EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca să nu schimb registrul şi să rămân „cantonată” încă în Skopelos din care, pe AFA, ar fi primele impresii postate la capitolul „mâncare” , voi trece în revistă tavernele notabile la care am luat masa, atât din capitală, cât şi din afara acesteia, pe unde ne-au purtat paşii.
Aveam să stăm în Skopelos cinci zile şi, din punct vedere gastronomic, ne propuseserăm să mâncăm atunci când şi unde ne-o lua foamea, la taverna care ne va face cu ochiul, fără prea multe căutări prealabile şi pot spune că aproape n-am dat greş, cu o singură excepţie. Skopelos, o frumoasă insulă din arhipelagul Sporadelor, care nu a fost cotropită încă de hoardele de turişti, vine în întâmpinarea acestora cu faimoasele preparate ale bucătăriei greceşti care nu mai au nevoie de prezentatre şi în plus, lucru inedit, cu ceva local, de mare tradiţie aici: mâncăruri care au ca ingredient de bază prunele (damaskinos=δαμάσκηνο), ţinând cont că aceste fructe sunt specifice insulei. Există livezi întinse din care se obţin prune de mai multe soiuri, foarte bune calitativ, desigur şi foarte gustoase după părerea generală a cunoscătorilor, aşa încât pe lângă plăcintele/tartele cu prune, mâncărurile cu prune şi carne, în special de porc, apar peste tot în meniurile localurilor din insulă.
Aş structura acest articol în două părţi: una dedicată localurilor din capitala Skopelos Town, cealaltă restului insulei. Preţurile erau mai mici anul trecut faţă de acesta cu vreo zece-cincisprezece procente, însă calitatea serviciilor şi a preparatelor sper să fi rămas cel puţin la fel de bună.
În Chora, cele mai multe taverne se găsesc în port şi pe faleză, dar nici străduţele interioare nu duc lipsă de restaurante, ba se poate spune că la tot pasul se întâlnesc localuri mai mici sau mai mari.
Prima experienţă din Chora a fost la Kyratso’Kitchen, o tavernă vestită, situată în port, pe esplanadă, chiar la baza scărilor care urcă la Biserica Panagia tou Pirgou, respectiv, ruinele castelului veneţian.
Kyratso’Kitchen a devenit cunoscută, mai ales în timpul filmărilor la Mamma Mia, peliculă turnată parţial şi în Skopelos, când i-au trecut pragul actori, regizori, oameni implicaţi în proiect. Se pare că Jamie Oliver ar fi luat masa aici incognito, ca mai apoi să scrie în propria revistă că aceasta ar fi fost taverna sa preferară din Skopelos. Altminteri, este o tavernă tipic grecească, normală, o afacere de familie, cu vad bun şi muşterii din plin, ba şi cu muzică live destul de des.
Date de identificare:
Website: https://www.facebook.com/pages/Kyratsos-Kitchen/1176612402357069
Tel: +30 2424 023184
Aici, înainte de a lua loc la masă, am fost invitaţi înăuntru, să ni se prezinte tăvile cu mâncare gătită, din ce am mai citit, un mai vechi obicei al gazdelor în a-şi demonstra abilităţile bucătăresei Kyratsa. Arătau apetisant şi am ales o porţie de kakavia (ciorbă deasă de peşte), o porţie de vinete la cuptor cu brânză şi o porţie de kolokithoanthi Κολοκυθοανθοί (flori de dovleac umplute cu orez şi ierburi aromatice). Toate au fost delicioase, însă ciorba de peşte, deşi cel mai scump preparat (22€), a fost cam dezamăgitoare, în sensul că oasele nu fuseseră îndepărtate în totalitate, fiind dificil de consumat. Altfel, gustul era bun. Am ajutat să însoţească mâncarea, o jumătate de litru de vin alb, sec, din cel al casei. Nota de plată, de 51,50€ a fost cea mai mare, dar trebuie reţinut o dată în plus că faima vinde bine. Alexander Restaurant a fost opţiunea pentru prima cină, localul aflându-se în apropierea cazării noastre, iar din stradă părea destul de dichisit, cu o grădină îngrijită, plină de iasomie, lămâi, gutui, în mijlocul căreia se află o fântână veneţiană. Mesele sunt inserate printre acestea, aşa încât decorul este minunat.
Acest local este de tip estiatorio, adică un local specializat în preparate din carne, ceea ce ne-a făcut să ne gândim la un kleftiko, acel miel cu legume, gătit lent la cuptor. Am mai luat o salată grecească şi de băut, tot vin la carafă, la jumătate de litru. Mâncarea a fost excelentă, cadrul natural deosebit, seara respectivă una memorabilă. Nota de plată nu a atârnat deloc greu (29,50€), iar la final, am primit din partea casei o licoare digestivă locală, cu gust divin!
Date de identificare:
Adresă: Chimou, Skopelos 370 03, Greece
Tel. : +30 2424 022324
Taverna Nostos este una dintre tavernele înşirate una lângă alta, pe faleza oraşului, cu o poziţie excelentă, chiar pe mijlocul acesteia, cu o frumoasă privelişte la mare, port şi a fost localul la care am fost oaspeţi cel mai mult, considerând-o pe drept cuvânt taverna noastră de casă.
Date de identificare:
Adresă:Paralia Skopelou, 370 03 Skopelos, Skopelos Magnesia Greece
Tel. :+30 2424 024818
Negreşit, în fiecare dintre următoarele zile am cinat la Nostos, devenind fideli fără vreun efort. „Ne-am lipit” de aceasta datorită unui serviciu foarte bun, băieţii de acolo fiind foarte prietenoşi şi amabili, şi desigur, preparatelor cu gust minunat pe care le-am încercat zilnic de cum am „descoperit-o” .
Aici ne-am delectat papilele gustative cu preparate fel de fel, toate foarte bine gătite şi deloc scumpe. Am încercat salata grecească (7,5€), sardine la grătar (9€), kalamari prăjiţi (10€), gemista (roşiile umplute-9,50€), gavroşi (peşti mici prăjiţi-9€), gyros mix (11€) şi am bisat ce ne-a plăcut. Cert este că bucătarul/bucătarii era/erau foarte priceput/pricepuţi. De băut, am luat invariabil retsina (6€) la sticlă de jumătate de litru, care nouă ne-a mers la suflet, iar din partea casei am primit mereu câte ceva: prăjiturele cu cremă de vanilie, băutură digestivă. Niciuna dintre notele de plată n-a sărit de 32 €, deci pot spune că nu a fost nici scump, iar satisfacţia pe măsură. La fiecare masă am achitat cu cash, rotunjind în plus cu câţiva euro pentru băieţii chelneri care aproape că ne deveniseră prieteni.
Dat fiind specificul local al preparatelor bazate pe prune, am văzut cofetării specializate în dulcegării gătite cu prune. Cofetăria Ambrosia, situată cumva în spatele tavernei Nostos, în rândul al doilea de taverne, restaurante, a fost cea care ne-a atras cu vitrinele sale garnisite de-ţi luau ochii. Am remarcat „hamalia” un dulce tradiţional asemănător cu cornuleţele noastre, umplute desigur cu prune, tarta cu prune (4€) pe care încercat-o şi care nu numai că arăta apetisant, dar era delicioasă. Am primit chiar şi o sticlă cu apă pentru a o face să alunece mai uşor.
În peregrinările noastre prin insulă, pe parcursul celor trei zile cât am avut maşină închiriată, am luat prânzul pe unde ne-am nimerit, la tavernele care ne-au făcut cu ochiul, poate nu cele mai vestite, dar şi cele alese dovedindu-se ofertante ca preparate şi chiar convenabile ca preţ.
Prima ar fi Taverna-restaurant Stafilos, cu o poziţie foarte bună, cumva mai sus de celebra plajă omonimă. Acolo ne-am retras pentru a ne potoli foamea după ce, până atunci, dăduserăm târcoale mai multor plaje din sud-estul insulei şi, în final, optaserăm pentru Stafylos pentru baie şi stat la soare.
Taverna-restaurant Stafilos are o frumoasă privelişte asupra plajei, lăsându-ne impresia unui local stilat, din ce am văzut specializat în evenimente gen nunţi, însă nici în afara acestora neducând lipsă de clienţi, mai ales că la terasa sa generoasă e o adevărată plăcere să te aşezi şi să contemplezi marea. Soţul a vrut calamari prăjiţi (11€), eu am mers pe ]pastitsio (10€), un fel de mousaka, dar cu paste, sau mai bine zis o lasagna în variantă grecească. De băut, am rămas la varianta apă plată din cauză de maşină, aşa încât cu toată taxa de serviciu, nota de plată a însumat doar 25€ pe care i-am achitat cu cardul.
Date de identificare:
Adresă: Stafilos Beach
Website: http://stafilosrestaurant.com/
Tel. : (+30) 24240 24794; (+30) 6978334099
Email: info@stafilosrestaurant.com
A doua zi, plecaţi în explorarea părţii de nord, după urcuşul la capela Agios Ionnis, cea care apare în filmul Mamma Mia, şi plimbarea prin fermecătorul sat Glossa, cea de-a doua localitate din Skopelos, ne-am gîndit că n-ar fi rău să prânzim aici mai cu seamă că ochiserăm o tavernă şic lângă biserica Panagia Eleftherotria şi parcarea de la intrarea în sat, acolo unde lăsaserăm şi noi maşina. Un picuţ obosiţi după cutreierat, ne-am adunat la masă la Taverna Iliovasilema, pe terasă, de unde aveam o belvedere minunată. Ideal ar fi fost să ne fi nimerit la apus, fiindcă se pare că apusurile din Glossa sunt superbe, dar vom avea în vedere pentru data viitoare! 😉
Taverna Iliovasilema este specializată în preparate din carne la grătar fie din porc, miel sau pui, ba chiar şi kokoretsi. Aş fi vrut să încerc kokoretsi, dar din păcate la ora aceea nu era disponibil, aşa că m-am reorientat la costiţe de miel. Soţul meu a ales souvlaki de pui, iar ca starter am fost de acord amândoi să fie o salată de vinete (melitzanosalata, 4,50€) , foarte bună. Coastele de miel (13,50€ (şi souvlaki (9€), grozave de altfel, au venit însoţite fiecare de cartofi prăjiţi, iar de băut am luat bere Amstel fără alcool (4€). Nota de plată a fost subţirică, de vreo 31 € şi am achitat-o cu cash lăsând în plus câţiva euro drept mulţumire pentru serviciul bun.
Date de identificare:
Adresă: Glossa 240 01, Grecia
Tel. : +30 2424 033271
Facebook: iliovasilemaskopelos
În cea de-a treia zi, după turul plajelor din vestul insulei, ne-am retras la Taverna Milia, situată lângă plaja Milia. Asta după ce încercaserăm la Kastani, plaja cu care făcuserăm cunoştinţă în urmă cu un an şi care ne rămăsese la inimă, dar acolo nu era decât un beach bar (café-bar) şi milioane de viespi, aşa că ne-am... „roit” la Milia!
Milia este o tavernă clasică, tradiţională, o afacere de familie şi este recunoscută ca fiind nu prea scumpă şi cu preparate gustoase din bucătăria grecească, dar şi cu peşte, lobsterul fiind preferat. De asemenea, taverna oferă şi mâncarea zilei, aşa cum a fost mousaka în cazul nostru, găsind-o proaspăt scoasă din cuptor. Înainte comandaserăm şi salată grecească pentru „acomodare” , iar de băut am ales berea fără alcool. Excelente bucatele, nota de plată sărind un pic de 30 €.
Date identificare:
Adresă: Paralia Milia, Skopelos 370 03, Grecia
Număr de telefon: +30 2424 023996
În concluzie, pot să spun cu mâna pe inimă că în insula Skopelos am mâncat bine şi foarte bine, la fel ca în multe alte părţi din Grecia, la preţuri ok, întâlnind localnici cumsecade care au contribuit cu succes la experienţele noastre culinare memorabile din insulă. Cred că şi alţi conaţionali au avut vacanţe frumoase în Skopelos cu experienţe cel puţin la fel de bune în privinţa tavernelor din insulă, de aceea, pentru o imagine cât mai relevantă a acestora, îndemn la scris pe cei ce au fost acolo.
Vă rog ataşaţi următorul videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=DtDyXQX7zko
Trimis de irinad in 06.10.24 18:35:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Skopelos?, SKOPELOS" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Am avut onoarea sa merg intr-o croaziera de o zi in Skopelos, la data de 31 august 2016, cu plecare din Skiathos. Croaziera s-a intitulat„Mamma mia! "
Masa de pranz am servit-o la celebra Kyratso's Kitchen, in meniu fiind renumita delicatesa locala - friptura de capra cu ceapa la cuptor (17 euro), in combinatie cu green salad (3 euro) si garlic breed (4 euro).
Localul isi merita renumele si ma bucur ca a ramas in top pana astazi.
@ovidiuyepi: Mă bucur că aveam aceleaşi gusturi în materie de taverne, aşa cum ştii, Kyratso's Kitchen este emblematică pentru Skopelos Town, din ce am citit. Deşi, iniţial taverna era localizată pe plaja Glysteri, familia s-a mutat cu tot cu afacere aici în urma unor "hărţuiri" ale unor înaţi prelaţi care puseseră ochii pe proprietatea lor. În oraş, afacerea a luat amploare şi taverna a devenit celebră pentru mâncarea foarte bine gătită şi pentru faptul că i-au călcat pragul multe personalităţi.
Noi nu am luat capră, dar ce am testat a fost delicios.
Mulţumesc pentru ecou, vot şi comentariu!
Vacanţe frumoase şi pe mai departe!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)