ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
AUG-2023
Cuplu
PREȚ mic-mediu
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

De mâncat și (mai ales!) de băut în Brno

TIPĂREȘTE URM de aici

De fapt, după ce ne-am cazat, nu ne-am bulucit să cercetăm împrejurimile, în sensul de atracții turistice, ci ne-am bulucit să cercetăm împrejurimile în sensul de... împrejurimi. Pe când eu eram ocupată să butonez interfonul de la intrarea în hotel, Tati observase cârciuma de lângă și a ținut-o minte pentru mai târziu. (Pivnice u kocourka – Branik, pe numele din buletin. Adresa: Mlýnská 332.) Coborând, mi-a retezat brutal elanul explorator: „Stai, Mami, că mor de sete! Hai și-om rade o berulă, că doar am ajuns în patria dumisale!”

Interiorul nu iese în evidență prin nimic. Este, pur și simplu, genul ăla de loc unde se strâng bărbații și beau bere uitându-se la vreun meci la TV. Dealtfel, chiar am găsit înăuntru un ecran pe care rula un meci de fotbal (nu prea interesant, se pare, din moment ce nimeni nu-i acorda atenție) și câteva personaje masculine... cam de vârsta a treia. Barmanul – din aceeași categorie de vârstă – nu vorbea decât limba natală, însă, în mod curios ne-am înțeles de minune. Bine, era clar ce dorim, 2 berule (erau 3 feluri de toate, așa că am dat cu banul). Când să plătim, ups! , nu se poate decât cash! Ne-au picat fețele realizând că nu schimbasem neam, dar nenea a înțeles încă o dată care-i baiul și cu un cuvânt universal („bancomat” ) și 2 semne din deget („în față și la stânga” ) ne-a sugerat soluția. (Aveam să scoatem minimum posibil - 3000 coroane, parcă; vreo 600 lei - și aveau să ne ajungă până am părăsit Cehia.)

Când m-am reîntors, pe masă ne așteptau 2 halbe aburinde, fiecare așezată pe câte o bucată de hârtie pe care barmanul scrisese de mână „10%” și „11%” . Am făcut ochii mari, știind că berea se măsoară în grade alcoolice și că berea obișnuită are în jur de 5% alcool, în timp ce vinul se situează pe la 12-15%. „Tati, o să ne facem praf și pulbere! Bem astea și ne ducem în cameră, la nani! Adică sper să ajungem până acolo, să nu ne măture ăștia de pe trepte...”

Berea fu delicioasă (aveam să declarăm la întoarcerea acasă că a fost cea mai bună din vacanța asta!) și, în mod absolut surprinzător, nu ne-a pleoștit mai mult decât o bere „normală” . Ba chiar ne-a înviorat un pic... Hmm... În plus, nici prețul nu ne-a destabilizat bugetul, chiar deloc: 35 czk bucata (cam 7 lei). Recomand maxim bărulețul ăsta!! Dacă vă nimeriți prin zona gării – doar 5 minute de mers, să zic...

***

Seara, întorcându-ne din peregrinări, încă aflându-ne în centrul vechi, ne tot întrebam dacă să mai mâncăm ceva sau nu înainte de culcare... Prânzul de lângă Bratislava ne fusese mai mult decât suficient, dovadă fiind faptul că nici nu-l putuserăm dovedi, iar „resturile” ne așteptau în frigiderul din cameră. Totuși, ceva ne-a atras atenția: oameni poposind pe treptele unei clădiri, cu halbe/pahare de bere în mâini. Brusc, ne-am activat! Ce-i aici?!!

Ce să fie?! „Decât” Locál U Caipla ( lokal-ucaipla.ambi.cz/en, Kozí 115/3). Curioși, îi călcăm pragul și ceea ce găsim înăuntru ne ridică brusc comisurile bucale în direcția ochilor! Mese și scaune simple, de lemn, tancuri de inox (pline cu bere artizanală, bănuim), un bar-insulă și, mai ales... „desenele” de pe pereți, arătând ca și cum niște copii s-ar fi jucat scrijelind în stil naiv lambriurile de lemn. În plus, printr-un sistem ingenios, aceste scrijelituri erau luminate din interior! N-am mai întâlnit nicăieri așa ceva, nici înainte, nici după această experiență... Ce reprezentau aceste desene – n-aș putea spune că am înțeles cap-coadă, multe erau însoțite de mici texte în limba cehă; cu siguranță, tema comună era berea și, ici-colo, chestii legate de Brno-oraș turistic (de exemplu, balaurul din Brno, cu care tocmai făcuserăm cunoștință la vechea primărie a urbei).  

După ce am dat un tur complet, am decis că ne place atât de tare, încât e cazul să poposim. Am șezut la o masă liberă și imediat am primit meniuri în engleză; o pagină era dedicată lichidelor, iar cealaltă (verso) solidelor. Am luat câte o bere (Pilsner Urquell „creme” 0,5 l = 62 czk și Kozel „a noastră” brună nefiltrată 0,3 l = 49 czk) și, ca să meargă berea, o porție de cârnați Frankfurter „asortați” (adică de 3 feluri), pe care aveam să-i primim însoțiți de muștar, hrean ras și pâine (129 czk). Berulele au fost delicioase, însă cu cârnații ne-am luptat rău de tot; nu din cauza lor, ci a noastră, că pur și simplu nu ne era foame!  

Am mai remarcat ceva simpatic: pe fiecare masă se găseau (sau puteai cere la bar) niște fițuici pe care erau desenate muuulte halbe de bere; de câte ori comandai una, ospătarul o bifa pe listă, astfel că la final ambele părți puteau fi sigure că n-au pierdut șirul. Ah, și pad-urile alea de carton presat, pe care să-ți pui paharul/halba, ca să nu pătezi masa! Erau de vreo 4-5 feluri, tot așa, cu desene simpatice și puteai să le iei ca suvenir la plecare, ceea ce bineînțeles că am făcut.  

Cercetând mai apoi, am aflat că brandul „Lokal” este prezent nu doar în Brno, ci și în Praga (mai multe locații) și Pilsen. Haios loc; recomand!

***

Despre Babinský Bistro am amintit când v-am povestit despre Brno; e mai mult o cafenea și se află chiar la intrarea în incinta Castelului Špilberg. Noi ne-am oprit la plecare pentru o băutură caldă (eu ceai, Tati cafea; 135 czk împreună), însă am observat că servesc și chestii de mâncat, dintre care cea mai solicitată părea supa zilei. Mai aveau sendvișuri, tarte, prăjituri de casă. Mi-a plăcut mult atmosfera intimă și caldă – soba tradițională (care iarna chiar cred că muncește din greu), fețele de masă cu floricele, pernuțele pentru scaune, podeaua de lemn, decorațiunile din plante uscate. Mi-a plăcut și servirea, oferită de 2 fete zâmbitoare și fâșnețe. Pe vreme bună (ceea ce noi n-am avut parte ☹), se poate sta pe micuța terasă, printre hortensii înflorite. Merită un popas cât de scurt, e un loc cu vibe pozitiv, cum se spune!

***

Coborând de la castel, am zis inițial să ne mai foim un pic prin centrul vechi, să ni se facă foame. Ploaia nu dădea semne că s-ar domoli, noi purtam niște „foițe” impermeabile pe sub care eram leoarcă de transpirație, să le dăm jos nu era o opțiune, căci se făcuse chiar răcorel, iar șosetele (mele) bălteau în pantofii ziși waterproof. Așa că de unde atâta foială?! Hai și-om intra undeva, măcar să ne uscăm un pic...

Am dat un search rapid pe GoogleMaps și-am găsit ceva ce părea promițător, nu departe de locul unde eram: Pivovarský dům Poupě (pivovar-poupe.cz ; Dominikánská 342) – berărie artizanală unde servesc și mâncare, iar pentru prânz, de luni până vineri, au „meniul zilei” (supă + un fel principal ales din 3 variante posibile). Am intrat și... iaca, veni și foamea, dintr-o dată, de la mirosurile apetisante ce se întretăiau! 😊

Locul e uriaș, dotat cu mese și scaune de mai multe feluri și pentru un număr diferit de persoane. Mi-a plăcut maxim podeaua mozaicată alb-negru, am admirat vitrina cu dulciuri (și nu numai) și tancurile de inox pline cu bere, expuse la vedere, așa cum se cuvine într-o berărie care se respectă.

Ora prânzului fiind încă tânără, locuri erau pe alese. Am primit imediat meniuri de bere (în engleză, la rugămintea noastră) și, separat, de mâncare (disponibile doar în cehă, însă ospătărița ne-a încredințat că ne va traduce). Cele de bere descriau exhaustiv, cu toate caracteristicile, cele 6 tipuri produse loco, ocazie cu care am aflat și noi că sistemul cehesc de „definire” a berii este total diferit de ce știam noi. Adică există grade EPM (în general, între 10% și 13%) care înseamnă procentul de extract din mustul de origine aflat în licoare înainte de începerea fermentației și care se regăsește în aroma produsului final. IBU semnifică gradul de amăreală, iar vol – în sfârșit! – procentul de alcool. Abia acum venirăm de-acasă și pricepurăm ce-a fost cu berulele de la începutul aventurii noastre în Brno și de ce nu ne-am cherchelit de la ele, așa cum ne așteptam!

Am ales, cu ajutorul ospătăriței, o porție de varză cu carne (160 czk) și una de risotto cu pui, dovlecei, roșii uscate și parmezan (170 czk); supa era inclusă în preț (!) și ni s-a explicat că va fi o supă tradițională de vită cu găluște. Evident, am ales și câte o bere (54/59 czk). Abia am apucat să mergem la baie și să ne spălăm pe mâini, că am și primit paharele brumate și castronașele cu supă aburindă. Delicioase ambele, ce să zic!  

Varza a fost gătită un pic diferit de ce știm noi, încorporată într-un sos aromat, ca de gulaș; plus 3-4 bucăți consistente de cărniță, iar ca garnitură câteva felii de găluște de aluat fiert. Risotto mi-a revenit mie – foarte, foarte gustos și sățios. Și aici aveau pe masă niște fițuici pe care ospătarul bifa comanda, la final te duceai cu ele la casă și plăteai. Nota noastră a totalizat fabuloasa sumă de 443 czk (89 lei). Mirific acest loc – recomand cu 10 mâini!!!

***

Cea din urmă alegere pentru Brno i-a aparținut lui Tati. Care ce putea să aleagă decât tot o berărie artizanală, de data asta găzduită de restaurantul unui hotel?! Cum a dat de ea?! – don’t ask, nici el nu mai știe... Pe hotel îl cheamă Efi Spa (efispahotel.cz) și se află în afara centrului vechi, dar nu departe (nám. 28. října; da, da, asta-i adresa!) Ne-am dus până acolo cu un Bolt, însă ne-am întors pe jos, agale, profitând de faptul că ploaia se oprise și chiar începeau să se risipească norii. A, și am făcut rezervare cu câteva ore înainte, citise Tati pe undeva că așa se cade.

A fost bine că am făcut rezervare, altfel nu cred că aveam vreo șansă, era totul full. Din acest motiv nici n-am făcut prea multe poze. Țin minte doar că bucătăria era de tip deschis, adică puteai să arunci câte-o privire, din când în când, spre procesul de preparare. Și aveau meniu de degustare la berule, cu 5 variante (porții de 200 ml), de care desigur că am profitat. De mâncat, am mâncat ceva plăcinte tradiționale cu o umplutură pe bază de brânză și jumări, care pluteau într-un sos brun (gustoase, însă cam greu de digerat – la propriu). Tati – un șnițel uriaș cu piure de cartofi. Precum constatați, n-am pomenit nimic de prețuri, din cauză că am rătăcit nota de plată; nimic destabilizant însă, din câte rețin.

Efi Spa Hotel este clasificat la 4* și pare a fi varianta cea mai luxoasă a grupului Efi, care deține și alte locații în Cehia, printre care Castelul Račice din Račice-Pístovice, aflat la 35 km de Brno; îl aveam pin-uit pe hartă, însă n-a fost chip să ajungem... De asemenea, se pot cumpăra tot felul de preparate artizanale de la ei – bere și alte chestii – inclusiv online (efishop.cz). Și încă o informație importantă – și ei au meniu de prânz pentru zilele lucrătoare. În concluzie, un loc complex, cu multe facilități, bun de luat în calcul pentru o experiență memorabilă.

***

Fiind primul articol al anului (început în 2023 și finalizat în 2024🙃), transmit pe această cale întregii comunități AFA urările mele de sănătate, pace și prosperitate! Mulți ani cât mai împliniți (indiferent ce înseamnă asta pentru fiecare) tuturor! 🥂

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 01.01.24 14:38:38
Validat / Publicat: 01.01.24 16:12:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 1466 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Lokal u Caipla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.01.24 16:11:01]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Brno? , BRNO" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER UndeMâncăm]

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[01.01.24 16:12:37]
»

@webmasterX: Eu tocmai am intrat pe link-urile respective. Sigur, scrise fără spațiile libere pe care nu le pot elimina în articolul încărcat 🙂.

Da, ai dreptate, am încercat din nou și nu duc nicăieri. Nu știu de ce. Mai devreme duceau... Le-am luat de pe Google maps. În fine...

webmaster
[01.01.24 16:34:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[01.01.24 16:37:18]
»

@webmaster: mulțumesc mult!

tata123 🔱
[01.01.24 19:48:22]
»

@crismis: La mulți ani! 🧸🎁🌞 Sănătate, belșug și pace🤝. Iar împliniri = exact cum ai scris. 😁

Mulțumim pentru prezentarea locurilor unde ați mâncat, un minighid gastronomic cehesc după cum a fost încadrat articolul. Interesante unele preparate, iar berea... of, berea. 🍺

Numai bine în 2024!

Pușcașu Marin
[02.01.24 06:42:15]
»

@crismis: Plăcerea ta de a scrie induce plăcerea de a citi, la mine, cel puțin. Nu știu dacă sau când voi ajunge prin partea asta a Europei, însă de va fi să fie plec cu meniul în buzunar . Deși am citit acest articol într-o perioadă în care mai repede mă rostogolesc prin casă decât merg (de la sarmale, de boefuri și alte” gustări” tradiționale ale perioadei), n-am putut să nu salivez și asta nu neapărat de la fotografii cât mai ales de la descrierea celor ce le-ați băgat pe sub nas pe-acolo, pe la Brno.

Nu-mi rămâne decât să-ți întorc urările pe care ni le-ai făcut la sfârșitul articolului la care am să adaug ceva. Îți doresc TIMP. O parte din el să-l călătorești și măcar puțin ca să ne povestești și nouă. Eu sigur voi avea TIMP ca să citesc ce vei dori să scrii aici.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.01.24 10:56:06]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc și eu pentru cuvintele frumoase! Berea, of, da, berea... Suntem iubitori de bere artizanală, iar în Cehia ne-am simțit că peștele în apă, din acest punct de vedere! 🙂 Ba, chiar un pic depășiți pe ici, pe colo, pentru că aveam atât de multe variante la dispoziție, încât nici nu știam ce să alegem... În fine, ne-am descurcat până la urmă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[02.01.24 10:57:24]
»

@crismis:

La mulţi ani şi la cât mai multe vise împlinite în 2024!

Articolele tale despre mâncătorii au fost mereu periculoase, dar nu şi acum. Îmi pare perioada ideală de a citi despre mâncare şi de viziona fotografiile aferente, cu riscuri minime pentru tastaturi, telefoane etc., cel puţin în cazul meu.

M-am amuzat maxim la vederea fotografiei P40, soţul meu la invidiat pe Tati, în timp ce eu l-am compătimit văzându-l în faţa unei mari şi grele provocări, un moment dificil

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.01.24 11:01:45]
»

@Pușcașu Marin: Mulțumesc pentru urări și cuvintele de apreciere! Hmm... Cică nu trebuie să cerem timp, pentru că timpul este resursa oferită tuturor în aceeași măsură; măiestria stă în a ști să-l folosești eficient. Recunosc, nu mă descurc rău în această privință, dar cu siguranță se poate și mai bine.

În fine, să ne plimbăm sănătoși și în 2024 și mulți ani de-acum încolo! Și să ne citim la fel de sănătoși pe urmă!

(PS: Se apropie Thailanda, dacă nu mă înșel?! 😉 Vacanță de vis să aveți!!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.01.24 11:08:59]
»

@nicole33: Mulțam frumos pentru urări!

Mie-mi place mereu să citesc despre mâncare; desigur, îmi asum balele, ghiorăielile de burtă și toate cele. Și mai mult îmi place să scriu despre mâncare, chiar mă amuză teribil s-o fac, nu știu exact de ce. Sunt gurmandă, recunosc și n-am înțeles niciodată expresia "am uitat să mănânc"; cum să uiți așa ceva?!

Cât despre P40... Păi nu zisei că l-am ajutat și io?! Cum puteam să-l las să combată de unul singur?! 😂🍻

webmaster
[02.01.24 16:21:14]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nicole33
[02.01.24 22:28:57]
»

@crismis:

Mie-mi place mereu să citesc despre mâncare; desigur, îmi asum balele, ghiorăielile de burtă și toate cele.

Doar cititul mai e cum mai e, deşi descrierile tale sunt foarte sugestive, însă proba de rezistenţă o constituie POZELE!

Și mai mult îmi place să scriu despre mâncare, chiar mă amuză teribil s-o fac, nu știu exact de ce.

Eu am o bănuială

Sunt gurmandă, recunosc și n-am înțeles niciodată expresia "am uitat să mănânc"; cum să uiți așa ceva?!

Corect! Pot uita multe, deh... vârsta, însă nu aş putea uita să mănânc. Exclus aşa ceva

Păi nu zisei că l-am ajutat și io?! Cum puteam să-l las să combată de unul singur?!

Aşa da. E bine să aibă mereu alături o nevastă de nădejde care să-l ajute la greu

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.01.24 22:31:06]
»

@nicole33: 😉😂😂😂

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pușcașu Marin, tata123 🔱

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065292835235596 sec
    ecranul dvs: 1 x 1