Doar duminica aduceau o formație locală, de muzică și dans și se umplea și plaja lor. Dar așa era peste tot, la toți vecinii lor.

Nu doar că aveau afacerea acolo, ci acolo era și locuința lor. I-am întrebat de casă, de familie, de nevastă, de copii și toți mi-au spus că sunt foarte greu de întreținut! Ei dormeau în spatele cabanei în corturi. Cu toate astea erau extrem de curați.

În primul rând dimineața doi, trei băieți greblau toată plaja. Chiar i-am rugat să pună ceva coșuri de gunoi, ceva saci să aruncăm mizeria, dar ne-au spus că au pus, dar au dispărut. După ce greblau toată plaja venea unul care avea un fel de sită, cu care cerneau nisipul în căutare de mucuri de țigară ori alte resturi. Vă închipuiți cumva să facă și la noi așa ceva, asta în condițiile în care în Gambia șezlongurile erau gratis, nu 10-15 dolari ca la noi. Iar la toaletă farmacie. În câte locuri din lumea asta vezi așa ceva la o toaletă de pe plajă?

Mai mult au plantat palmieri și alte plante exotice direct pe nisip și zilnic era unul ce căra apă pentru a le uda. Munca naibii, îi lua doar pentru această activitate 2-3 ore.

Evident văzând toate astea, un lucru destul de rar prin zonă am ales să stăm la plajă, doar la ei, să consumăm băutură și mâncare de la terasă.

Relația noastră cu ei a început destul de prost. În prima zi i-am rugat să-mi recomande câte ceva de mâncare și apoi când ne-am dus la prânz să comandăm ne-au spus că deja ni le-au pregătit. Păi stai așa noi am cerut recomandări, nu am dat comanda. Până la urmă m-am sacrificat doar eu și am mâncat yassa, mâncarea lor tradițională. Yassa este carne de pui marinată cu ingrediente locale, care se servește cu un mix de legume și cu orez. Nu a fost rea, doar că nu a fost pe gustul meu.

A doua zi ne-am învățat și am dat comandă de dimineața, pentru la prânz. A mea fiică a comandat kebab de pui, iar eu un fel de șnițel cu cartofi prăjiți. Toată mâncarea a fost bună și chiar era frumoasă prezentarea. Cu toate astea a fost ultima masă luată la ei, pentru că între timp descoperisem cel mai bun și variat restaurant din zonă!

Prețuri. Ei bine la această terasă era cel mai ieftin. Cam 300 de dalași era o porție de mâncare. Ei bine din acest motiv aveau clienții lor, care veneau zilnic la ei doar pentru prânz. Alte prețuri berea la 330 ml Cristal la sticlă 125 de dalași, același preț la cutie la o bere de 500 ml un pic mai slabă. Nu aveau mare varietate la băutură, de exemplu nu aveau deloc spirtoase. Sucurile erau în schimb variate și aveau preț fix de 50 dalași. Fii-mea s-a îndrăgostit de Vitmo și de Cockteil, două sucuri inexistente la noi, prima din fructe de pădure, cealaltă din mix de fructe.

Cafeaua ne era servită ca un ceai, Aducea o tavă cu o cană în care erau două lingurițe de cafea solubilă plus un ceainic cu apă fierbinte. Separat aveam zahăr și lapte. Foarte curat, foarte igienic,

Zece zile am petrecut alături de acești băieți muncitori. Noi am prins drag de ei și ei de noi. Așa că le-am promis că o să ne întoarcem!

Duminica era plin de localnici, dar și de turiști, care stăteau pe șezlonguri ori la mese și se bucurau împreună de muzica și dansurile tradiționale locale. Duminica era pe plajă cum este la noi la Mall, aglomerație maximă. Și nu vă închipuiți că veneau pentru plajă îmbrăcați în costume de baie! Nu, erau îmbrăcați cu hainele cele mai bune de oraș.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

ceea ce au reușit să creeză băieții ăia pe bucata lor de plajă, poate fi denumit un colț de rai. Asta mai ales când te uitai prin vecinătăți.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Relaxare maximă la mare, la plajă, la soare!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 12.03.22 09:45:52
Validat / Publicat: 12.03.22 13:20:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 337 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 plaja Ocean Blue
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[12.03.22 10:01:39]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=o6OnE-DTBJw&list=PL-ezqfzMfmnDhC4Pmft0xMBxtJSJZuKH7

mersi frumos!

webmasterX
[12.03.22 10:18:04]
»

@robert: clipul nu poate fii atasat. Este restrictionat de propietar pentru afisarea pe alte situri.

robertAUTOR REVIEW
[12.03.22 12:07:37]
»

@webmasterX: poate mere ăsta! https://www.youtube.com/watch?v=iA4xfr2v-NI

webmaster26
[12.03.22 12:17:49]
»

@robert: a mers!

Rodel
[12.03.22 17:24:10]
»

Frumoase imagini! Mai că m-am îndrăgostit de Africa!

robertAUTOR REVIEW
[13.03.22 16:04:46]
»

@Rodel: ăsta-i un lucru bun! Ai început cu Egiptul, acum doar trebuie să cobori un pic mai la sud!

Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

MarinaCoPHONE
[15.03.22 06:41:38]
»

@robert: tare frumos e acolo.

Și da, la noi pe plajă debia dacă trec cu un tractor cu un fel de greblă după el sa curețe plaja. Și algele când își amintesc. Cei care concesionează consideră ca e treaba celor de la care au concesionat.

Bine ar fi să vină și la noi astfel de băieți harnici.

Felicitări pentru vacanța reușită și pentru modul în care ne-ai prezentat-o.

Când o să vreau să merg în Africa, dacă o să-mi adun curajul și după ce mai cresc picii știu exact pe cine o să bâzâi. ????????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[15.03.22 12:55:41]
»

@MarinaCo:

Și da, la noi pe plajă debia dacă trec cu un tractor cu un fel de greblă după el sa curețe plaja. Și algele când își amintesc. Cei care concesionează consideră ca e treaba celor de la care au concesionat.

- da mai este o mică mare diferență, la noi plătești 10-15 euro pe zi pentru un șezlong! Trei persoane pot să dea pe trei șezlonguri, cât pe o noapte de cazare!!! Mi se pare strigător la cer! Și mai e ceva, la noi sunt înghesuite de nici nu ai loc să respiri!

Când o să vreau să merg în Africa, dacă o să-mi adun curajul și după ce mai cresc picii știu exact pe cine o să bâzâi. ????????????????

cu drag oricând! Dar să știi că se poate merge în unuele zone și cu copiii fără niciun stres, gen Kenya ori Zanzibar ori Seychelles!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MarinaCo
[15.03.22 14:05:42]
»

@robert: cred ca exagerezi pretul sezlongului. nu cred ca e nicairi in Romania 1015 euro.

Asta vara in Eforie erau 40-50 lei. Deci in jur de 10 euro. Dar oricum foarte scump, imi place conceptul vazut prin review-urile din Grecia, de a sta pe sezlong in schimbul consumatiei, dar nu am vazut asa ceva in Romania.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[15.03.22 14:44:17]
»

@MarinaCo: 10-15 euro am sărit liniuta!

webmaster26
[17.03.22 12:58:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în zona Banjul?, BANJUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Gambia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, robert, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Banjul?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06297492980957 sec
    ecranul dvs: 1 x 1