GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant Dunavski Cvet, Stara Palanka - locul unde puteți mânca cegă
Ieri am făcut o mică excursie până în Serbia. Am plecat dimineața și ne-am întors seara. Scopul principal a fost să ajungem la Stara Palanka și să mâncăm un soi de pește pe care nu l-am mai întâlnit până acum. E vorba de cegă. Cega este o specie comună de sturion euro-asiatic.
Stara Palanka este o mică localitate aflată în Serbia, în regiunea Voivodina.
Localitatea Stara Palanka este renumită pentru restaurantele cu specific pescăresc pe care le găsiți aici și este cunoscută și datorită faptului că pe aici se poate trece Dunărea cu bacul pentru a scurta distanța spre Veliko Gradiște.
De la noi din parcare și până la Restaurantul Dunavski Cvet (Floarea Dunăreană) sunt exact 100 km. Traseul pe care l-am urmat noi este Reșița - Grădinari - Oravița - PCTF Naidăș - Bela Crkva - Vracev Gaj - Stara Palanka.
Drumul este bun, în mare parte. Nu aveți nevoie de pașaport și nici de vignetă.
La restaurant nu se poate plăti cu cardul, dar în schimb se poate plăti cu euro, lei sau dinari.
Noi am mers în Bela Crkva (Biserica Albă) la o casă de schimb valutar și am schimbat o sută de lei pentru care am primit 2300 dinari. Cam ăsta este schimbul pe care ni l-a făcut și ospătarul.
În Stara Palanka sunt cam 6-7 restaurante. Toate se află pe o rază de aproximativ 100 metri, așa că e destul de dificil să te hotărăști unde vei mânca. Cum toate au cam același meniu, am studiat acasă, pe net, părerile oamenilor care au fost acolo și am hotărât să mergem de data aceasta la Restaurantul Dunavski Cvet.
După ce intri în localitate, la cam 100 metri se termină drumul și începe Dunărea. Aici sunt amplasate, cum spuneam, aproape toate restaurantele. Restaurantul Dunavski Cvet este amplasat pe partea stângă a drumului exact la capătul acestuia. Ca și celelalte restaurante de aici, este de fapt o casă care are în interior o parte unde este restaurantul. Acesta are două săli interioare și o terasă destul de mare de unde se poate admira Dunărea. Din păcate acum terasa era nefuncțională.
Am mâncat în interior, în prima sală. Aici se află și barul. Ospătarul a fost foarte amabil și am vorbit cu acesta în română. Înțelege bine dar se exprimă mai greu.
Noi am comandat o ciorbă de pește, un platou mixt de pește cu cegă și șalău, un sos tartar, un suc și o bere fără alcool.
În meniu nu este trecut platoul mixt de pește ci doar separat felurile de pește pe care le au, dar majoritatea clienților au cerut să le facă un platou mixt așa că am cerut și noi la fel. La ciorbă să aveți grijă câtă comandați pentru că noi am cerut o ciorbă și am primit un castron imens de ciorbă care ne-a fost pus în mijlocul mesei. Am mâncat amândoi din castronul acela și tot a mai rămas.
Platoul cu pește conținea patru bucăți de cegă, una de aproximativ 30 cm și trei mai micuțe, un șalău cam tot de 30 cm plus o bucată mai mică de șalău, salată orientală de cartofi cu ceapă, niște morcovi fierți tăiați rondele dreși cu usturoi și oțet și câteva felii de lămâie.
Toată mâncarea a fost foarte bună și foarte multă.
Bonul de plată ne-a fost făcut cu pixul pe o bucățică de hârtie și arăta că, consumația din acea zi ne costă 2320 dinari sau 101 lei. Am plătit cu dinarii pe care i-am luat de la Biserica Albă.
Trebuie să știți că în Serbia se fumează în interiorul restaurantelor și la fel este și aici. Toaletele sunt mici dar curate și dotate cu tot ce e necesar.
Mașina am parcat-o gratuit în lateralul restaurantului.
Știam că la sfârșit de săptămână, localurile de aici sunt foarte căutate de conaționalii noștri și ne-am convins de asta. Cât am stat noi pe acolo s-au perindat cam 20 de persoane și am observat că toți erau români.
O să revenim aici mai mult ca sigur pentru că este aproape de noi și ne-a plăcut foarte mult atmosfera și mâncarea de aici. O să vizităm și celelalte restaurante și o să vă ținem la curent.
O zi faină să aveți!
Trimis de ungureanica in 10.02.19 14:12:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
După părerea mea cega e un pic prea uscată. Dar până la urmă e o chestie de gusturi.
Atmosfera e deosebită, mai familiară, mai puțin studiat, mai fără fițe. Cam că prin anii '90 la noi.
@piti: Aveti dreptate in ambele privințe. Multumesc pentru ecou.
@ungureanica: Felicitări pentru articol si fotografii!
Mi-ai facut o poftă de pește... ce gust are Cega? Nu am mâncat niciodată Cegă. Stiu că face parte din familia sturionilor, am învățat la școală, alături Nisetru și Pastruga, pești care exista la noi în țară, în Dunăre.
Și de ciorba aceea mi-e poftă, cred că a ramas în castron un polonic pentru mine.
Cu asa porții mari nu poți comanda pentru doua persoane.
E buna recomandarea.
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Multumim pentru ecou. Nu pot sa spun că cega ne-a dat pe spate. Are gust bun dar cred ca trebuie sa fie mai mare ca să te bucuri de mai multă carne. Astea mici pe care le-am mancat noi erau mai mult piele. Oricum trebuia sa incercam si asta. Mai ales ca ne facuse pofta Dan&Ema cu articolul lui despre sturioni. Ciorba in schimb a fost foarte buna. O zi faină!
Va contrazic... ma duc la Dunavski Cvet cam o data pe luna de vreo 8 ani..... Ma rog exceptand ultimul an... INTOTDEAUNA am platit NUMAI cu cardul... card banal, obisnuit... de salariu... e mult mai avantajos decat cu schimbul valutar.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 [Etno kucha Dinar [Vârșeț]] Resturant Dinar - fabulos! — scris în 05.05.19 de Alina Roxana din TIMISOARA - RECOMANDĂ