BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hostinec Pivovar, un restaurant cu renume din Košice
După cazare și pozare la Útulný Apartman Kmeťova în Košice vezi impresii am plecat pentru o plimbare prin oraș iar pe la ora 17 eram pe Hlavná Ulica. Aici, la numărul 65 se află un restaurant despre care citisem recenzii bune printre care și cea scrisă pe Am Fost Acolo de @Aurici.
Hostinec Pivovar (Hanul Fabrica de Bere) se numește restaurantul ce funcționează în Casa Levoča, cea mai veche casă din Košice, ridicată în a doua jumătate a secolului 15, han în a doua jumătate a secolului 16 în care, în primii ani ai secolului 17, s-a instalat o fabrică de bere. Este cel mai vechi restaurant din Slovacia și unul dintre cele mai vechi restaurante din lume, în forma actuală funcționând în pivnița clădirii de 8 ani. Hanul – Restaurant este cunoscut în Slovacia ca restaurantul care-și produce propria-i bere, în vechea pivniță medievală funcționând o mică fabrică de bere artizanală cea mai cunoscută fiind „Berea BB Love” , omagiu adus Catherinei Brandenburg și lui Gabriel Bethlen, principele transilvănean, care, în urmă cu 400 de ani, și-au serbat aici cu sute de invitați căsătoria.
Pe pivovarhostinec.sk, site-ul hanului, și pe FB se găsesc telefonul +421 902 580 580, emailul pivnaposta@pivovarhostinec.sk, programul de funcționare, de luni până joi între orele 14 și 24, vineri între 14 și 1 noapte, sâmbăta de la 12 la 1 noapte iar duminica de la 12 ziua la 12 noaptea, iar pe Tripadvisor este apreciat cu 4,5 puncte din peste 150 de recenzii, poziționat pe locul 9 din cele 225 restaurante din Košice evaluate.
Funcționează în două săli cu peste 70 de locuri, Sala Micul Gotic și Sala Marele Gotic cu dotări mass media, într-o Sală de Degustare și o Terasă sub umbrelele din fața clădirii oferind la prânz și cină mâncăruri tradiționale poloneze dar și mâncare europeană servind la cerere și mâncăruri vegetariene. Livrează și la adresele indicate de solicitanți.
Am fost întâmpinați de o tânără din personal, amabilă, vorbitoare de engleză care ne-a condus la o masă și ne-a adus Meniuri printate în slovacă și engleză, cu detalii dar fără poze, apoi ne-a lăsat să studiem oferta Hanului.
Sala era destul de plină, doar câteva mese libere, la plecare se cam ocupaseră și acestea.
Meniul cuprinde câteva capitole deosebite, Platouri din lemn pentru mai mulți musafiri cu diverse preparate din carne de porc însoțite de garnituri, platouri cu gnocchi cu diverse umpluturi ce sunt oferite la 2,3 sau 4 musafiri, Oferta expres – o masă gustoasă în 15 minute, preparate din carne de pui sau porc cu diverse garniture, Mâncăruri mici reci pentru bere (servite în 15 minute) cu carne de porc sau vită, tartine cu brânză, carne, ficat, Mâncăruri mici calde pentru bere, cu cârnați, ouă, pește, brânză și Oferta zilnică de mâncare cu diferite mâncăruri.
Oferta conține și capitolele obișnuite, Supe, din care nu lipsesc Borșurile, Feluri principale din carne de porc sau de vită, din pește, Paste și Gnocchi, Garnituri, Sosuri și Salate. Sunt preparate Deserturi, Ceai și Cafea. De băut sunt oferite Răcoritoare, gama Pepsi, limonadă, citronadă, Apă, mai multe Tării și Vinuri și, binențeles, Bere artizanală produsă în fabrica din incintă, interesant pare Setul de degustare din toate berile ce cuprinde 6 beri diferite de câte 125 grame.
Meniul complet poate fi văzut pe site-ul restaurantului.
M-am decis repede, ca de obicei, o supă, Boršč z troch druhov mäsa (Borș din trei tipuri de carne) și Pivo (Bere) Hostinská, ce au fost urmate de Grilovaná bravčová panenka (Mușchi de porc la grătar) , Pečené bravčové výberové rebrá (Coaste de porc coapte) și o Pestrý paradajkový šalát (Salată colorată de roșii) .
Am dat comanda, pozasem la intrare în restaurant, am mai pozat și acum și foarte repede a venit borșul și berea.
„Borșul” gătit din trei tipuri de carne după rețeta străbunicii Gizela, fierbinte, sățios și gustos a fost foarte bun, dar nu i-am aflat rețeta, iar „Berea Hostinská” la halbă, plăcută, răcoritoare. „Salata” avea nu numai roșii ci și salată verde și măsline, bacon prăjit și cremă de brânză feta, și, lângă toate astea langoși. „Coastele de porc la cuptor” , însoțite de legume murate, hrean și sos BBQ au fost aromate și gustose, într-un cuvânt, delicioase, la fel „Mușchiul de porc la grătar” cu sos de vin și merișoare, cu clătite cu bacon.
Am mai stat în Restaurant, nu ne grăbeam urmând ca de aici să mergem la cazare, era ultima seară petrecută în străinătate a doua zi urma să plecăm spre țară. Am cerut Nota de plată care a sosit repede, toate serviciile au fost promte. Costul a fost de 42 de euro, un cost bun pentru ce primisem în Fabrică, pe care l-am achitat cu cardul Revolut iar serviciile le-am achitat cash, nefiind trecute pe nota de plată.
În concluzie Hostinec Pivovar este un local ce merită avut în vedere de cei ce ajung în Košice și vor o mâncare gustoasă și o bere artizanală la prețuri convenabile. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 14.12.23 12:08:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: E genul nostru de locuri pe care le căutăm și le testăm în vacanțele noastre! Locuri deosebite, cu poveste și atmosferă! Suntem mari amatori de bere artizanală, iar dacă locul mai oferă și papa bun, tradițional, cu atât mai bine!
Felicitări pentru tot periplul polonez, l-am urmărit cu mare entuziasm și, cu siguranță, într-o zi, cu puțin înainte să străbatem și noi acele meleaguri, voi lua articolele la recitit!
Multă sănătate și excursii cât mai frumoase să aveți și în anul viitor!
@crismis: Ce frumos ai spus despre locuri de poveste și cu atmosferă, locuri de servit masa! Mă bucur dacă voi fi și eu sursă de inspirație. Mai am ceva de scris, sper să reușesc, poate le voi condensa.
Mulțumesc frumos pentru urări, vizită și ecou!
Foarte bine arată interiorul acestei case vechi, care prepară bere artizanală! Nu știu dacă sunt multe locuri în Europa unde se mai face astfel de bere!
Despre farfurii, ce să mai spun?! Arată tare bine toate, sunt atât de apetisante încât m-au făcut să salivez! , iar despre gusturi, sunt convinsă că ați exclamat amândoi „wow” !
Felicitări pentru tot ce-ai scris până acum despre periplul vostru din acest an!
Aștept urmarea! (am înțeles - din ecoul-răspuns pentru @crismis - că mai ai ceva de povestit)
@doinafil: Nu am mai fost în altă parte să știu astfel de locuri cu servirea mesei și prepararea berii artizanale. Cred că în Belgia, Germania, habar nu am. Și la noi în țară cred că sunt dar nu am fost...
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Unde am mâncat / băut în Košice — scris în 10.02.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ