EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul Hopachok din Cernăuți, unde am mâncat bine și ieftin

Pentru sejurul din Cernăuți de la T&S apart-hotel (vezi impresii), mă documentasem despre restaurante cu specific ucrainean la care să mergem. Pentru prima seară îmi propusesem să mergem la Restaurantul Hopachok aflat în Str Geroyiv Maydanu, 38, la circa 1,3 kilometri de cazarea noastră din Cernăuți. Era cam departe dar stătusem destul în mașină și puțină mișcare era bine venită, în plus vedeam orașul pe înserat.
PeTripadvisor are peste 300 de recenzii fiind apreciat cu 4,5 din 5 puncte și se află pe locul 1 din cele 134 restaurante din Cernăuți, clasificate. Oferă mâncare ucraineană și europeană ce poate fi, la solicitare, vegetariană, vegană sau fără gluten. Oferă și o gamă variată de băuturi. Este deschis zilnic între orele 10 și 23. Plata se poate face numerar sau cu cardul cum am plătit și noi.
Are cont pe FB, unde se găsesc mai multe detalii printre care adresa, emailul, [email protected].
Am ajuns la Restaurant pe la 18, pentru localnici, târziu pentru masa de prânz, devreme pentru cea de seară, oră normală pentru masa noastră. Ne-a întâmpinat o tânără care ne-a salutat în ucraineană, i-am răspuns în română, ea ne-a vorbit în engleză și ne-a condus la o masă. Restaurantul are mai multe săli, iar interiorul este ca cel al unei case rurale ucrainene, colorat și decorat cu obiecte tradiționale din viața de zi cu zi.
Ne-a oferit spre studiu Meniul restaurantului, un cub de lemn pe care era imprimat codul QR, cubul poate fi văzut în pozele postate iar meniul aici, expz.menu/18a0901b-339d-4 ... enu?menuId=2465. Am început studiul destul de greu, ne-a ajutat tânăra care ne primise, ne-a explicat într-o engleză bună, tot personalul vorbește engleza și ne-a făcut recomandări în română ajutându-se de telefon.
Meniul, bogat și variat, cuprinde de toate și începe cu Mâncăruri de post, mi-a plăcut ideea, doar era Postul Paștelui Creștin, iar ucrainienii sunt, ca și românii, în marea lor majoritate, creștini ortodocși. Cuprinde Cartofi prăjiți, Salate de cartofi, Fasole Crochete sau Bile, Sarmale, Clătite și Plăcinte cu diverse umpluturi. Un capitol interesant dar care nu m-a interesat este Pentru primul pahar dedicat aperitivelor și gustărilor care se servesc alături de băuturi alcoolice, în special la momente festive.
Hopachok oferă preparate specifice realizate din ingrediente mărunțite prezentate în capitolul Gamuzi, Icre de vinete, Salate cu legume, cu pui, cu vițel, cu brânză și Aperitive calde, 'Kicker' Pipote de pui coapte cu ciuperci în smântână, Ciuperci în smântână, Clătite cu diferite umpluturi. Peștele este și el prezent, prăjit sau la cuptor.
Ca Prim Fel sunt preparate Borș roșu cu fasole, „Bograč” (Supă picantă maghiară bogată și groasă), Supă de ciuperci iar ca Fel Principal oferă Vițel cu morcovi sau Vițel picant cu legume, „O bucată de carne” (Ceafă de porc la grătar) cu cartofi copți, „Oală parfumată” (Bucăți de file de porc cu ciuperci), Piept de pui copt în brânză, Cotlete de iepure în sos cremos, Șnițel vienez, Cârnați de casă cu cartofi prăjiți.
Se oferă o gamă largă de Plăcinte, cu cartofi, brânză sau varză înăbușită, cu pui și ciuperci, cu carne de iepure, cu cireșe… iar ca Dulce, Prune picante acoperite cu nucă prăjită, Tort de miere de casă, Cheesecake 'Galician', Clătite cu brânză.
La Bar se găsesc băuturi cu și fără alcool, bere, ceai cafea. Fără alcool sunt oferite Băuturi răcoritoare, Apa „Polyana”, Sucuri de producție proprie, de roșii sau sevă de mesteacăn, Bere Stela Artois cu și fără alcool, Ceaiuri și Cafea de mai multe tipuri. Cu alcool servesc Rachiu, Coniac, Votcă, Vinuri și cocktailuri.
Cu ajutorul tinerei despre care vorbeam m-am decis pentru Borș roșu cu fasole, „O bucată de carne” – ceafă de porc) și Piept de pui copt în brânză. Ca de obicei nu am luat nimic de băut, soțul a dorit Bere la halbă. Tânăra noastră gazdă a plecat cu comanda, eu am plecat să pozez, soțul s-a aplecat asupra telefonului.
La întoarcere am găsit pe masă un platou din lemn cu două boluri, unul cu bucăți de pâine, altul cu Untură, tratație din partea Restaurantului. Untura condimentată cu sare, usturoi, piper, boia de ardei dulce sau iute, cu alte condimente este o gustare tradițională simplă, aromată și energizantă, foarte apreciată de ucrainieni care o consumă, de regulă cu o dușcă de rachiu. Hopachok oferă mai multe tipuri de untură condimentate diferit pregătite „Pentru primul pahar” sub numele Forța Unturii. Cea primită de noi era condimentată cu sare și usturoi, a fost gustoasă, plăcută și fără dușca de rachiu.
A sosit și mâncarea, „Borșul roșu” datorită sfeclei cu care este gătit avea boabe de fasole iar carnea de porc ușor afumată îi desăvârșea savoarea. Pe platoul de lemn pe care a fost adus se mai aflau două Chifle proaspete, un bol cu Untură vag iute și un Borcan cu smântână. Mi-a plăcut idea cu Borcanul de smântână care apare în Meniul Hopachok și pe masa oaspeților. Mi-a plăcut borșul, l-am mâncat cu plăcere.
„Bucata de carne” primită, ceafă la grătar frumos rumenită, puțin condimentată, plăcută și aromată a fost însoțită de cartofi la cuptor și de un castronel cu Sos de roșii, ceapă, ardei gras și puțin ardei iute, combinația plăcută, gustoasă și sățioasă. A sosit și Berea rece, cunoscuta Stela Artois.
„Pieptul de pui condimentat” cu sare, piper, usturoi și oregano îmbrăcat într-un sos de brânză rasă și smântână puțin usturoiat, aurit în cuptor a fost chiar foarte bun, gustos și delicios. A fost însoțit de Knyshi plăcințele din făină, lapte, ouă, umplute cu un amestec de piure de cartofi cu ceapă călită, brânză și smântână, auriți în cuptor. Au fost gustoși și mâncați cu plăcere. Am avut și un castronel cu același sos ca la Bucata de carne.
Mâncarea a fost suficientă, atmosfera era deconectantă, se auzea plăcut o muzică în surdină, aș mai fi stat dar oboseala drumului de la Chișinău pe la Cetatea Hotin la Cernăuți, plecasem pe la 7:30 dimineața și trecuse de 7 seara, se făcea simțită.
Am cerut Nota de plată, a venit foarte repede adusă într-o cuțiuță de lemn, personalul restaurantului cunoscându-și meseria. Am achitat cu cardul 665 grivne, circa 74 lei, tinerei noastre gazde, serviciile le-am achitat cash cutiuței. Cu mulțumiri reciproce și invitația gazdei de a mai veni pe la Hopachok, am părăsit restaurantul îndreptându-ne spre hotelul unde eram cazați, plimbare ușoară într-o seară frumoasă de martie.
A doua zi spre sfârșitul plimbării propuse prin Cernăuți, trebuia să oprim la un restaurant de pe traseu, dar tentată să văd cât mai multe am deviat mult de la traseu și ne-am îndepărtat de restaurantul ales, apropiindu-ne iar de Hopachok, hotărându-mă, după mai multe deliberări, să mergem tot la el.
Am fost întâmpinați de aceeași tânără, conduși la aceeași masa. Tânăra noastră gazdă a venit însoțită de amicul Google translate cunoscător de română și ucraineană și a rugat și pe o doamnă din personal care vorbea românește să ne ajute.
Cu atâtea ajutoare deciziile s-au luat mai rapid: „Bograč” – Supă picantă maghiară bogată și groasă, Rulou cu ciuperci și Chiftele de cartofi cu Salată de castraveți.
Am primit tratația din partea Restaurantului, Untură condimentată, de data aceasta, cu sare și boia iute și dulce de ardei, parcă a fost mai gustoasă ca cea cu usturoi.
A sosit și mâncarea. „Bograč”, Supa maghiară picantă cu carne de vițel și porc, cu cartofi, morcovi și sfeclă roșie, cu pastă tradițională maghiară preparată din gogoșari copți și ardei iuți roșii, sățioasă și gustoasă. Pâinea de casă și nelipsitul Borcan cu smântână au făcut-o delicioasă. Am mai spus-o, sunt fană supe și ciorbe, iar pe cele tradiționale le-aș mânca oricând cu mare plăcere.
Ruloul, preparat tradițional din bucătăria ucrainean – bucovineană, un rulou din file de porc umplut cu ciuperci, ceapă, usturoi și condiment, trecut prin ou bătut și pesmet, aurit în cuptor, a venit însoțit de ciuperci trase în unt la tigaie, ușor condimentate. A fost crocant și aromat, carnea fragedă, gustoasă.
Chiftelele de cartofi, cartofi fierți și zdrobiți, amestecați cu făină și condimente pentru a forma un aluat, modelat în chiftele și prăjit până devine crocant au fost plăcute, gustoase, combinație reușită cu Salata de castraveți, castraveți acri acoperiți cu smântână.
Mâncarea a fost bună și suficientă, dar având poftă de ceva dulce am cedat o parte din Chiftele, iar doamna care vorbea româna ne-a recomandat Tortul cu miere de casă care avea cireșe, nuci, smântână și două lingurițe. Era delicios așa că l-am împărțit frățește.
Ca și în seara precedentă, Nota de plată de 790 grivne, circa 87 lei am achitat-o cu cardul, serviciile cash în cutiuță.
Le-am mulțumit doamnelor pentru amabilitate nu numai profesională, a doua seară ne-au dat mai multe informații, în prima seară soțul a rămas fără baterie la telefon, ne-au pus telefonul la încărcat dar după câteva minute ni l-au adus împreună cu o baterie externă, soțul o lăsase pe a noastră la hotel.
Restaurantul Hopachok este un restaurant tradițional nu prea mare, cu specific propriu ce oferă produse tradiționale bucovinene – ucrainene, bune, gustoase la prețuri atractice. Mergeți acolo și nu veți regreta!!
Trimis de mprofeanu in 14.04.25 19:53:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Cernăuți?, CERNĂUȚI" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)