EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
The best
Prin toate locurile pe unde ajung din țară ori din străinătate, ador să cunosc obiceiurile locale, să cunosc portul popular, să ascult și eventual să dansez dansuri populare specifice zonei și nu în ultimul rând să degust preparate locale. Unde aș putea face asta cel mai bine decât într-un local cu specific local?
Pe vremuri exista și la noi un asemenea local la Neptun și anume Calul Bălan. Ei bine acolo seară de seară era plin de mușterii, în special de străini. Cu toate că era scump nu găseai o masă fără rezervare prealabilă. Era un local tradițional românesc, mâncarea era delicioasă, iar punctul maxim de atracție erau vestiți călușari. Seară de seară era distracție maximă și se cheltuiau sume adevărate. Nu știu de ce a dispărut la noi in țară acest concept, tare drag mie!!!
Ei bine cel mai tare local de acest tip văzut de mine pe meleagurile lumii, l-am găsit tocmai în Ethiopia în capitala Addis Ababa, la doi pași de hotelul nostru.
„Restaurantul tradițional YOD Abyssinia, înființat în 2003, este unul dintre restaurantele tradiționale de pionierat și dintre cele mai renumite din Addis AbAba, introducând cu mândrie ospitalitatea etiopiană, prin diverse bucătării, dansuri culturale și muzică tradițională. „YOD” înseamnă „martor sau exprimare” în grupul etnic Gurage, din care este originar proprietarul, Ato Tizazu Kore. Și „Abyssinia” este numele antic al Etiopiei și al regiunii cunoscute astăzi sub numele de Cornul Africii.
Împotriva știrilor internaționale unilaterale și a percepției greșite asupra Etiopiei, YOD are în vedere iluminarea întregii lumi a faptelor despre Etiopia, o destinație remarcabilă pentru călătorii și turiștii aventuroși, o țară cu bogată cultură tribală, istorie creștină și islamică, animale sălbatice endemice și peisaje plin de grație, cu o manieră remarcabilă în care s-au păstrat tradițiile istorice antice și cu eforturi mari pentru a-și păstra moștenirea naturală în mod similar.
Într-un mediu confortabil, conceput și construit într-o manieră etiopiană, demonstrând diverse situri naturale și istorice, stilul de viață, cultura și valorile care reprezintă diferitele națiuni și naționalități din întreaga națiune, YOD servește varietăți de mâncăruri și băuturi locale împreună cu muzică spectaculoasă. și spectacol de dans al diverselor grupuri etnice etiopiene însoțite de instrumente muzicale tradiționale, promovând cultura și tradițiile etiopiene pentru turiști și călători în Etiopia.” -cam asta scria pe site-ul restaurantului, îndeajuns să mă facă extrem de curios.
Mai mult acest local se afla la doar 200 de metri de Lobelia Hotel, locul unde am stat de trei ori cazat, în sejurul meu prin Ethiopia. Evident am fost la acest local nu o dată, ci chiar de două ori.
Localul este situat pe o stradă plină de gropi și de șantiere. Chiar nu-ți închipui că poate exista într-o asemenea zonă, un asemenea loc. Doar când te apropii de local, vezi reclamele multicolore, dar și mulțimea de super mașini de la intrare, semn că nu este un local pentru etiopianul de rând.
Restaurantul are două săli distincte, unde se poate mânca, se poate bea și se poate dansa. Chiar la intrare am dat de o mini expoziție de semințe, unde se prezintă cam tot ce se poate cultiva în zonă. Când intri în local deja ai un mic șoc. Dai de o încăpere plină, cu oameni faini puși pe distracție. Localul este decorat pe sus, pe jos, până și pe tavan cu motive populare etiopiene, iar muzicanții și dansatorii întrețin atmosfera.
Atât chelnerițele cât și dansatorii sunt îmbrăcați cu anumite costume populare. Toți sunt cu zâmbetul pe buze, fapt ce-ți creează o stare de bine. Muzica este foarte antrenantă, iar dansul lor este deosebit. Nu am mai întâlnit acest stil de dans pe nicăieri.
La început când intri pare că este cam mare gălăgie, dar după ce bei un pahar și te integrezi în atmosferă nu mai pare deranjant acest lucru.
Dat fiind vorba de un local, ar trebui să vorbesc un pic și de mâncare. Ei bine nu au un meniu extrem de bogat. Aici găsești tot felul de preparate etiopiene cum ar fi wot cu carne de vițel ori de miel, doro wot o delicatesă rară în Ethiopia și anume o tocană picantă de pui, tibs (carne prăjită cu legume, preferata mea) de vițel ori de miel, kitfo carne tocată de vită, tripa un fel de mâncare delicioasă din stomac de miel, toate acestea servite pe injera pâinea lor de teff de care nu am reușit să mă îndrăgostesc. Toate aceste tipuri de mâncare se mănâncă doar cu mâna, într-un mod cât mai elegant, lucru pe care iar nu am reușit neam, să-l fac.
Prima dată am mâncat pește prăjit cu legume foarte gustos, iar a doua oară tibs de miel. S-a mai mâncat la masa noastră friptură de capră, dar și injera cu mai multe sosuri felul lor tradițional și foarte răspândit acolo.
Băutura lor tradițională este areke un gin de diverse arome, douăsprezece mai exact, printre care găsim arome de portocală, de cafea ori de lămâie. Mai au un vin tradițional de miere. Au băut așa ceva coechipierii mei, dar nu a fost pe gustul meu. Eu m-am axat pe bere Habesha ori pe un vin roșu local foarte gustos.
Cu o asemenea atomsferă nu aveam cum să nu ne încingem la dans. Cum necum am ajuns și pe scenă. Cât de bine se mișcau localnicii atât de prost ne mișcam noi albii. Râdeau cei din public de noi cu mâinile pe burtă. Ce contează dacă noi ne-am simțit bine? Adevărul adevărat este că localnici au dansul în sânge, au niște mișcări fenomenale. Dacă sunteți curioși o să vedeți câte ceva în puținele filmulețe pe care am reușit să le fac. Eram ocupat mai mult cu dansul, decât cu filmatul.
Ospătarii, îmbrăcați elegant cu haine tradiționale etiopiene, sunt întotdeauna atenți să te servească cu nelipsitul zâmbet ospitalier etiopian. Iar servirea unor anumite mâncăruri este o adevărată ceremonie. Meniul, frumos proiectat și realizat din piele de animal, încorporează diverse bucătării etiopiene.
O asemenea ceremonie este de exemplu servirea cafelei, dintr-un ibric de alamă. Iarba și florile proaspete decorează masa și sunt nelipsite în această ceremonie plus un bețișor de tămâie. Este o ceremonie extrem de interesantă.
Una peste alta m-am simțit extrem de bine la acest local, de care și acum îmi aduc aminte cu bucurie. Atmosfera și oamenii au făcut toți banii. Nu este un local ieftin pentru ei. Eu am plătit între 600 și 1000 de birr, adică între 60 și 100 de lei. TVA, taxa de servicii și bani pentru spectacol sunt încasați separat, dar pentru noi tot a fost ieftin.
Dacă ajungeți prin Addis Ababa și doriți să descoperiți cultura locală nu ratați acest local de nota 10.
despre SERVICII
nu există decât nota maximă. Prompți, amabili, serviabili, mereu cu zâmbetul pe buze. Asta cu toate că eram în Africa unde se merge pe principiul pole-pole. Clar acesta nu este valabil peste tot.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Nota opt este dată pentru că mâncarea, nu este chiar pe gustul nostru. Sunt convins că pentru ei sunt delicatese, Important este că am avut ce mânca și au fost de calitate si a fost curățenie.
Trimis de robert in 06.05.21 09:49:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=_Z5NYEI5EZ8
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
-
Din câte văd, există 2 restaurante „Yod Abyssinia”
- Yod Abyssinia Traditional Restaurant - și
- Yod Abyssinia Cultural Restaurant
Review-ul a fost alocat rubricii „Yod Abyssinia Traditional Restaurant” pentru că e cel care se află în zona hotel Lobelia
@webmasterX: Sincer nici nu stiam ca sunt mai multe! Da este corect este cel de lângă hotelul in care am fost cazați! Mersi frumos!
@robert: Mi-ai adus un pic de Etiopie si in biroul meu! Citesc fiecare articol al tau de cand te-ai hotarat sa ne faci sa te invidiem pentru aceasta minunata si curajoasa calatorie! O veritabila distractie cu adevarat inspirationala! Votat cu mare drag atat acest review cat si restul aventurilor tale! Felicitari si keep going!
da' Red Bullul avea cutia suflata cu aur? pare disproportionat pretul fata de celelalte bauturi.
pot sa te corectez putin?
la Calul Balan si vecina lui Crama Neptun preturile nu erau exagerat de mari, tin minte ca am descoperit locurile astea in secolul trecut (nu-i asa ca suna bine? ) si ne petreceam cateva seri pe sejur acolo desi eram niste studenti amarati, nici pe departe plin de bani. acum imi ploua in gura cand imi amintesc de painicile calde din care mancam o tura pana sa vina mancarea, atunci nu mai vazusem nicaieri asa ceva
@adynutza26: mulțumesc frumos că-mi urmărești aventurile mele prin Ethiopia si că te-a prins serialul meu.
Este o țară absolut fascinantă de care pur și simplu m-am îndrăgostit. Recomand oricui să-si ia inima în dinți și să o viziteze. Singurul mare neajuns al ei este că nu are ieșire la mare.
Toate bune! O să urmeze un episod despre cel mai captivant trib văzut acolo!
@nrs: sunt prețuri diferite! Unele sunt mai ieftine altele mult mai scumpe! De exemplu m-am dus la alimentara să-mi iau ceva de ciugulit alune, ciocolată, căpsuni si am pus ochii si pe un Red Label la jumate. Aveam 500 de birr la mine și credeam că-mi ajunge. Abia la casă am constatat ca Red Label la 0,5 costa 1300 de birr, care la noi nu costă mai mult de 50 de lei.
Tări diferite, prețuri diferite, taxe de transport si accize diferite.
Referitor la Calul Bălan asta e percepția mea că era foarte scump. Acum e posibil si raportat la banii mei de licean să mi se fi părut așa de scump. Așa că îți dau credit.
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
Cuscre
Am rămas in urmă cu cititul pe sait, încerc să recuperez
Așadar, încep cu "Calu' ": aveam pe cineva acolo, era plin mereu restaurantul, prețuri măricele, distracția maximă. După fiecare spectacol se alegea o "miss", din public, dintre fetele care dansau sau jucau. Aceasta era purtată pe umeri de către dansatori, primea o coronița și aplauze
Acum, revin la oile noastre, cele din Etiopia : foarte bun și interesant articol, chiar dacă e despre un restaurant aflăm lucruri inedite despre haleala, băutura și prețurile lor. Cred că ai greșit prețul sau Nr de persoane din caseta tehnică, prețul e doar pentru cuscrul meu , eu așa cred.
Îngrozitor arată mâncarea, pâinea e oribilă, verziturile alea parca-s vomă, scuze dar asta văd eu
Filmulețele nu le pot vedea cei care citesc și văd articolul de pe telefon, adică cei ca mine
Bravo!!!
@robert: fain!
Un sfat... nu inteleg de ce lumea filmeaza cu telefonul in modul portrait - mod in care apar acele dungi negre stg/drt si se inghesuie imagine pe mijloc de nu mai vezi/intelegi nimic
Telefoanele in ziua de azi sunt destepte, unele filmeaza/fotografiaza mai bine decat un aparat dedicat filmarii/pozarii.
Cand mai faci filme roteste telefonul spre stanga (ta) in mod lanscape... la poze functie de ce ' ' fotam' '
Scuze de interventia tehnica...
p.s.
si scuze (si) de offtopic... Am vrut sa te intreb mai demult, ai cumva rude in Arges/Pitesti (Cocea) care lucreaza prin presa/asigurari?Sau o fi simpla potriveala de nume?!
@Nasshu:
Ești amuzant!!!
Eu credeam că ai poftit la mancarica etiopienilor
@krisstinna: țineam eu minte bine că era scumpuț și că era distracție maximă! La Calul Bălan mă refer! Mai țin minte câte ceva, atâta timp cât toată copilăria pe timp de vară mi-am petrecut-o în Neptun Olimp. Bunicii lucrau acolo.
Referitor la mâncarea din Ethiopia esti un picuț cam dură. Era destul de bună, nu chiar pe gustul nostru, dar mult mai bună decât mă așteptam. Bine mai puțin injera care avea o textura si un gust cu care nu m-am împăcat.
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
P.S. Da da era vorba de media notei mele. Prima oară 600 birr, a doua oară 1000 birr!
@Nasshu: știu foarte bine ce vorbesti. De fiecare dată îmi propun să o fac la modul corect și la locul faptei, mă dau cu una alta, mai cu un șpriț, mai cu un dans ori o vorbă și mă trezesc abia acasă că iar am filmat aiurea. Sunt irecuperabil!
Tata a lucrat în presă a fost director la Casa Scânteii, iar apoi a locuit în Argeș la Câmpulung. Nu mai e de 10 ani așa că probabil este vorba de o altă persoană pe care nu o cunosc!
Mersi pentru sfaturi!
@krisstinna: sa stii ca n-am probleme de genul asta. Eu mananc orice sau mai bine zis testez /gust orice, pe principiul daca nu-mi place ' ' scuip in batista' ' !
Pina acum nu a fost cazul. Daca ajung prin Asia sunt in stare sa mananc si gandaci prajiti, daca aia nu mor (asiaticii) nu mor nici eu!
@krisstinna:
”Filmulețele nu le pot vedea cei care citesc și văd articolul de pe telefon, adică cei ca mine
De astăzi, video atașate oricărui review se pot accesa și de pe telefon -- din pagina unde se prezintă fotografiile (sub fotografii sunt afișate video, dacă s-a/u încărcat) -- în cazul review-ului de față de aici: amfostacolo.ro/imf.php?i=102926#top2 (video sunt afișate SUB POZE)
@robert: Super filmulețele!!!
Le-am văzut de pe telefon! Ura!!!
Interesante dansuri, frumoase negresele, cam mult îmbrăcate, mă obișnuisem cu cele in țț goale
Cine întreba: "mai vrea cineva ceva de mâncare? "
Neasteptat de drăguț mobilierul, mulțumesc pentru filmulețe Robert, mulțumesc admin pentru surpriză, pot face mâine rapelul liniștită
@krisstinna: mă bucur că ti-au plăcut filmulețele mele. Nu prea ies bine, dar sunt doar așa să vă faceți o impresie despre locație și atmosfera de acolo!
Succes la rapel! Am deja 2 luni de la rapel, mai e un pic si trece imunitatea!
P. S. pot sa-ti spun un banc? Hai ca-l spun oricum:
-Bărbate, după trei săptămâni te-am prins iar cu curva asta in pat!!!
- trei săptămâni? înseamnă că a venit la rapel!
@robert: Bun, as zice ca au talent cu caru la dans, e drept ca au ceva din dansul tribal insa se misca de zici ca sunt pe arcuri. Despre mancare eu as fi gustat-o si degustat-o sa vad ce au ei pe acolo. In rest numai bine, distractie si voie buna, sti sa iti faci vacantele faine.
!!
@roth:
” Bun, as zice ca au talent cu caru la dans, e drept ca au ceva din dansul tribal insa se misca de zici ca sunt pe arcuri
-chiar se mișcă într-un mare fel. Am mai văzut eu prin videoclipuri, dar a fost o pemieră și pentru mine să-i văd pe viu. Este cu totul altceva! Pur și simplu m-am îndrăgostit de dansul lor. Îți dai seama că m-am băgat și io la dans, dar când am văzut filmarea mai, mai să intru în pământ! Apropo Baloo e mare meseriaș pe lângă mine!
” Despre mancare eu as fi gustat-o si degustat-o sa vad ce au ei pe acolo
- așa fac și eu pe unde mă duc în lumea asta! Uneori îmi place alteori ba!
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
@krisstinna: păi asta zic: nu chiar! Nu e complicat, da mi-a ieșit complicat si cu vorbele mele!
Oricum mersi pt ajutor! Trebe pesemne să perseverez!
gata am prins ideea!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2021 [Taitu hotel restaurant] Întoarcere în timp — scris în 13.04.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ