ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2025

TIPĂREȘTE URM de aici

Adresa: Strada Tsar Samoil nr. 30, Ohrid

[email protected] telefon +38975397908

Program 10:00 am-24:00 pm

Dupa ce am reusit cu cazarea, primul gand a fost unde mancam. Primisem de la prietenul proprietarului sfatul sa coboram spre centru si sa ne asezam unde ne place pentru ca odata cu dezvoltarea turismului s-au inmultit si restaurantele si gasesti la tot pasul. Deci, gaseste-l pe cel care iti place si mananca o mancare buna. Pentru micul dejun cauti fie magazine cu piine/croassante, fie pizzeri, fie restaurante care ofereau micul dejun, fie un market. Am cerut o harta si raspunsul a fost ca nu avem nevoie.

Asa ca am inceput coborarea pentru a ochi restaurantul cel mai bun. Pe masura ce ne indreptam spre centrul orasului se inmulteau si numarul de turisti. Primul restaurant care ne-a aparut in cale a fost St. Sofija, care avea doua locatii. Aveti o masa pentru trei persoane? Aveti rezervare? Nu. Ora 21 pm. Ma si vedeam facand foamea la Ohrid. De unde sa banuim ca aici merge doar cu rezervare? Asa ca am plecat mai departe pe Strada Tsar Samoil incercand sa identificam restaurantele care nu ne-ar cere rezervare. Nu doream sa mancam pizza (a nu se intelege ca avem ceva cu pizza, dar ca voiam sa incercam mancare calda locala).

Dupa mai multe incercari trecem pe langa un restaurant cu cateva mese afara si un ospatar in dreptul intrarii. Nu aveti o masa libera? Stati sa intreb. Se intoarce si ne spune ca daca vrem sa servim masa la ei ar trebui sa asteptam 10 minute pana se elibereaza. Aici raman! Si bine am facut. Pe o placuta de pe peretele restaurantului aveam sa aflam ca este cel mai vechi restaurant din Ohrid si ca este situat în casa istorică a lui Jonce Strujan. Antiko îmbină perfect bogata sa moștenire cu ospitalitatea caldă și confortul contemporan. De îndată ce pășiți prin ușile acestui restaurant fermecător, veți fi întâmpinați de o ambianță rustică care amintește de o epocă trecută. Arhitectura și decorul atent păstrate aduc un omagiu moștenirii culturale a orașului Ohrid, creând scena perfectă pentru o experiență culinară de neuitat.

Casa familiei Strujan a fost construită în 1855 de către grupuri de meșteri necunoscuți chiar la intrarea Porții de Jos. Clădirea reprezintă o atracție specială la intrarea în Orașul Vechi. Parterul înalt din piatră, podelele expuse, îmbogățite cu ferestre secvențiate orizontal, streșinile expuse, legătura funcțională cu turnul dinspre Poarta de Jos și cele trei intrări de la parter, fac din această clădire un martor special și valoros al unei epoci interesante. Dimensiunea și volumul grandios al clădirii, camerele și pergolele conectate funcțional, caracterul ludic oferit de stilul bondruk și bogata plastică constructivă și decorativă, fac din această clădire un exemplu tipic al arhitecturii secolului al XIX-lea. Parterul este din piatră, iar etajele sunt construite în stil bondruk, reflectând normele constructive și estetice ale epocii. O mărturie a normelor estetice tipice vremii în care au creat maeștrii este comoara interiorului păstrat original, cu numeroase tavane bogate din lemn, locuri pentru flori, dulapuri, nișe decorative etc.

Intram in sala principala cu doua mese pe stanga si doua pe dreapta (nu cred ca trebuie sa mai mentionez ca trei din ele erau deja rezervate de grupuri de spanioli). In stanga intrarii se afla barul si casa de marcat, la etaj inca trei mese si toaleta si in fata restaurantului, pe strada, inca trei mese. Cred ca acesta este motivul pentru care se face rezervare: putine mese, spatiu mic.

Ni se aduce meniul in care regasesti o gamă diversă de preparate delicioase care satisfac toate gusturile. De la tocănițe consistente de legume (stufat de vinete, de ardei sau dovlecei, fasole la cuptor, sarmale, musaca) la produse de patiserie/cofetarie savuroase, cele mai proaspete capturi din Lacul Ohrid, preparate cu măiestrie pentru a scoate în evidență aromele naturale ale bogăției acvatice a regiunii pentru pasionati de fructe de mare si peste (pastrav, belvica, calamar), iar pentru cei ce cauta un gust autentic al tradiției macedonene o serie de mancaruri pe baza de porc, pui, vita. De asemenea, puteai sa servesti aici si micul dejun. Meniul restaurantului Antiko este o adevarata comoară culinară!

Noi am ales sa incercam salata Shopska, o tava fierbinte Antiko si pui cu legume. Si bere Skopsko, cea mai populara și mai bine vânduta bere din Macedonia de Nord.

Mancarea a fost gustoasa si servirea destul de rapida, avand in vedere ca restaurantul era aglomerat.

Am cerut sa platim in euro si nu a fost nicio problema, transformand cei 3000 MKD in 50 euro (cu bacsis).

O călătorie culinară în inima orașului vechi din Ohrid!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de fredutza in 04.09.25 13:44:43
Validat / Publicat: 04.09.25 18:26:30
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD.

VIZUALIZĂRI: 16 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P02 Acvariu
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 900 PMA (din 1 vot)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Ohrid și împrejurimi:

• LOGAT? = DA (IntC=1)