ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2025
AUG-2025

SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:

Sobița sau localul unde omul sfințește locul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sobița

Citatul zilei e moldovenesc- Hărnicia este cea mai de preț comoară a omului.

De câte ori umblu prin lume prin diverse țări străine mă bucur foarte tare când întâlnesc diverși conaționali care sunt la muncă sau care și-au deschis propriile afaceri pe-acolo. Cele mai mari surprize le-am avut în China cu o moldoveancă sau în jungla din Thailanda cu un român. Dar ceea ce o să vă povestesc acuma le va depăși detașat pe primele două întâlniri de cinci stele.

Ei bine ne aflam în orășelul Fairbanks de numai 20.000 de locuitori situat în nordul îndepărtat, foarte aproape de Cercul Polar. Ne plimbam noi printr-un așa zis mini mall sau mă rog centru comercial și deodată privirea ne este atrasă de un afiș de la intrare cu numele Soba! Dăm să trecem mai departe, dar aruncăm și o privire prin meniu. Decoperim un meniu bilingv în engleză și … … în limba română.

Evident nu aveam cum să nu intrăm! Așa am descoperit un autentic restaurant moldovenesc cu produse atât de dragi nouă, dar la prețuri americane adică foarte mari. Restaurantul este administrat de o familie de moldoveni din Republica Moldova, iar toți angajații sunt ori moldoveni ori sârbi.

Adresa exactă este 535 2nd Ave, Ste 106, Fairbanks, AK 99701 și probabil este singurul restaurant de acest tip din Alaska, restaurant cu o bucătărie româno-moldovenească. Ca o idee să vă dau câteva detalii din meniu.

Supe

·„Zeama” – supă tradiţională de pui cu tăiţei de casă.

· „Borș” – supă de sfeclă roşie cu carne de porc şi legume.

· Supă de perișoare – cu orez şi legume.

· Supă de mazăre – cu cartofi, morcov, ardei, ceapă.

Salate

„Salata Țărănească” – castraveţi, roşii, ardei, ceapă verde, brânză feta, dressing uşor.

“Salata Olivie” – cartofi şi morcov cuburi, mazăre, ouă, şuncă, castraveţi muraţi, dressing cu maioneză.

„Salata de Varză” – varză verde proaspăt tăiată, mazăre, ceapă verde, dressing uşor

Feluri principale (seleţie)

„Colțunași cu Cartofi” – pierogi cu cartofi, bacon, ceapă prăjită, servite cu smântână.

„Mămăligă” – porţie de mămăligă cu carne de porc, brânză feta, ou şi smântână – preparat tradiţional moldovenesc.

„Mici” – cârnaţi de miel la grătar, cartofi prăjiţi şi salată de varză.

‘Sarmale”

‘Pârjoale moldovenesti’

Deserturi

„Plăcinta” – plăcintă tradiţională moldovenească umplută cu brânză, mărar şi ceapă verde.

„Tort de smântână / Sour Cream Cake” – straturi de cremă cu miere.

Porțiile sunt mari și generoase și au prețuri cuprinse între 20-30 usd. Noi am ales să mâncăm un ghiveci de legume plus o porție de cartofi prăjiți și o supă de găină și a doua oară pentru că nu aveam cum să nu ne întoarcem la acest local, o tochitură moldovenească plus o zeamă din partea casei. De altfel toate felurile de mâncare au un bol de supă ori ciorbă din partea casei. Ne-am ostoit setea cu bere americană Budweiser.

Ospătari erau foarte amabili și serviabili și s-au bucurat foarte tare că le-am trecut pragul. Tot localul era decorat cu motive românești-moldovenești. Ce m-a frapat pe mine cel mai tare era faptul că întotdeuna sau mă rog la orele de vârf era coadă la intrare. Asta într-un mic orășel touristic situate aproape de Cercul Polar unde evident mai existau și alte localuri cu diverse bucătării în afară de cele americane. Mai erau localuri cu specific mexican, chinezesc sau indian. Ei bine dintre toate acestea doar la Sobița noastră era coadă non stop. Asta ca să vă dași seama că bucătăria românească este mult mai bine văzută pe alte meleaguri decât credem noi.

Eram într-o excursie cu mai mulți americani din Boston și le-am povestit de acest restaurant și când a auzit ghida de Soba a declarat că este client frecvent al lor și că este înnebunită după mici.

Una peste alta noi ne-am simțit foarte bine la acest local. Omul sfințește locul asta este absolut sigur. Bravo lor, bravo moldovenilor.

P. S. Ca un fapt divers mi-au povestit că au foarte mulți clienți japonezi asta dintr-o încurcătură de nume. Soba  (そば sau 蕎麦, însemnând „hrișcă” ) este un fel de mâncare tradițional japonez, constând în niște tăiței lungi, de culoare maro-cenușie, fabricați din făină de hrișcă.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de robert in 03.11.25 15:52:59
Validat / Publicat: 03.11.25 18:47:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 97 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P21 ghiveci de legume
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[03.11.25 22:25:33]

Bravo lor, bravo moldovenilor! 👍👍👍, iar vouă că ați ajuns acolo!

adrianaglogoPHONE
[04.11.25 10:07:51]

@robert: Hai ca la orice mă așteptam, numai la un restaurant românesc la Cercul polar!

Bravo lor!

robertAUTOR REVIEW
[04.11.25 11:21:52]

@doinafil: chiar și așa! mersi frumos!

robertAUTOR REVIEW
[04.11.25 11:23:35]

@adrianaglogo: asa e!

2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Anchorage? :