Pentru cele trei zile petrecute în Prizren, cum ar spune agențiile, eu spun sejurul de două nopți din Prizren, am avut în vedere pentru masa noastră zilnică mai multe restaurante. Am ales bine, toate erau pe malurile râului Bistrica în clădiri specifice albaneze.
Restaurant Te Syla (La Syla)
A fost cap de listă și gazda noastră în prima seară. Este un restaurant vechi, înființat în urmă cu vreo 60 de ani ca Grătarul Alhambra de către Sylejman Dapko, Syla pentru cei apropiați. Fiind foarte apreciat localnicii l-au numit, mai simplu și sugestiv, La Syla și așa îi zic și azi dar pe clădire este și Alhambra. Deși este un restaurant mare rămâne autentic fiind cunoscut pentru excelentele sale mâncaruri tradiționale albaneză și balcanice, pentru atmosferă locală, fără artificii turistice. Este un local de familie amenajat într-o clădire mare, cu aspect tradițional balcanic, interior simplu, cu mai multe încăperi la parter și și la etaj, având și o terasă protejată de umbrele.
Pe Google este apreciat cu 4,2 puncte din peste 1.300 de recenzii, iar pe Tripadvisor cu 4,1 puncte din peste 160 de recenzii și ocupă locul 4 din cele 79 de restaurante clasificate.
Se află în Strada Sejdi Begu, la vreo 600 metri de cazarea noastră, foarte aproape de centrul Orașului Vechi, de Piața Shatervan, una dintre cele mai animate zone ale orașului, aproape de principalele obiective turistice din oraș.
Are site, tesyla.com, iar pe FB este contul unde se găsesc numărul de telefon și email-ul, meniul și mai multe informații utile.
Este deschis zilnic între orele 8 și 23 și servește la prânz și la cină, la masă sau la pachet, în interior sau în aer liber, mâncăruri albaneze cu influențe turcesti, mâncare est europeană sau de prin alte zone europene.
Ajunși la Restaurant pe la 19, am fost întrebați unde dorim să stăm, erau mai multe mese ocupate atât pe Terasă cât și în Sala de la parter, și, apoi, conduși la o masa în Sala restaurantului.
Soțul a cerut două „Beri Peja” care au fost aduse odată cu Meniurile printate și legate, cu poze frumos colorate, dar fără detalii, doar prețuri și denumiri în albaneză și engleză.
Oferta cuprinde Mâncăruri, cel mai important Grătarul la care nepoții lui Syla frig permanent preparate simple cu gust de jar care sunt servite în porții mari, fără sosuri, doar cu Salate tradiționale, Garnituri ușoare și Pâine caldă. Zilnic sunt preparate două, trei tipuri de Supe, iar în Cuptoare se coace în stil tradițional, nu zilnic dar destul de frecvent, carne de miel sau de vită. Din Desert nu lipsește balcanica Prăjitura „Trei feluri de lapte” , iar Băuturile, Alcoolice și Nonalcolice se găsesc într-o gamă destul de variată. La acestea se adaugă Internetul gratuit.
Pentru mai multe despre Oferta lui Syla vedeți pozele atașate, meniul complet prezentat on line sau mergeți acolo și experimentați totul, aspect, miresme, gust, arome.
Dar, să ne întoarcem la masa noastră și în așteptarea mâncărurilor să încep pozarea prin Sala de la parter, spațiul principal al restaurantului, mare, deschisă, cu mese dreptunghiulare și pătrate, din lemn și scaune simple, solide dispuse compact. Interiorul este simplu, fără decoruri sofisticate dar funcțional și ușor accesibil, bine iluminat de lămpile electrice moderne montate pe tavan. Interesantă este Zona de grill / bucătărie vizibilă unde sub privirile musafirilor bucătarii pregătesc fripturile, de unde vine mirosul de grill, zona unde se simte cel mai bine atmosfera specifică restaurantului.
Am pozat Terasa exterioară apoi am revenit în sală unde a venit mâncarea noastră.
Ardeii copți la tavă (fără ardei iuți) puși într-un vas ceramic negru și acoperiți cu o Pastă densă, albă ușor cremoasă făcută din sucul de la ardei, usturoi și ceapă călite, smântână și, pentru culoare și consistență, roșii foarte fin tocate, iar Salată Shopska, cunoscuta balcanică din roșii, castraveți, ceapă și brânză albă rasă te invita s-o mănânci împreună cu Pâinea casei caldă de alături. Qebapa, Micii balcanici din carne de vită, serviți în porție de 10 și Pljeskavica, Chiftea mare de vită la grătar, specifică Serbiei și Kosovo însoțiți de Salată de varză cu morcovi cu Cartofi prăjiti, aurii și crocanți au desăvârșit masa de la Syla.
Tânărul care ne-a servit, amabil, politicos și bun vorbitor de engleză ne-a adus Nota de plată, 27,50 euro mai mult decât acceptabilă pe care am rotunjit-o și achitat-o numerar apoi cu mulțumiri reciproce ne-am despărțit continuându-ne plimbarea Prizren.
A doua zi, după amiaza, eram în Cartierul Marash (Briză proaspătă) , una dintre cele mai vechi și mai pitorești zone ale orașului, un cartier format în perioada otomană și păstrat până azi, liniștit, verde și profund tradițional. Aici, pe malul Râului Bistrica, se află Restaurantul Marashi despre care citisem numai referințe bune pe care îmi propusesem să le verific la fața locului.
Restaurant - Pizzeria Marashi
A fost fondat de Familia Rexhbogi la sfârșitul anilor 1960 ca o Patiserie / Cafenea tradițională, sub numele de „Topolla (Plopul)” , referire la imenșii platani din zonă, printre ei „Rrapi i Marashit (Platanul din Marash)” , un monument al naturii secular, ce crește acolo de 400 de ani.
Astăzi funcționează la parterul și etajul unei clădiri tradiționale albaneze renovată de curând, având și o terasă protejată de copertine. Este cunoscut nu numai pentru produsele lui excelente cu un foarte bun raport preț-calitate ci și pentru amplasarea sa pe malul râului cu vedere la Fortăreață, pentru atmosfera sa liniștită și personalul amabil.
Pe Google este apreciat cu 4,4 puncte din peste 1.300 de recenzii, iar pe Tripadvisor cu 4,6 puncte din peste 130 de recenzii și ocupă locul 2 din cele 79 restaurante clasificate.
Se află pe Strada Vatrat Shqiptare (Vetrele Albaneze) 145, la circa 1,2 kilometri de cazarea noastră.
Are site, restaurant-marashi.com, cont pe FB unde se găsesc numărul de telefon și email-ul, meniul și alte informații utile.
Este deschis zilnic între orele 8 și 23 și servește la prânz, cină și gustări, în interior sau în aer liber, mâncăruri albaneze, mâncare est europeană sau de prin alte zone europene, iar la solicitare prepară mâncăruri vegetariene, dietetice.
Am fost acolo după amiază, după ce ne plouase toată ziua, nu era cald, în Restaurant câteva personae și un tânăr din personal care s-a grăbit să ne întâmpine și să ne conducă la o masă aleasă ne noi. Ne-a adus apoi două Meniuri printate și legate, fără poze și detalii, doar cu prețuri și denumiri în albaneză și engleză.
Restaurantul aduce o gamă variată de Mâncăruri, Supe și Salate, Gustări și Antreuri, Pește și Fructe de mare, cele mai căutate mâncăruri Preparatele din Carne. Interesant mi s-a părut Desertul, cu „Prăjitura zilei” , una dintre prăjiturile restaurantului, pregătită, conform tradiției, în ziua și pentru ziua respectivă, chiar dacă sunt și prăjituri din zilele anterioare. Băuturile oferite cuprind Alcoolice și Nonalcoolice, Ceai, Cafea.
Aperitivele tradiționale sunt apreciate ca excelente și am solicitat o „Sallatë Shope (Salată Șopska)” și un „Paragjelle e përzier (Platou aperitiv mixt)” , iar ca fel principal mă gândisem la „Beefsteak on a stone (Carne pe piatră încinsă” ) , preparatul vedetă al restaurantului care se consumă încet iar noi nu prea aveam timp, mai aveam de văzut câte ceva prin oraș. Am renunțat la piatră și am cerut un „Skenderbeg” , o ruladă tradițională de carne și un „Schnitzel Pule (Șnițel de pui)” . Am renunțat la dulce, soțul nu a renunțat la o „Birra Peja” , a renunțat la a doua.
Soțul a rămas în așteptare, eu am plecat să găsesc ceva de pozare.
Sala principală este un spațiu modern cu tavanele decorate cu lamele de lemnunde lemnul combinat cu mobilierul tapițat în tonuri de gri și maro creează o atmosferă elegantă șiprimitoare, relaxantă. Rafturile cu vinuri, cărți și obiecte decorative integrate în pereți dau un aspect contemporan spațiului pe care plantele mariși lumina naturală care intră prin ferestrele ample îl fac să pară viu și deschis. Aici se află și Barul bine echipat și cu de toate.
Am văzut, am pozat și m-am întors la masa unde mă așteptau Salata Șopska deja cunoscută, mie îmi place răcoarea ei și un Patou cu Aperitiv mixt pe care le-am împărțit frățește cu soțul meu.
Salata și-a dezvăluit gustul proaspăt și răcoritor și echilibrul dintre dulcele roșiilor și săratul dat de brânză, iar Platoul „Aperitiv mixt” a confirmat scopul pentru care e servit: să fie consumat încet în timp ce se discută și se așteaptă felurile principale. Cuprindea Cârnat bosniac, ghiuden din carne de vită, Bacon afumat, pulpă de vită sărată, condimentată și afumată la rece, Brânză Sharri, tradițională din zona Munților Sharr, Brânză albă, telemea în saramură și Măsline de masă specifice zonei. A fost bun dar în afară de Brânza Sharri nu s-a ridicat la așteptările mele, poate dacă avea mai multe brânzeturi și mai puțină cărnăraie!?!?
S-au ridicat însă felurile principale. Șnițelul de pui, adaptarea balcanică a șnițelului vienez gustos, fraged, cu o crustă crocantă, însoțit de cartofi prăjiți și maioneză cu lămâie a fost delicios, aromat și gustos, dar a fost depășit de Skenderbegul servit. Este o ruladă de carne de porc umplută cu cașcaval și șuncă prăjită apoi pane, acoperită cu un sos alb, crocantă la exterior, cu interior cremos, o variantă kosoveană la Gordon bleu. Are și puternic iz național, un omagiu adus lui Gjergj Kastrioti, mai bine cunoscut ca Skënderbeu, erou național și „părinte al națiunii albaneze” , o figură centrală a mitologiei naționale, un reper cultural omniprezent în viața publică din Kosovo, inclusiv în gastronomie; Rulada Skenderbeg este uneori modelată sub formă de sabie, buzdugan sau creasta coifului eroului național.
Mai spun doar că personalul vorbește engleza, este amabil și rapid, am achitat cash 28,50 euro Nota de plată, am mulțumim gazdei noastre și ne-am continuat plimbarea prin Prizren, nu înainte de a vă spune Mergeți acolo și nu veți regreta!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de mprofeanu in 16.07.26 15:51:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Prizren?, PRIZREN" (nou-creată pe sait)
Atragatoare restaurantele, buna mâncarea! Să vă fie de bine!
Cu ani în urmă, aflându-ne pentru prima dată în capitala Serbiei, am comandat o porție de plescavița, o porție de cevapcici, și o porție de cartofi prăjiți drept garnitură. Și o salată sârbească! Chelnerul a mustăcit amuzat, și ne-am trezit cu masa plină de mâncare, pe care n-am putut s-o dovedim. Porția de cevapcici (mici sârbești) cuprinde 10 bucăți; atât micii, cât și plescavița aveau incluse garnitura de cartofi prăjiți. Plus încă o porție imensă de cartofi și o salată uriașă! Am împărțit preparatele din carne cu pisicile din grădina restaurantului, și ne-am învățat minte. De atunci știm ca o porție de mici sârbești are 10 bucăți. Înțeleg ca este la fel și în Kosovo!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
@Floria: Aici am primit doar o porție de cartofi prăjiți. Erau mici și la un număr mai mic, nu ne-am dat seama și am comandat aiurea, două salate și câte un fel principal. Nu am mai pus pozele cu felurile de mâncare și acum îmi dau seama că era necesar. Porția mea era cea cu pljeskavica, acceptabilă dar tot mult. Trebuia luat doar micii și atât.
Același meniu ați avut și voi dar mai multe porții de cartofi prăjiți.
A fost cândva pământ sârbesc, nu putea să se schimbe prea mult.
Mulțumesc frumos pentru ecou! 🤗💕

Rog așteptați...