EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plaje frumoase peste tot, în vestul insulei Creta!
Sigur că în plimbările noastre hai-hui în Creta, am văzut multe plaje. Ce-i drept le-am și căutat! Pe unele le-am și încercat, altele au fost doar fotografiate și îndelung admirate! :)
Dar hai s-o luăm din nord, pur și simplu aleatoriu.
Plaja Seitan Kataramena Limania
S-ar putea s-o găsiți sub numele de Stephanou beach sau St. Spiridon, după mica biserică alb-albastră aflată la începutul intrării pe serpentine.
Este un obiectiv must see, pentru insula Creta, dacă e să fie după mine. Sper să mai am ocazia să ajung acolo, să pot și coborî la plajă.
Poziția plajei este la est de Capul Akrotiri, cam 22 km nord-est de Chania, la 2 km de satul Chordaki.
Peisajul este sălbatic, sunt stânci abrupte, de multe ori vântul bate năpraznic, modelând rocile după bunul plac. Dar iată că, în astfel de locuri vitrege, există și câte un golf mic, fantastic, cu nisip și pietriș alb, cu o mare turcoaz așa cum numai în vise ai crede că există... și totuși este aievea!
Până în 2010 exista doar un drum de pământ, destul de greu de străbătut, apoi s-a amenajat un drum asfaltat, destul de îngust, foarte spectaculos însă, după cum veți vedea și voi în poze.
Este o parcare destul de mare, puteți lăsa mașina acolo, apoi dacă doriți și puteți, trebuie să coborâți o potecă abruptă, destul de anevoioasă, dar finalul, plaja vă va răscumpăra efortul depus.
Am făcut cât de multe poze am putut, din toate unghiurile, cât mai favorabile, de pe marginea prăpastiei. :)) Nu am coborât pentru că era foarte cald, cred că erau în jur de 40 de grade, nici urmă de umbră și mă gândeam mai ales ce greu va fi la urcare.
Nu prea mă dau eu înapoi la urcat-coborât, dar acolo am simțit că e suficient atât. Oricum vântul bătea binișor, un motiv în plus să te clatine bine de pe potecă.
Sper să mă întorc cândva!
Elafonisi beach
Fără îndoială, una dintre cele mai vizitate și căutate plaje din Creta, este plaja Elafonisi. Nu aveam cum să nu ne ducem s-o vedem și noi.
Distanța față de Chania este de cca 77km, e în partea de sud-vest a insulei Creta. Drumul până acolo este frumos, trece prin defileul Topolia, un obiectiv în sine, unde puteți opri, face poze, admira stâncile din jur, sau caprele care stau printre mașini în parcare. Satele acestea din defileu, care urmează de fapt după defileu, sunt foarte frumoase, pitorești și pline de flori, așa că drumul este foarte plăcut. Cel mult o oră și jumătate de mers, depinde de opriri și poze;)
Elafonisi este ca un loc magic! De fapt vorbim de o lagună între insula Creta și insula Elafonisi. Această bucată de pământ (insula Elafonisi), lungă de aproape 1 km, se poate explora, are mici golfulețe, stânci ciudate, cu o vegetație sporadică, plante foarte rare, cu vietăți marine, care fac parte din Programul Natura 2000 și sunt arie protejată. Aici nu este voie cu șezlonguri, umbrele, baruri.
Numele insulei vine de la cuvântul grec Elafi care înseamnă cerb, iar nisi-insulă.
Cu foarte mulți ani în urmă, oamenii au observat că pot ajunge pe jos la insulă, asemeni cerbilor care s-au dus încolo, în număr foarte mare.
Plaja este cu un nisip super fin, alb-rozaliu, de la multe cochilii de scoici.
Marea este fantastică și ea, cu o paletă largă de culori-de la un bleu ciel, la turcoaz în diferite nuanțe, asemănătoare lagunei Balos- despre care v-am povestit, câteva rewiev-uri mai înainte. Adâncimea este mică, foarte mică, copiii se pot juca în voie, iar dacă vrei să înoți trebuie să mergi departe în larg.
Există o parcare foarte mare, încăpătoare.
Pe plajă, pe partea insulei Creta, sunt foarte multe șezlonguri amenajate, dar foarte puține umbrele. E adevărat că sunt și câteva chioșcuri cu tot felul de produse de plajă, jucărele pentru nisip, necesare pentru copii.
Sunt și câteva terase de unde poți lua ceva de mâncare sau de băut.
Există și toalete contracost.
Problema noastră a fost că am ajuns mult prea târziu pentru a mai prinde un șezlong cu umbrelă. Șezlonguri erau destule, dar fără umbrelele atât de necesare în căldura aceea sufocantă. Ca timp, nu era târziu-doar ora 10 și totuși...
Am privit îndelung, m-am plimbat, am explorat ce am putut, apoi am plecat.
Un loc frumos, musai de văzut!
Preveli
Preveli este situat la cca 35 km sud de Rethimnon și mai este cunoscut sub numele de Preveli Palm Beach sau Lacul Preveli. O găsim la ieșirea din Defileul Kourtaliotikos, în mijlocul căruia curge Marele Râu- Megalos Potamos.
Plaja Preveli este una din cele mai renumite din partea de sud a Cretei, încă de prin anii 60-70, când era o destinație preferată pentru hippies, ca și Matala.
Pe malurile râului, cresc palmieri, formând o adevărată pădure, iar apa formează înainte de vărsarea în mare un adevărat lac de cca 500 de m.
Plaja este cu nisip, nu prea există amenajare, dar umbră veți găsi din plin de la palmieri :)
Noi am ajuns destul de târziu, spre seară, am parcat mașina, este o parcare destul de generoasă. Apoi dacă doriți să ajungeți la plajă, trebuie să coborâți o potecă destul de abruptă.
Ne-am mulțumit să ne cocoțăm pe stânci, să facem poze cu defileul, cu pădurea de palmieri, cu râul verde, cu plaja care se întrezărea, dar bine umbrită.
Spectaculos loc, foarte frumos. Puteți merge și la Mânăstirea Preveli, undeva pe la mijlocul drumului este Kato Moni Preveli, iar la dreapta, unde se bifurcă drumul spre plajă, dacă urmați drumul veți ajunge la Moni Piso Preveli. Noi n-am ajuns chiar până acolo, ne-am oprit puțin la Memoriale della seconda guerra mondiale Preveli. Am făcut câteva poze, am admirat marea și de acolo, de sus, apoi am făcut cale întoarsă.
Lappai beach
Propun să ne întoarcem pe coasta de nord a insulei. Imediat ce am plecat de la Rethimnon, după vizita la castel și orașul vechi, ne-am gândit că tare bine ar fi să ne bălăcim nițel, să ne răcorim în mare.
Pe drum, când ne duceam spre Rethimnon, am văzut niște plaje interesante, așa că acum la întoarcere am zis că merită să ne oprim.
În zona Pyrgos, imediat după plaja Episkopi și înainte de Siroko beach, este plaja Lappai sau Lappei.
Este o parcare mare chiar la șosea, la umbra unor copaci bătrâni.
Pe stânga este un local-restaurant Lappai, care are și terasă în spate, spre mare, cu o zonă verde foarte mare, nespus de frumoasă, cu alei amenajate. Foarte mulți copaci, tamarini și palmieri, o adevărată oază de relaxare.
Beach Bar-ul este chiar la marginea plajei, tot la umbra copacilor, mese și scaune, canapele și fotolii comode vă așteaptă negreșit. Sunt locuri de joacă pentru copii, cu leagăne și tobogane, piscine mici pentru copii.
Plaja este lungă, lată, cu un nisip fin, alb.
Marea este nițel mai învolburată aici, destul de adâncă chiar de la mal. Atunci când am ajuns era mai „cuminte” , am intrat și noi, am profitat și ne-am răcorit, apoi au venit valurile mari iar salvamarul- o femeie, a interzis intrarea în mare.
Șezlongurile sunt bine distanțate, sunt foarte multe, umbrele, cabine de schimb, dușuri.
În plus eram serviți de la beach bar, cu tot ce ne doream, răcoritoare, bere, fresh, înghețată sau chiar mâncare.
După toate plimbările de peste zi, mica leneveală a venit ca unsă, așa că am stat pur și simplu, ascultând freamătul neîncetat al mării și zbenguielile vesele ale copiilor!
Recomand cu mare drag!
Webmaster, o rugăminte:
https://youtu. be/iGZ4QhK9c0g
Mulțumesc frumos!
Trimis de maryka in 18.11.20 17:40:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru plajele minunate vizitate, astept cu mare interes sa ajung si eu la Elafonisi, caci nu am reusit decat pana la Falassarna, frumoasa si aceea totusi.
M-ai convins! Creta este frumoasă, iar partea vestică, din câte am citit, este cea mai frumoasă! Pot spera că voi vedea și eu aceste plaje?
Felicitări pentru impresii, poze, vacanță!
Din nou, aduceri aminte foarte plăcute legate de multe plaje-vedete ale Cretei!
La Şeitan Limania am avut câteva peripeţii: pe drumul spre plajă (în coborâre) am sesizat prima dată că frâna de mână a maşinii tocmai închiriate în acea zi "nu ţinea" prea bine, noroc că soţul s-a descurcat foarte bine în acele condiţii. Apoi, cărarea pe stâncă, spre plajă, nu a fost tocmai uşor de coborât sau urcat, iar jos pe plajă ne-au dat de furcă nişte capre obraznice care căutau mâncare în bagajele turiştilor aşezaţi la soare. Dacă nu găseau sau erau gonite, se uşurau pe prosopul sau rogojina de plajă din dotare.
La Elafonisi mi-a plăcut în mod deosebit, apropos de parcare: noi am ajuns dimineaţa, am parcat în imensa parcare mai mult goală, dar la plecare nu ne mai găseam maşina deoarece parcarea se umpluse la maxim şi nu ne luaserăm repere prea bune, aşa că am căutat-o minute bune în şir până ce am găsit-o.
Preveli a fost un obiectiv atins în vacanţa din 2010, când am mers cu maşina proprie în Creta. A fost o experienţă unică, îmi voi aminti de ea mereu: palmieri, râu ce se varsă în mare, versanţi de stâncă.
La Lappai nu am ajus, poate cu altă ocazie!
Felicitări pentru articol, o zi minunată îţi doresc!
@calatorul:
Mulțumesc frumos!
Falasarna este minunată, am scris și eu un articol separat despre plaja aceasta. Trebuie însă să ai noroc de vreme bună, adică fără vânt. Altfel poate fi foarte supărător. Noi am prins o vreme perfectă!
La Elafonisi nu am stat deoarece nu aveam umbrelă și era foarte cald, pentru o vizită e bine, dar dacă doriți să stați trebuie să ajungeți foarte dimineață pentru a prinde un loc la umbră.
În rest, totul e frumos, am scris și despre Balos și Gramvousa, un alt must see, apoi sunt atâtea și atâtea locuri... mie îmi place la nebunie sudul insulei Creta-Paleochora, Loutro-am scris impresii.
Cu speranța în vremuri mai bune și mai sănătoase, vă doresc călătorii frumoase!
@Rodel:
Mulțumesc frumos!
De ce nu? Doar sperăm ca totul să se termine într-o bună zi!
Creta este frumoasă în ansamblu, dar recunosc, vestul are foarte multe obiective importante, plaje, mânăstiri, sate pitorești, defilee sau cum s-ar zice de toate pentru toți.
Poate la vară, sau măcar pentru septembrie? Eu așa nădăjduiesc!
Până atunci vă îmbrățișez cu drag!
@irinad:
Da, tocmai pentru că îmi aminteam ce ai scris tu despre Seitan, cum că poteca ar fi dificilă, plus căldura și vântul năpraznic, am simțit că nu ar fi indicat să ne „aruncăm” înainte. Și caprele pot fi o problemă
La Elafonisi, am ajuns târziu pentru a prinde un loc convenabil, ei acolo nu era nici o urmă de vânt, ceva care să mai taie din căldura sufocantă. Țin minte că nu mai aveam răbdare nici cât să fac poze, atât era de cald. Când am ajuns în parcare, știi, cu toate spațiile alea, nici noi nu găseam copacul-reper. Nu mașina-nici măcar copacul reper!
La Preveli, iar n-am coborât, odată pentru că era deja seară, în plus ai văzut de unde am făcut poza, când am văzut cât e de departe și de jos... am zis pas! Toate aceste obiective cred că necesită o zi separată, să ai timp, să te duci dimineață, să stai la plajă, etc. Cine știe, poate cândva, altădată?
Te pup, o zi frumoasă!
@maryka: Din plajele prezentate de tine nu am ajuns decât la Elafonissi. Și mi-a plăcut la nebunie!
Anul acesta am fost la Preveli ca să vizităm mănăstirea și, deși îmi propusesem la plecare să oprim mașina ca să fotografiez de sus plaja, am uitat. Fraiera de mine!
Mi-ai trezit amintiri tare plăcute cu Elafonissi și un dor de Creta!!!
Dar cât de curând tremin cu Rhodos și voi începe serialul Rethymno. Ca să-mi mai treacă dorul, pe vremea asta urâtă.
Felicitări pentru excursii și review, și multă sănătate!
@Carmen Ion:
Mulțumesc frumos!
Se pare că ne completăm reciproc, unde nu ați fost, am ajuns noi și viceversa! Tot e bine, că prin intermediul AFA, vedem toate locurile frumoase și asta este minunat!
Noi n-am ajuns la mânăstire la Preveli, deși nu mai era mult, dar asta e!
Sper să mai avem ocazia să ne împlinim visurile, să călătorim sănătoși în lumea asta largă!
Toate cele bune! Aștept cu nerăbdare și impresiile despre Creta!
@maryka:
Mmm, ce amintiri calde și colorate...
Aș vrea să adaug câteva vorbe și-un pont pentru Elafonissi. Aceasta este o peninsulă pitică ce se transformă uneori în insulă din cauza apelor invadatoare. Culoarea roz a nisipului are și o legendă în spate, nu tocmai „roz” , se spune că sute de femei și copii s-au refugiat acolo când au fugit din calea turcilor, în vreme de război. În urma masacrului făcut de turcaleți, nisipul lagunei a devenit roz.
Parcarea (gratuită) e deosebit de aglomerată, plaja la fel, dar după ora 16 se eliberează pentru că excursiile organizate se incheie. Eu recomand o oră normală, adică ora 8 pentru plajă (până în ora 10) și baie, sau după ora 17.
Pe plajă se pot mânca doar sandvișuri sau snacks-uri de la terasa de acolo, prețurile sunt mari, cozile sunt uriașe, nu găsiți nimic tradițional grecesc de mâncare pe plajă.
În extremitatea stângă a plajei, intrarea in apă e lină dar de adâncește după vreo 15 pași, e perfectă, nisipul e tot roz, nu-s umbrele și sezlonguri și nici nu e sufocată de turiști.
În extremitatea dreaptă a lagunei, după traversarea apei (super aglomerată în vremuri nevirusate), după punctul salvamar, se poate merge spre/la dunele de nisip (acolo-s și plante endemice), zona e îngrădită cu un gărduleț improvizat, pe lângă acesta e o potecă pentru turiști, se ajunge la niște stânci uriașe, la o plajă nu foarte mare, oarecum ascunsă, cu nisipul la fel de fin, intrarea în mare este super ok și se adâncește brusc, acolo nu-s mulți turiști, piticii lipsesc din peisaj, recomand celor care caută intimitate și celor care vor să înoate. Chiar și apa mării are o altă culoare, e albastră ca cerneala.
Mulțumesc pentru aduceri aminte, felicitări pentru articol și poze!
@krisstinna:
Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri și mai ales pentru completările atât de utile în ceea ce privește Elafonisi. Nici măcar nu m-am documentat temeinic înainte de a pleca, știi că a fost o plecare neașteptată, până în ultima clipă nu eram siguri că vom pleca. Așadar, căldură mare acolo, nu m-am simțit, deloc în largul meu, nu m-am plimbat așa cum îmi place mie, abia așteptam să plec de acolo, îmi era ciudă, pentru că era așa frumos!
Dar, cum s-ar zice nu au intrat zilele în sac, nu?
@maryka: Wooow!... frumoase poze. Cel mai mult mi-a plăcut ”mini-fiordul” care se termină în Lappai Beach. Seamănă izbitor cu Cala Paguro din Polignano a Mare (Italia) ... mi-am amintit instant de ea.
Noi n-am ajuns în Creta încă, deși am vrut să facem asta anul trecut. Niște prieteni ne-au deturnat, cu argumentul că este o insulă foarte vântoasă peste tot și că nu ne va plăcea. Așa am ajuns în Sardinia.
Felicitări pentru poveste și poze.
Toate cele bune și călătorii frumoase!
@k-lator:
Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
Creta este o insulă minunată, are de toate pentru toți, multe plaje de top, foarte vestite, de o frumusețe rară, dar și vestigii importante pentru iubitorii de istorie, de situri antice, ori munți și defilee ce se pot străbate la picior, cum am făcut noi în 2016 cu defileul Samaria, cel mai lung din Europa.
Vântul poate fi o problemă, probabil că depinde de anotimp, noi am fost în luna iunie prima dată, acum în iulie-început de august. Am nimerit și zone în care bătea vântul dar nu a fost chiar supărător!
Cu alte cuvinte este o insulă ce trebuie descoperită!
@maryka: Multumesc pentru raspuns si detalii, incerc sa imi organizez o vizita mai luna la Balos si Elafonissi, adica macar cate o zi de plaja completa fara alte drumuri. Asa am facut la Falassarna dar drumul a fost lung de la Hersonissos, unde eram noi cazati.
Dintre plajele din sud cea mai interesanta mi s/a parut cea de dupa Ierapetra, in estul statiunii unde e o lunga plaja de nisip cu niste praguri de piatra la intrarea in apa, foarte interesante, sunt fotografii pe AFA. Apa limpede si linistita dar greu de intrat printre platformele de stanca si pustiu, nu era nimeni altcineva, nu am inteles de ce. Poate pentru ca sus pe coasta vantul batea foarte hotarat. Dar merita vazuta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Plajele aurii de lângă Chania! — scris în 14.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Cele mai spectaculoase plaje din vestul Cretei — scris în 11.02.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Plaje din Creta ce trebuiesc vazute — scris în 05.10.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Descoperind farmecul Cretei…. alaturi de micuta japoneza si vantul zburdalnic — scris în 14.03.17 de teona din BUCURESTI - RECOMANDĂ