ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Turnul Galata – aventuri în Istanbul

TIPĂREȘTE

Am aflat de excursia la Istanbul cu o săptămână înainte de data plecării; bucurie mare, pregătiri bagaje și documentare la greu. Ce puteam face într-o zi întreagă și în alte două jumătăți de zi? Am căutat informații pe internet, am răsfoit câteva ghiduri tipărite, am citit impresii de pe saiturile de specialitate, am printat hărți cu trasee per-pedes. Am înțeles că sunt foarte multe obiective de vizitat astfel încât m-am documentat cu seriozitate și am încercat să fiu obiectiv și să selectez doar o parte din ele. Bineînțeles că de pe listă nu puteau lipsi Basilica Sf. Sofia, Palatul Topkapî, Moscheea Albastră, Hipodromul, Marele Bazar, Podul și Turnul Galata. Datorită timpului scurt au rămas destule monumente/locuri/biserici/moschei de vizitat.

Un „must see” pe care îl stabilisem din țară a fost Turnul Galata sau Galata Kulesi. Și nu așa la orice oră, ci tocmai la ora apusului. Citisem că acest moment este extraordinar dacă îl vezi din balconul Turnului Galata; chiar am văzut fotografii superbe efectuate aici. Astfel am căutat ora la care apune soarele în acea sâmbătă și mi-am anunțat colegii de excursie că eu doresc să vizităm turnul la apusul soarelui, cu condiția ca cerul să fie senin.

Istoria Turnului Galata. Dar care este istoria acestui simbol al Istanbulului? Galata a existat ca oraș de sine stătător încă din antichitate, el fiind înconjurat cu ziduri de apărare de împăratul Constantin cel Mare și apoi anexat capitalei Constantinopol de către împăratul Theodosius. În vremea împăratului Justinian se efectuează o „reașezare” a Galatei, moment din care datează și începuturile acestei construcții, undeva în prima treime a anilor 500. Forma actuală va fi însă dată de constructorii genovezi, la 1349, care beneficiind de privilegii consistente din partea împăraților bizantini vor ridica aici în secolele al XIII-XV-lea o înfloritoare colonie. Turnul va face parte din fortificațiile coloniei și va fi numit „Turnul lui Iisus” de către comercianții genovezi și „Marele Turn” de către bizantini. Până la cucerirea Constantinopolului de către turci în 1453, colonia italiană acaparase întreg comerțul din zona Bosforului. Mehmet Cuceritorul pune capăt hegemoniei genoveze și începe „turcizarea” zonei Galata. Fortificațiile și Turnul Galata sunt utilizate pentru supravegherea traficului naval pe Bosfor. La 1509 un cutremur devastator va afecta fortificația; de asemenea multe incendii vor devasta cartierul Galata de-a lungul timpului. Zidurile de apărare și bastioanele vor fi demolate treptat după 1864.

Turnul Galata a fost utilizat ca închisoare de către Suleiman Magnificul, apoi, pentru o perioadă scurtă de timp, la sfârșitul secolului al XVI-lea a jucat rol de observator astronomic. În secolul al XVII-lea Hezarfen Ahmet Çelebi încearcă să zboare din vârful turnului folosind o pereche de aripi artificiale. Bineînțeles că va avea o perioadă și funcția de foișor de pază împotriva incendiilor, dar și far călăuzitor pentru ambarcațiuni.

Descriere. Diverși sultani își vor pune amprenta asupra construcției de piatră cu ocazia reparațiilor efectuate din cauza deselor incendii. Astfel va fi ridicată în vârf mai întâi o mică cameră de lemn, apoi la începutul secolului al XIX-lea se mai adaugă două etaje și celebrul acoperiș conic. După furtuna puternică din 1875, acoperișul va fi reparat abia în anul 1960. Turnul are o înălțime de 67 m, din care 4,3 m este înălțimea acoperișului conic. Diametrul exterior al impresionantului turn este de 16,5 m, inelul interior e de aproape 9 m iar grosimea zidurilor atinge valoarea de 3,75 m – o bijuterie arhitectonică care, din fericire, s-a păstrat pentru deliciul turiștilor de azi. În anii 1999-2000 a suferit o renovare generală și acum se află în administrarea unei firme private. Două lifturi urcă până la etajul 7, apoi trebuie să continui pe scări pentru a ajunge în balcon.

Aventură la apus. Deși eram obosiți după vizitarea Palatului Topkapî, a Basilicii Sf. Sofia și a Moscheii Albastre, am pornit din Sultanahmet pe linia tramvaiului T1 spre Podul Galata (podul are de asemenea o istorie bogată: prima variantă a fost construită în 1845, au urmat mai multe consolidări/reclădiri; actualul pod a fost inaugurat în 1992). Trecem pe lângă o mulțime de restaurante, fast-food-uri, cofetării – toate cu vitrinele plin de dulciuri, cu mirosuri îmbietoare. Deoarece mâncasem doar un simit de 1 liră stomacul a început să își ceară cu insistență „drepturile”. Vis-a-vis de stația de tramvai Sirkeci am ochit o „shaormerie” (impropriu-zis totuși) animată și am intrat. Papilele gustative au început să miște – am comandat câte un donner-kebab la pachet și am mers repede-repede pe malul Cornului de Aur pentru a ne înfrupta din bunătate de kebab. Bineînțeles că nu seamănă cu ceea ce se vinde pe la noi, adică e mai light, fără sosuri peste sosuri și alte „încărcături” – oricum a fost delicios. Am mâncat cu poftă, privind către ambarcațiunile care se perindau cu repeziciune una după alta prin fața ochilor. Însă ceasul ticăia și ne indica faptul că trebuie să o luăm la picior dacă vrem să vedem apusul din turn. Traversăm Podul Galata, pe sus (nu am „îndrăznit” să trecem prin zona restaurantelor), simțim clătinarea ușoară a panourilor de sub picioare, pozăm vasele ce trec pe sub pod. Dintr-o dată aparatul foto al colegilor de călătorie „moare” – se terminase bateria fără un „anunț” (a se citi indicator baterie pe roșu) prealabil. Mă „potolesc” și eu cu fotografiile – eram deja la jumătate de energie la cea de a doua baterie schimbată în decursul zilei. (P. S. Sfatul principal este să aveți 2-3 baterii de rezervă, pe lângă cardul de capacitate mare, mai ales dacă umblați o zi întreagă fără a trece vreo oră pe la hotel. Totuși am văzut încărcătoare cu fise, în caz că purtați în rucsăcel încărcătorul de baterii al aparatului foto). Pe malul celălalt ne mai oprim 5 minute în fața unui cărucior plin cu rodii și cu 1 liră savurăm un pahar de suc proaspăt fabricat în fața noastră – delicios. Astfel de vânzători ambulanți veți întâlni peste tot în zonel turistice ale Istanbulului, iar prețul sucului proaspăt stors variază în funcție de fructul ori combinația de fructe utilizată.

Începem să urcăm pe o alee în trepte, îngustă, în stânga liniilor de tramvai. Scările alternează cu bucăți drepte de alee. Se pare că am ales calea cea mai abruptă de a ajunge la turnul medieval. Cu ochii pe ceas, mai era aproximativ o oră până la apus, dar și la vitrinele și măsuțele cu diverse obiecte expuse de-a lungul acestei străduțe ieșim în piațeta Turnului Galata. Brusc în fața noastră se ridică maiestos cilindrul masiv de piatră. Oameni veseli și totodată nerăbdători formau o coadă al cărui capăt era ascuns de mărețul turn. Îl ocolim frumușel și ne așezăm la rând, cu îndoială în suflet – nu vom mai prinde soarele coborând sub linia orizontului. Vin turiști din toate părțile și coada se lungește; probabil toată lumea dorește un apus magnific la înălțime. Treptat avansăm și după calculele noastre avem șanse. Pentru destindere cumpărăm o cafea și o bere de la magazinele din zonă; în apropierea scărilor de acces în turn există și o cafenea. Deodată acorduri suave de chitară se împrăștie în piață: un chitarist boem încântă mulțimea aflată la coadă ori în trecere către Istiklal Street și Piața Taksim (chiar vindea cd-uri cu creațiile sale muzicale). După aproape o oră intrăm în turn, ora apusului se apropie vertiginos, lumina scade în intensitate. Plătim prețul cerut la ghișeu (6,5 euro/persoană, adică vreo 19 lire la cursul din martie 2014) și așteptăm la unul din cele două lifturi, care au o capacitate mică de transport.

Liftul urcă rapid cei peste 50 m și ne revarsă la etajul 7 parcă. De aici traseul continuă pe o scară destul de îngustă, în spirală. La etajul 8 e o cafenea, iar la etajul 9 un restaurant – oferă priveliști minunate prin ferestre. Furnicarul se blochează la ușa de ieșire pe galeria-balcon ce înconjoară la exterior turnul. Degeaba exista o plăcuță ce indica faptul că direcția de mers este spre dreapta: mulțimea de turiști începe să se înghesuie haotic pe balcon. Ieșim și noi cu greu afară și încercăm să ne strecurăm spre dreapta; după câțiva pași totul se blochează. Începuse momentul mult așteptat apusul de soare peste Galata. Balconul este îngust, abia se strecoară două persoane una pe lângă cealaltă. Privim panorama ce ni se așterne la picioare; pe lângă înălțimea turnului adăugați încă 35 de metri ai colinei pe care se află situat: peisajul e magnific, lucru de necontestat. Însă scopul nostru era să ajungem pe partea cu Cornul de Aur pentru a prinde măcar o bucățică din discul solar la ceas de înserare. Cei care se aflau pe partea „norocoasă” nu se mai mișcau din loc, așteptau „momentul”. Noi ceilalți încercam să ajungem să vedem și noi „ceva”. Nimeni nu vroia să se miște; cu chiu cu vai ne tot strecurăm pe lângă oameni și ajungem într-o poziție mai bună; fac câteva fotografii – deja bateria clipește „pe roșu”. Un grup de tinere rusoaice gălăgioase nu vor cu nici un chip să facă puțin loc pentru a înainta. Mă plâng în engleză că îmi este puțin rău și trebuie să ajung la ușă pentru a coborî; în final mi se face loc și ajungem la fix pentru a mai prinde câteva cadre. După acestea bateria aparatului foto „moare”. Noroc cu telefoanele astea inteligente care ne ajută să mai surprindem câteva imagini. Ajung în acest punct din balcon și rusoaicele care mă dojenesc puțin pentru „minciuna” nevinovată ce o spusesem; ajungem la consens însă și chiar mă roagă să le fac o fotografie.

Soarele coboară sub linia orizontului, noi coborâm spre lifturi. În interior poți degusta o prăjitură ori o cafea. Există chiar toalete, lângă lifturi. De asemenea, într-un colț ți se oferă posibilitatea de a face o fotografie îmbrăcat ca un sultan ori în compania unor personaje îmbrăcate tradițional turcește (la preț de 5 Euro/fotografia). Coborâm la baza turnului, coada turiștilor încă se întinde pe o lungime considerabilă; Istanbulul privit pe întuneric, de la înălțime, e la fel de frumos. Coborâm din nou pe străduțele înguste și mai privim încă o dată peste umăr la turnul de piatră, acum scăldat într-o lumină galbenă.

Morala: dacă aveți ocazia, nu ratați un apus de soare în Turnul Galata. Lumina caldă îmbracă Palatul Topkapî, marile moschei, podul Galata, țărmul asiatic, Cornul de Aur. Roșul aprins ori portocaliul șters crează peisaje fabuloase. Orașul văzut de la înălțime se așterne la picioarele tale cu toate comorile lui.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.02.15 14:06:23
Validat / Publicat: 04.02.15 17:49:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 6114 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vedere spre Galata - de pe una din terasele Palatului Topkapî
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Rodel
[04.02.15 17:58:32]
»

Un review foarte bun, ce sună ca o invitație la a vizita Istanbulul.

Larissa
[04.02.15 18:05:59]
»

Dar ce prolific esti draga tata, e bine ca umbli mult si ca retii amanuntele, plus ca le combini cu istoria locurilor, felicitari!

Carmen Ion
[04.02.15 18:09:30]
»

@tata123 - Din fericire, marile obiective must see ale Istanbulului, şi în special Moscheea Albastră şi Moscheea lui Suleiman, dar şi Turnul Galata însuşi, sunt iluminate noaptea şi există o mulţime de locuri de unde pot fi admirate în toată splendoarea lor.

În altă ordine de idei, Istanbulul nu mai e o destinaţie ieftină: în 2008, când am urcat noi în Turn, am plătit echivalentul a 4 euro - acum înţeleg că au ajuns la 6,5!

Felicitări pentru articol: ai surprins foarte bine atmosfera "haotică" a zonelor gării, Podului şi Turnului Galata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.02.15 19:15:29]
»

@Rodel - Mulțumesc. Chiar urmăresc un hotel pentru un pret bun în luna martie pentru o nouă escapadă la Istanbul.

@larissa2015 - Nu am călătorit în străinătate decât în ultimii doi ani (Turcia și Bulgaria). În rest am vizitat multe locuri din România.

@Carmen Ion - Mi-a plăcut „haosul” acela organizat; voi reveni și pentru alte experiențe plăcute în Istanbul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rodel
[04.02.15 19:31:26]
»

@tata123 - Iată un mare avantaj să locuiești în București:ai posibilitatea să călătorești (cu avionul) oriunde vrei și când vrei, găsești zboruri în toate direcțiile.

Aurici
[04.02.15 22:34:52]
»

@tata123 - Anul trecut, dar in mai, eram si eu in turnul Galata si nu stiu cum e la asfintit, dar pe intuneric (eram sus pe la ora 20, am fost ultima serie care am intrat), am fost la fel de incantata. Daca n-ati facut o croaziera pana la Buyucada (insula Printilor) va recomand din toata inima. Cred ca o sa va placa tare mult sa descoperiti insula. Este pietonala, nu circula decat trasuri si calatoria pana acolo dureaza doar o ora. Va recomand si Palatul Dolmabahce, care, mie, mi-a placut mai mult decat Topkapi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cloverina
[05.02.15 00:15:16]
»

La începutul review-ului mă şi visam punând trepiedul frumos pe marginea balconului, fixând ISO-ul la aparat şi aşteptând cuminte să trag nişte cadre cu expunere, să am şi eu poze-vederi din turnul minune. Apoi am realizat că visez ceva imposibil... este doar un turn cu un mic balcon. Lumea m-ar linşa dacă aş încerca să instalez un trepied. Poate să vizitez Istanbulul într-o... marţi... în noiembrie. Să mă rog să nu fie turişti prea mulţi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.02.15 08:49:42]
»

@cloverina - Mulțumesc pentru lectură. E posibil ca și joia să fie mai liber.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.02.15 08:56:41]
»

@Aurici - Mulțumesc. Cele recomandate sunt de văzut într-o călătorie viitoare. Timpul a fost scurt și am început cu chestiile „de bază”, apropiate ca distanță.

msnd
[05.02.15 10:14:51]
»

Îmi place să citesc despre locuri în care am fost și eu. Îmi înnoiesc amintirile și le completez cu impresiile altora.

Am avut ocazia să urc de două ori în Turnul Galata, dar nu am știut de recomandarea cu apusul. Poate a treia oară voi ține cont de aceasta.

În schimb, am la loc de cinste o machetă a turnului de circa 15 cm înălțime, cumpărată din magazinul de suveniruri de la parterul turnului cu 8 lire, pe vremea când 1 euro era 2 lire.

Tot la loc de cinste am o fotografie realizată de fiica mea prin unirea a nu mai știu câte fotografii independente, care prezintă o imagine panoramică a Istambulului de jur împrejurul turnului.

Mulțumesc pentru reîmprospătarea amintirilor și felicitări pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.02.15 10:22:38]
»

@msnd - Mulțumesc. Mie îmi pare rău că nu mi-am cumpărat o machetă metalică a micuțului tramvai roșu.

Dan&Ema
[06.02.15 18:42:27]
»

Eu am admirat de mai multe ori Istanbulul seara si cel mai mult mi-a placut de pe o terasa cu restaurant situata pe acoperisul unei constructii langa Aya Sofia dar si de pe vapor. Ideea cu apusul de pe Galata este super

GabrielaG
[09.02.15 11:51:56]
»

Ati scris superb despre Turnul Galata... mi se face dor... eu am urcat in el si dimineata si la pranz si seara in diferiti ani si diferite zile/anotimpuri. Sunt 100% de acord cu dvs: a vedea un apus din Turnul Galata este cel mai bun moment.

Ati avut ghinion sa nimeriti atat de plin... eu deobicei cand am mers erau maxim 10 persoane si nu am avut probleme in a sta linistita in balcon.

Mult succes in a vizita si alte obiective turistice din Istanbul pe viitor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mihai18
[18.10.15 22:23:36]
»

Frumoasă prezentare a vizitei la Turnul Galata și detaliată. Citind review-ul, m-am revăzut acolo. Văzând P-9, am zâmbit. Știam cât de bine acel aparat stoarce sucul din fruct, prin presare și ni-l doream dar nu știam de unde poate fi cumpărat. In drum spre hotel, seara, am întâlniit un asemenea vânzător care ne-a îndemnat să cumpărăm de la el un pahar de suc de rodii. În glumă, eu i-am spus că nu vreau sucul, ci storcătorul. Surprinzător, el a fost de acord. Bucuros, am început să dau deoparte fructele din jurul lui și să-l iau. Turcul a zis, nu pe acesta, vă dau unul nou, în cutie, sigilat dar să mai aștept 10 minute să-i fie adus de acasă și l-am cumpărat cu 9o euro. Nu m-am tocmit, eram încântat că l-am găsit. Acesta a fost trofeul excursiei. Acasă, l-am folosit des și este foarte eficient. Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.10.15 12:04:24]
»

@Mihai18 - Mulțumesc pentru vizită și vot. Chiar aș bea un suc de rodii proaspăt stors... mmmm... și costul era modic: 1 liră paharul. În pasajul subteran de alături se găsea un stand mai mare cu felurite fructe din care puteai comanda un mix de suc de fructe - prețul creștea în funcție de genul fructelor utilizate.

Interesantă și utilă achiziție ați făcut - probabil e mult mai eficientă decât un storcător electric.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[19.10.15 12:28:37]
»

@tata123 - Este inflatie in Turcia, au crescut preturile. M-am intors aseara din Istanbul si paharul de suc de rodii este 4 lire (cel mediu). Cel mic 3, dar era o gura de suc. Si asta doar in zona Galata, oriunde in alta parte de la 5 lire in sus. In piata Sultanhamet 7 chiar 9 lire seara.

Este adevarat ca si cursul a fost mai bun fata de anul trecut cand schimbam 1 EUR la 2.93-2.94. Acum am schimbat la 3.27 la Istanbul si 3.17 la Edirne. Cum spuneam, inflatie.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.10.15 12:53:55]
»

@Aurici - Mda... ce repede se schimbă situația de la un an la altul. Așteptăm impresii „proaspete” din Istanbul, atunci când timpul vă permite.

webmaster26
[16.08.16 08:52:47]
»

@tata123 - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Turnul Galata ( Galata Kulesi), ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.08.16 11:39:00]
»

@webmaster26 - E ok.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Carmen Ion, cloverina, Dan&Ema, GabrielaG, Mihai18, msnd, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTurnul Galata ( Galata Kulesi):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068087100982666 sec
    ecranul dvs: 1 x 1