ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2023
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

De mâncat şi de băut în Ios

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Din punct de vedere gastronomic, insula Ios nu diferă prea mult faţă de alte meleaguri elene ca ofertă, deşi deţine şi ea câteva produse/preparate locale sau un mod specific de a fi gătite altele uzuale în Grecia. Nici preţurile nu au fost în măsură să ne dea pe spate, ceea ce a făcut ca experienţele noastre în materie de mâncătorii să fie foarte agreabile. Ca o caracetristică generală, am băgat de seamă că în Ios nu s-a inventat încă principiul de a se oferi ceva la final din partea casei ca în alte locuri din Grecia, dar n-a fost bai!

Primiserăm încă din prima zi o foaie de hârtie de la gazde cu localurile bune din insulă, în opinia lor, al căror prag ar fi meritat trecut/la care ar fi meritat să ne oprim, însă noi ne-am ghidat după prinicipiul clasic să ne oprim să mâncăm atunci când ne-a luat foamea la proxima mâncătorie sau în momentul în care ne-a făcut cu ochiul ceva anume, aşa încât unele păreri au coincis, altele nu.

Aş împărţi tavernele în trei categorii, în funcţie de locul în care se găsesc: în portul Yalos, unde am mâncat de cele mai multe ori, în Chora şi prin insulă, lângă plajele Psathi şi Manganari.

În port s-a întâmplat să luăm masa de cele mai multe ori, chiar de la sosirea în insulă, după ce ne-am instalat la cazare, prima dată ne-am dus întins la masă, foamea fiind deja accentuată la orele după-amiezii.

Ne-a ieşit în cale Taverna Aphrodite la care muşterii ocupau aproape toate mesele, raţiune după care ne ghidăm şi noi, că doar acolo unde vezi mesele ocupate, e aproape sigur că mâncarea e bună. În plus, aveam o vedere frumoasă la mare, frontală, ba chiar observam şi ferry-urile care veneau sau plecau spre/dinspre port, amplasarea sa fiind chiar la intrarea în port.

Am comandat ca starter tyrokafteri (5 €), adică o salată de brânză picantă, o specialitate care mie îmi place foarte mult, kalamari prăjiţi (13 €), gavroşi (12 €) şi ne-am udat gâtlejurile cu vinul casei la carafă (6 €). în total 36 €. Totul proaspăt, gustos, servire fără reproş.

Am luat şi o cină în zona portului, la Taverna Octopus Tree, local aflat pe lista de recomandări primită de la gazde. Aceasta se află în partea cealaltă a portului, poziţionată lângă Autoritatea Portuară din Ios, într-o casă scundă şi, desigur, având în faţă un copac care a devenit emblematic. O afacere de familie care înfloreşte zilnic, după cum am văzut.

Unele taverne deschid numai seara în Ios, pe timpul zilei neavând program şi din această categorie face parte şi Octopus Tree. De aceea, ne-am înfiinţat imediat după 19,00 pentru a prinde o masă, abia găsind una în lateral.

Aici am lărgit un pic comanda după ce ne-au făcut cu ochiul alte bunătăţi din meniu. Am debutat, aşadar, cu rondele de vinete prăjite (7 €) şi pâine prăjită cu usturoi şi ierburi aromatice (5 €), absolut delicioase! Pe urmă, ne-am delectat papilele gustative cu caracatiţă marinată (12 €) şi kalamari prăjiţi 12,50 €), iar de băut, am preferat vin alb, la carafă (7,00 €). Toate preparatele au fost gătite foarte bine, materia primă de calitate şi serviciul prompt. Am avut la masă drept vizitatori câteva mâţe care veneau în gaşcă să capete ceva şi chiar reuşeau să înmoaie inimile mesenilor care le ofereau puţin din ce aveau ei.

Totuşi, cea mai frumoasă experienţă culinară din port am avut-o la Taverna Akrogiali, un local şic, care ţine la imaginea sa, situat chiar pe linia tavernelor care mărginesc piaţeta principală din port.

Website: https://akrogialios. gr/en/home/

Tel. : (+30) 2286 091 096

E-mail: akrogialiios22@gmail.com

Am luat acolo prânzul din ultima zi de vacanţă din Ios şi am fost plăcut surprinşi de calitatea preparatelor şi, în special, de gust. Citind un pic despre tavernă, am aflat că are un chef talentat, iar localul a obţinut un premiu important în domeniu (Greek Dining Awards 2022) având nişte standarde de la care nu se abate.

De Akrogiali m-am simţit atrasă imediat datorită aspectului său îngrijit, chiar select aş zice, însă curând aveam să constat şi că mâncarea este, pe măsură, şi savuroasă. Am primit meniurile şi, la final, după ce l-am răsfoit un pic, am văzut o pagină ce promova brânzăria Diaseli, semn că localnicii sunt ca o mare familie.

Ne-am orientat la salată de icre (taramosalata-6 €), chifteluţe de dovlecei (6,5 €), creveţi nedecorticaţi la grătar (o porţie de şase bucăţi-12 €) şi o farfurie de [/]gavroşi (8 €). Totul stropit cu o carafă de retsina (6,5 €) care a făcut ca bucatele să alunece perfect pe gât. Inutil să spun că toate au fost de-li-cioa-se! Iar serviciul fără cusur!

În Chora s-a întâmplat să fim prezenţi doar în timpul cinei, ba chiar am luat cina de două ori, iar într-o altă seară, preferând doar un desert generos constând în clătite uriaşe.

În prima seară, după un apus spectaculos lângă Panagia Gremniotissa şi o plimbare prin labirintul de străduţe şerpuitoare, ne-am oprit la Safran Restaurant, un local elegant, situat exact la baza treptelor care duc spre portul Yalos. După ce am primit meniurile, eu am mers pe preparatul clasic al grecilor, adică mousaka (12 €), soţul a vrut creveţi nedecorticaţi grill cu cartofi prăjiţi (16 €), iar de băut am ales vinul casel la carafă de jumătate de litru (7 €). Ambele au fost gătite bine, atmosfera relaxată, serviciul prompt, toate au condus la o experienţă reuşită.

În cea din urmă seară, tot trecând pe lângă un local cu gyros şi souvlaki de la care veneau nişte miresme absolut îmbietoare, ni se făcuse dor de un gyros la farfurie şi n-am avut nicio reţinere în a ne face pofta. Localul se numeşte Yummy şi se află exact pe strada principală a oraşului, foarte aproape de Primărie şi vis-á-vis de o plăcintărie/patiserie pe care am vizitat-o. Am optat pentru mix gyros de pui şi porc (9 €/porţia) stropit cu bere Alfa la sticlă (2,5 €). De multă vreme nu mai mâncaserăm ceva aşa de bun şi de bogat, deşi în fiecare vacanţă ne întoarcem la prima dragoste culinară măcar o dată.

Într-o altă seară, fiindcă mâncaserăm cam mult şi cam greu pe timpul zilei, ne-am gândit să ne delectăm papilele gustative cu câte o clătită zdravănă la un local specializat în dulciuri şi îngheţată, pe nume Casa Gelato, de care ne loveam tot timpul în plimbările noastre. Ne atrăsese atenţia prin aspectul său deosebit şi prin faptul că era tot timpul plin. Acolo am găsit scrise pe asfalt şi câteva cuvinte care fac să tresalte inima oricui, darămite a unui grec!

Nici clătitele nu erau vreo bagatelă, nici ca mărime sau gust, şi nici ca preţ, desigur! Am optat pentru una cu nutella pentru mine (4,30 €) şi una Bueno cu biscuit pentru soţ (6,70 €), amândouă excelente! Le-am savurat la o masă de unde am privit un pic alături unde localnicii vârstnici se strîngeau la un pahar de vorbă sau ouzo, ori la o ceaşcă de cafea, socializarea fiind esenţială la greci.

Din categoria mâncătoriilor din insulă, am avut două experienţe memorabile: prima la Taverna Alonistra de lângă plaja Psathi şi cealaltă la Taverna Grand Blue de la plaga Manganari.

La Taverna Grand Blue am ajuns lihniţi de foame exact la ora prânzului, în prima zi cu maşină închiriată, după ce ne plimbaserăm în nordul insulei şi pe la siturile antice.

Această tavernă este cumva “pavăza” plajei Manganari, în sensul că aproape nu poţi intra pe plajă fără să nu treci prin terasa tavernei. Dar, asta vine şi cu avantajul că priveliştea de pe terasă spre plajă şi mare este foarte frumoasă. Pentru taverna asta primiserăm chiar o contrareclamă, adică ceva de genul “nu mergeţi acolo” , dar de foame n-am mai ţinut cont şi nu am greşit deloc.

Am comandat midii în sos de vin pentru mine (8 €) şi kalamari prăjiţi pentru soţ (13€), împreună cu vinul casei (6 €) şi chiar o apă. Nu am avut nicio obiecţie, dimpotrivă, chiar ne-au plăcut bucatele, de unde am concluzionat că nu întotdeauna contrarecomandările se potrivesc sau mai bine zis de gustibus...

La Taverna Alonistra, care e vestită în insulă pentru mâncărurile sale, nu am avut cea mai fericită experienţă gastronomică, din două motive: primul a fost că preparatul zilei pe care l-am comandat (ied la cuptor cu garnitură de cartofi prăjiţi şi orez), deşi bun la gust, gătit îndelung şi fraged de se topea în gură, nu s-a dovedit chiar o încântare culinară. Ideea a fost că ne-a picat greu la stomac după brânzeturile ce le îngurgitaserăm mai devreme la brânzăria Diaseli, dar de asta ne-am dat seama nu imediat. Nu a fost nici ieftin: 18 €/porţia.

Al doilea motiv a fost că ne-am trezit pe nota de plată şi cu două beri pe care nu le comadaserăm, desigur nici nu le “mirosiserăm” , ceea ce a mai “îngrăşat-o” cu 8 €. De băut, aleseserăm vin la carafă de jumătate de litru (8 €), după o mică bâlbâială între vin şi bere, însă nu am fost atenţi şi nu am mai verificat nota, ci doar am achitat-o. De regulă, asta stătea în sarcina mea, dar de data aceea mi-a scăpat, mea culpa, observând abia acasă. Un pic de ghinion, asta a fost!

Concluzie

În Ios, per total, am mâncat bine şi foarte bine, iar bucătăria locală s-a dovedit cel puţin la fel de bună ca cea grecească, în general. Serviciile mi s-au părut prompte, fără timpi de aşteptare îndelungaţi. Localnicii mi-au lăsat impresia că sunt ospitalieri şi primitori, fiind foarte bucuroşi că le treci pragul tavernei.

Dacă ajungeţi în Ios, nu vă temeţi, gastronomia insulei şi localnicii vă vor face şederea foarte agreabilă!

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=iHQpE6gSctI

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 17.11.23 06:15:10
Validat / Publicat: 17.11.23 08:03:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mesele tavernei Afrodite, portul Yalos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[17.11.23 08:06:22]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[17.11.23 08:59:45]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Ios?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075182914733887 sec
    ecranul dvs: 1 x 1